אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

איציק אברכהן: "אני מקווה שאנחנו מקדימים עם ההספדים על מגה"

בפאנל בפסגת ת"א 100 של "כלכליסט" אמר מנכ"ל ויקטורי אייל רביד כי אינו חושב שהעובדים במגה יפוטרו והרשת מגה תעלם. לדבריו, "יש מחסור בעובדים בשוק קמעונאות המזון וגם העובדים הפחות איכותיים הם טובים יותר מעובדים זרים שעובדים ברשתות"

07.07.2015, 18:34 | אורנה יפת

בפסגת ת"א 100 התקיים פאנל בנושא: "מי ישרוד בשוק הקמעונאות הסוער? בשיחה השתתפו איציק אברכהן מנכל שופרסל ואייל רביד מנכל ויקטורי.

המנחה גיל קליאן: איך אתם רואים את השוק הזה ביום שאחרי מגה? איך תנועת מגה משנה את המפה?

אברכהן: "אני מקווה שאנחנו מקדימים עם ההספדים והייתי ממליץ להמתין ולראות איך מתפתחים העניינים. הטלטלה שהשוק עובר היא משמעותית וכואבת. מדובר ברשת ותיקה עם מסורת מפוארת ואלפי עובדים. הייתי יותר משמח אם היינו מצליחים לייצר מצב עתידי בו הרשת הזו תמשיך לעבוד. אני לא חושב שמישהו יכול לנבא את עתיד מגה. יש לרשת נכסים כמו פריסה ארצית, עובדים מנוסים, רמת שירות וחווית שירות יחסית גבוהה. נכון שאנו בשיח ציבורי של מחיר ומחיר, ובצדק, כי היינו במקום לא נכון ומי שטיפל במחיר חיזק כוחו. אז אולי בהיבט הזה מגה קצת פיספסו אבל יש להם נכסים של מיקומים, מכירות און-ליין, חווית קנייה, עובדים וכו'".

אתם יכולים לקנות סניפים של מגה?

אברכהן: "חוק המזון קיים ואנו לא מתווכחים איתו. אבל שופרסל תתמודדד על כל חנות שמתאימה לנו. אנו בפירוש לומדים את כל החנויות הרלבנטיות ונתמודד עליהן".

אייל רביד מנכ"ל ויקטורי בפסגת ת"א 100, צילום: נמרוד גליקמן אייל רביד מנכ"ל ויקטורי בפסגת ת"א 100 | צילום: נמרוד גליקמן אייל רביד מנכ"ל ויקטורי בפסגת ת"א 100, צילום: נמרוד גליקמן

אייל רביד: "אני רואה את זה קצת שונה למרות שאף אחד לא מייחל למגה לקרוס. דיברו על זה הרבה זמן. אז העשן היה הרבה זמן. לשופרסל ולמגה יש לוקיישנים טובים. אני לא חושב שהעובדים יפוטרו ומגה תעלם. בסוף היום גם כששופרסל רכשה את קלאב-מרקט לא נזרקו עובדים לרחוב. יש מחסור בעובדים בשוק קמעונאות המזון וגם העובדים הפחות איכותיים הם טובים יותר מעובדים זרים שעובדים ברשתות. אבל השוק כן מתכווץ. השוק צריך לכווץ, הוא כיווץ 35 סניפים וצריך לכווץ עוד 70 חנויות ואז השוק ייכנס לפרופורציה. אני מעריך שבסוף היום, בהנחה שמגה ממשיכה עם ההנהלה הקיימת ותקבל 'גרייס' מהספקים ומהבנקים, יש להם בערך 75 סניפים מפסידים. אני רואה את אלה נסגרים ולא קרה שום דבר. השוק יחזור למימדים שהוא צריך להיות בו".

אברכהן: "תמיד בסוף לצערי הרב זה מגיע לעובד וכמה הוא תורם כדי להבריא את החברה שלו. אני מופתע מעולם הפרשנים שעשו תנועות בלהגן על גופים חזקים ושמגיעים לרשתות קמעונאיות בהם אתה מרוויח שכר מינימום, אז לא באים לקראתם. אני חושב שכל הרשתות צריכות לתת לעובדים תנאים אופטימליים. יש המון שורות שמרכיבות את שכר העובדים אבל מדובר בשוק שברובו שכר מינימום. אני חושב שלבוא בדריושת מוגזמות לעובדים זו טעות. כל השוק צריך לשפר את התנאים לאחרים ולדאוג שבסופו של יום קמעונאים ירוויחו תוך שיפור תנאי העובדים".

אברכהן מנכ"ל שופרסל בפאנל, צילום: נמרוד גליקמן אברכהן מנכ"ל שופרסל בפאנל | צילום: נמרוד גליקמן אברכהן מנכ"ל שופרסל בפאנל, צילום: נמרוד גליקמן

רביד: "זאב וורמברנג ואיציק אברכהן סידרו צו הרחבה מהיום-למחר לרשות השיווק וכל רשתות השיווק הפרטיות כבר משלמות מפברואר 2010 תנאים סוציאלים טובים מאלה שיש כיום במגה. היום עובד ברשת ויקטורי שעובד למעלה משלוש שנים מרוויח לשעה 35 שקלים, כולל קרן השתלמות, ביגוד, משכורת 13 וכו'. היום העובדים של מגה מקבלים פחות מעובדים של רשת פרטית. אני לא מנסה להצטייר כרובין הוד אבל אי אפשר לשלם משכורות גבוהות, לתת שקיות בקופה, לתת שירות, לשים אוגדנים על המדף ובסוף היום להגיד אנחנו הכי זולים. אם נרצה לשלם טוב יותר לעובדים נצטרך לגבות קצת יותר מהצרכן. שירות זה לא לעשות פופו ולשים מזגן לצרכן בפנים. כל היום מדברים ברלין ברלין. תגיע לסופר בברלין ונראה אם יתנו לך שקית בקופה, ונראה אם יהיה לך שני סוגי קפה על המדף. מכל דבר יש לך מוצר אחד. אין מגוון. הישראלי לא יכול לקבל מצד אחד שירות ומצד שני את המחיר של ברלין. כל ענף רשתות המזון לא מרוויח כיום כסף".

רפורמת מאגר המחירים הייתה אמרוה להוליד שקיפות בין הקמעונאים. זה עוד לא עובד.

רביד: "אנחנו כל היום בודקים אחד את השני".

אברכהן: "גם אם כולם קופצים וחושבים שזה מיותר ולא נחוץ, אני מופתע. ראיתי רשתות שידעו לעמוד בזה יפה. אני לא מאמין שבטווח הארוך זה יעשה מהפכה. רוב השוק כיום נמצא בדיסקאונט. בטווח הקצר יעשו בזה שימוש. כיום המחיר זה המלך".

היישום של מאגר מחירים היה נחוץ?

אברכהן: "הוא נכון ותורם לציבור. בטווח ארוך לא יעמדו בזה. בסוף כל רשת תצטרך לחפש את הבידול שלה. אנחנו הבנו את הצורך הצרכני להוזיל את יוקר המחיה ועשינו מהלך תמחירי יוצא דופן והתאמנו עצמנו לעולם המחיר אבל עולם החוויה יתפוס תאוצה. אנשים רווצים בזול אבל רוצים שירות, רוצים בזול וטריות, מחפשים את עולם הדיגיטל, הנושא של המותג הפרטי שאנחנו מטפלים בו מוזיל להם את הסל. אנחנו מאמינים שבזכות שרשרת ההפצה שלנו, הגודל שלנו, המיקומים שלנו, זה יתן לנו ערך מוסף".

רביד: "אני אבקש מאיציק עזרה רגע. אני כיום נושא דגל של יבוא מקביל. שופרסל עושה יבוא מקביל מתחת לרדאר וויקטורי עושה אותו במיקרופונים. אבל אני לא נמצא ב-100 המובילים. אני יותר קטן. אני קורה לאיציק לעזור לי להגיע לצרכן ברמקולים גבוהים".

אברכהן: "המותג הפרטי שלנו משנה שוק. אנחנו מוזילים את הסל ב-20%. יבוא מקביל זה נחמד וזו דרך נוספת להוזלה וזה חייב להביא בסוף יותר שקלים לחברה וזה תורם לכח מול הספקים. שופרסל לקחה החלטה להניף את דגל המותג הפרטי והטיפול בדיגיטל וכשנצטרך לשאת את דגל הייבוא המקביל גם את זה נעשה".

תגיות