אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבנקים ביוון יהיו סגורים עד השבוע הבא והפנסיונרים חסרי אונים צילום: בלומברג

הבנקים ביוון יהיו סגורים עד השבוע הבא והפנסיונרים חסרי אונים

הבנקים במדינה היו סגורים אתמול, אבל אזרחים רבים שלא שמעו על הנחיית הממשלה הגיעו לסניפים רק כדי למצוא דלתות נעולות. חלק ניכר מהם היו פנסיונרים שהגיעו כדי לאסוף את הקצבה החודשית שלהם

30.06.2015, 10:46 | שירות כלכליסט

הלילה יפקע מועד פירעון החוב של יוון, שהיקפו 1.6 מיליארד יורו, לקרן המטבע הבינלאומית, ובמקביל תגיע לסופה תוכנית החילוץ שלה. לאחר ההודעה הדרמטית על משאל העם שתערוך יוון בשבוע הבא בנוגע לתנאי הנושים להמשך הסיוע הכלכלי נראה ששני הצדדים נכנסו להמתנה מורטת עצבים.

קראו עוד בכלכליסט

הבנקים במדינה היו סגורים אתמול, אבל אזרחים רבים שלא שמעו על הנחיית הממשלה הגיעו לסניפים רק כדי למצוא דלתות נעולות. חלק ניכר מהם היו פנסיונרים שהגיעו כדי לאסוף את הקצבה החודשית שלהם. לשם פתרון הבעיה החליטה הממשלה לפתוח 850 סניפים ברחבי המדינה עבור הפנסיונרים שלא יכולים לקבל את הקצבה שלהם באמצעות כרטיסי אשראי. צעד נוסף שנקטה הממשלה כדי להקל על האזרחים הוא מתן פטור מתשלום עבור נסיעה בתחבורה הציבורית באתונה וסביבתה.

לפי הנחיות הממשלה, כל אזרח יוכל למשוך עד 60 יורו ביום מהכספומטים. כמו כן היא אסרה העברה של כספים אל מחוץ למדינה. אף שלא הוטלה כל הגבלה על עסקאות בכרטיסי אשראי, עסקים רבים סירבו לקבל אמצעי תשלום שאינם כסף מזומן. הגבלות ההון של הממשלה באתונה לא חלות על בעלי כרטיסי חיוב זרים.

התאחדות המלונות היוונית פרסמה אזהרה כי הגבלות משיכת המזומנים שהטילה הממשלה על התושבים כבר הטביעו חותם שלילי בענף. "ההתפתחויות האחרונות במדינתנו גרמו להשפעות מיידיות ושליליות, וכולם חייבים להבין זאת", נמסר בצהרה. "אנחנו מייחלים שכל הגורמים הפוליטיים יפעלו באחריות ויחזירו את המדינה במהירות האפשרית לנורמליות וליציבות. אלה הן דרישות מהותיות להגנה על התיירות היוונית ולתמיכה במאמץ הלאומי לאושש את הכלכלה", לשון ההצהרה.

בזירה הפוליטית הזמין יו"ר האופוזיציה ביוון, ראש הממשלה לשעבר אנטוניס סמאראס, את ראש הממשלה המכהן אלכסיס ציפרס לעימות על משאל העם. סמאראס, שהפסיד בבחירות בינואר, מעוניין ליזום עימות בשידור חי בהשתתפות כל ראשי המפלגות לפני המשאל ביום ראשון. "אם יוון רוצה להישאר בגוש יורו, צריך לתמוך באירופה ולהצביע 'כן'", אמר סמארס.

מנהיגי האיחוד האירופי קראו לאזרחי יוון להצביע בעד הצעת הנושים, בניגוד לדעת הממשלה שלהם. ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון אמר בראיון ל־BBC כי הצבעה נגד ההצעה פירושה יציאה של יוון מגוש היורו. "אתקשה להבין כיצד הבחירה הזאת תעלה בקנה אחד עם הישארות בגוש היורו", הוא אמר.

דברים ברוח דומה השמיע גם ראש ממשלת איטליה מתאו רנצי. "הנקודה היא שמשאל העם היווני לא יהיה דרבי של הנציבות האירופית מול ציפרס, אלא של היורו מול הדרכמה. זו הבחירה", צייץ רנצי בחשבון הטוויטר שלו.

נשיא צרפת פרנסואה הולנד אמר כי משאל העם היווני הוא "בחירה בין הישארות בגוש היורו לבין עזיבתו".

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל יצאה בהודעה משלה שבה הכריזה כי "אם היורו נופל, אירופה נופלת".

דעה מנוגדת הביע הכלכלן חתן פרס נובל פול קרוגמן, שבמאמר שפרסם ב"ניו יורק טיימס" קרא ליוונים להגיד "לא" להצעת הנושים. "לממשלה באתונה הוצג אולטימטום הזהה לגמרי למדיניות שנכפתה עליה בחמש השנים האחרונות", הוא כתב. "לאחר חמש שנים יוון במצב גרוע יותר מאי פעם, וייתכן שרוב החששות מפני עזיבת יוון את גוש היורו כבר התממשו", הסביר.

תגיות