אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

בעלי מגה יעניקו ערבות לתשלום לספקים לשבועיים; אסיפת נושים - ב-12 ביולי

ביהמ"ש המחוזי דן בבקשת שטראוס והחברה המרכזית למשקאות למנות למגה מפקח. השופט אילן שילה הורה על קיום אסיפת נושים בתוך 12 יום ועד אז תמשיך החברה לפעול כרגיל

01.07.2015, 17:55 | ענת רואה ונורית קדוש

אלון רבוע כחול, בעלת מגה, תעניק ערבות לתשלום במזומן לספקי מגה לשבועיים. ב-12 ביולי תתקיים אסיפת נושים. כך נקבע בתום דיון בבית המשפט המחוזי בלוד.

קראו עוד בכלכליסט

בתום דיון בן 3 שעות החליט אילן שילה, שופט בית המשפט המחוזי בלוד כי מגה תקבל חמצן מאלון רבוע כחול. "שמעתי בקשב רב טענות מטענות שונות. התרשמתי כי הכל תומכים בכך שיעשה ניסיון מהיר להביא לכלל פשרה שתאפשר לחברה להמשיך ולהתנהל והכל לרבות בראש ובראשונה העובדים. לפיכך אני מורה לחברה באמצעות היו"ר אביגדור קפלן לכנס אסיפת נושים ב-12 ביולי שאליה תובא ההצעה בהתאם להערות שנשמעו היום.

"בתקופת הביניים אני מאשר הפעלת החברה כדברי עו"ד בר טוב לרבות תשלומים וערבותה של חברת האם לספקים האסיפות ינוהלו על ידי מר קפלן ובאחריות החברה. תשלום דמי השכירות למשכירי הנכסים אחת לשבועיים. בתקופת הביניים לא ימומשו ערבויות. קפלן ידווח לביהמ"ש אם תתרחש חריגה מהמסגרת של 60 מיליון שקל וידאג לכך שהחברה לא תעבוד ביתרת חובה. החברה לא תרכוש סחורה שאין תשלום עבורה. ב-15 ביולי ידווח קפלן על תוצאות אסיפות הנושים".

"לא נראה רציני שחברת האם לא מוכנה לתת ערבות"

שטראוס והחברה המרכזית למשקאות (קוקה-קולה) ביקשו היום מבית המשפט למנות למגה מפקח מטעם ביהמ"ש. בדיון בבית המשפט המחוזי בלוד הציע השופט אילן שילה, לאור דרישת רוב הספקים והבנקים שימונה מפקח משקיף ולנוכח התנגדותה של מגה, כי חברת האם אלון רבוע כחול, תעמיד ערבות לכך שסחורה שתסופק לרשת בשבועיים הקרובים תגובה בתשלום תמורתה בתוך 3 ימים. השופט אמר שללא מתן ערבות ההצעה נראית לא רצינית. נציגי בעלי השליטה יצאו להתייעצות והסכימו באמור להצעה.

קודם לכן אמר השופט: "זה לא נראה רציני שחברת האם לא מוכנה לתת ערבות לכך שסחורה תיכנס ותתקבל את התמורה בגינה. אתם לא רוצים מפקח תפקחו בעצמכם ותנו ערבות".

בעוד שמחוץ לבית המשפט המחוזי בלוד מתקיימת הפגנה גדולה של עובדי מגה, בתוך אולמו של השופט אילן שילה נאבקים עורכי הדין של מגה לשכנע את השופט לאשר את מתוווה ההבראה הלא שגרתי שהיא מבקשת.

עו"ד אמיר בר טוב ממשרד ליפא מאיר המייצג את מגה טען כי לפני 10 שנים היה משרדו מעורב בתיק קלאבמרקט: "אני רוצה לספר את הסיפור שלא סופר. אם במגה תתרחש ירידה בפידיון של 15% כפי שקרה בקלאבמרקט - אין חברה. אין מי שיממן את הגרעון הזה. שם בקלאבמרקט היתה לא רק ירידה בפידיון בתוך שבוע וגם שינוי בתנאי הסחר, קשה מאוד להתמודד עם מאות ספקים. אלה לקחים שצריך להפיק אותם". בנק הפועלים הביע נכונות בדיון להיענות לבקשת הרשת. לעומת זאת, בנק מזרחי טפחות, קוקה קולה ושטראוס מתנגדים להליך.

בר טוב המשיך: "אני מזכיר ששופרסל הציעה הצעה גבוהה ולא היתה אף הצעה אחרת, הבאה אחריה היתה בפער ניכר", אמר והוסיף: "אין היום אפשרות למכור את מגה בתוך שבועיים כמו קלאבמרקט, אבל הפעם יש הבדל אחד – יש בעלים שתמך במגה ויתמוך. תוך שבועיים, אנחנו לא רוצים יותר זמן מזה להיות בהליך תחת פיקוח. אם יאשרו אותה, אפשר מידיית יהיה לצאת לפעילות עסקית רגילה".

סניף מגה בעיר בתל אביב. עורכי הדין נאבקים על מתווה ההבראה של הרשת, צילום: עמית שעל סניף מגה בעיר בתל אביב. עורכי הדין נאבקים על מתווה ההבראה של הרשת | צילום: עמית שעל סניף מגה בעיר בתל אביב. עורכי הדין נאבקים על מתווה ההבראה של הרשת, צילום: עמית שעל

הנושים חלוקים בנושא מתווה ההבראה

 

עו"ד רונן מטרי, המייצג את בנק הפועלים, שהחוב כלפיו הוא מעל 311 מיליון שקל, אמר בדיון שהבנק תומך במתן השבועיים למגה כפי שביקשה על מנת לנסות ולגבש הסדר.

לעומתו עו"ד פיני יניב המייצג את בנק מזרחי טפחות שהחוב כלפיו 145 מיליון שקל הודיע שהוא מתנגד להסדר שמציעה מגה. "משמעות ההסדר היא למנוע מבנק המזרחי לגבות חוב כלפיו. בנוסף בהסדר המוצע יש אפליה בין הבנקים השונים ואין לה סיבה".

יניב הוסיף: "אני חושב שאי אפשר לבקש צו ללא הקפאת הליכים, רק על סמך בקשה לכנס אסיפות. כל הנוכחים רוצים את המשך קיומה של מגה, אבל הבקשה הנוכחית היא בלתי אפשרית, אי אפשר שחברה אחרת בקבוצה לא תשלם חוב שלה בלי שביקשה הקפאת הליכים ולכן אנו מתנגדים לבקשה במתכונתה.

הפגנת מחאה נגד רשת מגה הפגנת מחאה נגד רשת מגה הפגנת מחאה נגד רשת מגה

גם חברת שטראוס מתנגדת להליך שהוצע בביהמ"ש. בבקשה שהגישה שטראוס לקראת הדיון המתקיים כעת מסרה החברה להחייבת מגה 68 מיליון שקל. "נבקש כי יינתן בעניינה של מגה צו הקפאת הליכים פורמאלי שיבטיח וודאות משפטית, ימנע העדפות נושים וכו'. כמו כן שימונה נאמן מטעם בית משפט, שיפקח על ההפעלה השוטפת, ובפרט, יבטיח וודאות תזרימית לתשלום התחייבויות מתקופת הקפאת ההליכים". נכתב בבקשה.

עוד מבקשת שטראוס כי בעלת המניות תעמיד את ההון הנדרש למימון הקפאת ההליכים בתזרים חיובי וודאי. "במסגרת הצעת ההסדר, בעלת המניות מציעה "תרומת בעלים" של 100 מיליון שקל אם יאושר הסדר נושים, אולם ניתוח הדוחות שצירפה מגה לבקשה מלמד, כי סכום זה נדרש כאן ועכשיו, על מנת לממן את הקפאת ההליכים. ויוזכר, שבעלת המניות הנה חברה איתנה, בעלת נכסים במיליארדי שקלים, שמשכה ממגה דיבידנדים ותשלומים מופרזים בהיקף פי כמה וכמה "מהתרומה" המוצעת על ידה, על כל המשמעות של הדברים ואחריותה למצב, שמגה ונושיה נקלעו אליו".

השופט אילן שילה, צילום: אתר בתי המשפט השופט אילן שילה | צילום: אתר בתי המשפט השופט אילן שילה, צילום: אתר בתי המשפט

החברה המרכזית למשקאות ( קוקה-קולה ישראל) הודיעה בבקשתה לבית המשפט כי היא מתנגדת לבקשת מגה להמשיך ולפעול ב"תקופת הביניים" באמצעות האורגנים של החברה. "אין מנוס ממינוי בעל תפקיד לחברה אשר יתפוס את מושכות ניהול החברה, יפעל ויבחן את דרכי הפעולה לרבות גיבוש תכנית הבראה, כאשר ברור שרק בעל תפקיד יוכל לבחון את תוכנית ההבראה המוצעת ולשמור על אינטרס הנושים". לטענת קוקה קולה, הצגת הבקשה של מגה אינה מדוייקת: ״אמירותיה של החברה לפיהן לא מדובר במחיקת חובות אלא רק בפריסה שלהן אינה תואמת, הלכה למעשה, את משמעות הדברים העולים מהבקשה. כך, מתווה ההבראה אותו מבקשת החברה להציע לחלק מנושיה מתבסס בין היתר על דחייה של שנתיים (וללא ריבית) של שליש מהחוב הקיים במועד זה ולאחר מכן פריסתו לתקופה של שלוש (!!) שנים נוספות (ובריבית נחותה) בתנאי שאותם ספקים ימשיכו לספק את סחורתם לחברה באותם היקפים ובאותם תנאי סחר. משמעות הדבר (מעבר להשלכות הברורות של פריסת החוב לתקופה ממושכת כל כך, במיוחד כאשר מדובר בחובות בהיקף של עשרות מיליוני ₪), כי מדובר במימון מעשי של ההסדר על ידי חלק מהספקים והחברה המרכזית ביניהם, תוך שהם מחויבים להמשיך ולהגדיל (ובאופן משמעותי) את חשיפתם ביחס לחברה". לאור זאת, מתנגדת החברה למתווה המבוקש על ידי מגה".

 

עו"ד אהוד גינדס המייצג את שטראוס: "הראשונים שצריכים לקחת אחריות על המצב הם בעלי המניות. כרגע הסיכון הולך לספקים ולא נאמר אמירה חד משמעית שבעלת המניות תישא בסיכון הזה. לא משנה איך הגדירה מגה את הבקשה, אולי לצורכי עיתונות הוצג כבקשה להסדר נושים, אבל כל מי שקורא את הסעדים זו בקשה להקפאת הליכים. אם הגרעון יהיה 60 מיליון – מצויין, אבל אם הוא יהיה 200 מיליון שקל, הבעלים צריכים להתחייב לשאת בו, אחרת הם אומרים לספקים 'אל תספקו'".

גינדס ביקש להורות על מינוי בעל תפקיד שיפקח על הנעשה במגה: "לגבי בעל תפקיד, אני לא חושב שצריך להחליף את ההנהלה אבל כן חושב שצריך להיות מפקח מטעם בית משפט. הוא צריך לשבת על תזרים המזומנים אני לא מצפה שההנהלה תהיה מספיק חזקה, מבלי לפגוע, זה צריך להיות מישהו חיצוני. לכל מי שנמצא פה אין הרבה כבוד לבעלת המניות שהציגה את הדוחות הכספיים שלה ולא גילתה בצורה מפורשת את החובות שלה. לדעתי צריך לתת צו הקפאת הליכים וליצור ודאות משפטית".

תגובת חברת מגה להחלטת בית המשפט: "אנו שמחים על האמון שבית המשפט נתן ברשת מגה כדי שתמשיך להתקיים למען עובדיה, ספקיה ולקוחותיה. השותפים שלנו ביניהם הספקים, המשכירים והבנקים הביעו את רצונם הברור שרשת מגה תמשיך בפעילות תקינה ותגבש את תוכנית ההבראה כדי לשוב לפסי צמיחה בהקדם. בתוך שבועיים נקיים אסיפות עם כל הגורמים הרלבנטיים כדי לדון ולהשלים את תוכנית ההבראה במהירות לשביעות רצון כולם. בעלת השליטה תומכת במגה ובספקים במהלך תקופת הביניים ותהיה ערבה לרכישות שיבוצעו במהלך תקופה זו".  

תגיות