אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

בדיקת כלכליסט

סוני אקספריה M4 Aqua: מכשיר טוב באמצע

סמארטפון הביניים האחרון של סוני שהגיע לישראל מציג ביצועים לא רעים, גוף דק ונוח לאחיזה ויישומי מולטימדיה מצוינים. ואולם, הוא לא זול ביחס ליכולותיו ולמתחרים, איכות המצלמה בינונית והשמש הישראלית קצת מבלבלת אותו

23.06.2015, 13:23 | רפאל קאהאן

סוני סבלה הרבה בשנים האחרונות: מכשיריה, שזכו לשבחים, נכשלו במאבק על לב הצרכנים. למעשה הם כל כך נכשלו שהחברה שקלה לא מזמן להיפטר מפעילות ייצור הטלפונים שלה. עם זאת, עד כה היא עדיין ממשיכה להשיק מכשירים - ומכשירים טובים מאוד.

קראו עוד בכלכליסט

רוב הסמארטפונים שהיא השיקה בשנה האחרונה היו מכשירי פרימיום שנועדו עבור מי שמוכן להשקיע יותר מ-2,500 שקל במכשיר. אבל כעת יבואנית סוני בישראל משיקה את האקספריה M4 אקווה שמיועד לשוק הביניים.

עיצוב ומבנה: פלסטיק איכותי

האקספריה M4 אקווה אינו מהמכשירים שיסחטו קריאות התפעלות מהסובבים, אך הוא בנוי היטב בעיצוב שמזכיר את מכשיר הדגל האחרון של סוני, ה-Z4. היתרון העיקרי של המכשיר הוא העמידות שלו למים ואבק בתקן IP 68 - מה שמאפשר לו לשהות כחצי שעה במים מתוקים בעומק של מטר וחצי. המסך ממוקם היטב במרכז המכשיר, עם מרווח ניכר מתחתיו וקצת פחות בחלק העליון. תצורה זהה לשל ה-Z3 וה-Z4.

נעים להכיר: M4 אקווה, צילום: רפאל קאהאן נעים להכיר: M4 אקווה | צילום: רפאל קאהאן נעים להכיר: M4 אקווה, צילום: רפאל קאהאן

השוליים בין המסך לצידי ה-M4 דקים למדי, בעיקר עבור מכשיר ביניים. מצלמת הסלפי ממוקמת בצמוד לרמקול השמע העליון כאשר מצידו השמאלי של המכשיר תמצאו את שקע ה-USB ללא חיפוי ומתחתיו חריץ לכרטיס זיכרון בעל מכסה נשלף.

מסגרת המסך דקה במיוחד, צילום: רפאל קאהאן מסגרת המסך דקה במיוחד | צילום: רפאל קאהאן מסגרת המסך דקה במיוחד, צילום: רפאל קאהאן

הכפתורים אינם רכים למגע ואין סכנה שתלחצו עליהם בטעות. עם זאת, הם קצת רופפים ואם תשחקו איתם הם יזוזו לצדדים בתוך מגרעת השלדה. פינות המכשיר מצוידות בכיסויי פלסטיק שנועדו לספוג חבטות במקרה של נפילה. מידותיו של הטלפון (145.5 מ"מ על 72.6 מ"מ רוחב), עוביו (7.3 מ"מ) ומשקלו (136 גרם) הופכים אותו לנוח מאוד לתפעול, אפילו ביד אחת. בדומה למכשירי סוני אחרים, גם ל-M4 עיצוב מוצלח ואיכות הרכבה מצוינת.

דק, קל ונוח, צילום: רפאל קאהאן דק, קל ונוח | צילום: רפאל קאהאן דק, קל ונוח, צילום: רפאל קאהאן

ממשק ומערכת הפעלה: לוליפופ סנטרל

המסך של ה-M4 הוא אחד מיתרונותיו החשובים: יש לו רזולוציה של 1,280 על 720 פיקסל בצפיפות של 294 פיקסלים לאינץ' אך איכות התצוגה גבוהה מהמצופה ממסך בעל נתונים טכניים אלה. למסך בהירות גבוהה והוא קריא למדי גם תחת תאורה ישירה. חבל שה-M4 מתעכב בהתאמת הבהירות לתאורת הסביבה במצב בהירות תצוגה אוטומטית: כשתצאו איתו מהמשרד לרחוב, למשל, תותאם הבהירות רק לאחר כמה שניות. מדובר בסוגיית תוכנה שאפשר לפתור בעדכון הגדרות לחיישן התאורה - מה שאני מקווה שסוני תעשה בהקדם.

קריא גם בשמש. מסך ה-M4, צילום: רפאל קאהאן קריא גם בשמש. מסך ה-M4 | צילום: רפאל קאהאן קריא גם בשמש. מסך ה-M4, צילום: רפאל קאהאן

ממשק המשתמש של סוני כבר תואר על ידינו בעבר כממשק הקרוב ביותר לאנדרואיד נקי מבין היצרניות הגדולות, וב-M4 אין שום דבר שונה. ואולם, במכשיר הנוכחי, הסתפקו בסוני בגרסת אנדרואיד 5.0, למרות שחלק ממכשיריה כבר נהנים מגרסת 5.0.2 או 5.1. חבל, כי הממשק יכול היה לקבל שיפור במהירות התגובה של חלק מהאפליקציות.

חלון ריבוי המשימות של ממשק ה-M4, בחלקו התחתון קיצורי דרך ליישומים מובנים, צילום: רפאל קאהאן חלון ריבוי המשימות של ממשק ה-M4, בחלקו התחתון קיצורי דרך ליישומים מובנים | צילום: רפאל קאהאן חלון ריבוי המשימות של ממשק ה-M4, בחלקו התחתון קיצורי דרך ליישומים מובנים, צילום: רפאל קאהאן

המכשיר אינו איטי, אך לפעמים יש הרגשה כאילו הוא נאבק בחלק מן האפליקציות - בעיקר באפליקציות הבית של סוני. למשל אפליקציית הגלריה שבמקרים מסוימים דרשה כחמש שניות עד שהועילה לעלות - זמן לא מבוטל עבור משתמשי סמארטפון. גם אפליקציית ה-Track ID, זיהוי השירים המובנה של סוני, קפצה לי במהלך חיבור האוזניות ושקצת השתלטה לי על המכשיר לכמה שניות. עם זאת, רוב הזמן פעל המכשיר ללא בעיות.

מצלמה: חיישן טוב, איכות ממוצעת

למצלמת ה-M4 יש חיישן 13 מגה-פיקסל מתוצרת סוני, שמייצרת מצלמות גם עבור חברות סמארטפונים מתחרות וטכנולוגיית הצילום שלה נחשבת למתקדמת בשוק. החיישן של ה-M4 הוא אחד מהנפוצים בתעשייה ולא בכדי - הודות לשילוב בין איכות גבוהה ועלות נמוכה. ואולם, יש למצלמה מגבלות מורגשות: בשל היעדר ייצוב תמונה פיזי, תמונות יכולות לצאת מגורענות, המיקוד איטי יחסית ועל צילומי לילה אין מה לדבר.  

אפליקציית המצלמה מספקת את כל התכונות שתמצאו אצל מכשירי העילית של סוני - ביניהן מצבי צילום רבים ומגוונים, אפקטים בווידאו וסטילס ועוד. למצלמת הסלפי יש חיישן של חמישה מגה-פיקסל והיא מפיקה תמונות באיכות בינונית. למעשה, המצלמה הזכירה לי את מצלמת האקספריה Z הראשון.

לחצו לצפייה
גלריית כלכליסט: M4 - איכות תמונות (6 תמונות)

מולטימדיה ואפליקציות: מומחה לצריכת תוכן

מולטימדיה תמיד הייתה המומחיות של סוני. נגן המוזיקה Walkmen של החברה - אחד הטובים ועתירי האפשרויות בשוק - קיבל ב-M4 את מיתוג "מוזיקה" הגנרי, יתכן שבמטרה לשמור את המותג החזק עבור מכשירי העילית שלה או עבור שווקים מסוימים (למשל באירופה, הוא נקרא ווקמן גם ב-M4). למעט שמו, הנגן זהה לשל מכשירי הפרימיום. איכות השמע באוזניות מצוינת אך הרמקול החיצוני של הטלפון מספק צליל בינוני למדי.  

חזק בתחום המדיה. M4, צילום: רפאל קאהאן חזק בתחום המדיה. M4 | צילום: רפאל קאהאן חזק בתחום המדיה. M4, צילום: רפאל קאהאן

נגן הווידאו של סוני גם הוא מהטובים שבנמצא ומתחרה בקלות באפליקציות ייעודיות כגון VLC או MX. הוא כולל יכולת לקרוא כתוביות ואף יודע למשוך מידע מאתר גרייסנוט - אם כי הוא מתקשה בקבצים עם שמות של סדרות שהורדו מהאינטרנט באופן לא חוקי (ExxSxx). כמו נגנים רבים אחרים הוא מתקשה עם קול שמקודד ב-AC3.

אפליקציית הרדיו של סוני משובחת אף היא וכוללת אנימציות מגניבות וחיבור לכלי זיהוי שירים מובנה. שאר האפליקציות של סוני אינן משהו שלא ראינו קודם, והן כוללות בעיקר שירותי המלצות תוכן שמציקים עד שמשתיקים אותם. כמובן שלא ניתן להסיר את האפליקציות האלה וחבל כי הן לא ממש רלוונטיות לקהל הישראלי.

  

ביצועים וזמן סוללה: ביצועים טובים ומרחב אחסון מוגבל

סוני ציידו את ה-M4 במעבד סנאפדרגון 615 ולו שמונה ליבות ולצידו שני גיגה-בייט של זיכרון פעולה. למעט משימות כמו משחקי תלת ממד או סרטי FHD / QHD, לא תהיה לכם בעיה לבצע כל מטלה, החל מפייסבוק וניווט בווייז, עבור בעיבוד תמונות א-לה אינסטגרם וכלה בצפייה בסרטי HD בנגן המובנה. העניין הוא שאנדרואיד 5 פועלת טוב יותר על מכשירים בעלי מעבדים קצת יותר חזקים ותובעת הרבה משאבי מערכת (למשל, כמחצית מזיכרון הפעולה הזמין). הבעיה האמיתית של הטלפון הוא מרחב האחסון: בדגם הבסיסי יש רק שמונה גיגה-בייט. יש לו גם גרסת 16 גיגה-בייט, אך לא מייבאים אותה לארץ בשלב זה.

עוד בעיה (שיש להרבה ממכשיריה של סוני שכנראה קשור לעובדה שהם מוקשחים) היא איכות קליטת אות ממוצעת למדי. רכיב התקשורת אינו מהחזקים - ולפעמים איבדתי קליטה במקומות בו סמסונג גלקסי S4 היה עם קליטה סבירה. רכיב ה-GPS מתאכן מהר למדי ומספק איכות קליטה טובה. מבחינת זמן סוללה, ה-M4 מרשים למדי: הוא יודע לספק יום וחצי בשימוש מגוון וסביר.

סיכום ואלטרנטיבות: מכשיר טוב בתמחור בעייתי 

ה-M4 הוא מכשיר חשוב עבור סוני: רוב רכישות הסמארטפונים מתבצעות בטווח מחירים שבין 1,000 ל-2,000 שקל או דרך ספקיות הסלולר ב-36 תשלומים ובמחיר גבוה ב-20% מהשוק החופשי. ה-M4 מתומחר באופן רשמי 1,800 שקל על ידי היבואן, אך כרגע נמכר רק ברשת אחת בישראל במחיר 1,890 שקל. יריביו הישירים הם ה-A5 של סמסונג עם מעבד חלש משלו, אבל מרחב אחסון גדול יותר, או ה-HTC 820 עם המצלמה האיכותית בהרבה. במחיר הזה, הוא צריך להתחרות במכשירי המותגים הסינים שמספקים הרבה ברזל ביחס למחיר מקביל.

עוד מתחרים הם מכשירי הדגל של השנתיים האחרונות כמו הנקסוס 5 או ה-LG G2, הגלקסי S4 וה-HTC One M8e. התחרות העיקרית של ה-M4 תבוא דווקא מן הבית, בדמות הסוני Z3 קומפקט שמספק ביצועים טובים בהרבה בתוספת של כ-500 שקל. לפיכך, קל לראות שהתמחור של ה-M4 הוא בעייתי שכן יש לא מעט מתחרים שיכולים להשתלם לא פחות ובעיית זיכרון האחסון המוגבל עלולה להוות בעיה עבור רוב המשתמשים.

Sony Xperia M4 Aqua

ציון כלכליסט: 7.5

מערכת הפעלה: אנדרואיד || גודל מסך: 5 אינץ' || רזולוציית מסך: 1,280 על 720 פיקסל || מצלמה אחורית: 13 מגה-פיקסל || מצלמה קדמית: 5 מגה פיקסל || מעבד: שמונה ליבות, שתיים במהירות 1.5 + ארבע במהירות גיגה-הרץ || זיכרון: 2 גיגה-בייט || נפח אחסון מינימלי: 8 גיגה-בייט || עובי: 7.3 מ"מ || משקל: 136 גרם

תגיות