אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה עוד לעשות לטובות הדיור לזוגות הצעירים?

מה עוד לעשות לטובות הדיור לזוגות הצעירים?

אין חולק על כך שהפתרון העיקרי לבעיית מחירי הדירות הוא הגדלת ההיצע אך זה יביא תוצאות רק בטווח הארוך. אז מה צריך לעשות בינתיים?

03.07.2015, 08:02 | מיקי מלול

נראה כי בשנים האחרונות המירוץ לדירה נעשה נח יותר (עבור המשקיעים). המשקיעים עושים עסקה מצוינת הם גם רוכשים דירה ובו זמנית מונעים מהזוגות הצעירים לקנות כזו מה שמבטיח להם ביקוש ער בשוק השכירות.

הזוגות הצעירים שכבר מצליחים להגיע לדירה נכנסים להתחייבויות לא פרופורציונליות להכנסתם מה שיתגלה כאסון לדור שלם לכשיגיע מיתון ואו/ הריבית תעלה.

בימים האחרונים מפורסמים יותר ויותר נתונים לגבי בעלות על דירות להשקעה והמספרים לא פחות ממדהימים. מדובר ביחידים שמחזיקים בבעלות על הרבה יותר מדירה אחת - לעיתים גם עשרות דירות.

מסקר הוצאות משקי הבית של הלמ"ס עולה ממצא מטריד נוסף והוא מגמת הירידה בשיעור הבעלות על דירות בעשור האחרון בקרב זוגות צעירים בגילאים 49-30, מגמה שהלכה והתחזקה בשנים האחרונות.

אין חולק על כך שהפתרון העיקרי לבעיית מחירי הדירות הוא הגדלת ההיצע  אך זה יביא תוצאות רק בטווח הארוך. אז מה צריך לעשות?

א. יש לייצר מנגנון שיחייב את המשקיעים למכור את הדירות שלהם ומהר. הדרך היעילה היחידה לעשות זאת היא להטיל מס גבוה (לפחות 50% מערך הדירה) על החזקת דירה שלישית ומעלה. מהלך זה עשוי להזרים לפחות 20,000 דירות לשוק בטווח מיידי.

 , צילום: shutterstock צילום: shutterstock  , צילום: shutterstock

יש שיטענו שמס פוגע בזכות המשקיעים לבעלות על נכסיהם, אך אלה שוכחים את הזכות של זוגות צעירים לדירה.  בבחירה בין פגיעה במשקיעים לפגיעה בזוגות הצעירים הבחירה לדעתי ברורה!. מנגנון זה יכול להיות זמני ויחול על כל מחזיקי הדירות הנוכחיים ואלו שיצטרפו אליהם ב-5 השנים הקרובות.

ב. טיפול בבעיית הריבית הנמוכה שמתמרצת משקיעים לרכוש דירה שנייה ומעלה. מכיוון שלא מומלץ להעלות את הריבית רק משיקולי שוק הדיור יש לייצר חלופה שתייקר את חלופת ההשקעה בדירות בדרך אחרת והיא יצירת מעין ריבית שלילית בהחזקת דירה כך שכל מי שמחזיק דירה שנייה ישלם לממשלה בכל שנה 3%-5% מערכה. האפקט המעשי והפסיכולוגי של תשלום "ריבית" על החזקת דירה יגרום למשקיעים רבים לוותר על השקעתם.

ג. העלאה מיידית של מס הרכישה לדירה שנייה ומעלה ל-50% לטווח זמן של לפחות שנתיים וזאת על מנת לייצר מצב שבו למעשה למשקיעים לא יהיה כדאי לרכוש דירה בטווח זמן זה.  לאחר שנתיים ניתן להתחיל במתווה מדורג להפחתת המס עד להגעה למצב יציב שבו שיעור זה יעמוד על 20%.

ד. יש להגדיל משמעותית את מס השבח על דירה שניה ומעלה מס שיעלה על 50%. שינוי זה יוחל החל משנה ממועד ההכרזה עליו.

ה. מס על הכנסה משכירות מהשקל הראשון למחזיקים בשתי דירות ומעלה.

ו. תקנה זמנית לפיקוח על השכירות (למשך שנתיים) כך שכל חוזה חדש שייחתם לא יעלה על השכירות הריאלית שנגבתה בחוזה הקודם. יש להחיל את החוק לפי החוזים של השנה שעברה.

צעדים אלו יאפשרו העברת דירות רבות מהמשקיעים לזוגות הצעירים שחלקם היום שוכרים בעל כורחם. לפי ההיגיון של המתנגדים לפגיעה במשקיעים שטוענים כי צעדים בכיוון זה יעלו את מחירי השכירות - השכירות הייתה אמורה לרדת כאשר הריבית ירדה בצורה דרסטית אך זה כמובן לא קרה אלא להיפך. 

צעדים אלו צריכים להיות מלווים בענישה קשה למי שעוקף את החוק באמצעות חוזים פיקטיביים. יש גם להעניש עורכי דין שישתפו פעולה עם כך.

תנאי נוסף להצלחת התוכנית הוא השפעה על ציפיות הציבור: אם הציבור יאמין לתוכנית הוא גם יתנהג בצורה כזו שתזרז את התוצאות ולכן חשוב ללוות את המהלך בשיווק אגרסיבי של המהלכים והשפעתם הצפויה.

אני קורא מכאן לשר האוצר משה כחלון לפגין אומץ ולקבוע יעדים לתוכנית. אם הציבור (זוגות צעירים, קבלנים ומשקיעים) יאמין, הוא יתנהג בצורה כזו שתאיץ את ירידת המחירים.

פרופ' מיקי מלול הוא ראש המגמה לכלכלה וחברה במחלקה למנהל ומדיניות ציבורית באוניברסיטת בן-גוריון בנגב

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
יש כאן תכנית שבאמת יכולה לעבוד!
יהיו לחצים אדירים לא לקבל את התכנית הזו משום שהיא תעביר דירות לזוגות הצעירים על חשבון המשקיעים ולא זה לא יקרה מרצון טוב של המשקיעים כפי שהצהיר שר האוצר אלא נדרשים צעדים ממשיים כגון אלה מוצעים בכתבה תהיה התנגדות עצומה מצד המשקיעים אך שר האוצר חייב לעמוד בלחץ! ולדאוג לציבור שבחר בו!
ירון , תל אביב  |  12.07.15
9.
חברים - זה לא צחוק!!
אם פרופסור בישראל כותב את השטויות האלה - זה מצב לזהירות!! מאוד מסוכן!, ניתן אגב פשוט לחייב את המחזיקים דירה שנייה למכור אותה ב50% ממה שקנו!!!! - זה גם יעבוד. אגב אפשר פשוט בחוק לאסור קניה דירה שנייה!! אגב הזכות היא לגור בדירה לטווח ארוך ובמחיר שפוי ולא להיות "בעל דירה" איזה זכות מטומטמת זו??
Z , תא  |  08.07.15
8.
האם אין צורך בדירות להשכרה? האמנם המצב חמור מספיק? ומה יקרה אח"כ?
הצעד המוצע פה הוא התערבות מאוד ברוטאלית של המדינה בזכות של פרטים להחזיק רכוש. זו פגיעה ישירה בזכות הבעלות. זכות שהנה זכות יסוד במשטר דמוקרטי לא פחות מהזכות לרכוש בעלות. בהתחשב בכך שבשוק הדיור יש ריבוי של בעלי דירות, ואין מצב של מונופול/דואופול, ההצדקה הסבירה לצעד כזה, היא קיום של מצב חירום. הצדקה אחת למצב חירום הינה באם באמת יש מחסור במקום למגורים. אלא שגם לפי הכתוב לעיל, זה לא המצב, לטענת הכותב הבעיה היא מחיר ולא כמות. האמנם מחירי הדירות הגבוהים הם מצב חירום שמצדיק פגיעה בזכות היסוד של בעלות על דירה דרך הטלת מיסוי גבוה עליה? האם באמת צריך לפגוע בבעלי הדירות לסוגיהם, כולל למשל קשישים שהפנסיה שלהם מגיעה דרך דמי השכירות על דירה או שתיים שרכשו להשקעה? והכל בשם הסיוע לזוגות צעירים שידם אינה משגת. להזכיר שקניית מספר דירות היוו פתרון נפוץ בעיקר בקרב עצמאים שמדינת ישראל לא נתנה להם פתרון פנסיה (הפוך מהפרופסורים להם פנסיה תקציבית). מעבר להתנגדות העקרונית, יש פה גם שאלה פרקטית: הפתרון הזה מניח שבידי הזוגות הצעירים מספיק כסף כדי שבעתיד ישתלם לקבלנים לבנות להם דירות. אחרת, אנו פותרים את בעיית הבעלות על הדירות היום, כדי ליצור מצוקת דיור בשל מחסור אמיתי בדירות אח"כ.
אזרח ישראלי נשדד , ארץ אוכלת יושביה  |  05.07.15
7.
האמנם לצעירים יש "זכות" לדירה?
למען הסר ספק, לי עצמי אין דירה, והייתי שמח לראות את מחירי הדירות יורדים. אולם אני לא משלה את עצמי שיש לי "זכות" לדירה. אני מאמין שכמו כל מוצר אחר, דירה היא דבר מה שאדם צריך לעבוד על מנת להשיג. אם היתה למישהו "זכות מולדת" לדירה, פירוש הדבר היה שצריך להיות מישהו אחר שמחוייב לספק לו את הדירה הזאת בחינם, וזאת ההגדרה של עבדות (עבודה ללא תשלום). יש כיום טרנד להמציא כל מיני "זכויות אדם" שלא היו ולא נבראו. לשם השוואה, זכות הביטוי היא זכות אמיתית, שכן קיומה אינה כרוך באילוץ אדם אחר לעשות דבר מה. הייתי מצפה מפרופסור שידע להבחין בין השניים.
אורן  |  05.07.15
6.
פרופ מלול אינו יודע כלכלה
פרופ. מיקי מלול. אני מתבייש בכך שפרופסור לכלכלה באוניברסיטה מביע כאלה רעיונות. רעיונות אלו מתאימים אולי לצעירים מתלהמים שלא רואים שום דבר מעבר לפינה. אנחנו לא חיים במדינה סוציאליסטית. הסוציאליזם מת. זכותו של כל אדם להשקיע בדיור או בתעשייה או בכל דבר אחר בישראל או בעולם. למה נידרש להעניש משקיעים? כל מדינה נאורה זקוקה למשקיעים ומעודדת אותם. רק בישראל באים "מומחים" ומציעים רעיונות שמבריחים משקיעים. אדם שהרוויח כסף ביושר רשאי לעשות עם כספו כל מה שנראה לו. אחדים משקיעים כספם בבילויים אחרים בדירה. מחר אותו פרופ. מלול יציע להעניש אנשים שיש להם 2 מכוניות. גם הבסיס למאמרו של פרופ. מלול אינו נכון. משקיעים שקונים דירות אינם מונעים מאחרים לרכוש דירות. גם היום יש אלפי דירות למכירה. הבעיה במדינה היא יוקר המחייה ולא המשקיעים
משה  |  03.07.15
לכל התגובות