אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שיא גיוסים מ־2007 באג"ח קונצרניות: 31.5 מיליארד שקל צילום: בלומברג

שיא גיוסים מ־2007 באג"ח קונצרניות: 31.5 מיליארד שקל

הבנקים וחברות הביטוח הובילו עם גיוס של 13 מיליארד שקל במחצית הראשונה של השנה. 45% מההנפקות בוצעו עם שעבודים שליליים. יוני, שבו גויסו 8 מיליארד שקל, היה החודש עם היקף ההנפקות הגבוה ביותר

29.06.2015, 08:47 | אורן פרוינד

היקף גיוסי החוב במחצית הראשונה של 2015 הגיע ל־31.5 מיליארד שקל, רמת שיא מאז ערב המשבר הפיננסי בעולם ב־2007. כך עולה מנתונים שאספה חברת הדירוג S&P מעלות.  

קראו עוד בכלכליסט

הסיבה לעלייה החדה בהיקף הגיוסים היא הצלילה בריבית במשק, כאשר בנק ישראל ניסה מאז ועד היום להיאבק בשער הדולר שהלך וירד ופגע ביצואנים ובצמיחה. אם ב־2007 הריבית במשק עמדה על 5.5%, הרי שהיום היא עומדת על שפל של 0.1%.

נראה כי החברות הרגישו את המפולת שהחלה בשוק האג"ח בשבוע שעבר עם ההודעה של בנק ישראל על העלאה צפויה של הריבית, ויוני היה החודש עם היקף ההנפקות הגבוה ביותר מתחילת השנה — 8 מיליארד שקל. לפי תמונת המצב משוק האג"ח בישראל, כאשר אג"ח ממשלתיות לעשר שנים השלימו אתמול ירידה של 2.5% בשבוע האחרון, נראה כי חגיגת האג"ח הולכת להתמתן במחצית השנייה של השנה.

חברות הנדל"ן מארה"ב גייסו 3 מיליארד שקל

את החלק הגדול ביותר בגיוסי החוב במחצית הראשונה של השנה לקחו חברות הפיננסים, הבנקים וחברות הביטוח, שניצלו את תנאי השוק הנוחים להגדיל את כרית המזומנים שלהן. אלו גייסו 13 מיליארד שקל במהלך המחצית הראשונה, בין היתר בנק הפועלים שגייס 5.5 מיליארד שקל, בנק מזרחי טפחות שגייס 4.9 מיליארד שקל וחברת הביטוח מגדל שביצעה גיוס של 1.1 מיליארד שקל.

סקטור רעב לא פחות לגיוסי חוב הוא הנדל"ן, שרשם גיוס כולל של 12 מיליארד שקל במהלך המחצית הראשונה של 2015, בין היתר בעקבות כניסה של חברות נדל"ן אמריקאיות לישראל. הגיוסים של חברות הנדל"ן האמריקאיות הגיעו במהלך השנה לכ־3 מיליארד שקל והיוו רבע מסך גיוסי החוב של חברות הנדל"ן בתל אביב. רונית הראל בן זאב, מנכ"לית מעלות, התייחסה לתופעה ואמרה כי "נתוני ההנפקות של חברות הנדל"ן האמריקאיות מעידים כי כבר לא מדובר בתופעה חד־פעמית, אלא במגמה מתמשכת".

 

14% מההנפקות ב־2015 בוצעו ללא ביטחונות

במקביל לעלייה בהיקף ההנפקות חלה ירידה בשיעור ההנפקות שבוצעו ללא ביטחונות או שעבודים. ב־2014 שיעור ההנפקות שבוצעו ללא ביטחונות או שעבודים עמד על 24%, כאשר במחצית הראשונה של 2015 הוא הצטמצם ל־14% בלבד. מרבית ההנפקות (45%) בוצעו עם שעבודים שליליים, כלומר התחייבות שלא לתת שעבוד חדש לצד ג', והשאר (41%) היו מגובות בביטחונות. לא רק רמת השעבודים עולה, אלא גם איכות החברות שמגיעות לבורסה משתפרת. כ־90% מההנפקות שבוצעו במחצית הראשונה של 2015 דורגו בקבוצת ה־ilA ומעלה: כ־48% בוצעו על ידי חברות בקבוצת ה־ilA. וכ־43% על ידי חברות בקבוצת ה־ilAA. זאת לעומת שיעור של 85% ב־2014, כאשר 40% בוצעו על ידי חברות בקבוצת ה־ilA וכ־45% על ידי חברות בקבוצת ה־ilAA.

הראל בן זאב הסבירה את העלייה באיכות המנפיקים: "אנו רואים שיפור בפרופיל הנזילות של חברות רבות עקב נגישות מוגברת למקורות מימון בעלות נמוכה ככלל ולשוק האג"ח בפרט. גיוס החוב החדש בריביות נמוכות ובמשך חיים ממוצע ארוך יחסית מסייע לחברות בהורדת עלויות המימון והקטנת עומס חלויות החוב בשנים הבאות, התפתחות שמיטיבה עם פרופיל הנזילות של חלק מהחברות המדורגות ותרמה במקרים לא מעטים להעלאות דירוג". עוד הוסיפה בן־זאב כי "החברות המשיכו לנצל את תנאי השוק והריביות הנמוכות בעיקר לשם מיחזור חוב והחלפת מימון יקר במימון זול יותר והארכת המח"מ. מעטים המקרים שבהם גויסו הכספים לטובת מימון השקעות ופעילויות חדשות, כך, שהיקף ההנפקות נטו של הסקטור הלא פיננסי הנו שולי".

 , צילום: עמית שעל צילום: עמית שעל  , צילום: עמית שעל

תגיות