אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ציידי העורפים: החיסול של דאע"ש מתחיל ברשת

דו"ח טכנולוגי

ציידי העורפים: החיסול של דאע"ש מתחיל ברשת

האיחוד האירופי הקים כוח שיאתר וינטרל את מאמצי ארגון הטרור במדיה החברתית - מה שיקשה עליו לגייס לוחמים, מה הקשר בין הצמיחה בשימוש ברשת והצניחה במספר ההריונות בקרב קטינות וספינות הצי האמריקאי תלויות בווינדוס XP

24.06.2015, 15:34 | יוסי גורביץ
היחידה למלחמה בסרטוני עריפה

הטרוריסטים של דאע"ש ידועים באלימות כלפי חסרי ישע - וההצלחות העיקריות שלהם הן לא בשדה הקרב אלא בשדה התעמולה. הסרטונים שלהם מושקעים ונחשבים לבעלי השפעה, אם כי לאחרונה ניכר בהם אפקט הברבריות: עריפה כבר לא עושה את זה. עכשיו הם צריכים לשרוף את השבויים שלהם, להטביע אותם או לנעול אותם במכונית ולירות בה טיל נ"ט כדי למשוך תשומת לב. לא ברור לאיפה עוד אפשר לקחת את זה, אבל השילוב בין אכזריות ויצירתיות נראה מחריד מתמיד.

באירופה, עם זאת, לוקחים את איום הסרטונים ברצינות מלאה, ולאחרונה הקים היורופול - סוכנות המשטרה הכלל-אירופית - כוח מיוחד שהמטרה שלו היא להלחם ב-40,000 עד 50,000 חשבונות המדיה החברתית שמפעיל דאע"ש. המספר הזה, אגב, גדול באופן ניכר ממספר האנשים שדאע"ש מסוגל להציב בשדה הקרב.  

לוחמי דאע"ש לוחמי דאע"ש לוחמי דאע"ש

מהיורופול נמסר שהמטרה העיקרית של הפעילות היא לזהות אנשים שדאע"ש מנסה לגייס ולמנוע מהם מלעשות זאת. כדי לממש את הפעילות, יורופול בונה על סיוע ניכר של חברות המדיה החברתית - סיוע שכבר הובטח. על פי ההערכות, בסוריה ועיראק יש כרגע כ-5,000 לוחמים זרים שהגיעו לשם מאירופה, והבריגדה הזרה הזו של דאע"ש מטרידה מאוד את האירופים. לא בגלל היכולת שלה בשדה הקרב (עד כה לא נראתה כזו) אלא בשל העובדה שהאנשים האלה יקבלו אימונים צבאיים, יעברו רדיקליזציה ואז יחזרו הביתה. אף אחד לא רוצה עוד שארלי הבדו.

כאב הראש החדש של מדינת המעקב

בשנתיים האחרונות, הבעיה העיקרית של ה-NSA היו המסמכים שהדליף אדוארד סנודן ושהתפרסמו על בסיס שבועי בערך. זה היה אסון יח"צ מתמשך, כי כל שבוע נחשף סיפור חדש, שלעתים הציג את ההכחשות של השבוע הקודם כשקריות. האפקט המתמשך של ההדלפות הללו הוביל לחקיקה בקונגרס, שניסתה (עד כה, לא בהצלחה ניכרת) לצמצם את סמכויות הריגול של ה-NSA כלפי אזרחים אמריקאים, ובכמה מדינות בארה"ב היו אפילו הצעות חוק שהמטרה שלהן היא להוציא מתקנים של ה-NSA מתחומן.

עכשיו נוסף ל-NSA יריב ותיק: וויקיליקס. אחרי חמש שנים בהן תפקד הארגון בעיקר ככת מעריצים של ג'וליאן אסאנג', בשבועות האחרונים הוא שב לעצמו. לפני כשבוע, פרסם וויקיליקס כמות גדולה של מסמכים פנימיים של משרד החוץ הסעודי והחל מאתמול (ג') הוא מפרסם ערימה של מסמכים של ה-NSA המתייחסים לצרפת. או, במילים אחרות, את הריגול האמריקאי אחרי צרפת

נשיא צרפת פרנסואה הולנד, צילום: איי אף פי נשיא צרפת פרנסואה הולנד | צילום: איי אף פי נשיא צרפת פרנסואה הולנד, צילום: איי אף פי

מקורם של מסמכי ה-NSA שפרסם וויקיליקס לא ברור. ככל הנראה, מדובר באוסף אחר מאשר האוסף של אדוארד סנודן. גם לא ברור כיצד השיג ה-NSA את המידע. חלקו הניכר מתייחס ליחסי החוץ של צרפת, והוא הושג, על פי הסיווג של ה-NSA, באמצעים "לא קונבנציונליים" - לא ברור מה זה אומר, אבל ככל הנראה לא מדובר בהאזנה לטלפון. המעקב נמשך, על פי וויקיליקס, בימיהם של הנשיאים שיראק, סרקוזי והולנד.

תגובה רשמית צרפתית עדיין אין, אבל הנשיא הולנד כינס ישיבה דחופה בארמון האליזה, ודוברים שלו אמרו בעילום שם שיש זעם ניכר באליזה, לאור העובדה שבפגישה עם אובמה בפברואר 2014, התחייב האחרון לכך שלא יהיה עוד מעקב כזה.

ה-NSA סירבה להגיב, שזה גם מה שאני הייתי עושה, במיוחד בהתחשב בהיסטוריה הבעייתית של צרפת עם שירותי המודיעין של ארה"ב. כשדה גול הורה על פרישה מנאט"ו, ב-1966, הוא נימק זאת גם בפעילות של "צבאות חשאיים" של נאט"ו בתחומי צרפת. יש כאן פוטנציאל לפיצוץ ניכר.

הפס הרחב והירידה בהריון

ב-20 השנים האחרונות, מדווחים שורה של מחקרים, נרשמה ירידה של ממש במספר הצעירות (בנות פחות מ-18) שנכנסות להריון. החוקרים מתחבטים ביניהם מה הם הגורמים. עכשיו עולה טענה שצריך להתייחס ברצינות למתאם בין הירידה בהריונות ובין העליה של השימוש בפס רחב.

לפני שאתם סוגרים את טאב הדפדפן בתיעוב, הכוונה פה היא לא לאיזו תיאוריית קונספירציה שגורסת ש-WiFi פוגע בפריון של צעירות (אני חייב להודות שזה היה האינסטינקט הראשון שלי): הטענה היא שהשימוש ברשת מאפשר לצעירות להבין הרבה יותר את מה שהן עושות.

יותר גישה לרשת, פחות הריונות לא רצויים, צילום: שאטרסטוק יותר גישה לרשת, פחות הריונות לא רצויים | צילום: שאטרסטוק יותר גישה לרשת, פחות הריונות לא רצויים, צילום: שאטרסטוק

החוקרים אומרים שצעירים עושים שימוש ברשת לכמעט דבר שקשור ליחסים אינטימיים: מעצם יצירת הקשר דרך שיח עליו עם ידידים, מכרים וסתם אנשים בפייסבוק, ועד לקבלת עצות מאנשים ברשת. עצם היכולת להרחיב את מאגר האנשים שמכירים אותך ומוכנים לדבר איתך על נושאים שפעם היו מוגבלים לשיחות מביכות עם יועצים שביניהם ובינך יש פער גילים ניכר, אומרים החוקרים, כבר מעלה את רמת ההשכלה המינית של הצעירות ובהתאם, מוביל לירידה בהריונות לא רצויים. לראייתי, אם טרם מלאו לך 18, פחות או יותר כל הריון הוא בלתי רצוי. 

כאן יש צורך לומר משהו על הפער הדיגיטלי: הריונות בלתי רצויים מתרחשים בשיעור ניכר במיוחד במשפחות עניות. אלה בדיוק המשפחות שאין להן גישה לרשת ושנמנעות מכך בשל העובדה שמדובר בהוצאה ניכרת. חיבור לרשת, נזכיר, לא מתמצה גם בתשלום לספק: הוא כולל את התשלום הסמוי על מחשב.

קצרצרים

1. לפני כשנה הפסיקה מיקרוסופט לתמוך בווינדוס XP, מערכת ההפעלה בת ה-13 שלה, אחרי שנתנה אינסוף התרעות על תאריך היעד המתקרב. יותר מדי גופים, בעיקר גופים ממשלתיים, לא הספיקו למצוא תחליף ומאז הם צריכים לשלם ובגדול. הצי האמריקאי, למשל, הטביע לאחרונה 9.1 מיליון דולר מכספי כדי להמשיך ולקבל תמיכה ל-XP, אם כי באותה הזדמנות הם גם יקבלו תמיכה באופיס 2003 ואקסצ'יינג 2003. לא נמסר אם הצי ימשיך לקבל סיוע למערכת יוני הדואר ולוחות החרס שלו.

"קפטן, אנחנו לא יכולים לצלול, היא מורידה עדכון", צילום: בלומברג "קפטן, אנחנו לא יכולים לצלול, היא מורידה עדכון" | צילום: בלומברג "קפטן, אנחנו לא יכולים לצלול, היא מורידה עדכון", צילום: בלומברג

2. מלחמת ההאקרים בין ארה"ב וסין מתחממת: דיפלומטים אמריקאים נזפו בעמיתיהם הסינים בשל התקפות הסייבר הבלתי פוסקות של סין על ארה"ב. בינתיים, הנזיפה היא בדלתיים סגורות והיא לא לייחוס, אבל זו כנראה רק שאלה של זמן. ארה"ב הבהירה בעבר שאם יסתבר שמדינה זרה אחראית להתקפות על אתרי הממשלה שלה, היא תטיל עליה סנקציות. בקרוב נדע אם אנחנו הולכים לשם. יש לציין שהמדיניות הזו נראית שפויה יותר מהמדיניות הקודמת עליה הכריז הפנטגון, על פיה הוא שומר לעצמו את הזכות להפציץ מקומות שמהם הוא חושב שיצאה התקפת סייבר.

3. אתר Lurkmore , שפועל ברוסיה הפוטיניסטית, הודיע שהוא סוגר את שעריו עקב לחץ ממשלתי בלתי מתון. לרקמור תואר, בין השאר, כ"וויקיפדיה הסאטירית" והוא הפיץ כמויות חריגות של לעג וביקורת כלפי המשטר. את ולדימיר פוטין, למשל, תיאר האתר כ"אזרח הרואה עצמו מלך" וכ"תומך ניכר של זכויות אדם - בדיבורים, על כל פנים". לפוטין אין חוש הומור ותוך כמה זמן האתר ומפעיליו מצאו את עצמם חשודים בהיותם סוכנים זרים; שיטת "אתה לא מסכים איתי? אתה בוגד ומרגל" פועלת גם מחוץ למזה"ת.

4. מחשב העל הפורה מאד ווטסון, שהתפרסם כאשר ניצח במשחק ג'פרדי, היה עסוק מאוד מאז. בין השאר הוא סייע באבחון חולי סרטן ובסיוע לחובבי טניס (אם כי את הסיוע המתבקש, גמילה, הוא עדיין לא הציע). כעת פורץ ווטסון גבולות חדשים ומפעיליו מציעים לאוכלוסיה אפליקציית בישול - שף ווטסון. נמסר שהשילובים שיוצר ווטסון בין חומרי בישול נחשבים ל, ובכן, חדישים. חלקם נחשבו לטעימים על ידי מי שבישל אותם, אחרים כנראה היו נדחים בתיעוב על ידי נוודים. למען הסר ספק, המדור איננו לוקח אחריות על התבחילים שיווצרו במטבחים שלכם.

תגיות