אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סוכנות מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של יוון

המשבר ביוון

סוכנות מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של יוון

זאת לאחר שיוון הפכה למדינה הראשונה שהגיעה למצב של חדלות פירעון בשל חובה לקרן המטבע הבינלאומית. שר האוצר היווני בראיון טלוויזיוני: "יוון תמשיך להיות חלק מגוש היורו"

02.07.2015, 06:50 | ליטל סמט

6:00 - מודי'ס, סוכנות דירוג האשראי, הורידה את הדירוג של אתונה מ-Caa2 ל-Caa3. זאת לאחר שיוון הפכה למדינה המפותחת הראשונה שהגיעה למצב של חדלות פירעון בשל חובה לקרן המטבע הבינלאומית. הסוכנות מסרה כי הסיכוי שיוון תשיג את תמיכתם של נושיה ירד מאז הביקורת האחרונה של חברת הדירוג שנערכה באפריל.

 

22:55 -  סקר חדש של לשכת העיתונות הממשלתית ביוון שהתפרסם הערב (ד') בגרדיאן, מראה כי יש רוב להצבעה בעד הצעת הנושים, במשאל העם שייערך ביום ראשון הקרוב, ה-5.7. תוצאותיו הם - 47.1% בעד הצעת הנושים, 43.2% נגד ו-6.3% מהעם היווני טרם החליטו מה יצביעו.

22:45 - הפגנות נערכו הערב בעיר היוונית סלוניקי. המפגינים קראו להצביע לא להצעת הנושים במשאל העם שייערך ביוון ב-5.7, יום ראשון הקרוב.

הפגנה בסלוניקי הקוראת להצביע נגד הצעת הנושים במשאל העם שייערך ביום ראשון ה-5.7, צילום: גטי אימג הפגנה בסלוניקי הקוראת להצביע נגד הצעת הנושים במשאל העם שייערך ביום ראשון ה-5.7 | צילום: גטי אימג'ס הפגנה בסלוניקי הקוראת להצביע נגד הצעת הנושים במשאל העם שייערך ביום ראשון ה-5.7, צילום: גטי אימג

 

 

22:21 - נשיא היורוגרופ ירון דיסלבלום אמר לציפרס כי לא יתקיים שום דיון על חבילת חילוץ נוספת ליוון, אלא רק אחרי תוצאות משאל עם שייערך ביום ראשון ביוון. הבנק האירופי המרכזי, ECB הודיע כי הוא לא מפסיק את סיוע החירום לבנקים היווניים.

 

22:15 - שר האוצר היווני ורופקיס התראיין הערב לטלוויזיה ואמר שהעם היווני יכול להעביר לנושים שלו מסר ברור ביום ראשון ושהוא מקווה להתחיל מחדש את השיחות ביום שני על פיתרון יציב. שר האוצר היווני הכחיש שיוון תעזוב את היורו, למרות אמירות כאלו שנאמרו ברחבי אירופה. לדבריו, "יוון סירבה להצעת הנושים משום שהיא לא היתה בת קיימא. כשנשאל שר האוצר אם יהיה כסף בכספומטים ביום שני הוא ענה: "בוודאי". לדבריו,"יוון בגוש היורו עכשיו, ותמשיך להיות חלק ממנו". לדבריו, המגבלות על תנועת הון יוסרו באופן מיידי ברגע שיהיה הסכם בין יוון לנושיה

שר האוצר היווני יאניס ורופקיס בראיון הטלוויזיוני שהעניק הערב שר האוצר היווני יאניס ורופקיס בראיון הטלוויזיוני שהעניק הערב שר האוצר היווני יאניס ורופקיס בראיון הטלוויזיוני שהעניק הערב

20:30 - שרי האוצר של גוש היורו החליטו שלא לדון בתוכנית החילוץ השלישית של יוון לפני משאל העם שיתקיים במדינה ביום ראשון.

 

19:07 - ממשיכות לזרום תגובות לנאום של ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס. נשיא היורוגרופ ירון דיסלבלום אמר כי להערכתו יש "סיכוי קטן" להתקדמות לאחר הנאום. "אנחנו נדון בהצעות, אך בהתחשב בנאום האחרון הזה, אני חוזה סיכוי קטן להתקדמות", אמר לעיתונאים. ואילו נשיא הפרלמנט האירופי, דונלד טאסק כתב בטוויטר: "אירופה רוצה לעזור ליוון, אבל אי אפשר לעזור לאף אחד בניגוד לרצונו. נמתין לתוצאות משאל העם".

18:37 - הקנצלרית אנגלה מרקל מסרה כי אין סכסוך בינה לבין ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס. "שוחחתי עם אלכסיס ציפרס מספר רב של פעמים בימים האחרונים. מערכת היחסים האישית בינינו לא נפגעה".

 

17:40 - ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס נואם בשידור ישיר בטלוויזיה היוונית. הוא מתייחס למשאל העם ביום ראשון. לדבריו, השאלה אינה על הישארות בגושו היורו או עזיבה. הוא טוען כי הנושים הציגו "הצעות טובות יותר" מרגע שהכריז על קיום המשאל. אם כי, הוא אומר שהנושים העבירו את הסחטנות מהממשלה לאזרחים. לכן, אירופה צריכה להעניק ליוון זמן. הוא ממשיך וקורא לציבור להצביע "לא" במשאל העם.

לפי ציפרס, הצבעה לא במשאל עם היא לא בחירה לעזוב את אירופה, אלא "חזרה לערכים של אירופה". עם זאת, הוא מציין כי הם נשארים במו"מ. לכן, אם שיחת שרי האוצר של גוש היורו הערב  תניב מסר חיובי, הם יתקדמו באופן מיידי בעניין.

"מעולם לא ציפיתי שאירופה הדמוקרטית לא תעניק מרחב וזמן כדי לקיים משאל עם", אמר ציפרס. "זו ביזיון שאנחנו עדים לסצנות הבושה האלה, מכיוון שסגרנו את הבנקים רק כי רצינו לתת לאנשים להצביע. בחירה ב'לא' פירושה הפעלת לחץ רב להשגת הסכם לצדק חברתי, שיעניש את מי שמקדם שחיתות. הם טוענים שיש לי תוכנית לכאורה שאם תצביעו 'לא' אני אוציא אתכם מאירופה, הם טועים".

 

הפגנה ביוון, צילום: איי אף פי הפגנה ביוון | צילום: איי אף פי הפגנה ביוון, צילום: איי אף פי

17:19 - ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס אמור לעלות לשידור בקרוב. כעת הדיווחים טוענים שהוא ידבק בתוכנית לקיים משאל עם. זאת על אף שמתגבר הלחץ האירופי לביטולו. שר האוצר של סלובקיה, פטר קזימיר כתב בטוויטר כי פריצת דרך היום בשיחת שרי האוצר של גוש היורו אפשרית רק אם הממשלה היוונית תתמוך בגלוי בהצבעה "כן" במשאל העם, תשנה את השאלה או שתבטל אותו לגמרי. "אני חושש שהבנקים היוונים לא יפתחו עם מטבע היורו במקרה שמשאל העם יסתיים בתוצאה 'לא'", כתב עוד.

  • חברת התעופה המוזלת ריינאייר הודיעה כי תאפשר לתושבי יוון לשלם על כרטיסים במזומן בדוכנים של החברה בשדות התעופה. ההחלטה התקבלה בשל ההחלטה ביוון להותיר את הבנקים סגורים, שעלולה להקשות על ביצוע עסקאות באמצעות כרטיסי אשראי. החברה, שפועלת ב-11 שדות תעופה ביוון, לרוב מסתמכת על עסקאות שאינן במזומן, מכיוון שמרבית הלקוחות רוכשים את הכרטיסים דרך האינטרנט, ועל הקרקע החברה מספקת שירותים מינימאליים בלבד.

16:37 - נשיא צרפת פרנסואה הולנד: "זו האחריות של שאר מדינות הגוש וכן של יוון לשמור על המדינה בתוך גוש היורו. עכשיו זה זמן לדיאלוג. "זו האחריות שלנו לשמור על יוון בגוש היורו. זה תלוי ביוון... אבל זה תלוי גם בנו. כאירופי איני רוצה בשיבוש של גוש היורו. אני לא בעד הערות לא מתפשרות או סכסוכים ברוטאליים".

  • ברויטרס פרסמו עוד מהדברים שאמר היום שוויבלה בבית התחתון של הפרלמנט הגרמני. "הממשלה היוונית לא עשתה דבר מאז נכנסה לתפקיד", אמר נגד ציפרס. "הם רק הפכו את האמצעים שיושמו. הם הפרו הבטחות קודמות. הם ניהלו וניהלו משא ומתן. איננו יודעים אם הממשלה היוונית תקיים בסוף את משאל העם, אם היא בעדו או נגדו. אי אפשר בכל הכנות לצפות מאיתנו לדבר איתם במצב שכזה. עלינו להמתין לראות מה יקרה ביוון".

  • האפיפיור פרנצ'סקוס קרא למאמינים להתפלל למען אזרחי יוון שמנסים להתמודד עם "משבר אנושי וחברתי". דובר הוותיקן פדריקו לומבארדי אמר היום בתגובה כי המצב ביוון "מדאיג", וציין כי יש לשמור על הכבוד של היוונים בכל החלטה שתתקבל בעקבות המשבר. "האב הקדוש מעוניין להביע את קרבתו לכל היווניים, והוא חושב על כל המשפחות שנפגעו מהמשבר האנושי והחברתי הזה".

16:10 - שר הכלכלה הגרמני, זיגמר גבריאל, אמר בבונדסטאג כי חוסר היצמדות לכללים של גוש היורו "יגרמו לחזרה ללאומניות טהורה. אם נאפשר לצד אחד לקדם באמצעות שוחד אינטרסים לאומיים מעל לאינטרסים של השאר, דמויות כמו לה פן ווילדרס ההולנדי ינצחו". הוא הוסיף ואמר כי לא דנו בכשלים של המערכת היוונים, אלא רק שלחו כסף. "זו הייתה טעות. היינו אופטימיים מדי שיוון תוכל לבצע את הרפורמות".

  • קמפיין מימון ההמונים שמנסה לגייס כסף שיאפשר ליוון לשלם את החוב שלה, כבר הגיע לסכום של 594 אלף יורו, אותם תרמו 35 אלף אנשים. אולם, הביקוש בקרב האנשים גרם לאתר Indiegogo, בו נפתח הקמפיין לקרוס פעמיים בתוך פחות מ-24 שעות. מאחורי היוזמה עומד תום פיני, עובד בחנות בן 29 שמתגורר בבריטניה. פיני כתב כי פצח בקמפיין מכיוון ש"נמאס לו" מהפוליטיקאים המתערבים. "לא מדובר פה רק על יוון, אלא על העם היווני, מעמד הפועלים והרצון לעזור לאנשים רגילים אחרים ברחבי העולם".

  • הפנסיונרים ביוון הצליחו לקבל היום חלק מקצבת הפנסיה שלהם. "עבדתי במשך 40 שנים, ועכשיו אני צריך להתחנן לכסף", סיפר לניו יורק טיימס וסיליס ארגיליס. "עבדתי במשך 40 שנה, וכל הפוליטיקאים שלנו הונו אותנו". פנסיונר נוסף, דמיטריס (77) סיפר שהוא מנסה להשיג את ה-120 יורו שהקצו להם מאז השעה 7 בבוקר. "אני לא מתבייש לומר: אנחנו זקוקים לסולטאן – הדמוקרטיה לא עובדת". הוא סיפר שהצביע לציפרס בבחירות האחרונות. "זה הכל סיפור אגדה. סיריזה שיקרו לי. אני לא מצליח למצוא עבודה מאז עלו לשלטון".

14:27 - קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל הודיעה כי לא יהיה שום משא ומתן על תכנית חילוץ חדשה לפני משאל העם ביום ראשון. היא ציינה כי כמו שליוונים יש זכות לקיים משאל עם, ל-18 המדינות הנוספות החברות בגוש היורו יש זכות להגיב ולהחזיק בדעה. היא הוסיפה כהרגלה בימים האחרונים שהדלת נותרה פתוחה לשיחות עם יוון, זאת על אף שיוון לא מילאה את המחויבויות שלה, ותוכנית החילוץ האחרונה הסתיימה. "לא ניתן לדון בתוכנית חילוץ שלישית מבלי לקבל את אישור הבונדסטאג (בית הנבחרים הגרמני, ל"ס)". כמו כן, אמרה כי קרן המטבע תהיה חייבת להיות חלק מכל הסכם חדש, זאת על אף שהבקשה של יוון למנגנון היציבות האירופי אינה כוללת את הארגון. היא הדגישה כי גוש היורו חזק היום, ואין סכנה להתפשטות של המשבר היווני. "לא מדובר פה על כמה מיליארדי יורו, אלא זה עניין בסיסי של האופן בו האיחוד האירופי יכול להישאר תחרותי בעולם".

14:10 - ממשלת יוון הגיבה על מכתבו המודלף של ציפרס: "יוון העבירה אמש הצעה חדשה למוסדות שלוותה במכתב מצידו של ראש הממשלה אלכסיס ציפרס. הדיווחים לפיהם הממשלה היוונית קיבלה במלואה את ההצעה של הנושים אינם נכונים", נכתב בתגובה. מהממשלה נמסר כי ההצעה כוללת "שורה של תיקונים למסמך של המוסדות". לטענת הממשלה, ההצעה החדשה היתה ניסיון למצוא הסכם שייטיב עם שני הצדדים, שישים דגש על הצמיחה ויהפוך את נטל החובות הגבוה של המדינה לכזה שאפשר לשלוט עליו. "כמה אמצעים שהציעו המוסדות לא ייושמו באופן מיידי אלא בהדרגה, כך שהממשלה תוכל למצוא אמצעים מקבילים להחליף אותם".

גם האנליסטים מתחילים להשמיע טון סקפטי יותר לגבי ההצעה היוונית. "אי אפשר להחזיר את השעון לאחור ליום שישי בלילה לפני שציפרס קטע את השיחות והכריז על משאל עם", אמר לבלומברג הולגר שמידינג, אנליסט בבנק ברנברג. "הסכם הוא עדיין אפשרי, אך הוא ידרוש יותר מרק מכתב".

בוול סטריט ג'ורנל ובדיילי טלגרף מדווחים כי על פי מקורות בגוש היורו, ההערכה היא שציפרס יבטל את משאל העם עוד לפני שיחת הוועידה היום בערב. לטענתם, ורופקיס העלה את האפשרות הזו אתמול.

13:50 - שר הכלכלה הגרמני זיגמר גבריאל הגיב על ההתפתחויות: "אם יוון רוצה לחזור לשולחן המשא ומתן, יהיה זה הגיוני לבטל את משאל העם. השיחות יכולות להתחיל באופן מיידי". בתקשורת היוונית מדווחים כי ציפרס צפוי לפנות בקרוב לציבור בנאום טלוויזיוני נוסף.

 

שר האוצר הגרמני מצנן את ההתלהבות מהתקפלות יוון: "נציב ליוון תנאים קשים יותר"

אחרי הדיווחים האופטימיים על כך שרה"מ היווני קיבל את כל דרישות הנושים, מגיעים כעת דיווחים אחרים שלפיהם הוויתורים אינם מספקים. השר שוויבלה: "המכתב של ציפרס לא מספיק ברור"

 

13:00 - על פי דיווחים שונים, ההצעה של ציפרס לא בהכרח תספק את הנושים. בפיננשל טייימס מדווחים כי הוא עדיין מסרב לצעדים מסוימים שיוכלו לחסוך מאות מיליוני יורו, בעוד שברויטרס מציינים כי המכתב "כולל אלמנטים שהשרים יתקשו לקבל", כך לפי מקור בגוש היורו.

שר האוצר הגרמני וולפגנג שוויבלה מצנן גם הוא את ההתלהבות. לדבריו, הסתיימה תוכנית החילוץ ליוון וכעת אפשר להשיק תוכנית חדשה תחת מנגנון היציבות האירופי אך היא תלווה בתנאים חדשים. עוד הוסיף כי מבחינתו אין כעת בסיס לנהל משא ומתן עם יוון בשלב זה, שכן המדינה חייבת להבהיר מה הכוונות שלה. לדבריו, המכתב "אינו בהיר דיו", ולא ניתן לשוב לסטטוס קוו. עם זאת הוסיף, כי הם מוכנים תמיד לדבר. "יוון חייבת קודם כל להבהיר את הכוונות שלה ואז אנחנו נשוחח על העניין ונציב תנאים קשים בהרבה". הוא הוסיף גם כי תכנית החילוץ של יוון הסתיימה, כך שההצעה המוצגת במשאל העם ביום ראשון כבר לא על הפרק".

ביוון דיווחו כי הביקוש אתמול לדלק היה גבוה בין 30%-40% מאשר ביום רגיל, אך לא נרשמו תקריות של מחסורים. ההערכה היא כי הביקוש ירד בימים הקרובים, שכן הנהגים מילאו את מיכלי הדלק והכבישים צפויים להיות פחות עמוסים לקראת משאל העם ביום ראשון.

יאניס ורופיקס, שר האוצר של יוון (מימין) ושר האוצר הגרמני וולפגנג שויבלה , צילום: רויטרס יאניס ורופיקס, שר האוצר של יוון (מימין) ושר האוצר הגרמני וולפגנג שויבלה | צילום: רויטרס יאניס ורופיקס, שר האוצר של יוון (מימין) ושר האוצר הגרמני וולפגנג שויבלה , צילום: רויטרס

 

דיווח: ראש ממשלת יוון התקפל - קיבל את כל עמדות הנושים

 

12:00 - הפייננשל טיימס מדווח כי נראה שראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס ביצע פנייה פרסה בעמדותיו. העיתון השיג לידיו עותק של המכתב ששלח ציפרס אתמול בלילה לבריסל, ממנו עולה כי ציפרס מסכים לכל התנאים שהציבו הנושים כבר בסוף השבוע, והוסיף רק כמה שינויים מינוריים. המכתב, המתפרש על פני שני עמודים, שנשלח לראשי הנציבות האירופית, קרן המטבע והבנק האירופי המרכזי, חוזר על הבקשה לחבילת חילוץ שלישית בגובה 29.1 מיליארד יורו. בורסות אירופה מגיבות בעליות של 3%.

עוד עולה מהמכתב של ציפרס כי אתונה תסכים לכל הרפורמות שנדרשו ממנה לבצע במע"מ. עם זאת, ציפרס הוסיף שינוי קטן – הנחה מיוחדת של 30% באיים היווניים תישאר על כנה. בענייני הפנסיה, ציפרס רק ביקש שהארכת גיל הפרישה ל-67 תיכנס לתוקף באוקטובר ולא באופן מיידי. הוא גם ביקש "מענק סולידריות" מיוחד שיוענק לגמלאים מעוטי הכנסה, שיימשך עד 2019. "הרפובליקה ההלנית מוכנה לקבל את ההסכם הזה בהתאם לתיקונים המפורטים וההבהרות, כחלק מהארכה של תוכנית החילוץ הקיימת והענקת חוזה הלוואה חדש", נכתב במכתב.

בגרדיאן הבריטי מדווחים כי פגישת שרי האוצר נדחתה מכיוון שיוון שלחה הצעה חדשה להסכם, שנבחנת כעת.

 

S&P הזהירה: עזיבת יוון את גוש היורו עלולה להחליש את הגוש

 

בתוך כך, סוכנות דירוג האשראי S&P הזהירה כי עזיבת יוון את גוש היורו "יכולה בקלות להחליש את ההתחזקות הנוכחית בגוש היורו". בסוכנות אמנם ציינו כי סיכון ההתפשטות של המשבר למדינות אחרות בגוש היורו הוא נמוך יותר מכפי שהיה ב-2010, אך בכל זאת עזיבה של יוון עלולה "להוביל לכך שהמשקיעים, מלווים וצרכנים יאמצו גישה של מניעת סיכונים".

מוקדם יותר טענה לשכת עורכי הדין של אתונה כי קיום משאל העם אינו חוקתי, זאת מכיוון שלא פורסם מידע ברור לגבי השאלה שתישאל. לטענתם בחוקה מצוין כי "השאלה של משאל העם אינה יכולה להיות עמומה או מרומזת".  

11:30 - שרי האוצר של גוש היורו ידונו אחה"צ בהצעת חילוץ שלישית

שיחת שרי האוצר האירופיים נדחתה לשעה 18.30 בערב. שר האוצר הבריטי ג'ורג' אוסבורן מסר תגובה על חדלות הפירעון היוונית: "הכישלון של הממשלה היוונית לעמוד בתשלומים לקרן המטבע הבינלאומית, וסיום תוכנית החילוץ, רק תרמו למשבר המתפתח במדינה". הוא המשיך וקרא לפתירת המצב הנוכחי. "הגישה של בריטניה כלפי המשבר המתפתח הזה היא ברורה: אנחנו מקווים לטוב ביותר, אך מוכנים לגרוע מכל, ואנחנו מוכנים לעשות כל שנדרש כדי להגן על ביטחון הכלכלה שלנו בזמן לא ברור זה".

ואילו בגרמניה, מרקל מתכוונת לקיים דיון היום בפרלמנט על נושא יוון. היום נפתחו כאלף סניפי בנקים ביוון על מנת לאפשר לפנסיונרים למשוך את קצבאות הפנסיה. ביוון מדווחים על תורים ארוכים שנוצרו כתוצאה מכך, ופנסיונרים רבים נעמדו מחוץ לבנקים כבר לפנות שחר.

יוון נכנסה רשמית לחדלות פירעון, אך המגעים למציאת הסדר ממשיכים. היום בשעה 12.30 יקיימו שרי האוצר של גוש היורו שיחת ועידה נוספת, בה ידונו בהצעה היוונית לקבלת חבילת חילוץ שלישית תחת מנגנון היציבות האירופי (ESM). אולם שרי האוצר כבר הזהירו כי אישור ההצעה לא יהיה קל. שר האוצר הצרפתי מישל ספה אמר כי המהלך יהיה "מסובך ביותר", זאת בשל משאל העם המתקרב.

עם זאת, הוא ציין כי המטרה של צרפת היא להשיג הסכם לפני משאל העם ביום ראשון. הוא הוסיף כי המדינות הקטנות הן שמציגות את העמדה הנוקשה ביותר נגד יוון. שר האוצר האיטלקי פייר קרלו פדואן אמר גם הוא כי גוש היורו עדיין פתוח לאפשרות להשיג הסכם עם יוון. "מבחינתי ומבחינת העמיתים שלי ביורוגרופ, תמיד יש מקום להסכם", אמר בראיון ל-BBC. "יוון זקוקה לחזרה לצמיחה, וכדי לעשות זאת היא זקוקה לביטחון, לאשראי ובעיקר לצעדים מבניים".

בנוסף, הבנק האירופי המרכזי צפוי גם כן להיפגש היום בצהריים, לדיון בהמשך אספקת הנזילות לבנקים היווניים. עצם הדיון באפשרות של הענקת חבילת חילוץ שלישית עשויה להעניק לבנק המרכזי את התמיכה הנחוצה כדי להמשיך בסיוע.

בינתיים ביוון, סקר שנערך השבוע מצא כי מרבית התושבים יצביעו נגד הסדר החילוץ שהציעו הנושים. הסקר, שפורסם

בעיתון היווני Efimerida ton Syntakton, מצא כי 54% יצביעו "לא" במשאל העם, לעומת 33% שיצביעו "כן".

עם זאת, מתברר כי היתרון של המתנגדים הצטמצם מאז ההחלטה להותיר את הבנקים במדינה סגורים. לפני ההכרזה ביום ראשון 57% מהנשאלים התכוונו להצביע "לא", לעומת 30% בעד. עוד עולה מהסקר כי המתנגדים הם בעיקר תומכי מפלגת השלטון סיריזה ומפלגת הימין הקיצוני השחר המוזהב.

תגיות