אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ירשתם דירה? כך תדעו האם כדאי לכם למכור צילום: אוראל כהן

ירשתם דירה? כך תדעו האם כדאי לכם למכור

משרד האוצר מעוניין להגביל את פטור המס המיוחד המוענק לדירות ירושה, במטרה להגדיל את היצע הדירות ולהתמודד עם המחסור הקיים בשוק הדיור. אם ירשתם דירה כדאי להתעדכן במסגרת החישוב החדשה

10.07.2015, 08:01 | ג׳ק בלנגה ויזהר קנה

באחרונה הוחלט באוצר להגביל מאוד את תקופת הפטור המיוחד המוענק בהעברת "דירת ירושה", מתוך מטרה לכאורה, להגדיל את היצע הדירות ולהתמודד עם המחסור הקיים בשוק הדיור.

קראו עוד בכלכליסט

הפטור לדירת ירושה הינו פטור יחודי המוענק ליורשי דירה, על מנת לאפשר להם לנצל את הפטור ממס שהיה למוריש אך לא נוצל על ידו. במילים אחרות, הפטור לו זכאי המוריש (אם הוא זכאי ואם היה בחיים ביום המכירה) - מועבר ליורשים.

הפטור מותנה במספר תנאים שעיקרם :

למוריש הייתה דירת מגורים אחת בלבד (הזכאית לפטור) והיורשים הם בן זוג של המוריש או צאצאיו בלבד, ואילו המוריש היה בחיים ביום מכירת הדירה (ע"י היורשים) והיה מוכר את הדירה באותו מועד- הוא היה פטור ממס. במקרה זה גם היורשים יזכו לפטור מיוחד ממס שבח בגין מכירת

אותה דירה. פטור זה מוענק ליורשים ללא קשר ותלות בזכאותם לפטור.

פטור מיוחד זה נקבע לראשונה בחוק בשנת 1993 (26/31993) ומטרת חקיקתו היתה מניעת איבוד ואי ניצול הפטור לדירת ירושה בידי האדם שנפטר והעברתו לניצול ע"י היורשים. ההערכה היא שיש עשרות אלפי דירות שהם בסטטוס של דירות שמכירתן זכאית לפטור המיוחד של דירת ירושה.

נכון להיום החוק אינו מגביל את היורשים בתקופת זמן כלשהי למכירת דירת הירושה על מנת לזכות בפטור ממס של המוריש, אך כעת האוצר שוקל לקבוע מגבלת זמן, לפיה יורשים שירשו דירה החל ממועד כניסת החוק לתוקף (ככל הנראה ינואר 2016) ושירצו לנצל את הפטור של המוריש, יהיו חייבים למכור את הדירה בתוך 24 חודשים "ממועד הירושה" (יום פטירת המוריש).

לעומת זאת במקרה שדירות ירושה עברו ליורשים עד תום שנת 2016 (ללא קשר למועד קבלת הדירה בירושה, דהיינו אף בירושות משנות הששים והשבעים) יוכלו היורשים למכור אותן תוך ניצול פטור הירושה (של המוריש) תוך 24 חודשים ממועד כניסת החוק לתוקף, ככל הנראה החל מינואר 2016.

קביעת מגבלת 24 חודשים, לניצול הפטור לדירת ירושה תקשה מאוד על ניצול הפטור במקרים רבים ואף עלולה לפתוח פתח לסחטנות מצד חלק מהיורשים, כמו למשל במאבקי ירושה וחלוקת עיזבון בין יורשים, או כאשר המוריש ציווה מגורים בדירה עד סוף ימיו של אחד מהיורשים.

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

קיבלתי בירושה דירה ב-1968. מתי כדאי לי למכור?

להלן דוגמא למכירת דירת ירושה יחידה אשר אילו המוריש היה עדיין בחיים ומוכר אותה, היה פטור ממס והיורש הוא בן זוגו של המוריש ו/או צאצא של המוריש: הדירה הורשה בשנת 1968 והיורשים מבקשים לדעת עד מתי יוכלו למכור אותה בפטור מלא ממס לפי פטור ירושה – דירה זו ככל הנראה ניתן למכור בפטור מלא ממס עד סוף שנת 2017 (עד תום שנתיים מכניסת החוק לתוקף) לאחר מכן הדירה לא תהיה זכאית לפטור ירושה והיא תמוסה בהתאם לפטורים המגיעים למוכרים עצמם (היורשים), או שתזכה לפטור מוחלט אם הדירה היא דירה יחידה של היורשים והעונה על כל התנאים שנקבעו בחוק בעניין זה; ואם אינה זכאית לפטור מלא אזי תזכה לפטור חלקי לינארי לפי היחס לתקופת הבעלות: כלומר ממועד הרכישה ע"י המוריש ועד סוף שנת 2013 פטור ממס, ובגין התקופה משנת 2014 ועד מועד המכירה בשנת 2018 ואילך - חיוב במס בשיעור 25%.

בשולי הדברים נציין כי השינוי הנ"ל אין בינו לבין הטלת מס ירושה ולא כלום, הטלת מס ירושה או מס עזבון מטרתה להקטין את העושר המשפחתי המועבר מדור לדור, ואילו צמצום הפטור לדירות ירושה מטרתו העיקרית זירוז ועידוד היורשים לא להשכיר את הדירה אלא למכור אותה תוך תקופה קצרה ממועד קבלתה בירושה.

ג׳ק בלנגה עו"ד ורו"ח, חבר בועד המרכזי של לשכת רואי חשבון; יזהר קנה רו"ח, סגן נשיא לשכת רואי חשבון

תגיות