אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המתנה שהשאיר סטיב באלמר התפוצצה למיקרוסופט בפנים צילום: רויטרס

ניתוח כלכליסט

המתנה שהשאיר סטיב באלמר התפוצצה למיקרוסופט בפנים

סבב הפיטורים הענק עליו הודיעה החברה אתמול, שיכלול 7,800 עובדים ויתמקד בחטיבת המובייל, ממחיש את מימדי הכישלון של עסקת הענק עם נוקיה. סאטיה נאדלה, מנכ"ל החברה, מבטיח להמשיך ולייצר סמאטרפונים

09.07.2015, 15:24 | עומר כביר
הפצצה שמנכ"ל מיקרוסופט לשעבר, סטיב באלמר, הטיל בימיו האחרונים בתפקידו התפוצצה אתמול בקול רעם גדול ושחררה אלפי רסיסים לכל עבר. הפצצה היא עסקת הענק, בשווי 7.2 מיליארד דולר, לרכישת חטיבת המכשירים של נוקיה. הפיצוץ הוא הכרזת מיקרוסופט על סבב קיצוצים ענק שיקיף 7,800 משרות ושיתמקד בעיקר בפעילות המובייל שרכשה.

קראו עוד בכלכליסט

באלמר לא צריך להתמודד עם הפיצוץ והמנכ"ל הנוכחי, סאטיה נאדלה, הוא זה שייאלץ עכשיו לשקם את הנזקים ואת מיקרוסופט ולהתמודד עם עובדה שלא ניתן עוד להתעלם ממנה: עסקת הענק היא כישלון.

מנכ"ל מיקרוסופט הקודם סטיב באלמר ומנכ"ל נוקיה דאז סטיבן אלופ, צילום: בלומברג מנכ"ל מיקרוסופט הקודם סטיב באלמר ומנכ"ל נוקיה דאז סטיבן אלופ | צילום: בלומברג מנכ"ל מיקרוסופט הקודם סטיב באלמר ומנכ"ל נוקיה דאז סטיבן אלופ, צילום: בלומברג

רק שנה (מינוס שבוע וחצי) עברה מאז שמיקרוסופט נפרדה מ-18 אלף עובדים בסבב הקיצוצים הגדול בתולדותיה, 14% מכוח העבודה שלה. אתמול הודיעה נאדלה שכעת צפויה החברה לצאת בסבב קיצוצים משמעותי נוסף וכן לבצע רה-ארגון משמעותי בפעילות המובייל שלה, שבנוסף לקיצוצים יכלול גם מחיקת שווי בהיקף של 7.6 מיליארד דולר שקשורה לעסקה עם נוקיה - 400 מיליון דולר יותר משווי העסקה עצמה.

“אני מחויב למכשירים מתוצרתנו, כולל טלפונים", אמר נאדלה במכתב לעובדי מיקרוסופט שנשא את הכותרת האורוויליאנית “חידוד המיקוד העסקי”. “ואולם, אנחנו צריכים למקד את מאמצינו בטווח הקרוב בקידם חדשנות. אנחנו עוברים מאסטרטגיה של קידום חטיבת טלפונים עצמאית לאסטרטגיה של יצירת אקוסיסטים תוסס”.

סאטיה נאדלה, צילום: בלומברג סאטיה נאדלה | צילום: בלומברג סאטיה נאדלה, צילום: בלומברג

את המחויבות של נאדלה להמשך יצור הסמארטפונים יש לקחת בערבון מסויג מאוד. המכה הנוכחית שסופגת פעילות המובייל היא רק האחרונה בשורה של מכות שספגה פעילות זו מאז הושלמה העסקה עם נוקיה באפריל 2014. התקוות שהכניסה החזקה של מיקרוסופט לתחום ייצור מכשירי המובייל תאפשר לה למצב את מערכת ההפעלה ווינדוס פון כחלופה השלישית לאנדרואיד של גוגל ו-iOS של אפל, ואת המכשירים שלה כאיום משמעותי על הסמארטפונים של סמסונג, LG ואחרות התבדו השנה כמעט לחלוטין.

נתח השוק של ווינדוס פון קפא או דעך, ולפי ההערכות האופטימיות ביותר הוא לא גבוה מ-2.7% מהשוק. מכירות הסמארטפונים מתוצרת מיקרוסופט צללו גם כן, והיקפן כל כך נמוך עד שחברת המחקר המובילה IDC אפילו לא טרחה להקדיש לחברה עמודה משלה בטבלת מכירות הסמארטפונים הגלובלית שלה.

עדות נוספת למצבה הקשה של פעילות המובייל התקבלה ביוני האחרון כשראש החטיבה, מנכ"ל נוקיה לשעבר סטיבן אלופ, שעבר למיקרוסופט עם השלמת העסקה עם נוקיה, עזב את מיקרוסופט במסגרת מהלך רה-ארגון אסטרטגי שיזם נאדלה.

מכשיר הלומיה 930, סמארטפון הדגל האחרון של החברה, צילום: ניצן סדן מכשיר הלומיה 930, סמארטפון הדגל האחרון של החברה | צילום: ניצן סדן מכשיר הלומיה 930, סמארטפון הדגל האחרון של החברה, צילום: ניצן סדן

כל אלו כמעט שלא מותירים מקום לספק: העסקה לרכישת פעילות המובייל של נוקיה, העסקה השנייה בגודלה בהיסטוריה של החברה (רק רכישת סקייפ בשווי 8.5 מיליארד דולר הייתה גדולה יותר), היא לא פחות מכישלון צורב ומהדהד. עם הכישלון הזה צריך להתמודד עתה המנכ"ל הנוכחי נאדלה, אף שמדובר בכישלון שלא הוא אחראי לו אלא כזה שהועבר אליו בירושה מהמנכ"ל הקודם סטיב באלמר.

עסקת מיקרוסופט-נוקיה הייתה הבייבי של באלמר, שיאו של מהלך אסטרטגי שהוביל לקראת סוף כהונתו שנועד להפוך את מיקרוסופט מחברת תוכנה לחברת תוכנה וחומרה, בתקווה שתזכה להצלחה שמתקרבת ולו במעט לזו שזוכה לה חברה אחרת שפועלת במודל דומה, אפל. ההכרזה על העסקה הצפויה נמסרה בספטמבר 2013, שבועות ספורים אחרי שבאלמר הודיע על כוונתו לפרוש, והיא הושלמה באפריל 2014, כחודשיים בלבד אחרי שנאדלה התיישב על כס המנכ"ל.

החזון של נאדלה למיקרוסופט היה שונה דראסטית מהכיוון שאליו ניווט באלמר את החברה. נאדלה לא רצה ענקית תוכנה וחומרה, אלא חברה רזה יותר שמתמקדת בשירותים ותכונה למובייל ולענן, אסטרטגיה שהתבטאה בשנה האחרונה, בין השאר, במספר גדול של אפליקציות אנדרואיד ואייפון (רבות מהן מוצלחות מאוד) שהשיקה מיקרוסופט. במצב זה, המתנה שהשאיר באלמר הייתה בעיקר עצם בגרון של מיקרוסופט.

זה לא שידיו של נאדלה נקיות לחלוטין מכישלון עסקת נוקיה. תחת ניהולו המאמצים לקדם את פעילות החברה בתחום הסמארטפונים לא היו משכנעים למחצה ונראה שלא נעשו בלב שלם. ואולם, ספק אם מאמץ גדול יותר היה מביא לתוצאות טובות משמעותית. כבר בתקופתו של באלמר, עם מכשירי הסרפס, התקשתה מיקרוסופט למתג את עצמה כיצרנית תוכנה חשובה ולהתחרות מול יצרניות חומרה גדולות.

מכשירים טובים? זה לא מספיק

רכישת נוקיה, שלא ממש מצאה את עצמה בעידן הסמארטפונים, לא היה בה די כדי לסייע למיתוג מחדש של מיקרוסופט. למיקרוסופט יש מכשירים מצוינים ומערכת הפעלה מצוינת, שזוכים לשבחי המבקרים, אבל בעידן הנוכחי זה פשוט לא מספיק כדי להתחרות בסמסונג, אפל, גוגל, LG, שיאומי ואחרות. בסופו של דבר, השם והמיתוג של מיקרוסופט לא פעלו לטובתה.

סבב הפיטורים הוא קו פרשת מים בפעילות האסטרטגית של מיקרוסופט. הוא מסמן סופית את כישלון האסטרגיה שהוביל באלמר, ואף שמיקרוסופט עדיין צפויה להישאר פעילה בתחום ייצור מכשירי המובייל פעילות זו לא תהיה דומיננטית ותעבור שינוי משמעותי. נאדלה עתיד כעת להתמקד באיסוף השברים שבאלמר השאיר לו, ולהפנות משאבים רבים יותר לעיצובה של מיקרוסופט כחברת תוכנה שמותאמת לעולם המובייל והענן. בשורה התחתונה, מיקרוסופט תמיד ידעה איך לעשות כסף מתוכנה, ואם המאמצים של נאדלה יישאו פרי הטבילה הקצרה של החברה בעולם החומרה תישאר בעתיד בעיקר זיכרון מר.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
כשל לוגי
מיקרוסופט לא יכולה למכור תוכנה ללא מערכת הפעלה , חד הם, ולא תוכל למכור מערכת הפעלה ללא פלטפורמת חומרה טבעית המתאחדת היטב עם מערכת הפעלה בשלה כגון וינדוס, אולי הבשלה בשוק לעולם המולטיטאסקינג. היא לא תוכל למכור חומרה בתצורת המובייל הנוכחית אם אין כמות של אפליקציות תוכנה וחוזר חלילה. הכשל של מיקרוסופט לא היה במכשיר אלא כשל כפול - מחיר גבוה מדי למכשיר עם כניסה מאוחרת לעומת המובילים, והטלת ראף גבוה למפתחים. כשל משלים הוא הליכה רק חצי הדרך עם ממשק חדש שלא הבשיל למשהו חדשני ומבדל באמת.
יואב  |  04.08.15
5.
חומר למחשבה
מיקרוסופט רכשה את נוקיה אחרי שהיא דעכה בגלל ההתעקשות שלה לדבוק במערכות ההפעלה שלה, במקום ללכת עם אנדרואיד כמו האחרות. לאנדרואיד יש מיתוג חזק, הרבה אפליקציות נגישות, ולכן המשתמשים מעדיפים אותה. אם מיקרוסופט תעיז להודות בכשלון הווינפון, ותעבור לאנדרואיד, ייתכן והיכולות הטכנולוגיות של נוקיה יבואו לידי ביטוי. זה יקרה בכל מקרה, ביום שיחליטו לנוש את נוקיה וכנראה שהיא תימכר לגורם שיחיה את המותג על ידי שימוש באנדרואיד
הרהורים  |  10.07.15
4.
למספר 3 - אתה טועה
זה לא היה משנה שום דבר, מערכת ההפעלה דפקה את המוצר ובדיוק אותו הדבר היה קורה לHTC , אגב HTC הוציאו מכשיר טוב עם חלונות וניכשלו. למעשה בהנחה שמערכת ההפעלה חלונות היתה טובה היצרנים היו רצים אחרי מיקרוסופט - אבל זה כידוע לא המצב הנוכחי. לסיום - מיקרוסופט היו חייבים לקנות את נוקיה כיוון שנוקיה עמדו להפסיק את שיווק המכשירים הכושלים שמריצים את מערכת ההפעלה של מיקרוסופט.
ירון גיל  |  09.07.15
2.
פעם והיום
פעם כל מה שמיקרוסופט נגעו בו הפך לזהב , היום זה לא קורה, כול מה שהם מוציאים ניכשל . לנוקיה יש חומרה מהטובות בעולם , כך שזה פשע לקרוא לנוקיה כישלון, בזמן שאלופ הגיע לנוקיה הם היו במצב בכלל לא רע, הוא הרס את החברה מבפנים כדי שמיקרוסופט יוכלו לקנות אותם בזול , עכשיו הם פשוט גמרו להרוס את המותג .
ירון גיל  |  09.07.15
לכל התגובות