אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פלוג סידרה לקופות הגמל חודש אדום צילום: עמית שאבי

פלוג סידרה לקופות הגמל חודש אדום

האג"ח הממשלתיות ל-10 שנים השלימו אתמול צניחה של 5.7% מתחילת החודש. כתוצאה מכך, רבע מהתשואה שהשיגו קופות הגמל מאז תחילת השנה תימחק

24.06.2015, 07:22 | אורן פרוינד

מבלי שהיא התכוונה לכך, הציתה שלשום נגידת בנק ישראל ד”ר קרנית פלוג מפולת של ירידות שערים בארץ. איגרות החוב הממשלתיות לעשר שנים, שגם ככה נמצאות במפולת מאז סוף אפריל האחרון בעקבות נפילות חדות בשוקי האג"ח של ארה"ב וגרמניה, קרסו אתמול בשיעור של 1.16% והשלימו ירידה של 5.7% בחודש האחרון. איגרות החוב הארוכות יותר לשלושים שנה, שנחשבות מסוכנות יותר בעולם של העלאת ריבית, נפלו אתמול בשיעור חד עוד יותר של 2.16% והשלימו ירידה של 8.7% בחודש האחרון.

קראו עוד בכלכליסט

הירידות באג"ח הממשלתיות עומדות לבוא לידי ביטוי בתשואות קופות הגמל לחודש יוני, שנכון להיום עומדות על מממוצע שלילי של כ־1.3%. מדובר בחודש הראשון מתחילת השנה שקופות הגמל יניבו תשואה שלילית, כאשר מתחילת השנה הניבו קופות הגמל תשואה ממוצעת מצטברת של 5%.

קרנית פלוג , צילום: עמית שעל קרנית פלוג | צילום: עמית שעל קרנית פלוג , צילום: עמית שעל

מחפשים אלטרנטיבות

במסיבת העיתונאים שכינסה הנגידה ביום ראשון לרגל הודעת הריבית לחודש יולי, היא התירה את הריבית ללא שינוי ברמה של 0.1%, אולם הפתיעה את המשקיעים כשאמרה שהריבית תעלה בהדרגה ב־2016 עד לרמה של 1.25%. עד אותו יום היו משקיעים בתל אביב שחשבו כי הריבית עוד צפויה לרדת, בין היתר בעקבות סקירות שהפיצו בנקי השקעות זרים בישראל שדיברו על הרחבה כמותית וריבית שלילית עד סוף 2015.

ריבית נמוכה תומכת בקנייה של אג"ח ממשלתיות מכיוון שהאלטרנטיבה שמחוץ לשוק ההון מעניקה תשואה נמוכה. כך זינקו האג"ח הממשלתיות באופן חריג בקרוב ל־80% במשך השנתיים שקדמו לאפריל האחרון.

כעת, שבנק ישראל אומר כי הריבית צפויה לעלות, הדבר מרחיק את המשקיעים משוק האג"ח ושולח אותם לחפש אלטרנטיבות להשקעות אטרקטיביות יותר. הדבר נכון גם לגבי שוק המט"ח.

עד כה השאירה הנגידה את הריבית ברמה נמוכה על מנת לשמור על שער דולר־שקל גבוה בכדי לעודד את היצואנים והצמיחה במשק. ריבית נמוכה הופכת את השוק הישראלי לפחות אטרקטיבי ביחס למדינות שונות בעולם ובכך מסיטה דולרים החוצה מישראל. ירידה בהיצע הדולרים מעלה את מחיר הדולר אל מול השקל ובכך מביאה לתמיכה ביצואנים.

ההודעה של הנגידה שמה קץ לחגיגה הזו והביאה לתגובות דרמטיות בשוק המט"ח: הדולר ירד ב־1.4% לרמה של 3.78 שקל, והיורו איבד 2.6% מערכו ל־4.24 שקל והמשיך אתמול לרדת במסחר לרמה של 4.2 שקל בלבד, שפל של 13.5 שנים. הנפילה במט"ח היתה חדה במיוחד מכיוון שבניגוד להחלטות ריבית קודמות, הפעם הנגידה העניקה תחזית של שנה וחצי קדימה - תופעה חריגה בהחלטות ריבית של בנקים מרכזיים בעולם.

הירידות יימשכו בזמן הקרוב

צבי סטפק, מייסד ובעלים משותף של בית ההשקעות מיטב דש, לא מבין מדוע השוק מתרגש כל כך מהודעת הנגידה: "השוק קיבל את זה בהפתעה כי היו ציפיות של בנקים זרים שאמרו שאוטוטו בנק ישראל הופך ריבית לשלילית. אנחנו לא הופתענו מזה. הנגידה אמרה שהריבית לא תעלה השנה אלא שנה הבאה. ביג דיל. מי שחשב שהריבית תישאר 0.1% במשך שנתיים לא מחובר".

סטפק הסביר כי הירידות האחרונות הן חלק מגל ירידות רחב בשוק האג"ח העולמי. "חשוב להבין כי הירידות הן לא רק בגלל הנגידה. התשואות באיגרות החוב לפני הירידות היו מאוד נמוכות ברמה שלא היתה כדוגמתה וזה נבע מהריבית הנמוכה שהיתה פה. במצב כזה, לא צריך הרבה דלק כדי לגרום לירידות חדות".

בהסתכלות קדימה, סטפק מעריך שהירידות ימשיכו אולם לא לטווח הארוך: "הגישה שלי באגרות חוב היא שצריך להיות דפנסיבי יותר עם טווחים קצרים של לא יותר מ־3.5 שנים מכיוון שאני חושב שהירידות ימשיכו. כשזה יקרה, אני חושב שצריך להאריך את המח"מ (משך חיים ממוצע של אגרת חוב - א"א) אבל לא בהסתערות. אני הייתי דפנסיבי באיגרות החוב כי ראיתי תופעות שמעולם לא ראיתי בשוק - הנפט ירד בזמן קצר, הזהב ירד, והפרנק השוויצרי זינק ב־30% תוך דקות. ברור שזה לא יימשך כך ושזה יבוא לביטוי גם בירידות של נכסים פיננסים כמו אג"ח".

גם אמיר גיל, מנהל השקעות ראשי בפסגות גמל ופנסיה, סבור שתם עידן העליות בשוק האג"ח הממשלתי: "אפשר לדבר על סיכון שחוזר לשוק האג"ח. לא חשבתי שהנגידה תשרטט תוואי ברור קדימה ותוותר על מרכיב האי־וודאות שניסתה לייצר בשקל. עד היום היא שרטטה מפה שתומכת בהפחתת ריבית. עכשיו היא ייצרה וודאות הפוכה, נגד המט"ח. השוק הגיב בחזקה כי הוא הופתע. המגמה השתנתה, אבל אני חושב שהיא לא תימשך על פני טווח ארוך מדי".

תגיות

22 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

18.
זאת הדרך של הממשלה לגנוב לנו עוד כסף ולעשות אותנו יותר עניים
המדינה מכריחה את האזרחים לצרוך כי היא לא מעודדת חיסכון כשאני הולך לבנק ולוקח הלוואה הריבית שאני משלם עבור ההלוואה היא ריבית הרבה יותר גבוהה מהריבית שאני מקבל על חיסכון נידמה שהריבית עומדת על 0 במילה אחת זאת חזירות של בעלי ההון והממשלה שאמורה לייצג אותנו ולא להילחם בנו במילים אחרות הרגולטור הוא מטעם בעל ההון זאת חזירות וזה ממשל לא תקין................................................אבל ביבי מלך וכחלון נסיך עם סגולה?
מיכאל  |  24.06.15
לכל התגובות