אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

המשבר ביוון

ציפרס: "הצביעו 'לא' במשאל - ונוכל להשיג עסקה טובה יותר"

ראש ממשלת יוון: "דחיית הצעת הנושים במשאל לא תביא בהכרח לפרישה מגוש היורו"; הוא רמז כי יוון לא תעביר מחר בחצות 1.6 מיליארד יורו לקרן המטבע; ר"מ איטליה: "המשאל אינו דרבי של אירופה מול ציפרס, אלא של היורו מול הדרכמה"; קרוגמן: "קורא ליוונים להצביע 'לא' במשאל - אלה אותן הצעות שנכשלו בחמש השנים האחרונות"; קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל: "ייתכן שהמו"מ יתחדש לאחר משאל העם"

29.06.2015, 23:23 | ליטל סמט

יוון ממשיכה להתקרב לחדלות פירעון - מחר בלילה תסתיים תוכנית החילוץ, כאשר מדינות גוש היורו סירבו ביום שבת להאריך אותה; מחר בלילה המדינה מוכת החובות אמורה להחזיר 1.6 מיליארד דולר לקרן המטבע; הבנקים ביוון נסגרו עד 6 ביולי - כדי למנוע משיכות כספים המוניות. "כלכליסט" העביר עדכונים שוטפים מהזירה האירופית.

23:10 -

ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס חזר הערב בראיון טלוויזיוני על בקשתו מהעם היווני לדחות את הצעת הנושים במשאל העם שיתקיים ב-5 ביולי. לדבריו, "ככל שמספר האנשים שיצביעו 'לא' יהיה גדול יותר - כך העמדה שלנו במו"מ תהיה חזקה יותר, ויהיה לנו מנדט להשיג עסקה טובה יותר". הוא דחה את הטענה כי דחיית הצעה הנושים במשאל פירושה יציאה של יוון מגוש היורו - "העלות של צעד כזה לצד השנה תהיה גבוהה מדי". 

בעניין התשלום בסך 1.6 מיליארד יורו שיוון אמורה להעביר מחר בחצות לקרן המטבע, אמר: "הבנקים שלנו נחנקים, וההצעה שלנו להאריך את תוכנית החילוץ נדחתה; האם זה הגיוני שנעביר את התשלום לקרן המטבע?" הוא הוסיף כי "אם תהיה עסקה הלילה - נוכל להחזיר את החוב לקרן". לדבריו, "מעולם לא עזבנו את שולחן המו"מ - אנחנו עדיין שם".

22:30 -

סוכנות הדירוג S&P הורידה את דירוג האג"ח של יוון לרמה של CCC מינוס, מרמה של CCC. לפי הסוכנות, החלטת ראש ממשלת יוון ציפרס לקיים משאל עם על הצעת הנושים מסכנת את כלכלת המדינה. ב-S&P סבורים כי הסיכוי ליציאה של יוון מגוש היורו עומד על 50%, וכי המדינה תיקלע לחדלות פירעון בששת החודשים הקרובים - אלא אם יהיה שינוי בנסיבות.

מפגינים באתונה, היום; קראו להצביע "לא" במשאל העם, צילום: איי אף פי מפגינים באתונה, היום; קראו להצביע "לא" במשאל העם | צילום: איי אף פי מפגינים באתונה, היום; קראו להצביע "לא" במשאל העם, צילום: איי אף פי

21:30 -

בממשלת יוון מנסים להרגיע את הרוחות בציבור. נציגים מהממשלה יצרו קשר עם חברות הדלק היווניות על מנת לוודא שתחנות הדלק מוכנות לקבל תשלומים בכרטיסי אשראי; זאת לאחר שנפוצו דיווחים כי בכמה מקומות נתקלו הצרכנים בסירוב לשלם בכרטיס אשראי. כמו כן, נציגים מהממשלה פנו לאיגוד הסופרמרקטים, שהבטיח שאין בעיות באספקה או בקבלת התשלומים. בנוסף, איגוד בתי המרקחת פרסם כי אין מחסור בתרופות.

מייקל גלזאקוס, פרופסור למימון באוניברסיטת אתונה, אמר בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל" כי תיקון הנזק שייגרם לתעשיית התיירות ייקח שנים, זאת אם הבנקים יפסיקו לגמרי משיכות כספים ומתן שירותי תשלומים. "התיירות והספנות הן שתי התעשיות היחידות שעדיין תורמות לכלכלה", אמר. "תיירים, בייחוד אלה שבאים בעצמם ואינם חלק מקבוצה מאורגנת, מוציאים יותר ומצפים שהבנק וכרטיסי האשראי יעבדו. אך מרגע שהם נוחתים במדינה הם נתקלים בבעיות. אנחנו בעצם אומרים להם שהם לא רצויים, שכן איננו יכולים לספק להם את השירותים הבסיסיים ביותר".  

20:00 - ב"וול סטריט ג'ורנל" מצטטים פקיד ממשלתי ביוון, שאמר כי המדינה מוכת חובות לא תעביר לקרן המטבע את התשלום בסך 1.6 מיליארד יורו ב-30 ביוני. בתחילת החודש הודיעה יוון כי תאחד את ארבעת התשלומים השבועיים לקרן - לתשלום אחד בסוף החודש. יו"ר קרן המטבע, כריסטין לגארד, חזרה ואמרה בשבועות האחרונים כי לא תסכים להעניק ליוון ארכה להחזרת החוב.

ברויטרס מדווחים כי נשיא צרפת פרנסואה הולנד שוחח בטלפון עם נשיא ארה"ב ברק אובמה על המצב ביוון. השניים ככל הנראה הסכימו לעבוד ביחד כדי לעזור להחיות את הדיאלוג. 

19:30 - משתמש הטוויטר @GreekAnalyst, שמנהל גם בלוג על הפוליטיקה היוונית, פרסם מה שלטענתו הוא תרגום של שאלת משאל העם:

"האם יש לקבל את ההצעה שהעבירו הנציבות האירופית, הבנק האירופי המרכזי וקרן המטבע הבינלאומית, בפגישת היורוגרופ ב-25 ביוני, שמורכבת משני חלקים? המסמך הראשון נקרא 'רפורמות להשלמת התוכנית הנוכחית ומעבר לה', והשני 'ניתוח יציבות החוב'".

18:45 - נשיא קבוצת שרי האוצר של גוש היורו ירון דיסלבלום הגיב גם הוא על ההתפתחויות: "אני ממשיך לומר שהדלת שלנו פתוחה, אך שהאפשרויות מוגבלות והזמן אוזל". הוא הוסיף גם כי היה מאוכזב שלאחר חודשים של משא ומתן סיימה יוון את הדיונים. "מדובר כאן בעתיד של יוון ושל גוש היורו, אך בעיקר של יוון".

והתגובות ממשיכות לזרום. ראש ממשלת איטליה מתאו רנצי פנה לטייויטר כדי להביע את דעתו על משאל העם המדובר: "משאל העם היווני לא יהיה דרבי של הנציבות האירופית מול ציפרס, אלא של יורו מול הדרכמה. זו הבחירה".

ירון דיסלבלום, צילום: בלומברג ירון דיסלבלום | צילום: בלומברג ירון דיסלבלום, צילום: בלומברג

יו"ר האופוזיציה ביוון, ראש הממשלה לשעבר אנטוניס סאמארס הזמין את ציפרס לעימות בנוגע למשאל העם. סאמארס שהפסיד בבחירות בינואר לציפרס מעוניין ליזום עימות בשידור חי עם כל ראשי המפלגות לפני המשאל עם ביום ראשון. "זו תהיה קטסטרופה חסרת תקדים...אם יוון רוצה להישאר ביורו, צריך לשמור על הבנקים פתוחים, לתמוך באירופה, להצביע 'כן'".

 

17:45 - הכלכלן זוכה פרס נובל פול קרוגמן ממליץ ליוונים להצביע "לא" במשאל עם. "לממשלה הוצג אולטימטום הזהה לגמרי למדיניות שנכפתה עליה בחמש השנים האחרונות", כתב במאמר דעה שפרסם ב"ניו יורק טיימס". עוד ציין קרוגמן כי "לאחר חמש שנים של תוכניות חילוץ - יוון במצב גרוע יותר מאי פעם...וייתכן שרוב החששות מפני עזיבת יוון את גוש היורו כבר התממשו".

 

17:15 - ברויטרס מדווחים כי יוון העבירה בקשה לבנק האירופי המרכזי לסיוע חירום של 6 מיליארד יורו, בנוסף לקו האשראי של 89 מיליארד יורו שכבר העניק למדינה - אך הבנק דחה אתמול את הבקשה, והחליט לשמור על המימון בתקרה שנקבעה ביום שישי. "הבקשה של הבנק המרכזי ביוון היתה ל-6 מיליארד יורו מקרן סיוע נזילות החירום (ELA) של הבנק האירופי", סיפר לרויטרס אדם המקורב לנושא. "על הבקשה היה חתום נגיד הבנק המרכזי של יוון".

בלונדון מתוכננת להתקיים היום בערב (18 שעונם) הפגנה מטעם קמפיין הסולידריות עם יוון. בדף הפייסבוק שנפתח לרגל האירוע נכתב: "הבנק האירופי המרכזי מאיים להפסיק את המימון לבנקים היווניים. פעולה של מלחמה פיננסית נגד יוון שנועדה לעודד את הקריסה של המערכת הבנקאית ולמנוע את קיום משאל העם". ההפגנה תתקיים בכיכר טרפאלגר.

 

 

16:30 - קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל מקיימת כעת מסיבת עיתונאים ביחד עם סגנה זיגמר גבריאל. לדבריה, לא היתה נכונות לפשרה מהצד היווני - וזה מה שהביא לקריסת השיחות. היא אמרה כי "אנחנו רוצים לעבוד על זה. הבהרנו שכל מה שיכול לתמוך ביוון וכל מה שהוצע, עדיין על השולחן. אנחנו עדיין מוכנים לעזור, במקרה הצורך", היא ציינה כי ביום רביעי יתקיים דיון בנושא בפרלמנט הגרמני.

מרקל לא פסלה את האפשרות שהמו"מ עם יוון יחודש לאחר משאל העם שיתקיים ב-5 ביולי - אך הדגישה כי יוון קיבלה הצעה נדיבה. 

גבריאל, המשמש גם כשר הכלכלה, אומר שוב כי הצעת הנושים ליוון עדיין עומדת על השולחן. הוא חזר על העמדה שנשמעה היום מפי רבים באיחוד האירופי, לפיה משאל העם ביוון הוא על הישארות בגוש היורו.

לדברי גבריאל, ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס רוצה לשנות את גוש היורו מבחינה פוליטית ואידיאולוגית - "זה מאוד מסוכן".

 

הממשלה היוונית מסרה כי 850 סניפי בנקים יפתחו היום על מנת לאפשר העברת תשלומי פנסיה לגמלאים.

 

16:16 - מצוקת המזומנים הגיעה גם לאקרופוליס. משרד התרבות היווני פרסם הודעה לפיה מהיום ניתן לשלם על כרטיס הכניסה לאתר בכרטיסי אשראי. "זו בקשה שעלתה כבר לפני מספר שנים וכעת אנחנו ממלאים אותה. בייחוד כל עוד יש קשיים בנזילות המזומנים".

 

התאחדות המלונות של יוון פרסמה הצהרה בה היא מזהירה כי למגבלות משיכת המזומנים כבר יש השפעה שלילית על תעשיית התיירות. "ההתפתחויות האחרונות הללו במדינה שלנו גרמו להשפעות מיידיות ושליליות על התיירות. כולם חייבים להבין זאת", נמסר בהצהרה שפרסמה הלשכה ההלנית של המלונות. "אנחנו מקווים ומייחלים שכל הצדדים הפוליטיים יפעלו באחריות ויחזירו את המדינה במהירות האפשרית לנורמליות וליציבות. אלו הן דרישות מהותיות כדי להגן על התיירות היוונית ולתמוך פעם נוספת במאמץ הלאומי לאושש את הכלכלה".

 

15:54 - בתגובה לדברי יונקר אמר דובר ממשלת יוון גבריאל סאקלרידס: "הגורם ההכרחי שמשמש כסימן לרצון טוב ולמהימנות בכל משא ומתן הוא כנות".

עם זאת, ב-AP מדווחים כי ציפרס שוחח היום בטלפון עם יונקר ונשיא הפרלמנט האירופי מרטין שולץ. על פי מקור בממשלה, ציפרס אמר שאין זה במסגרת המסורת האירופית למנוע מהעם היווני לבטא את זכותו הדמוקרטית על ידי סגירת הבנקים. הוא ביקש מיונקר לוודא שתוכנית החילוץ תוארך במספר ימים והנזילות תשוב לבנקים. המקור, שביקש להישאר בעילום שם, מציין כי ציפרס אמר ליונקר שכפוליטיקאי אירופי עליו "להגן על המסורות של אירופה, כדי שהעם היווני יוכל להחליט ללא הפרעות ביום ראשון". לא נמסרה מה הייתה תגובתו של יונקר.

 

האי זקינטוס. מגבלת משיכת המזומנים כבר פוגעת בתיירות האי זקינטוס. מגבלת משיכת המזומנים כבר פוגעת בתיירות האי זקינטוס. מגבלת משיכת המזומנים כבר פוגעת בתיירות

 

15:24 - ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון טוען כי משאל העם הוא במהותו הצבעה האם יוון תישאר בגוש היורו. בראיון ל-BBC אמר קמרון כי אם היוונים יצביעו נגד הצעת הנושים "אני אתקשה להבין כיצד זה תואם עם הישארות ביורו".

קמרון ציין עוד כי הסכם בין גוש היורו והממשלה היוונית ישרת בצורה הטובה ביותר את האינטרסים הבריטים. לדבריו, בריטניה קיימה בחודשים האחרונים שורה של פגישות כדי להתכונן לעזיבה אפשרית של יוון את גוש היורו, כולל המלצה לתיירים לקחת איתם מספיק כסף מזומן כשהם מבקרים ביוון. היום תתקיים פגישה נוספת של הצוות האחראי כדי להעניק "ליטושים אחרונים" לתכנית.

14:12 - נשיא הנציבות האירופית, ז'אן-קלוד יונקר, מקיים כעת מסיבת עיתונאים בבריסל. הוא אומר שהוא  מצטער מאד מההתרחשויות בסוף השבוע. לדבריו אנוכיות וטקטיקות השתלטו. "לאחר כל המאמצים שהשקעתי, אני חש נבגד, אמר. "עשיתי כל שביכולתי, האחרים עשו כל שביכולתם, ולא מגיעה לנו כל הביקורת שהופנתה כלפינו".

 

הוא טען כי עברו ימים ולילות לפני שיוון ביטלה באופן חד צדדי את השיחות והכריזה על משאל עם. "מדינות אירופיות אחרות עברו גם מסלולים מסובכים וקיבלו החלטות קשות", אמר. "העם היווני קרוב מאד לליבי, וניסיתי להיות לצידם". בהתקפה נוספת הוא טוען כי לעיתים היוונים התעכבו בכוונה בהעברת הצעות.

יונקר מודה שהצעת הנושים הייתה תובענית אך הוגנת. "זו לא חבילת צעדי צנע מטופשת", אמר. לטענתו הם לא דרשו קיצוצים בפנסיה (טענה שחלק מהעיתונאים המשתתפים במסיבת העיתונאים חולקים עליה). "לקח לנו לא מעט זמן לשכנע את הממשלה היוונית להטיל שיעורי מס גבוהים יותר על בעלי ספינות, אף שזהו צעד הגיוני ביותר".

ז ז'אן-קלוד יונקר. כועס | צילום: איי אף פי ז

לדבריו, הבעיות של יוון קשורות להיעדר תחרות, כך שמחירי האנרגיה והסחורות הם מהגבוהים באירופה. מעבר לכך, הוא טוען שהנושים היו מוכנים לדון בפריסת חובות. הוא אומר כי הדלת נותרה פתוחה, אך אין בכוונתו להעביר הצעות חדשות ליוון. "באמת שהזזנו הרים למענם, ממש עד הרגע האחרון, עד שהיוונים סגרו את הדלת". עם זאת, הוא מצפה כי בגוש היורו יישארו 19 מדינות. בהמשך להתקפות על הממשלה היוונית, הוא קורא לה לספר לעם היווני את האמת. "מומלץ אם הממשלה היוונית תאמר את האמת", אמר.

13:55 -  קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל נואמת עכשיו לפני נציגי מפלגתה ומזהירה כי "אם היורו נופל, אירופה נופלת". לדבריה, היורו מבוסס על היכולת לבצע פשרות, כך שאם הם יאבדו את היכולת הזו להתפשר, היבשת כולה אבודה. עוד היא אומרת כי גוש היורו מסוגל להתמודד כיום עם משבר כמו זה שפרץ ביוון בצורה טובה מכפי שהיה יכול בעבר.

  

ראש ממשלת סין, לי קצ'יאנג, שפתח היום את ביקורו באירופה, הציע לסייע לאיחוד האירופי בניהול משבר החוב מול יוון - כך לפי העיתון הגרמני 'האנדלסבלאט'. "סין תמיד תמכה בצעדי האינטגרציה של אירופה. אנחנו נתמוך באירופה כדי לוודא שהיא יוצאת מהמשבר הזה בדרך הטובה ביותר", אמר בראיון לעיתון. "אנחנו מעוניינים באירופה משגשגת ובאיחוד אירופי חזק ומאוחד".

 

מהקרמלין נמסר כי רוסיה מודאגת מהשלכות השליליות הפוטנציאליות על האיחוד האירופי כתוצאה מהמשבר היווני.

 

הבנק המרכזי בשוויץ התערב בשוקי המט"ח על מנת להחליש את הפרנק השוויצרי ולהגן על שוויץ מהשפעות המשבר היווני. במסיבת עיתונאים שקיים נגיד הבנק תומאס ג'ורדן בברן הוא אמר כי אי אפשר לדעת כיצד יתפתח המצב ביוון, וחוסר הוודאות רק מקשה על העניינים. לפיכך, הוא הודיע כי הבנק המרכזי החליט להתערב "כדי לייצב את השווקים".

 

13:15 -  "יש לי 5 יורו בכיס, חשבתי לנסות את מזלי היום להשיג קצת כסף. אתמול התורים בשכונה שלי היו ארוכים מדי", סיפר לרויטרס יאניס קאלאיזקיס (58), שרברב מאתונה. בהמשך היום מתוכננת להתקיים באתונה הפגנה שתקרא להצביע נגד ההסכם האירופי במשאל העם.

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אמרה בפגישה עם מנהיגי מפלגתה, מפלגת הנוצרים הדמוקרטים (CDU), כי פריצת המבוי הסתום בשיחות תלויה רק ביוון. היא ציינה כי החלטות הנוגעות ליוון יכולות להתקבל רק על בסיס יומי, בשל חוסר הוודאות הגדול. דוברה של מרקל אמר לעיתונאים כי הקנצלרית מוכנה לשוחח שוב עם ראש הממשלה אלכסיס ציפרס אם יחפוץ בכך.

 

12:32 - לאחר שהבנקיםנסגרו והוגבלה משיכת כסף מזומן, בתקשורת היוונית מתגברים הדיווחים על פאניקה ותורים ארוכים בסופרמרקטים ובתחנות הדלק. בכרתים נסגרו כמה תחנות דלק לאחר שאזל להם המלאי.

 

14:00 - אנגלה מרקל מדברת בפני נציגי מפלגתה ומזהירה כי "אם היורו נופל, אירופה נופלת". לדבריה, היורו מבוסס על היכולת לבצע פשרות, כך שאם הם יאבדו את היכולת הזו להתפשר, היבשת כולה אבודה. עוד היא אומרת כי גוש היורו מסוגל להתמודד כיום עם משבר כמו זה שפרץ ביוון בצורה טובה מכפי שהיה יכול בעבר.

נשיא הנציבות האירופית, ז'אן קולוד יונקר מקיים כעת מסיבת עיתונאים בבריסל. הוא אומר ש"התעצב ביותר" מההתרחשויות בסוף השבוע. לדבריו אנוכיות וטקטיקות השתלטו.

 

"הפאניקה מתגברת. אני פתחתי את תחנת הדלק בשעה 7.30 בבוקר ועד 10 כבר מכרתי את כמות הדלק שבדרך כלל הייתי מוכר ביומיים", סיפר בעלי של תחנות דלק בחאניה שבמערב כרתים. לדבריו, אנשים רבים הגיעו עם דליים כדי לאגור דלק. הפאניקה באה לידי ביטוי גם בסופרמרקטים, ולפי חלק מהדיווחים הקונים מיהרו לחטוף כל מה שנמצא.

בסלוניקי דיווחו כי כמה פנסיונרים התעלפו לאחר שנודע להם שהבנקים לא יפתחו ולא יוכלו לקבל את קצבאות הפנסיה שלהם.

על פי הדיווחים, התחבורה הציבורית באתונה תהיה בחינם עד לפתיחת הבנקים בשבוע הבא. 

אנגלה מרקל , צילום: איי אף פי אנגלה מרקל | צילום: איי אף פי אנגלה מרקל , צילום: איי אף פי

 

11:52 - רוב הסיכויים שיוון תישאר בגוש היורו - כך מעריכים בסוכנות ההימורים הבריטית Paddy Power. נכון להבוקר הסיכוי לכך שיוון תישאר בגוש עומד על 8/15, כלומר הימור של 15 יורו יזכה אתכם ב-8 יורו נוספים. לעומת זאת, הסיכוי שיוון תצא מהגוש עומד על 8/11, כלומר הימור של 8 יורו יזכה אתכם ב-11 יורו

 

מהנציבות האירופית נמסר כי החלטתה של יוון להטיל מגבלות הון "נראית על פניה מוצדקת". ג'ונתן היל, האחראי בנציבות על היציבות הפיננסית אמר כי "השמירה על היציבות הפיננסית היא אתגר המיידי והעיקרי שעומד בפני המדינה". אולם הוא הוסיף כי יש להשיב את התנועה החופשית של הון במהירות האפשרית, וכי הנציבות תעקוב אחר הגבלות נוספות אם יוטלו.

שר האוצר הספרדי לואיס דה גינדוס אמר כי עוד ניתן להשיג הסכם עם יוון לפני פקיעת הדדליין. בראיון לרדיו בספרד אמר השר כי הוא מקווה "שהרציונליות וההיגיון הבריא ישובו ונוכל לכוון מחדש את המצב בימים הקרובים. השורה התחתונה היא שהסכם הוא טוב לכולם, אך בעיקר ליוון". עם זאת, דה גינדוס הוסיף שספרד אינה מאוימת מעזיבה פוטנציאלית של יוון את גוש היורו, זאת מכיוון שספרד תיקנה את הבעיות במערכת הבנקאית שלה, הפחיתה את הגירעון וחווה צמיחה כלכלית חזקה יחסית.

 

11:24 - על אף סגירת הבנקים, פנסיונרים נעמדו מחוץ לסניפי הבנקים, מכיוון שהיום מחלקים את קצבאות הפנסיה. בעיתון היווני 'קתימריני' דיווח כי כמה סניפים מקומיים של בנקים ייפתחו היום כדי לשרת את הגמלאים שלא יכולים להשתמש בכרטיסי אשראי כדי להשיג את קצבאות הפנסיה שלהם.

קשישיה ביוון. האם תקבל את הקצבה היום?, צילום: שאטרסטוק קשישיה ביוון. האם תקבל את הקצבה היום? | צילום: שאטרסטוק קשישיה ביוון. האם תקבל את הקצבה היום?, צילום: שאטרסטוק

 

בעוד כשעתיים ישוחחו ביניהם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ונשיא הנציבות האירופית ז'אן-קלוד יונקר על המצב ביוון. לאחר מכן צפויה מרקל לדון בנושא בפרלמנט הגרמני.

 

11:00 - המשבר ביוון גרר גם תגובות מארה"ב. שר האוצר האמריקאי ג'ק לו קרא לנושים לשקול הקלות בחוב היווני. הוא שוחח גם עם שרי האוצר של צרפת וגרמניה.

  

קראו עוד בכלכליסט

 

נשיא הבנק הפדרלי של ניו יורק, וויליאם דאדלי הזהיר כי ההשלכות על שוקי ההון של עזיבת יוון את גוש היורו עלולות להיות חמורות יותר מכפי שמעריכים, מכיוון שהיא תציב "תקדים עצום" בגוש היורו. "להערכתי האישית, אם המצב לא יסתדר, תגובת השוק תהיה גרועה מכפי שכולם חושבים", אמר.

 

 

המשבר היווני במצב של חדלות פירעון יוון תהפוך למדינה משותקת - שאלות ותשובות האג"ח שהנפיקה ממשלת יוון בעשור הקודם יצרו חוב אדיר שכעת היא לא יכולה לעמוד בו. הבנקים עלולים לקרוס והממשלה לא תוכל לחלצם רן אברמסון ותמר טוניק, 19 תגובותלכתבה המלאה

 

ההגבלות על משיכת הכספים: ההגבלה אינה תקפה לכרטיסי אשראי לא יווניים. פירוש הדבר שהתיירים יוכלו למשוך כסף ללא מגבלה, אך עליהם לקחת בחשבון כי ייתכן ויאזל הכסף בכספומטים.

על פי הצהרת הממשלה, ההגבלות אינן חלות גם על עסקאות מקוונות בתוך יוון, אך העברות כספים מחוץ למדינה אינה מותרת ותחייב אישור מוועדת משרד הפנים. בנקים שיפרו את החוקים יסתכנו בקנס בגובה 10% מהסכום של העסקה שהפרה את הגבלות ההון.

ג ג'ק לו, שר האוצר האמריקאי | צילום: רויטרס ג

המצב ברחוב: ב"פיננשל טיימס" מדווחים כי בבוקר נצפו יוונים ליד כמה בנקים, כנראה שלא היו מודעים להחלטה להשאיר את הבנקים סגורים היום. הם פונו על ידי המאבטחים.

במטה של אלפא בנק באתונה הוצבו מאבטחים בכניסה, שאפשרו רק לעובדים להיכנס והרחיקו לקוחות. "אני ואשתי טסים ביום שני לקנדה, אך הדרכונים שלנו נמצאים בכספת בבנק", התלונן בפני העיתון תושב אתונה. "אם זה ימשיך, איני יודע מה אעשה". דמיטרי נתניאל (82), לקוח נוסף של הבנק טעם כי סגירתו מייצגת את השבר בחברה היוונית כתוצאה מחמש שנות משבר. "הבנקים סגורים מכיוון שיוון שבורה. המדינה פורקה לחתיכות ועכשיו יש פאניקה".

 

10:35 - ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון אמר כי המשמעות של "לא" במשאל העם ביוון יוביל לחדלות פירעון. משאל העם יעסוק בשאלה האם לקבל את תנאי הנושים להארכת הסיוע ליוון בתמורה לצעדי צנע. בתוך כך, בורסות אירופה פתחו את יום המסחר בירידות שערים חדות.

 

09:15 - סגנית שר הכלכלה הגרמני בריג'ט ציפריס המבקרת בישראל, אמרה הבוקר ל"כלכליסט" בהתייחסה למשבר ביוון כי "גרמניה מכינה את עצמה לאפשרות שיוון תעזוב את גוש היורו, אבל אנחנו עדיין מקווים למצוא פיתרון שישאיר את היוונים בגוש".

בנק סגור באתונה , צילום: איי אף פי בנק סגור באתונה | צילום: איי אף פי בנק סגור באתונה , צילום: איי אף פי

 

09:05 - בעקבות המשבר עם יוון, הבורסות באסיה נופלות: מדד ניקיי היפני יורד ב-2.1%, בורסת שנגחאי צוללת ב-3.8% והאנג סנג מאבד 2.7% מערכו. החוזה על הנפט יורד ב-1.4% ומחירו מגיע ל-58.7 דולר

 

08:49 - יוון החליטה להותיר היום (ב') את הבנקים סגורים לשבוע והטילה הגבלות הון, זאת בניסיון למנוע קריסה של המערכת הפיננסית שלה, על רקע שהאפשרות שהמדינה תעזוב את גוש היורו רק הולכת וגדלה.

הצעדים, שהוכרזו באופן רשמי ב-3 לפנות בוקר באתונה, מגבילים את משיכת המזומנים היומית ל-60 יורו ואוסרים על תשלומים והעברות כספים מחוץ למדינה. הבנקים יישארו כאמור סגורים עד יום שני הבא, יום לאחר משאל העם המתוכנן. "בימים הקרובים חשוב לשמור על סבלנות וקור רוח", אמר ראש הממשלה אלכסיס ציפרס בנאום טלוויזיוני ששודר אמש בסיום פגישת קבינט דחופה.

תור לבנק באתונה אתמול, צילום: אי פי איי תור לבנק באתונה אתמול | צילום: אי פי איי תור לבנק באתונה אתמול, צילום: אי פי איי

החלטתו המפתיעה מיום שישי של ציפרס לקיים משאל עם בנוגע לדרישות הנושים, וקריסת השיחות בין יוון והנושים הובילו ליצירת תורים ארוכים בכספומטים ובתחנות הדלק. בטלוויזיה היוונית דיווחו כי נמשכו מיליארד יורו מהבנקים. 

"אם הייתם מצמידים אקדח לראש שלי ושואלים מה הסבירות שיוון תישאר בגוש היורו בשבועות הקרובים, הייתי אומר שזה עומד על 15%", אמר מוחמד אל עריאן, היועץ הכלכלי של אליאנץ, בראיון לבלומברג. "ישנה סבירות של 85% שהיא תיאלץ לעזוב את גוש היורו, לא מכיוון שכך היא רוצה אלא מכיוון שלא תוכל להישאר עוד".

אתמול שוחחה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל עם נשיא ארה"ב ברק אובמה על חשיבות הישארותה של יוון בגוש היורו. "כשסוגרים בנקים למספר ימים, יוצרים בדרך כלל שפל כלכלי", הוסיף אל עריאן. "הממשלה תצטרך להנפיק שטרות חוב (IOU), והם יהפכו למטבע מקביל, כך שזה מצב טראגי שיהיה קשה לשלוט עליו מהשטח".

תגיות