אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך גונבת פייסבוק את הווידאו מיוטיוב

דו"ח טכנולוגי

כך גונבת פייסבוק את הווידאו מיוטיוב

הרשת החברתית מאפשרת לשתף סרטונים בלי לתת קרדיט לבעליהם - כדי להרגיל את היוצרים לפעול אצלה ולא ביוטיוב, משבר המובייל של מיקרוסופט, האם תגיע לארה"ב הזכות להימחק מתוצאות חיפוש ויפן שמה WiFi על הר פוג'י

09.07.2015, 21:25 | יוסי גורביץ
נוכלות? בפייסבוק? לא יכול להיות!

המגפה המודרנית הנפוצה ביותר, פייסבוק, היתה מעורבת במעשי פשיעה עוד לפני שבכלל הוקמה רשמית. המנכ"ל שלה, מארק צוקרברג, מעולם לא הכחיש שבעודו בהרווארד, הוא ניצל את השליטה שלו בפרטי המשתמשים של פייסבוק כדי לפרוץ לחשבונות המייל של עורכי המגזין המקומי, הקרימסון, כדי לברר מה כתבו עליו. זו היתה תחילתה של קריירת פשע עשירה.

כך שאף אחד לא צריך להיות מופתע כשמסתבר שגם הנס החדש של פייסבוק, הנסיקה בשיעור הצפייה בסרטונים בה, מבוסס על הונאה וגניבה. לא מעט מהסרטונים שנמצאים בפייסבוק והופכים שם ללהיטים נלקחו למעשה ישירות מיוטיוב, ללא הסכמת של היוצרים שלהם.

מתרחבת אל תחום הווידאו. פייסבוק מתרחבת אל תחום הווידאו. פייסבוק מתרחבת אל תחום הווידאו. פייסבוק

לא מדובר ב-share; זו אופציה קיימת ולגיטימית. מדובר בהטמעה של הסרטונים מיוטיוב לתוך פייסבוק, ללא הסכמת הבעלים. אם ביוטיוב היוצר מקבל (מעט) כסף על היצירה שלו, מפייסבוק הוא לא מקבל שתי קופקות לשפשף יחדיו. בחלק ניכר מהמקרים, הסרטון שמועלה לפייסבוק מסיר את הקרדיט של היוצר, כך שגם חשיפה הוא לא מקבל.

פייסבוק עדיין לא עושה מזה כסף, אבל היא בוודאי תעשה בעוד זמן מה. בינתיים, היא מקדמת בכל הכוח את הסרטונים הגנובים שמועלים אליה. אם אתה משתף סרטון יוטיוב בפייסבוק, פייסבוק לא תשקיע בו יותר מדי. החברים שלך יראו משהו סטטי. העלה אליה וידאו, ופייסבוק - בלי לשאול שום שאלות - תדחוף אותו בכל הכוח.

למה? כי הבעלים שלה יודע שזו הדרך לדחוק את יוטיוב לאחור ולחיות על חשבון עמלם של אחרים. ככל שהיוצרים ביוטיוב יבינו שאפשר לגזול בקלות את היצירה שלהם ולהעלות אותה לפייסבוק, הם יפעלו כדי להעלות את התוכן שלהם לפייסבוק ראשונים. ובכך יוטיוב תהפוך לשדה משני, ופייסבוק תשתלט על עוד שדה תוכן כחלק מהמסע שלה לנתק אתכם מהרשת ולהשאיר אתכם אצלה. 

לאן עכשיו?

מיקרוסופט הודיעה אתמול (ד') על פיטוריה כ-7,800 עובדים, רובם בחטיבות הסלולר שלה. היא גם מתכוונת להכריז על הרכישה של נוקיה כהפסד, ולבקש הכרה בכסף שהוציאה עליה כהפסד לצרכי מס. המשמעות האישית היא שהמנכ"ל סאטיה נאדלה זרק לפח את השנים האחרונות של קודמו בתפקיד, סטיב באלמר. זה האחרון ודאי בועט עכשיו במשהו או מישהו ומשמיע את הצרחות המפורסמות שלו. אבל הנושא הוא לא אישי.

לאן, מיקרוסופט? העולם משתנה. המשתמש המערבי הממוצע עושה שימוש במחשבים בעיקר לצרכי עבודה כרגע. את הבידור והפנאי שלו הוא חווה באמצעות מכשירים ניידים - סמארטפונים, טאבלטים ויותר ויותר - פאבלטים. ולמיקרוסופט אין דריסת רגל ראויה לשמה בתחום הזה.

מכשיר הלומיה 930, צילום: ניצן סדן מכשיר הלומיה 930 | צילום: ניצן סדן מכשיר הלומיה 930, צילום: ניצן סדן

כשהיא ניסתה להכנס לתחום הטאבלטים, היא יצרה משהו שהוא הרבה יותר לפטופ, הסרפס. היא אמרה בגאווה שאפשר להשתמש בסרפס לצרכי עבודה. עבדכם הנאמן דווקא התלהב, אבל רוב האנשים אמרו שאם הם קונים טאבלט הם לא קונים אותו לצרכי עבודה, אלא לצרכי בידור.

מכשירי הלומיה שלה נחשבו למוצלחים מאוד על ידי המבקרים – אבל לא הצליחו לתפוס נתח מורגש מהשוק. אם האייפון הגיע ב-2007, ומכשיר האנדרואיד הראשון (הפיתוח החל ב-2005) יצא לשוק שנה אחר כך, הלומיה הגיע לשוק רק ב-2011 – מאוחר מאוד וכפי שמסתבר, מאוחר מדי.

לא ברור איך אפשר לשבור את הקיר הזה, ובהחלט מובן למה מיקרוסופט לא רוצה להמשיך ולהטביע כסף בפרויקט שלא מצליח להחזיר את ההשקעה, אבל אם היא מרימה ידיים פה ונשארת עם מחשבים נייחים וניידים ועם אופיס, היא נשארת חלשה היכן שכל מתחרותיה התחזקו.   

אל תקפחו אותנו

ארגון Consumer Watchdog, שנושך בעקביה של גוגל כבר בערך עשור עד שהחברה אפילו ניסתה לחבל במקורות ההכנסה שלו, ממשיך להציק לתמנון העליז. כעת הגיש הארגון פניה רשמית ל-FTC, רשות הסחר הפדרלית, בדרישה לייבא לארה"ב את הזכות להישכח, שהוכרה על ידי בתי המשפט באיחוד האירופי.

להימחק מגוגל? כנראה שלא בארצות הברית, צילום: Shutterstock להימחק מגוגל? כנראה שלא בארצות הברית | צילום: Shutterstock להימחק מגוגל? כנראה שלא בארצות הברית, צילום: Shutterstock

הסיכוי שזה יקרה בארה"ב אפסי; קיים שם התיקון הראשון לחוקה, והוא קובע שהיכולת של הממשלה להגביל פרסום של משהו כמעט ואינה קיימת. אפילו בשביל להוכיח דיבה בארה"ב, צריך להוכיח שהמפרסם פרסם בכוונת זדון. הרעיון שמשהו מסוג זה יתממש לא דרך חקיקה ראשית וישרוד חמש דקות בבית משפט מופרך.

אבל Consumer Watchdog מנסים בכל זאת, ככל הנראה כדי לקדם את הטענה המרכזית שלהם: שכשגוגל אומרת שהיא שומרת על הפרטיות שלכם, היא מבלפת. אם היתה רוצה לשמור עליה, היא היתה מעניקה לתושבי ארה"ב את הזכות להישכח בלי שום מאבק. גוגל לא נאבקת על פרטיות - היא נאבקת על ההכנסות. היא יודעת שמנוע החיפוש שלה לא יהיה שווה הרבה אם כל אחד יוכל להוריד ממנו את הפרטים שלא מוצאים חן בעיניו. היא שומרת על הפרטיות שלכם עד שזה מגיע לשורת הרווח שלה. 

קצרצרים

1. חילול קודש: מי שיעפיל בחודשים הקרובים על הר פוג'י ביפן, יגלה שכאשר הוא מגיע למעלה (לא מסע פשוט במיוחד) הוא יוכל להתחבר ישירות ל-WiFi ולשלוח תמונה שלו עם ההר. כן, ממשלת יפן החליטה שההר - שהיסטורית נחשב כפנינה של התנתקות והתבוננות פנימות - צריך להתחבר לאינטרנט. לא לעניין, יפן.

מה רב הוא יופיו / טפס וצלם סביבך / יש אחלה WiFi מה רב הוא יופיו / טפס וצלם סביבך / יש אחלה WiFi מה רב הוא יופיו / טפס וצלם סביבך / יש אחלה WiFi

2. אתם כנראה מכירים את חברת לוג'יטק בעיקר מהעכברים המפורסמים שלה. ובכן, לחברה נמאס להיות משויכת רק לעכברים והיא רוצה שתדעו שהיא מייצרת עוד המון דברים שאתם לא צריכים. אי לכך ובהתאם לזאת, היא עושה את הדבר המתבקש ומשנה את המיתוג שלה. מעתה ייקרא שמה לוג'י ולא לוג'יטק. לא ברור אם היא תחיל את השינוי הזה על העכברים, מחשש שתגיעו לחנות, תבקשו עכבר לוג'יטק, יגידו לכם שיש רק לוג'י ואז תגידו "טוב, תביא מיקרוסופט"; אבל חלק מהמוצרים שלה ייקראו בשם החדש. שיהיה להם בהצלחה.  

3. לא מזמן, עשתה אפל את התרגיל הקבוע שלה, העתיקה את ספוטיפיי ושמה על המוצר החדש את הלוגו שלה. בקרוב, מלמדת ההיסטוריה, היא תתחיל לדחוק את ספוטיפיי מהאפסטור. ועל כן ספוטיפיי עשתה את הדבר המתבקש: היא קוראת למשתמשים שלה באייפון להפסיק לשלם דרך האפסטור ולשלם לה ישירות דרך הרשת, מה שיחסוך להם את הכסף שאפל גובה כעמלה. יפה.  

4. וויקיליקס מפרסמים עוד מידע על הריגול של ה-NSA אחרי מנהיגי גרמניה. ידענו שהם ריגלו אחרי הקנצלרית מרקל, אבל כעת מתברר שהם ריגלו גם אחרי קודמיה, גם עד ימי הלמוט קוהל - ימי נפילת חומת ברלין ואחריהם. בצרפת, נכלל גם הנשיא שיראק בין הקורבנות של המעקב האמריקאי. זה, יש להודות, לא סקופ גדול במיוחד. לכולם ברור ששירותי מודיעין עוקבים גם אחרי מדינות ידידותיות. פשוט לא מדברים על זה. הפעם כבר אין ברירה - בין השאר משום שהאזרחים של המדינות הללו מבינים שגם אחריהם עוקבים.  

5. מנהל מחוז בדרום מזרח איווה איבד את זה לגמרי והורה למנהלי בתי הספר שם להתחיל לשאת על גופם מצלמה בכל עת, שתתעד את המפגשים שלהם עם התלמידים. בהנחה שהמנהלים האמורים לא נוהגים לירות בתלמידים שלהם או להטריד אותם מינית, לא ברור מאיפה מגיעה הגזירה הזו. במחוז טוענים שהיא תגביר את האחריות האישית של המנהלים. נשמע סביר לא פחות שהיא תגביר את ההתחפרות של המנהלים בנהלים וביורוקרטיה. היה מקרה אחד, נטען, שבו הואשם מנהל אשמת שווא שהוא בעט בתלמיד. ובכן, מתקרית אחת לא יוצרים נוהל. מנהלי בית ספר אינם שוטרים.

תגיות