אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם הומור מזיק בהחלטות חשובות? צילום: שאטרסטוק

האם הומור מזיק בהחלטות חשובות?

פרופסור יקר, האם קיים מחקר על הקשר בין הומור וקבלת החלטות? האם הומור עוזר לקבל החלטות טובות יותר או גרועות יותר? מאהר

25.06.2015, 08:05 | דן אריאלי

מאהר היקר,

 

גם וגם. מחקרים מצאו שהומור יכול לשפר את היצירתיות, ויצירתיות מרחיבה את נקודת המבט ועוזרת למצוא פתרונות מקוריים. בניסוי מפורסם כזה החוקרים נתנו למשתתפים נר, גפרורים וקופסת נעצים, וביקשו מהם להצמיד את הנר לקיר כך שלא יטפטף על השטיח. למשתתפים שלפני הניסוי צפו בסרטון משעשע היתה סבירות גבוהה יותר למצוא את הפתרון: לנעוץ את קופסת הנעצים בקיר, ולהשתמש בה כפמוט.

מצד שני הומור גם גורם לנו להאמין שהדברים בטוחים, וכתוצאה מכך ליטול יותר סיכונים. מחקר שנערך באחרונה במעבדה של פיטר מקגרו באוניברסיטת קולורדו מצא שתשדירי שירות עם הומור משפיעים פחות מתשדירי שירות חמורי סבר. למה? כי טון מבודח מרגיע את האנשים.

לכן, ככל הידוע להומור יש השפעה מעורבת על איכות קבלת ההחלטות. אבל יש מקום שבו הומור בהחלט רצוי: במערכות יחסים אישיות. שם הוא מעצים את החיבה והאמון. וגם פרופ' מקגרו מצא שאנשים מצחיקים נחשבים בני זוג מושכים יותר.

הומור. עוזר או מפריע בקבלת החלטות? הומור. עוזר או מפריע בקבלת החלטות? הומור. עוזר או מפריע בקבלת החלטות?

איך לנפץ מיתוס?

 

האם יש לך שיטה להפסיק את ציד הקרנפים? לדוגמה, הרבה אנשים מאמינים שקרני קרנפים מרפאות מחלות. זו שטות. אולי צריך לערער עליה? או שיש שיטה אחרת? ורוניקה

למרבה הצער קשה להפריך מיתוסים בעזרת עובדות. הדרך היחידה להילחם בהם היא עם אמונות אחרות. לדוגמה, אולי כדאי להיעזר במיתוס הרווח על הקשר בין קרני הקרנף ואנתרקס, ולעבוד קשה כדי לקדם את האמונה השגויה הזאת. אנשים ימשיכו להאמין בכוח הריפוי, אבל אולי הפחד מאנתרקס יספיק כדי להוריד אותם מהעניין.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
הומור בפרסומת וציד בעלי חיים
אני משתדלת לא להסתכל בפרסומות ולעבור מייד ערוץ וזה כולל גם את הרדיו. וזו אחת הסיבות שאני מקליטה תוכניות וצופה תוך כדי דילוג על הפרסומות. אבל, פרסומות בהומור, לפעמים מצליחות לצוד את עיני ואז אני כן מסתכלת ו... נהנית. כמובן שאי אפשר להנות תמיד מאותה בדיחה, אבל בהתחלה - כן. ברדיו אגב, הפרסומות ההומוריסטיות כביכול, הן צעקניות ומעצבנות אפילו יותר!! ולגבי ציד קרנפים, וצייד בכלל , מה שיכול לעזור זה אכיפת החוק במדינות הללו, בעזרת פקחים ישרים ואוהבי טבע. הבעיה שבאפריקה הכל כה מושחת שזה מזעזע. עדיין יש צייד פילים תמורת אלפי דולרים בשמורות הצייד ( כן יש דבר כזה, עדיין!) אני חושבת שאפשר לשלב את שני הנושאים יחד- פרסומת והסברה רצינית ונוקבת ( לא בהומור!! ) נגד ציד בעלי חיים, להראות כמה זה פוגע בארץ שבה צדים . ולהתחיל כן- אצלנו בארץ ולעבור במהירות לאפריקה כי החיות שם בסכנת הכחדה.
יעל , באר שבע  |  10.07.15