אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מתווה האינטרסים: חצי שנה של תהפוכות בהסכם הגז

מתווה האינטרסים: חצי שנה של תהפוכות בהסכם הגז

כשהמו"מ של הממשלה מול חברות הגז החל, אף אחד לא דמיין שבסוף הנושא יגיע לשולחן הקבינט המדיני־ביטחוני. כך השתלשלו האירועים

25.06.2015, 06:55 | שאול אמסטרדמסקי

היום, אם לא יהיו הפתעות של הרגע האחרון, יתכנס הקבינט המדיני־ביטחוני להכריע מה צריכה להיות המעורבות הממשלתית בשוק הגז הטבעי בישראל. לפני חצי שנה המשפט הזה היה נשמע דמיוני לחלוטין - מה לקבינט הביטחוני וליצחק תשובה? אולי זה מייצג בצורה הטובה ביותר את מה שקרה פה בחצי השנה האחרונה.

קראו עוד בכלכליסט

הכל התחיל בממונה על הגבלים עסקיים דיויד גילה. בסוף דצמבר 2014, שבועיים לאחר ההודעה על הקדמת הבחירות, הוא החליט שהוא לא מוכן לאשר את פעילותן של נובל אנרג'י וקבוצת דלק גם במאגר הגז לווייתן וגם במאגר הגז תמר.

ההודעה של גילה עוררה מחול שדים במערכת הכלכלית־פוליטית הישראלית. עוד באותו היום הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו שהוא לוקח את המושכות לידיים, וההטיל על יועצו הכלכלי פרופ' יוג'ין קנדל להקים צוות שיבדוק מה צריכה להיות המדיניות הממשלתית בנושא הגז, מונופול הגז וכל מה שקשור לזה.

המשא ומתן בין החברות לפקידים נמרח על אש קטנה לאורך כל תקופת הבחירות. הציפייה הציבורית היתה ששר האוצר החדש משה כחלון יעשה סדר ויפרק את מונופול הגז, כפי שהבטיח. אבל אחרי הבחירות, סתם לפתע, כחלון נזכר שקובי מימון - ספק הבעלים של אחת השותפות במאגר תמר - הוא חבר יותר קרוב שלו מהציבור, והכריז כי יימנע לחלוטין מהנושא. שר אוצר במשרה חלקית.

פחות או יותר באותה התקופה גם הממונה על הגבלים עסקיים דיויד גילה, שהתחיל את כל מחול השדים הזה, הודיע כי הוא מתפטר (אם כי בהשהיה, הוא יפרוש רק בעוד חודשיים), והעביר את כל כובד ההחלטה אל הממשלה. טכנית, שר הכלכלה הטרי אריה דרעי יהיה זה שיצטרך לחתום על המתווה. בפועל, הידיים ידי דרעי אבל הקול קולו של נתניהו.

המתווה מעוצב בדמותו ולפי האידיאולוגיה שלו, הפשרות הן שלו והאחריות העליונה היא שלו. דרעי אמנם מציב תנאים, אבל מאחוריו עומדים בעיקר אנשי אגף תקציבים שעוד לא התאוששו מכך שהמועצה הלאומית לכלכלה של קנדל השאירה אותם הרחק מאחור. היום, ככל הנראה, הפרק הנוכחי בדרמה הזו יבוא לקצו, ויתחיל השלב הבא הלא פחות חשוב - תורו של הציבור להשמיע את קולו.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
כמה קל היה לכחלון לשלוף במקרה הזה את קלף ניגוד העניינים...כחלון נחשף לציבור במערומיו
שלל תוכניות הדיור שהפיץ בשבועות האחרונים שר האוצר משה כחלון הצליחו להסית את הדיון מהתחמקותו השערורייתית מעיסוק במונופול הגז. הרבה מלים כבר נכתבו על כחלון בהקשר הזה אבל ראוי להקדיש לנושא עוד כמה, כדי לא לאפשר לשר האוצר לחמוק בכזו חלקלקות מהאחריות הכבדה שהסיר מעצמו. כחלון, שערב הבחירות חזר והצהיר כי יוכל לטפל בנושאי הגז למרות חברותו עם קובי מימון, טייקון הגז החמקמק, הוא אותו כחלון שיום אחרי הבחירות הודיע כי נבצר ממנו לטפל בנושא, ללא חוות דעת מסודרת של היועץ המשפטי לממשלה שתומכת בהחלטתו, ובסתירה מוחלטת להצהרותיו הקודמות ולהצהרותיה של חברת ישראמקו כי לקובי מימון, חברו של כחלון, אין בכלל אחזקות בחברת הקידוחים. בסיטואציה הזו ונוכח הצהרותיו הקודמות של שר האוצר נדמה שלא מדובר בחשש מניגוד עניינים אלא בחשש מבושת פנים. כחלון, נושא הדגל של פירוק המונופולים, הבין שהוא עומד להפסיד בזירה הזו לראש הממשלה. הפסד משמעותו פרישה מהממשלה.!!! כמה קל לשלוף במקרה הזה את קלף ניגוד העניינים, לא להיות קשור בעיני הציבור להחלטה שלא לפרק את מונופול הגז, לא להתמודד עם הצורך לפרק קואליציה רגע אחרי שהוקמה, ולהמשיך ליהנות מתדמית הלוחם למען התחרות בדיור ובבנקים לטובת כולנו....ולהפוך את רוכשי הדירות מכספי זעת אפם בעבודה של שנים לאויבי העם ..
שלומציוני א. , מרכז  |  25.06.15
1.
לכל מצביעי הליכוד
אכלתם אותה!!!!!! ביבי חבר שלכם עובד בשביל הטייקונים שעולים אצלו ברגל הוא לא באמת חושב עליכם אלא על עצמו אחרי הפרישה ,עשיתם טעות גדולה שנתתם לו עוד קדנציה,ביבי יעבוד עכשיו בשביל ביבי ולא בשביל העם, הרי מחיר הגז יכול לתת מנוף אדיר לכלכלה ,אבל זה לא חשוב ,מה חשוב החברים של ביבי ותחשבו על זההההה חהההההההההההה
אזרח  |  25.06.15