אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל: בתרחיש קיצון של משבר כלכלי - 63 אלף משפחות יאבדו את הבית צילום: shutterstock

בנק ישראל: בתרחיש קיצון של משבר כלכלי - 63 אלף משפחות יאבדו את הבית

סקירת מערכת הבנקאות לשנת 2014 חושפת מספרים מדאיגים על מספר המשפחות שנמצאות בסכנה ולא יוכלו לפרוע את תשלומי המשכנתא במקרה של התדרדרות גלובלית

24.06.2015, 12:03 | תומר ורון

63 אלף משפחות ולווים יתקשו לפרוע את תשלומי המשכנתאות - זהו תרחיש הקיצון שמפרסם המפקח על הבנקים היום (ד') בסקירה על מערכת הבנקאות לשנת 2014.

קראו עוד בכלכליסט

אם להתעכב שוב על המספרים המטרידים שמספקים זווית קיצונית לבועת המשכנתאות שמתפתחת פה בשנים האחרונות, מדובר ב- 63 אלף משפחות שאולי יאבדו את בתיהן ועל כ-63 אלף הסדרי חוב של הבנקים מול אותם לווים.

תרחיש הקיצון כולל זעזוע גיאופוליטי לצד התדרדרות גלובלית באירופה. התרחיש כולל בין היתר, התכווצות תוצר של עד 4.6% בצמיחת הכלכלה, זינוק של שיעור האבטלה ל-12.4%, עליה מהירה בריבית של 3% וירידה של 25% במחירי הדיור. בתנאים דומים אך ללא מרכיב עליית הריבית התחזית אינה מלבבת והבנק מעריך כי 53 אלף לווים עלולים לאבד את ביתם.

המפקח על הבנקים, דודו זקן. תרחיש קיצון מדאיג, צילום: ענר גרין המפקח על הבנקים, דודו זקן. תרחיש קיצון מדאיג | צילום: ענר גרין המפקח על הבנקים, דודו זקן. תרחיש קיצון מדאיג, צילום: ענר גרין

התרחיש מעלה כי שיעור ההפסד בתיק האשראי לדיור של הבנקים מגיע ל-12 מיליארד שקל. שיעור זה לוקח בחשבון כי הבנקים יממשו את הדירות של אותן משפחות ובכך יצמצמו את הנזק. בפיקוח מציינים כי תרחיש כזה צפוי להשפיע על המערכת הבנקאית באופן משמעותי, אך כי לא נשקפת סכנה ליציבותה.

עם זאת, גם בפיקוח יודעים כי בחינת היקף הנזק של תרחיש קיצון על הנייר מציג רק את הפגיעה הישירה במערכת הבנקאית, זו שממש אפשר למדוד ולשקלל. "יש לזכור כי התוצאות מציגות פגיעה ישירה במערכת הבנקאית, והן אינן מביאות בחשבון השפעות עקיפות והיזונים חוזרים", נכתב בסקירה.

בבנק ישראל בדקו תרחיש שנמשך כ-3 שנים ולכן תביא לפגיעה מתמשכת וחמורה על רווחי המערכת הבנקאית. התשואה להון של הבנקים תהיה שלילית והבנקים ירשמו הפסדי אשראי בהיקף מצטבר של 41 מיליארד שקל. חלק נכבד מהפסדי האשראי – 16.5 מיליארד שקל – מגיעים מחדלות פרעון של חברות בתחום הנדל"ן והבינוי. גם כאן מוסיפים כלכלני הפיקוח על הבנקים כי חלק מהפסדי האשראי עלולים להגיע באיחור כתוצאה מהשפעות עקיפות של המשבר דבר שעלול להעצים את המשבר ולגרום פגיעה נוספת.

התלות של הבנקים בתחום הנדל"ן מדאיגה את המפקח על הבנקים, צילום: אלכס קולומויסקי התלות של הבנקים בתחום הנדל"ן מדאיגה את המפקח על הבנקים | צילום: אלכס קולומויסקי התלות של הבנקים בתחום הנדל"ן מדאיגה את המפקח על הבנקים, צילום: אלכס קולומויסקי

חצי מתיק האשראי של הבנקים מקורו בנדל"ן

העובדה שהבנקים הולכים וקושרים את תיק האשראי שלהם בענף הנדל"ן מטריד את המפקח על הבנקים דודו זקן. האשראי לחברות שעוסקות בתחום הבינוי והדיור מהווה 13% מתיק האשראי הכולל שלהם. אך כאן לא נגמרת החשיפה, תיק המשכנתאות של הבנקים צמח ב-7% במהלך שנת 2014 והסתכם ב-266 מיליארד שקל, שהם 31% מסך האשראי של חמשת הבנקים הגדולים. בפיקוח זיהו גם אשראי נוסף מתחומים אחרים שמשמש בפועל את שוק הנדל"ן וכך עולה למעשה התוצאה המטרידה ש-48% מתיק האשראי של הבנקים חשוף באופן ישיר או עקיף להתפתחויות בשוק זה.

העובדה שמחצית מתיק האשראי קשור לענף הנדל"ן והבינוי מטרידה מאוד את זקן כי אם מסתכלים על הסיכון של אשראי זה עולה כי הוא גבוה יותר באופן משמעותי מזה של שאר החברות במשק שעוסקים בתחומים אחרים.

על פי בדיקה של הפיקוח, לחברות בענף הנדל"ן יש הסתברות גבוהה יותר להיכנס למצב של חדלות פרעון. כך למשל בעוד משקל האשראי הפגום (אשראי שכבר קיימת עבורו אינדקציה לקשיי פרעון) בכלל האשראי העסקי עומד על 3.5%, בענף הנדל"ן והבינוי הוא עומד על 4.4%. "נוסף על כך", כותבים בבנק ישראל, "למעלה ממחצית מהחברות שנכנסו להסדרי חוב מאז שנת 2008 שייכות לענף הבינוי והנדל"ן".

תגיות