אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
CropX גייסה 9 מיליון דולר מהקרן של אריק שמידט צילום: דנה קופל

CropX גייסה 9 מיליון דולר מהקרן של אריק שמידט

החברה מהמושב עין איילה פיתחה מערכת שחקלאים יכולים להציב בשדותיהם כדי לנטר צמיחה, דרישות השקייה ועוד - ומספקת מידע יקר ערך לגוגל. לצד Innovation Endeavors, השתתפו בסבב הגיוס גם הקרנות Finistere ו-Greensoil

22.06.2015, 14:36 | אסף גלעד

יו"ר גוגל אריק שמידט נכנס להשקעות בתחום הטכנולוגיה החקלאית - ומבצע השקעה ראשונה בחברת ההשקייה הישראלית CropX של יצחק (צחון) בנטואיץ', יזם סדרתי שכבר הקים ומכר חברות כמו רוזטה גנומיקס ופגסוס מדיקל.

קראו עוד בכלכליסט

הקרן של שמידט, Innovation Endeavors, אותה ייסד יחד עם הישראלי דרור ברמן משתתפת בהשקעה של 9 מיליון דולר בחברה, לצד משקיעים נוספים דוגמת Finistere, אחת מהמשקיעות הגדולות בארה"ב באגריטק והקרן הישראלית-קנדית Greensoil. ההשקעה של שמידט נעשית במסגרת פרויקט Farm2050 שייסד כדי לתמוך בטכנולוגיות שיסייעו בהכפלת כמות המזון עד שנת 2050.

אריק שמידט, יו"ר גוגל ומייסד Innovation Endeavors, צילום: דנה קופל אריק שמידט, יו"ר גוגל ומייסד Innovation Endeavors | צילום: דנה קופל אריק שמידט, יו"ר גוגל ומייסד Innovation Endeavors, צילום: דנה קופל

CropX מאפשרת לחקלאים להציב באופן עצמאי חיישנים חכמים בשדותיהם, להקצות השקייה לחלקות שונות לפי דרישה ובאופן אדפטיבי ובצורה זו להימנע מהשקייה במקומות רוויים - מה שמאפשר חיסכון משמעותי במים. היא הוקמה על ידי צוות של אנשי מדעי החיים, הייטק ובוגרי נטפים, ומיישמת טכנולוגיה פשוטה של אינטרנט הדברים, פטנטים מורכבים מתחום ההנדסה החקלאית וקוד פתוח של גוגל.

CropX נוסדה ממיזוג בין חברת המו"פ הישראלית שנוסדה על ידי בנטאויץ' תחת אותו השם, ומעבדת Land Care הניו זילנדית. כעת, מחזיקה החברה מרכזי פיתוח בישראל ובבלרוס, מרכז מחקר בתחומי האדמה הממוקם בניו זילנד ומשרד שיווק ומכירות בסן פרנסיסקו. בשלב זה מתכוונת קרופאקס להרחיב את אחיזתה דווקא בשדות החקלאיים בארה"ב ולשם כך אף גייסה לשורותיה את מייקל דאוגרט, לשעבר מנהל השיווק של נטפים ארה"ב ומנהל המכירות הגלובלי של החברה.

האינטרנט של האדמה

למרות שקרופאקס נחשבת לחברת אגריטק, מייסדיה רואים אותה יותר כחברת הייטק המיישמת טכנולוגית אינטרנט הדברים, או "אינטרנט האדמה", בפיהם, בעולם החקלאי.

מתי הכי נכון להשקות? החיישנים יגידו, צילום: מאיר אזולאי מתי הכי נכון להשקות? החיישנים יגידו | צילום: מאיר אזולאי מתי הכי נכון להשקות? החיישנים יגידו, צילום: מאיר אזולאי

בחברה משווקים לחקלאים בעלי שדות מעגליים (קו-נוע צירי) מערכת חיישנים להתקנה עצמית בשדות. אופן ההתקנה הוא עצמי וייחודי: החקלאי מזמין את החיישנים באתר החברה ומקבל אותם באמצעות שירות המשלוחים פדקס. לאחר מכן עליו להוריד אפליקצייה שמבוססת על שירות המפות של גוגל שמדריכה אותו היכן למקם את החיישנים בהתחשב בניתוח טופוגרפי שהיא מבצעת על בסיס הרשת.

סריקת החיישנים באמצעות האפליקציה מחברת אותם למערכת מבוססת ענן ומשם מנוהלת ההשקייה באופן אדפטיבי: המערכת לומדת את השטח ולפי פרמטרים שונים כמו רטיבות הקרקע והטמפרטורה יודעת כמה מים להקצות ולאילו אזורים. אחת התכונות של המערכת היא יכולתה לחלק את השדה לאזורים שונים ולנהל בכל אחד מהם פעילות השקייה נפרדת.

השירות לא רק מתבסס על גוגל Maps, אלא גם מבצע באמצעותו ניתוח של מאפיינים טופוגרפיים ומשתמש ברשת בכדי לדלות מאפיינים קרקעיים. בנוסף, מאפשר השירות לשלוח הודעות סמסים לחקלאים בכדי לעודד אותם להשקות או להודיע להם כאשר השקו יתר על המידה.

פוטנציאל לאקזיט משמעותי

גוגל לא רק משרתת את קרופאקס, אלא גם משיגה דרכה מידע חקלאי חשוב שנאסף לאורך זמן ועל פני שדות עם גידולים רבים בהם תפוחי אדמה, תירס, סויה ואורז.

בעתיד מתכוונים בקרופאקס להתרחב אל מעבר להשקייה גם אל ניתוח הרכב הקרקע ולדלות נתונים על חומרים שקיימים בה ומשפיעים על התוצרת החקלאית. בצורה כזו, תעבור קרופאקס מהשקייה אדפטיבית לחקלאות אדפטיבית, אם לא תימכר קודם לכן למונסנטו או לתאגיד חקלאי גדול, כפי שנמכרה חברת Climate Corp למונסנטו תמורת 930 מיליון דולר. החברה הוקמה על ידי יוצאי גוגל וניטרה את טמפרטורת הקרקע בשדות חקלאים.

את החברה הקים בנטאויץ', רופא בהכשרתו, שהנפיק את חברת הקניין הרוחני הביולוגי רוזטה גנומיקס, ומכר את חברת הבת רוזטה גרין למונסנטו. קודם לכן מכר את חברת פגסוס מדיקל שעסקה באוטומציה של בתי חולים. סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא יוסי הרן, יזם סדרתי בתחום מדעי החיים שפיתח את המערכת הראשונה בעולם למעקב אחרי גידולים נעים בקנה הנשימה בעזרת קרני גמא, וכן פיתח משאף אולטרה-סוני לחולי אסטמה. בישראל מנוהלת החברה ממושב עין איילה שבחוף הכרמל.

תגיות