אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלינסון וסורוקה בראש דירוג בתי החולים הגדולים; שיבא ורמב"ם בתחתית צילום: מאיר אזולאי

בלינסון וסורוקה בראש דירוג בתי החולים הגדולים; שיבא ורמב"ם בתחתית

משרד הבריאות מפרסם היום לראשונה דירוג איכות לבתי החולים בישראל הכולל 4 מדדים, מתוך 14 המתוכננים להיבדק בעתיד; אל המקום השני ברשימת בתי החולים הגדולים הגיעו הדסה עין כרם ואיכילוב; בית החולים בני ציון הוא היחיד שלא עמד באף אחד מהמדדים

24.06.2015, 13:07 | שאול אמסטרדמסקי

1. מי בתי החולים היותר איכותיים?

משרד הבריאות מתחיל לפרסם היום לראשונה מדדים לקביעת האיכות הרפואית של בתי החולים השונים בישראל. המדד המלא צפוי לכלול בתוך כמה שנים 14 מדדים רפואיים, כשבשנים הראשונות יפורסמו 4-5 מדדים בכל שנה, על מנת לתת לבתי החולים הזדמנות להסתגל למציאות החדשה שבה מישהו מודד את איכותם ומפרסם את הנתונים לציבור.

קראו עוד בכלכליסט

מהנתונים שמפרסם היום משרד הבריאות עולה כי מקרב בתי החולים הגדולים בישראל, בתי החולים המצטיינים, כאלה שעמדו בכל ארבעת היעדים שהגדיר משרד הבריאות, הם בית חולים בלינסון ובית החולים סורוקה. שני בתי חולים אלה שייכים לקופת חולים כללית.

במקום השני - כלומר, בתי חולים גדולים שעמדו בשלושה מתוך ארבעת היעדים שהגדיר משרד הבריאות - נמצאים הדסה עין כרם בירושלים ואיכילוב בתל אביב. ובתחתית הדירוג, מקרב בתי החולים הגדולים, נמצאים בית החולים שיבא בתל השומר ובית החולים רמב״ם בחיפה, שכל אחד מהם עמד בשני יעדים בלבד מתוך ארבעה.

בקרב בתי החולים הבינוניים, בתי החולים שזכו לציונים הגבוהים ביותר הם הלל יפה, העמק, נהריה, הכרמל ומאיר. בית החולים הגרוע ביותר מבין בתי החולים הבינוניים הם בית החולים בני ציון בחיפה, שלא עומד אפילו ביעד אחד שהגדיר משרד הבריאות.

בקרב בתי החולים הקטנים, לניאדו בנתניה והשרון בפתח תקווה, המצב טוב בהרבה, לפחות במדדים האלה של משרד הבריאות. שני בתי חולים אלה עומדים בכל היעדים שהגדיר משרד הבריאות בשנה שעברה.

לצפייה בדירוג המלא של ביצועי בתי החולים לחצו כאן

חדר ניתוח בבי"ח בלינסון, צילום: אוראל כהן חדר ניתוח בבי"ח בלינסון | צילום: אוראל כהן חדר ניתוח בבי"ח בלינסון, צילום: אוראל כהן

2. האם יש קשר לתקצוב?

על פי הנתונים של משרד הבריאות, על אף שחלק גדול מבתי החולים עדיין לא עומדים ביעד שהגדיר המשרד, ועל אף שכל בתי החולים בלי יוצא מן הכלל רחוקים מאוד מהממוצע האמריקאי למדדים אלה, ישנו שיפור משמעותי במדדים בין שנת 2013 לשנת 2014. ד"ר ענת עקה זוהר, שמנהלת את הפרויקט במשרד הבריאות, הסבירה בשיחה עם "כלכליסט" כי השיפור שחל בין שנים אלה נובע כולו מתוך תשומת הלב שהנהלות בית החולים נתנו למדד, ולתהליכי ההתייעלות שהם יזמו בשביל לעמוד במדד. או במלים אחרות, ברגע שמישהו התחיל למדוד מה בית החולים עושים, בתי החולים התחילו להשתפר.

למשל, ד"ר עקה זוהר הסבירה כי במדד מתן האנטיביוטיקה לפני ניתוחי מעיים, עד לתחילת המדידה בתי חולים רבים היו נותנים את האנטיביוטיקה במחלקה הכירורגית כמה שעות לפני הניתוח עצמו, ובמקרים כאלה האנטיביוטיקה פשוט לא הייתה אפקטיבית למניעת זיהומים. מתחילת המדידה, הנהלות בתי החולים שינו את הנהלים והחלו לתת את האנטיביוטיקה סמוך יותר לניתוח, על ידי צוות הניתוח.

ד"ר עקה זוהר הסבירה כי שנת 2013 הייתה השנה הראשונה שבה משרד הבריאות החל לדגום את בתי החולים, ולאחר שנאספו נתונים גם בשנת 2014 במשרד החלו לפרסם את הממצאים. בשנים הקרובות יתווספו כל שנה מדדים נוספים, למשל מדדים הקשורים לטיפול בשבץ מוחי, לטיפול ביולדות ובתחום הזיהומים בבתי החולים.

בתשובה לשאלה האם לתוצאות המדידה יש קשר לתקצוב חסר, לגרעונות בתי החולים או לעומס במערכת התורים, השיבה ד״ר עקה זוהר כי אין קשר לדברים. "נהלי עבודה או חסמים במקומות שונים אינם קשורים לתקצוב. לתת אספירין לפני שחרור אחרי אוטם זה לא עניין שקשור לתקציבים", אמרה ד"ר עקה זוהר.

בכל מקרה, ארבעת המדדים הנוכחיים עדיין רחוקים מלתת תמונה מקיפה על איכות בתי החולים, שנמדדת בשורה ארוכה מאוד של פרטמטים, שגם ד"ר עקה זוהר מודה כי אין שום אפשרות למדוד אפילו את רובם.

ובכל זאת, המשרד צפוי להעלות בכל שנה את הרף בכל מדד בשביל לגרום לבתי החולים להשתפר, ויוסיף מדדים נוספים לתוך הרשימה, שיפורסמו בכל שנה לציבור. כך, בסופו של דבר, תהיה לציבור תמונה די מקיפה על האיכות של בתי החולים השונים במספר גדול של פרמטרים. בנוסף, השנה היה אמור משרד הבריאות להשיק גם מדדים של מידת החשיפה לזיהומים בבתי החולים, נתונים שכבר קיימים אצלו אולם הוא מסתיר מפני הציבור (עתירה שהגישה התנועה לחופש המידע בעניין נדחתה בסופו של דבר בידי בית המשפט).

כשכל הנתונים האלה יהיו גלויים, אפשר יהיה לבנות אתר אינטרנט דוגמת אלה הקיימים בארה"ב. שבהם הציבור יכול לקבל תמונת מצב מלאה לפני שהוא ניגש לבית חולים כלשהו.

בית החולים איכילוב בת"א. עומד בשךושה מתוך ארבע המדדים בדירוג, צילום: שאול גולן בית החולים איכילוב בת"א. עומד בשךושה מתוך ארבע המדדים בדירוג | צילום: שאול גולן בית החולים איכילוב בת"א. עומד בשךושה מתוך ארבע המדדים בדירוג, צילום: שאול גולן

3. בבתי החולים הפרטיים המצב לא מדהים

ולסיום, המדד של משרד הבריאות בדק את כל בתי החולים הכלליים בישראל, אבל הוא ניפה החוצה בתי חולים שבהם פשוט לא היו מספיק מקרים רפואיים במהלך השנה בשביל שמשרד הבריאות יוכל לבצע ניתוח סטטיסטי מהימן (פחות מ-30 מקרים).

עם זאת, במדד אחד - מתן טיפול אנטיביוטי לפני ניתוח מעיים על מנת להקטין את הסכנה לזיהום - נכללו גם שני בתי החולים הפרטיים, אסותא והרצליה מדיקל, שמבצעים הרבה מאוד ניתוחים מסוג זה. ובאופן די מדהים, על אף שמדובר ברפואה פרטית, שנתפסת בעיני הציבור כטובה יותר מהרפואה הציבורית, שני בתי החולים האלה לא עמדו ביעד שקבע משרד הבריאות (בין שניהם, הרצליה מדיקל סנטר היה פחות טוב מאסותא).

תגובות

מבית החולים רמב"ם נמסר: "הנתונים מצביעים על תחומים שבהם בהחלט נדרשת עבודה לשיפור, כמו גם על תחומים שבהן אובייקטיבית, לבית חולים שמשרת את כל אוכלוסיית הצפון, יש גורמים כמו עומס רב על המחלקות יש השפעה על מדדי האיכות. רמב״ם יעשה כל מאמץ כדי להתקדם לחלקה העליון של טבלת מדדי האיכות של בתי החולים כבר בשנה הקרובה".

מבית החולים שיבא תל השומר, שלא קרוב ליעד של ניתוח מהיר של אנשים ששברו את צוואר הירך, נמסר בתגובה כי "שיבא הוא בית חולים ענק, עמוס במקרים דחופים ומורכבים מכל הארץ, כך שמעבר ל-20 חדרי ניתוח הפועלים במשך היום, מופעלים שני חדרי ניתוח בכל היממה למקרים דחופים שבהם מתבצעים ניתוחים שיכולים להתארך מאוד, מה שעלול להביא לעיכוב בניתוחים אחרים. אנו מקווים לקפיצת מדרגה בצמצום ההמתנות שתלויה בתמיכת האוצר בהעסקת עוד אחיות חדרי ניתוח ומרדימים באופן שנוכל להפעיל חדר ניתוח שלישי לכל אורך היממה".

מאסותא נמסר: "בית חולים אסותא עומד בכל הסטנדרטים הגבוהים ביותר במניעת זיהומים בבתי חולים, כולל מתן אנטיביוטיקה לפני ניתוחים בזמן הנדרש, ומתייחס לנושא במלוא כובד הראש. הדבר מתבטא בשיעור הזיהומים באסותא, שהוא מהנמוכים בארץ. יחד עם זאת, אסותא תשנה את שיטת הרישום והתיעוד כפי שנדרש על ידי משרד הבריאות".

מהמדיקל סנט בהרצליה נמסר: "מאז השקת המדד בשנת 2013 השקיע הרצליה מדיקל סנטר משאבים שאת פירותיהם נראה במדד שייצג את שנת 2015. בית החולים פועל בסטנדרטים הגבוהים ביותר כפי שמשתקף גם בביקורת האחרונה שערך משרד הבריאות, ונכון להיום גם במסגרת הנחיות המדד החדש".  

תגיות