אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם זה הזמן לחזור ולהשקיע בספרד? צילום: עמית שעל

האם זה הזמן לחזור ולהשקיע בספרד?

יש מקום לאופטימיות זהירה לכיוון המשק הספרדי, לסיכוי שימשיך וייצמח בשנים הקרובות. ניתן לראות כי משקיעים זרים, אשר הדירו רגליהם משוק זה מאז תחילת המשבר, חוזרים אליו באופן מואץ

27.06.2015, 09:39 | דן גלאי

באחרונה פורסם כי ממשלת ספרד אישרה למשקיעי נדל"ן, שאינם אזרחי האיחוד האירופי, להגיש בקשה לצורך קבלת מעמד "תושב", כאשר בין היתר, על המשקיעים חלה החובה להשקיע 500 אלף יורו לפחות. האם זהו הזמן לחזור ולהשקיע בספרד, בשימת דגש על מדריד וברצלונה? האם מדובר בהזדמנות השקעה לישראלים או שמא ספרד עדיין רחוקה מפתרון?

ספרד הצטרפה לאיחוד האירופי רק בשנות ה-90 וממדינה נחשלת הפכה תוך מספר שנים, בסיוע האיחוד האירופי, לאחת המעצמות הכלכליות החשובות באירופה ובעולם. התעצמותה הכלכלית התבטאה בפיתוח תשתיות תחבורה וחינוך, מעבר מחקלאות מסורתית לתעשיות, ותהליך עיור אינטנסיבי. כתוצאה מתהליכים אלה, ועל רקע ריביות נמוכות כבשאר העולם בראשית המאה ה-21, שוק הנדל"ן התרחב לממדים בועתיים, כאשר הספקולציה בנדל"ן מוזנת על ידי אשראי קל וזול.

כל זאת נעצר עם המשבר הפיננסי העולמי של 2009-2007. הבנקים הספרדיים, שחלקם הפכו לבנקים גלובליים, ספגו הפסדים עצומים. הלוואות למשכנתאות גם הן ספגו מהלומה כאשר הצמיחה בשוק הנדל"ן נעצרה ומחירי הנדל"ן החלו לצנוח במהירות.

המעבר מגאות למשבר בספרד היה חד ביותר, כפי שהדבר התבטא במחירי הנדל"ן, בגידול הגרעון הציבורי, בירידה בתל"ג וגידול עצום באבטלה. ספרד הגיעה ב-2013 לאבטלה של כ-25% כאשר האבטלה בקרב צעירים, כולל בוגרי מכללות, מגיעה עד לכ-50%.

ספרד הייתה במרכזו של משבר אגרות החוב הסוברניות של אירופה יחד עם יוון ופורטוגל ב-2011-2010. החשש מפשיטת רגל של אותן מדינות דחף את מחירי אגרות החוב מטה, ופרמיות הסיכון עלו לרמות של "אג"ח זבל". באיחוד האירופי לא הייתה אחידות דעים כיצד לטפל במשבר ומה תפקידו של האיחוד מול אחריותה של כל ממשלה לטפל בכשלים כלכליים פנימיים. גרמניה, כמנהיגת האיחוד האירופי וכשחקן החזק בו, הייתה מוכנה להגיש סיוע מסוים, אך דרשה שממשלת ספרד תגבש מדיניות אחראית, כולל קיצוצים בגרעון הממשלתי ורפורמות פנימיות כדי להעלות את הכלכלה על מסלול צמיחה.

ראש ממשלת ספרד, מריאנו רחוי , צילום: אי פי איי ראש ממשלת ספרד, מריאנו רחוי | צילום: אי פי איי ראש ממשלת ספרד, מריאנו רחוי , צילום: אי פי איי

ספרד, בניגוד ליוון, אימצה רפורמות כלכליות אשר מתחילות לשאת פרי ב-2015, ולאחר 7 השנים הרעות של ירידה בתל"ג וביצור התעשייתי, מראה סוף סוף גידול, אשר ב-2014 היה כ-1.4% (וברבעון האחרון של 2014 לבד היה 0.7%). גם בחזית האבטלה מצליחה ספרד להראות שיפור ניכר, למרות שהרמה האבסולוטית של כ-20% היא גבוהה מאד. תחזית הצמיחה ל-2015 היא 2.4-2.6%. השיפור מתבטא גם בריביות על אגרות החוב הממשלתיות ל-10 שנים, שהריבית עליהן בסוף 2014 עמדה על 2.8% בלבד, וצפויה אף לרדת ל-2.6% ב-2015. הממשלה הורידה באופן דרסטי את מספר העובדים בסקטור הציבורי ויוזמת תכניות להעסקת צעירים בסקטור הפרטי.

שוק ההלוואות לסקטור הפרטי הכולל הלוואות לדיור ולצריכה, היה בירידה מתמשכת מ-2007 ל-2013. ב-2014 חלה התאוששות של כ-10% בהיקף ההלוואות הצרכניות, למרות שהרמה האבסולוטית עדיין נמוכה. חשוב לציין שהגידול בתעסוקה נובע, לא מקיטון במעגל העובדים, אלא מגידול במספר המועסקים בענפים רבים - בניה, ייצור תעשייתי, ומסחר - וקיטון מתמשך בחקלאות. תהליכים אלה הביאו לגידול מרשים בפריון העבודה מ-2008.

השקעות זרות בכלכלת ספרד ירדו בכ- 80% מהשיאים בשנת 2007 עד 2012. החל משנת 2013 חלה עליה משמעותית בהשקעות זרות בספרד (בעיקר מארה"ב, אמריקה הלטינית, אנגליה, צרפת וגרמניה) ועברו את היקף 5 מיליארד היורו בשנת 2014. נציין גם שספרד נקטה בצעדים רבים לעודד השקעות זרות כולל מתן אזרחות זמנית או קבועה למשקיעים פרטיים, אזרחות שמביאה להטבות שונות גם במסגרת השוק האירופי.

שוק הנדל"ן בספרד מתחיל להתאושש - בעיקר במדריד וברצלונה. ערים אלו הפכו החל מ- 2014 ליעדים מהמובילים להשקעות באירופה, וזה אכן התחיל להשתקף במחירי הנדל"ן, לרבות במגורים. מרבית ההשקעות ממומנות על ידי חברות ופרטיים מחוץ לספרד. בנוסף, ספרד הופכת ליעד השקעות אטרקטיבי עבור מיליוני סינים.

הנתונים המקרו כלכליים - גידול בתל"ג, ירידה באבטלה, התייצבות ועליית מחירי הנדל"ן במדריד וברצלונה, עליות באג"ח ממשלתיות, גידול בצריכה ובאשראי בנקאי, גידול משמעותי בהשקעות זרות בספרד ובהשקעות בנדל"ן - מצביעים על כיוון חיובי לכלכלה הספרדית, אשר מבחינת סה"כ התל"ג וההכנסה לנפש נמצאת עדין רחוק מהרמות שלפני 2007.

יש מקום לאופטימיות זהירה לכיוון המשק הספרדי, לסיכוי שימשיך וייצמח בשנים הקרובות. ניתן לראות כי משקיעים זרים, אשר הדירו רגליהם משוק זה מאז תחילת המשבר, חוזרים אליו באופן מואץ. נזכור שהעולם סובל היום מעודפי נזילות ותשואות נמוכות על פיקדונות בנקאיים ואגרות חוב ממשלתיות וקונצרניות בדרוג גבוה. לפיכך, המשקיעים בכלכלה הספרדית יכולים ליהנות מפוטנציאל לתשואות גבוהות וזאת מאחר ונכסי השקעה רבים, כולל נדל"ן, נפלו בערכם בשנות המשבר הממושכות.

הכותב הוא מייסד ושותף בסיגמא בית השקעות, המנהלת קשרים עסקיים עם גופים פיננסיים וריאליים הפעילים בספרד

תגיות