אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מבולבלים? 9 מספרים שמסבירים את המשבר היווני צילום: רויטרס

מבולבלים? 9 מספרים שמסבירים את המשבר היווני

מתי למעשה התחיל המשבר, בכמה התכווצה כלכלת המדינה, כמה מהיוונים מעלימים מסים וכמה מהם מרמים את הביטוח הלאומי? המספרים שיעזרו לכם להבין את האירוע המדובר בכלכלה העולמית

11.07.2015, 12:06 | שירות כלכליסט

המשבר ביוון הוא עסק מסובך הרווי במונחים מעורפלים ובנתונים מורכבים. כמעט בכל דיווח הנוגע למשבר, מופיעים ביטויים דוגמת "צנע", "חילוץ" או "הגבלות הון", אולם לא תמיד ולא לכולם מובנת משמעותם. דרך אחת להבין "מי נגד מי" היא להבין את מספרים שמאחורי המשבר.

2009: השנה שבה החל המשבר. כלכלת העולם הטלטלה כאשר יוון הודיעה כי במשך שנים זייפה את הצהרות הגירעונות התקציביים שלה ודיווחה על נתונים נמוכים משמעותית מאלו שהיו בפועל. וידוי זה הכעיס את שותפיה של יוון לאיחוד האירופי, אך שבזמנו נראה היה שמדובר בעוד בעיה פיננסית מבין רבים. ואולם, לאחר יותר מ-5 שנים ו-2 חבילות חילוץ, צרותיה הכלכליות של יוון חמורות מאי פעם.

דגלי יוון והאיחוד האירופי באתונה. יוון הגישה במשך שנים נתונים שקריים דגלי יוון והאיחוד האירופי באתונה. יוון הגישה במשך שנים נתונים שקריים דגלי יוון והאיחוד האירופי באתונה. יוון הגישה במשך שנים נתונים שקריים
 

25%: שיעור התכווצותה של כלכלת יוון ב-5 השנים האחרונות. זהו נתון מסחרר עבור מדינה שאינה שרויה במלחמה, והוא בר השוואה לשפל הגדול של ארה"ב בשנות ה-30.

 

25% (פעם שנייה): שיעור האבטלה ביוון. מבקריה של המדינה טוענים כי רבים מידי עובדים בסקטור הציבורי, וכי יש לצמצם את מצבת כוח האדם. שיעור האבטלה בקרב הצעירים מתחת לגיל 25 מסחרר, ועומד על לא פחות מ-50% מזה מספר שנים.

 

25% אחוזי אבטלה. שוק פישפשים בפיראוס, יוון
25% אחוזי אבטלה. שוק פישפשים בפיראוס, יוון צילום: אי פי איי

 

92: השכר הממוצע של אזרח יווני גבוה ב-92% מזה שעליו הוא מדווח לממשלה. כך על פי מחקר מ-2012. העלמת מס נחשבת למעין מגיפה ביוון ולגורם מרכזי בגירעונותיה של המדינה. נושיה דורשים שסוגיה זו תטופל בטרם תקבל יוון סיוע נוסף.

 

680: מספר התושבים באי זקינטוס הזוכים לקצבאות עיוורים. מסתבר כי לפחות 500 מהם רואים היטב וכמה מהם אפילו נוהגים ברכב - אחד מהם אף נוהג במונית. מבקריה של המדינה אומרים כי הונאות כאלו רווחות ביוון.

 

האי היווני זקינטוס. נהגים עיוורים? כנראה שלא
האי היווני זקינטוס. נהגים עיוורים? כנראה שלא צילום: שאטר סטוק

 

2%: תרומתה של יוון לכלכלת גוש היורו. כמה ממנהיגיה וכלכלניה של אירופה טוענים שבשל גודלה הקטן של כלכלת יוון, לא סביר שהמשבר ביוון יזלוג למדינות אחרות.

 

81%: שיעור האזרחים המעוניין להישאר באיחוד האירופי. אף שנראה כי נתון זה סותר את תוצאות משאל העם ביום ב', שבו דחו תושבי יוון את תנאי הסיוע של נושיה של יוון, רבים מאזרחי המדינה אומרים כי היו רוצים לשמור על קשר הדוק עם אירופה אך עייפים מהסכמים הגורמים להם לסבל. מבקריה של המדינה אומרים שיוון רוצה "לרקוד בשתי חתונות" – מצד אחד הם מבקשים סכומי עתק מהאיחוד ובמקביל לא מוכנים לעמוד בדרישות שבהם עומדות מדינות הגוש האחרות.

 

דרכמה או יורו? היוונים עשויים לחזור למטבע הישן
דרכמה או יורו? היוונים עשויים לחזור למטבע הישן צילום: שאטרסטוק

  

240 מיליארד דולר: מספר היורו שמלווים בין-לאומיים סיפקו ליוון בשנים האחרונות במסגרת מאמצי החילוץ. זהו סכום גדול למדי עבור מדינה בת 11 מיליון תושבים. היוונים טוענים כי חלק גדול מכספי הסיוע הוזרם לתשלום חובות מוקדמים ולא הושקע ברפורמה של הכלכלה.

 

60: ההגבלההיומית שמותר לאזרחים למשוך ביורו, נכון להיום, מחשבון הבנק שלהם. ואולם, המזומנים מתחילים לאזול ממכשירי הכספומט והבנקים סגורים למעלה משבוע. כרגע, לא ברור מתי יחלו מחדש לפעול שירותי הבנקאות ואם היוונים ירוצו למשוך את כל חסכונותיהם מהבנקים.

 

יוונים עומדים בתור לכספומט. הגבלה של 60 יורו ליום
יוונים עומדים בתור לכספומט. הגבלה של 60 יורו ליום צילום: איי אף פי

 

תגיות

27 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

27.
מאות מליארדים מהסיוע הועבר לבנקים בגרמניה וצרפת
הצביעות של הגרמנים חוגגת. הם טוענים שהעבירו 240 מליארד יורו ליוון, אבל מתוכם 200 מליארד הועברו לבנקים גרמנים וחלק גם לצרפתים. כלומר, הם לקחו מעצמם כסף, החזירו אותו לעצמם ובסוף מי שסוחט כספים , כביכול, הם היוונים. הטענה העיקרית של היוונים היא, שגזירות כלכליות-חברתיות מהסוג שגרמניה רוצה לכפות עליהם, הן "עוד , מאותו הדבר". כלומר, כמו שהגזירות האלו לא הבריאו את הכלכלה עד כה, הם לא יבריאו אותה גם הלאה. מדובר בהליך תוקפני שתלטני של גרמניה, כלפי יוון. כמו כן, כשביקרתי ביוון, הראו לי את הנזקים, השוד והגזל שעשו בה הגרמנים, בנוסף להרג מאסיבי של יוונים (ולא נזכיר את 90% מיהודי יוון, רכושם, שכונותיהם, בתי הקברות - הכל נשדד על ידי הגרמנים).
ענבל , צפון  |  15.07.15
25.
כן היוונים חיים טוב טוב ולא הולכים להחזיר את החוב שלהם
אבל אותי מעניינת שאלה אחרת: איך אתה מלווה לגוף כסף בלי לבדוק את הספרים שלו ואת היכולת שלו להחזיר? התשובה שלי פשוטה - אם אני יכול להלוות כסף לכל העולם ולשמור את הרווחים, אבל במקרה של הפסד הממשלה או הבנק האירופי המרכזי יצילו אותי? למה לא להמר כשכל הרווח הולך אלי וההפסד לממשלה? מזכיר לי את הפשיטת רגל של איסלנד שהיו בנקים שתבעו את איסלנד ואת הממשלה שלהם (UK) על הפסדים מהלוואות לא זהירות. שבנקים יאכלו את הדייסה שבישלו.
אלכס , חיפה  |  12.07.15
24.
אנשי יוון ברובם הם אנשי דיג ואדמה וחקלאות לא אנשי מסחר!
זאת מדינה שעיקר תרומתה לעולם נמדדת בקבלת אורחים ובתיירות. תיירי העולם מגיעים לראות את האיים על יושביהם יושבים בטברנות, חיים חיים כפריים וחולמים על הים. זה הקסם של אנשי יוון וזוהי הסיבה לנהירה ההמונית לשם. יוון שייכת לאגן הים התיכון ויושביה עניים ברובם מובטלים ברובם וחיים חיי עוני ודוחק. היופי של האיים גורם גם לאנשים הכי ציניים שיש להרגיש חלק מהטבע. מי שקבע שהאדם עשיר או עני ומדינות חייבות להיות עשירות לא מכיר את האופי של אנשי יוון, ואת הזיקה שלהם לרוח, לטבע , למוסיקה ולחקלאות.
זורבה  |  11.07.15
לכל התגובות