אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נשיא היורוגרופ מאשר: "יוון תיכנס לחדלות פירעון"; הדיונים יימשכו הבוקר צילום: בלומברג

המשבר ביוון

נשיא היורוגרופ מאשר: "יוון תיכנס לחדלות פירעון"; הדיונים יימשכו הבוקר

בחצות פג התוקף שבו אמורה היתה יוון להשיב חוב בסך 1.6 מיליארד יורו לקרן המטבע; לדבריו של ירון דיסלבלום, "הארכת תוכנית החילוץ לא אפשרית, הבקשה הגיעה מאוחר מדי". מוקדם יותר הורידה סוכנות הדירוג פיץ' את דירוג האשראי של יוון ברמה אחת ל-CC, עמוק לתוך טריטוריית ה'זבל'; סגן ראש הממשלה היווני דראגסאקיס אמר, כי הממשלה עשויה עוד לבטל את משאל העם. חדלות פירעון אין פירושה יציאה אוטומטית מגוש היורו

01.07.2015, 07:12 | ליטל סמט

הפגנה באתונה, הערב, צילום: איי אף פי הפגנה באתונה, הערב | צילום: איי אף פי הפגנה באתונה, הערב, צילום: איי אף פי

 

08:00 - הלילה לאחר חצות שעון בריסל הודיעה קרן המטבע הבינלאומית באופן רשמי כי יוון לא עמדה במועד בהחזר החוב שלה קרן המטבע, בסך 1.5 מיליארד יורו, והיא מוגדרת עתה כמדינה המפגרת בתשלומיה. יוון לא תוכל מעתה לקבל סיוע פיננסי מהקרן, עד אשר לא תכסה את חובותיה.

23:55 - נשיא היורוגרופ ושר האוצר של הולנד, ירון דיסלבלום מאשר שיוון תיכנס לחדלות פירעון בבוקר. לדבריו, "חבילת החילוץ של יוון לא תוארך הלילה. היום אחר הצהריים קיבלתי מכתב מראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס, שבו דנו בשיחת שרי האוצר של גוש היורו. המכתב הציג שתי בקשות; אחת היתה להאריך את תוכנית החילוץ הקיימת והשנייה היתה לחבילת חילוץ נוספת מקרן היציבות האירופית, ה-ESM. דנו בזה, אך נאלצנו לחזור למסקנות שלנו מיום שבת האחרון, שהארכת תוכנית החילוץ הקיימת היא לא אפשרית, גם מבחינה טכנית, בגלל שתם הזמן וגם מהסיבה שמבחינה פוליטית המצב לא השתנה. הבקשה להארכת החילוץ הגיעה מאוחר מדי. לגבי הבקשה לתוכנית חילוץ נוספת, יוון היא חלק מגוש היורו וזו זכותה לבקש תמיכה נוספת. עם זאת, יש הליך מסודר שצריך לעבור. המוסדות יצטרכו לעסוק בזה. העובדות הן שהתוכנית תפוג הלילה ויוון תהיה חדלת פירעון מחר. זה דבר שאנחנו לא יכולים לעצור בין עכשיו לבין מחר בבוקר. מחר יימשכו הדיונים".

23:35 - סוכנות הדירוג פיץ' הורידה את דירוג האשראי של יוון ברמה אחת, ל-CC, עמוק לתוך טריטוריית ה'זבל'. הסוכנות הזהירה כי יציאה של יוון מגוש היורו עלולה להיות פרועה ולטלטל את הכלכלה. הורדת הדירוג של פיץ' מגיעה יום לאחר שסוכנות הדירוג S&P הורידה את הדירוג של יוון ל-CCC+, דרגה אחת חזקה יותר.

23:10 - הדדליין עומד לפקוע, בחצות שעון בריסל מגיע המועד שבו יוון אמורה להשיב לקרן המטבע חוב של 1.6 מיליארד יורו. במקביל, נמשכים המגעים להשגת תוכנית חילוץ שלישית ליוון. נשיא היורוגרופ, ירון דיסלבלום הודיע כי מחר בשעה 11.30 (12.30 שעון ישראל) יקיימו שרי האוצר שיחת ועידה נוספת שבה ידונו בהתפתחויות ביוון. במקביל, בעיתון היווני קתימריני מדווחים כי מחר יציג שר האוצר יאניס ורופקיס את הצעדים שיוון מתכוונת ליישם תמורת חבילת חילוץ שלישית. סגן ראש הממשלה דראגסאקיס אמר בראיון לטלוויזיה היוונית, כי יוון העבירה ליורוגרופ הצעות ש"מצמצמות את הפערים". "אנחנו מבצעים מאמץ נוסף. ישנן 6 נקודות שבהן אפשר לבצע את המאמצים האלה. אני לא רוצה להיכנס לפרטים, אך הן נוגעות לפנסיה ולשוק העבודה". הוא הוסיף כי הממשלה עשויה עוד לבטל את משאל העם.

22:10 - ברויטרס מדווחים כי הממשלה היוונית אמרה ליורוגרופ כי תמליץ על הצבעה של 'כן' במשאל עם או אפילו תבטל אותו, אם יאושרו לה הלוואות חדשות, כך לפי מקורות בגוש היורו. ב-BBC מדווחים שראש ממשלת מלטה הוא זה שהדליף את ההצעה היוונית לוותר על משאל העם

 

כמו כן, סגן ראש הממשלה הממשלה יאניס דראגאסקיס אמר לטלוויזיה היוונית, כי הממשלה ביקשה מקרן המטבע הארכה בתשלום החוב בגובה 1.6 מיליארד יורו. הוא הוסיף כי אתונה העבירה בקשה גם לבנק האירופי המרכזי להעלאת הסיוע הפיננסי לבנקים. ביום ראשון החליט הבנק האירופי להשאיר ללא שינוי את הסיוע על 89 מיליארד יורו. .

 

21:50 - נשיא קבוצת היורוגרופ, ירון דיסלבלום, אמר כי הסכם חדש ליוון יכלול תנאים מחמירים יותר. הוא הוסיף כי אתונה אמורה להעביר רשימה חדשה של רפורמות בזמן לפגישת שרי האוצר הבאה ביום רביעי.

ירון דיסלבלום, נשיא היורוגרופ ושר האוצר של הולנד , צילום: בלומברג ירון דיסלבלום, נשיא היורוגרופ ושר האוצר של הולנד | צילום: בלומברג ירון דיסלבלום, נשיא היורוגרופ ושר האוצר של הולנד , צילום: בלומברג

בתוך כך, באתונה מתקיימת כעת הפגנה בעד הישארות בגוש היורו וקבלת התנאים של הנושים. על פי הדיווחים בתקשורת היוונית, 22 אלף מפגינים התאספו בכיכר סינטאגמה. אולם מכיוון שהגיעה כמות כמות כל כך גדולה של אנשים, הם התפשטו גם לרחובות הסמוכים. לפי הערכות מדובר בהפגנה הגדולה ביותר במדינה בחמש השנים האחרונות

 

מחאה ביוון, צילום: איי אף פי מחאה ביוון | צילום: איי אף פי מחאה ביוון, צילום: איי אף פי

21:25 - הסתיימה שיחת הוועידה שקיימו שרי האוצר של גוש היורו, אלכסנדר סטוב, שר האוצר של פינלנד צייץ בטוויטר שאירופה לא תיתן ליוון תספורת או הארכה של תוכנית החילוץ הנוכחית. לגבי בקשת יוון לתוכנית חילוץ שלישית.כותב סטוב כי הדבר אפשרי, אך זה יידון בהליכים הרגילים.

אלכסנדר סטוב, צילום: רויטרס אלכסנדר סטוב | צילום: רויטרס אלכסנדר סטוב, צילום: רויטרס

20:55 - נשיא הנציבות האירופית, ז'אן קלוד יונקר, ביטל מסיבת עיתונאים בשל עניינים בהולים באתונה. "מצטער, אני חייב ללכת מיד, בגלל שיש דברים חשובים שאתם לא מוכנים אליהם שקורים באתונה".

ז ז'אן קלוד יונקר | צילום: איי אף פי ז

20:30 - אתר קמפיין מימון ההמונים קרס בשל עומס של תורמים. מוקדם יותר אמר נשיא ארה"ב ברק אובמה כי השווקים "חישבו בצורה מושלמת את הסיכונים" כתוצאה מהמצב הפיננסי ביוון. במסיבת עיתונאים שקיים בבית הלבן לרגל ביקורה של נשיאת ברזיל דילמה רוסף, אמר אובמה כי יוון מהווה דאגה בעיקר לאירופה, אך הוסיף כי זה חשוב שארה"ב תתכונן לעל תרחיש.

 

20:10 - אחרי שאתמול התאספו אזרחים באתונה וקראו להצביע במשאל העם נגד ההסכם עם אירופה, היום מתגודדים תומכים וקוראים 'כן' להסכם. בנוסף קמפיין גיוס המונים למען יוון כבר גייס 230 אלף יורו.

19:30 - בשווקים הפיננסיים שוררת אופטימיות זהירה לגבי פריצת דרך הלילה - כך לדברי כריס ווסטון מחברת האנליסטים IG. לדבריו, "יוון פוסעת לעבר טריטוריית הלא נודע, ששוכנת מעבר לחילוץ שממנו ניזונה בחמש השנים האחרונות".

19:00 - בורסות אירופה ננעלו הערב בירידות חדות. פוטסי איבד 1.5%, דאקס איבד 1.3% וקאק ירד ב-1.6%. מדד סטוקס 50 ירד ב-0.8% וסטוקס 600 איבד 1.3%. סטוקס 600 סגר את הרבעון החלש ביותר ב-3 השנים האחרונות, עם ירידה של 4% בחודשים אפריל-יוני. קאק 40 רשם ברבעון השני ירידה של 4.8%, ובסך הכל במחצית הראשונה של השנה עלה ב-14%. דאקס נפל ברבעון ב-7.8% וסגר מחצית עם עלייה של 13%. פוטסי ירד ברבעון ב-3% וסגר במחצית הראשונה של השנה עלייה של 0.8%.

 

18:23 - פורסם העתק של מכתב הבקשה שהעבירה יוון למנגנון היציבות האירופי (ESM). יוון מבקשת הלוואה לשנתיים שתיועד אך ורק לכיסוי החובות שלה בתקופה זו, שעל פי המסמכים שהגישה מסתכמים ב-29.1 מיליארד יורו . עוד היא מבקשת גם פריסת חובות.

בינתיים סיים שר האוצר היווני ויאניס ורופקיס את יומו במשרד האוצר והמשיך משם באופנוע שלו למעון ראש הממשלה לפגישה עם אלכסיס ציפרס.

18:15 - אף שהיה נראה שישנה התקדמות לעבר הסכם, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אמרה למחוקקים בגרמניה כי ממשלתה לא יכולה לשקול שום הצעה חדשה מיוון לפני קיומו של משאל העם ביום ראשון הקרוב.

 

18:08 - "לאירופה יש דרכים להאריך דדליין", אמר שר האוצר היווני יאניס ורופקיס בראיון ל"וושינגטון פוסט". "אירופה וקרן המטבע יכולות לשנות את המקום ואת הזמן בעת הצורך וכשהן רוצות לעשות זאת פוליטית".

לדבריו, יוון דחתה את הצעת הנושים מכיוון שהיא לא כללה פתרון אלא רק דחייה של המצב. "הסיבה העיקרית בגללה דחינו את ההצעה מהנושים היא שבעצם הציעו לנו הארכה של חמישה חודשים שאחריה ניאלץ לקיים שוב את אותו דיון בדיוק. איננו יכולים לעבור הארכה נוספת ולהעמיד פנים".

בנוסף, ורופקיס הכחיש את האפשרות שמשאל העם יבוטל אם יושג הסכם בדקה ה-90. "מחובתנו לקיים את משאל העם. זו לא אסטרטגיה זו לא טקטיקה", הדגיש. "תופעת לוואי כתוצאה ממשל העם תבוא לידי ביטוי בהתמקדות ובתקווה גם תאיץ את תהליך המשא ומתן".

אנגלה מרקל, קנצלרית גרמניה, צילום: איי פי אנגלה מרקל, קנצלרית גרמניה | צילום: איי פי אנגלה מרקל, קנצלרית גרמניה, צילום: איי פי

17:45 - שרי האוצר של גוש היורו מתוכננים לקיים שיחת ועידה בשעה שמונה בערב, שבה ידונו בבקשה היוונית לתוכנית חילוץ שלישית. "שיחת ועידה יוצאת דופן של היורוגרופ הערב בשעה שבע שעון בריסל, כדי לדון בבקשה הרשמית של ממשלת יוון, שהתקבלה אחה"צ", צייץ נשיא היורוגרופ ירון דיסלבלום בטוויטר.

 

17:33 - הממשלה היוונית הרחיבה בנוגע לבקשתה לתוכנית חילוץ שלישית, לאחר שהלילה תכנית החילוץ הנוכחית והשנייה מסתיימת כאמור הלילה בחצות. "מהרגע הראשון הבהרנו שההחלטה לערוך משאל עם אינה מסמלת את הסוף, אלא את המשך המשא ומתן להשגת תנאים טובים יותר לעם היווני. הממשלה מתכוונת לנסות עד הסוף להשיג הסכם יציב עם היורו שתוכל לעמוד בו", נמסר מהממשלה באתונה. על פי ההצעה היוונית, תוכנית החילוץ השלישית תכלול תוכנית נלווית להקלה בחובות, ובנוסף, קרן המטבע לא תיקח בה חלק. עפ"י הדיווחים בשלב זה, סגן ראש הממשלה יאניס דראגאסקיס הוא שיטוס הערב לבריסל.

16:42 - מתגברים סימנים להתפתחויות. בסוכנות הידיעות בלומברג מדווחים כי ממשלת יוון ביקשה תוכנית חילוץ נוספת לשנתיים ממנגנון היציבות האירופי (ESM) - קרן החילוץ של אירופה שהוקם ב-2012 כדי נהל את המשבר הפיננסי שפרץ באירופה. המנגנון מורכב מכספים שהעבירו המדינות החברות בגוש היורו וביכולתו להלוות עד סכום מצרפי של 500 מיליארד יורו. תפקידו לשמור על היציבות הפיננסית בגוש היורו, והוא יכול לגייס כספים גם בשוקי ההון על מנת להלוות למדינות שנקלעו לקשיים בשיעורי ריבית נוחים. הכוונה לתוכנית חילוץ שלישית של יוון אחרי שהשנייה מסתיימת הלילה. 

באתונה בוטלה מסיבת עיתונאים עם עיתונאים זרים, מכיוון שנקבעה פגישה דחופה של שרי הקבינט, בעוד שנשיא היורוגרופ ירון דיסלבלום הפסיק באמצע ראיון טלוויזיוני בטענה ל"מחויבות דחופה".

 

15:50 - שר האוצר הגרמני וולפגנג שוויבלה מביע עמדה מעט שונה מכפי ששמענו בימים האחרונים. ברויטרס מדווחים כי לטענתו יוון לא תיאלץ לעזוב את גוש היורו אם אזרחי יוון יצביעו במשאל העם נגד ההסכם.

ראש ממשלת טורקיה אהמט דבוטאולו הביע תמיכה ביוון ואמר כי טורקיה מוכנה לסייע ליוון להתגבר על המשבר הכלכלי. הוא הציע הרחבת שיתוף הפעולה בין שתי המדינות בתחומי התיירות, האנרגיה והמסחר. דבוטאולו אמר עוד כי טורקיה רוצה לחיות "בשלום" ואין לה כל עניין לראות את יוון "מקרטעת".

יאניס ורופיקס שר האוצר של יוון וולפגנג שויבלה ושר האוצר של גרמניה (ארכיון)
יאניס ורופיקס שר האוצר של יוון וולפגנג שויבלה ושר האוצר של גרמניה (ארכיון) צילום: רויטרס

15:05 - בעיתון "וול סטריט ג'ורנל" מדווחים כי הממשלה היוונית שוקלת לבצע פנייה של הרגע האחרון לנושים בניסיון להשיג תנאים פיננסיים מועדפים לפני סיום תוכנית החילוץ הלילה בחצות. מקור בממשלה מסר לעיתון כי אתונה "לוקחת את היוזמה בניסיון לפרוץ את המבוי הסתום".

במקביל, מתגברים הדיווחים בתקשורת היוונית כי ציפרס מתכוון לטוס הערב לבריסל כדי לדון בהצעה המתגבשת עם בכירים באיחוד האירופי. הצעה זו מבוססת על ההצעה שהעביר אמש נשיא הנציבות האירופית ז'אן-קלוד יונקר ליוונים, שכוללת לפי הדיווחים הקלות בחוב בהמשך. עם זאת, ברויטרס מדווחים כי קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל טענה כי ככל הידוע לה ההצעה האחרונה הרלוונטית היא מיום שישי.

 

14:13 - שר האוצר היווני יאניס ורופקיס אישר כי המדינה לא תעמוד בתשלום היום לקרן המטבע הבינלאומית. ורופקיס אמר את הדברים לעיתונאים שהמתינו לו מחוץ למשרד האוצר. הוא נשאל האם יוון תעביר תשלום של 1.6 מיליארד יורו שהיא חייבת לקרן המטבע, ועל כך ענה "לא".

הדברים מתפרסמים בעוד שגוברות ההערכות שראש הממשלה מנסה להשיג הסכם של הרגע האחרון עם הנושים, שיאפשר גם הארכה של תכנית החילוץ, המסתיימת היום. בכיר בממשלה מסר כי ציפרס שוחח עם נשיא הנציבות האירופית, ז'אן-קלוד יונקר, נשיא הבנק האירופי המרכזי, מריו דראגי ונשיא הפרלמנט האירופי מרטין שולץ.

מובטל באתונה מחפש אוכל בפח זבל , צילום: אי פי איי מובטל באתונה מחפש אוכל בפח זבל | צילום: אי פי איי מובטל באתונה מחפש אוכל בפח זבל , צילום: אי פי איי

 

13:30 - מרבית היוונים מתכוונים להצביע "כן" במשאל העם ביום ראשון, כלומר הם יצביעו בעד קבלת דרישות הנושים והישארות בגוש היורו. על פי שני סקרים שפורסמו אתמול (ב') בעיתונים היווניים, כ-60% מהיוונים יצביעו "כן".

בסקר שפורסם בעיתון Proto Thema, אמרוו 57% מהנשאלים כי לדעתם יוון צריכה להסכים להסכם שהוצע לה, זאת לעומת 29% מתנגדים. בסקר אחר, שפורסם בעיתון "וימה", 47.2% היו בעד לעומת 33% נגד, ו-18.4% שלא החליטו.

שר האוצר יאניס ורופקיס עצר לשוחח עם עיתונאים בכניסתו למשרד האוצר היום. "עלינו להטיל את הזכות של היווניים להצביע במשאל העם. זו המטרה שלנו", אמר. הוא חזר על הטענה כי יוון מעוניינת להישאר בגוש היורו, אך הדגיש כי נחוץ פתרון שיאפשר לה להתקיים."ההצעות של הנושים לא עשו זאת", הדגיש. במקביל, הממשלה הכחישה את הדיווחים שהיא עובדת על תוכנית חזרה לדראכמה, אך לא הגיבה על השמועות כי הם עשויים לשוב עוד היום לשולחן המשא ומתן.

 

 

למכירה בברלין: קופת חיסכון עם דגל יוון עליה, צילום: רויטרס למכירה בברלין: קופת חיסכון עם דגל יוון עליה | צילום: רויטרס למכירה בברלין: קופת חיסכון עם דגל יוון עליה, צילום: רויטרס

 

12:48 - יורוסטאט, לשכת הסטטיסטיקה של האיחוד האירופי, דיווחה היום  כי שיעור האבטלה ביוון עמד בחודש מרץ על 25.6%. בקרב הצעירים בגילאי 24-15 שיעור האבטלה עומד על 49.7%.

 

12:35 - בקרמלין מרחיקים עצמם מיוון. ברויטרס מדווחים כי דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר כי מציאת פתרון למשבר החובות היווני אינה באחריות רוסיה, אלא באחריות אתונה והנושים שלה. "זו הבעיה של יוון. זה נוגע לקשרים של יוון עם הנושים, וזה לא עניינינו".

 

העיתון היווני "קתימריני" מדווח כי הממשלה נסוגה מהצהרותיה ומתכוונת לבחון מחדש את הצעות הנושים. לעומת זאת, הארי תיאוהריס, לשעבר מזכ"ל רשות המס היוונית וחבר במפלגת האופוזיציה טו פוטאמי , פרסם בטוויטר כי נציגי משרד החשב הכללי נמצאים במטה הממשלה כדי לעבוד על הנפקת מטבע דראכמה חדש.  עפ"י העיתון, "ממשרד ראש הממשלה מסרו לבריסל כי הם עוברים על ההצעה החדשה שהגיש יונקר שכוללת הקלות בחוב באוקטובר בתמורה לוויתור על הקיצוץ. בפנסיה למיעוטי ההכנסה".

 

בקבוק וודקה בגרמניה עם דמיות ראש ממשלת יוון ושר האוצר שלו, צילום: רויטרס בקבוק וודקה בגרמניה עם דמיות ראש ממשלת יוון ושר האוצר שלו | צילום: רויטרס בקבוק וודקה בגרמניה עם דמיות ראש ממשלת יוון ושר האוצר שלו, צילום: רויטרס

12:00 - ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי הצטרף למקהלת המנהיגים האירופיים ואמר כי הצבעה של יוון נגד תוכנית הרפורמות פירושה עזיבה של גוש היורו. "זה יהיה טוב ליוון אם ציפרס יפסיד במשאל העם. אם הוא יזכה, ליוון לא תהיה אלטרנטיבה אלא לעזוב את היורו", אמר בראיון לרדיו הספרדי. "מה יקרה אם יוון תעזוב את גוש היורו? זה יעביר מסר שלילי שהחברות בגוש היורו היא הפיכה. אנשים עלולים לחשוב שאם מדינה אחת יכולה לעזוב את היורו, אחרות יעשו זאת בעתיד. אני חושב שזו הבעיה החמורה ביותר שעלולה לעלות כתוצאה מעזיבה של יוון".

בתוך כך, משרד האוצר היווני מסר כי היום יפתחו אלף סניפי בנקים ברחבי המדינה. הם ישארו פתוחים לשלושה ימים כדי לאפשר לפנסיונרים שאין להם כרטיסי בנק לקבל את קצבת הפנסיה שלהם. בטלוויזיה היוונית מדווחים כי התקבלו תלונות שבכספומטים רבים אזלו שטרות של 20 יורו ונותרו רק שטרות של 50 יורו.

קצב בשוק של אתונה ממתין לקונים , צילום: אייפי קצב בשוק של אתונה ממתין לקונים | צילום: אייפי קצב בשוק של אתונה ממתין לקונים , צילום: אייפי

בינתיים ממשיכים המאמצים להחזיר את יוון לשולחן המשא ומתן, כך לפחות לדבריו של שר האוצר האוסטרי הנס יורג שלינג. אולם הוא הוסיף כי אינו אופטימי במיוחד לגבי הסבירות שהשיחות אכן יצאו לדרך. "ישנם ניסיונות לקיים שיחות נוספות, אך איני אופטימי", אמר לכתבים. במקביל, התקשורת היוונית מדווחת כי ייתכן ותתקיים עוד היום בערב פגישה של צוותי המשא ומתן.

 

10:30 - בסוכנות בלומברג פרסמו תמונה של פתק ההצבעה של משאל העם . השאלה שעל הפתק: "האם יש לקבל את טיוטת ההסכם שהגישו הנציבות האירופית, הבנק האירופי המרכזי וקרן המטבע הבינלאומית ביום ה-25 ביוני, 2015, שמורכבת משני חלקים?

המסמך הראשון נקרא "רפורמות להשלמת התוכנית הנוכחית ומעבר לה" והשני "ניתוח ראשוני של יציבות החוב". המצביעים צריכים לסמן אחת משתי תיבות: לא לאשר: לא. לאשר: כן.

 

פתק ההצבעה במשאל העם היווני. כן או לא להצעת הנושים פתק ההצבעה במשאל העם היווני. כן או לא להצעת הנושים פתק ההצבעה במשאל העם היווני. כן או לא להצעת הנושים

 

למרות ההצעה של יונקר: ציפרס מתכוון להצביע 'לא' במשאל העם

מנגד, נשיא הנציבות האירופית ז'אן-קלוד יונקר העביר אמש ליוון הצעה של הרגע האחרון בניסיון להשיג בכל זאת הסכם חילוץ. על פי דיווח בניו יורק טיימס, הצעתו של יונקר כוללת אפשרות של לוותר על הדרישה לקיצוץ בקצבאות הפנסיה של בעלי ההכנסות הנמוכות. אולם בתמורה, ציפרס יצטרך להסכים לכל שאר הדרישות של הנושים, ולבקש קיום פגישת חיקום של שרי האוצר של גוש היורו.

ציפרס ככל הנראה אינו מתכוון להיענות להצעתו של ציפרס. בכיר בממשלה היוונית אמר לסוכנות רויטרס כי ציפרס יעבור על ההצעה בעיון אך "יצביע 'לא' ביום ראשון".

 

בתוך כך, ב"דיילי טלגרף" הבריטי מדווחים כי יוון איימה לפנות לערכאות משפטיות נגד האיחוד האירופי כדי לחסום גירוש אפשרי שלה מגוש היורו. "הממשלה היוונית תנצל את כל הזכויות המשפטיות שלה", אמר שר האוצר יאניס ורופקיס. "אנחנו בהחלט נשקול פנייה לבית המשפט האירופי לצדק להוצאת צו מניעה... החברות שלנו אינה עומדת למשא ומתן".

כספומט באתונה. ניתן להוציא רק 60 יורו ביום, צילום: רויטרס כספומט באתונה. ניתן להוציא רק 60 יורו ביום | צילום: רויטרס כספומט באתונה. ניתן להוציא רק 60 יורו ביום, צילום: רויטרס

עם זאת, ההערכות בקרב הכלכלנים הן שבלי סיוע פיננסי נוסף יוון תיאלץ בשלב מסוים להטביע מטבע משל עצמה כדי למנוע קריסה של הכלכלה והמערכת הבנקאית. האנליסטים חלוקים בשאלה כמה זמן ייקח עד שחדלות הפירעון והפסד הסיוע הפיננסי יובילו לעזיבה של יוון את גוש היורו. הרשויות האירופיות עובדות כבר על תוכנית שאורה למנוע התפשטות של המשבר לשאר המדינות בגוש.

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
המטרה כרגע של מדינות האיחוד האירופי
היא להביא לסילוקם של ציפראס וורופאקיס עם קלון. אילו היוונים יצביעו כן שבוע הבא, הם יאלצו להתפטר. אילו היוונים יצביעו לא, השלטון ביוון יתפורר תוך שבועיים. אחרי חדלות הפרעון והפסקת הזרמת אירו ליוון, הבנקים שם יפשטו רגל שבוע הבא. אזרחי יוון אגרו עשרות מיליארדים במזומן - מה שיעביר את רוב הפעילות העסקית לפסים של מזומן - ויקשה על הממשלה היוונית לגבות מיסים. בלי מקורות כספיים היא לא תוכל לשלם משכורות. מה שיכול להציל את ממשלת יוון אילו היתה יוזמת מלכתחילה מעבר מסודר לדראכמה כאשר עוד היה זמן. עכשיו הם בלחץ אטומי.
30.06.15
לכל התגובות