אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בשל דרישת הבנקים, אסיפת הנושים הפיננסים של מגה נדחית מהיום למחר צילום: עמית שעל

ניתוח כלכליסט

בשל דרישת הבנקים, אסיפת הנושים הפיננסים של מגה נדחית מהיום למחר

אסיפת משכירי הנדל"ן, האסיפה עם הספקים הגדולים והאסיפה עם הספקים הקטנים יתקיימו היום במועדן. נושי מגה דורשים בטחונות, אך הבעלים לא רוצים לתת. ביום שלישי ידון ביהמ"ש בהסדר החוב של הרשת המדממת וצפוי להורות על ביצוע מקצה שיפורים הכולל העמדת בטוחות נוספות מצד הבעלים

12.07.2015, 12:11 | נורית קדוש

על רקע דרישת הבנקים ובראשם בנק הפועלים להעמיד בטוחות ולהזרים עוד מאות מליוני שקלים למגה, דחתה אלון רבוע כחול את אסיפת הנושים הפיננסיים שהיתה אמורה להתקיים בעוד שעתיים - למחר.

אסיפת משכירי הנדל"ן, האסיפה עם הספקים הגדולים והאסיפה עם הספקים הקטנים יתקיימו היום במועדן.

קראו עוד בכלכליסט

כשבועיים אחרי שהגישה בקשה להסדר חוב לבית המשפט המחוזי בלוד, אמורה היתה מגה  היום לקיים 4 אסיפות נושים אשר יכריעו את גורלה. לצד סירובה להגדיל את הסכום שתזרים לרשת או להעמיד בטוחות נוספות לנושים, מנסה אלון רבוע כחול לגלגל את האחריות לקריסתה של מגה לנושים. זאת בין היתר באמצעות הפגנות שקיימו בסוף השבוע עובדי מגה, אותם הכניסה החודש כשותפים ברשת ההפסדית, מול בתיהם של רוני קוברובסקי נשיא קוקה קולה ורוני גת מבעלי השליטה ביפאורה להם חייבת מגה 25 מיליון שקל ו־14 מיליון שקל בהתאמה.

"יש פה מהלך שתוכנן מראש, שבסופו מבקשים בעלי מגה להיפטר מהרשת בלי שהאחריות לכך תהיה על ראשם", טוען מקורב לבעלי השליטה ברבוע כחול. "לפני 3 חודשים התקבלה החלטה לחתוך את מגה ובכך להפסיק את הדימום ולהעלות את השווי של החברה האם, אבל בכדי לא לחטוף ביקורת קשה, תכננו את השלבים השונים שהראשון בהם היה הכנסת העובדים כשותפים, באופן שהיום מאפשר לאלון רבוע כחול לעשות בהם שימוש ציני כך שבמקום שיצאו נגדם – שולחים אותם לנושים".

לאחר אסיפות הנושים מגה צריכה להביא את ההחלטות שתתקבל בהן לאישורו של בית המשפט. ההערכות בקרב נושים מרכזיים הן כי גורלה של מגה לא יוכרע באופן סופי בדיון שצפוי להתקיים ביום שלישי. ״ניתן להעריך שבית המשפט ישלח את החברה לנסות לשפר את ההסדר באמצעות הוספת בטוחות בהתאם לדרישות הנושים", אמר ל"כלכליסט" אחד מנושיה של מגה.

מסרבים לתת בטוחות

 

לטענת גורמים בכירים במערכת הפיננסית, במגה יוצאים מנקודת הנחה כי אף אחד מהנושים המרכזיים, ובראשם בנק הפועלים, לא ירצה להיות זה שבשל סירובו יפוטרו עובדי הרשת ולכן הם יאלצו להיכנע להסדר תחת הלחץ הנושים. "צפויה אסיפת נושים סוערת מאד. נדרוש לקבל בטוחות מחברת אלון, כיוון שהתגלה לנו דרך הדו"חות שהעבירו לבית המשפט כי גם הערבויות של רבוע כחול הופכות בעייתיות, שכן ההון העצמי של החברה בניכוי האג"חים הופך גבולי", כך לטענת גורם המחזיק בערבות של אלון רבוע כחול. אביגדור קפלן, מנכ"ל אלון רבוע כחול, מסרב לתת בטוחות נוספות. "פניתי לקפלן ואמרתי שהאינטרס שלנו הוא שמגה תמשיך להתקיים ואני מוכן להסכים לבקשות שלו, אבל שיתן לי בטוחה נוספת של אלון או של בעלי המניות כי הערבות הנוכחית של רבוע כחול היא חתיכת נייר, אבל הוא סרב", אומר אותו גורם.

נשיא קוקה קולה רוני קוברובסקי, צילום: בועז אופנהיים נשיא קוקה קולה רוני קוברובסקי | צילום: בועז אופנהיים נשיא קוקה קולה רוני קוברובסקי, צילום: בועז אופנהיים

גורם פיננסי בעל היכרות עיסקית מוקדמת עם קפלן טוען שמהתנהלותו ניתן ללמוד שאין לבעלי השליטה רצון שמגה תמשיך להתקיים. "היינו עם קפלן גם בהסדר של חברת אלון למעלה ואז הוא נכנע והסכים לכל מה שביקשנו. כאן קורה בדיוק ההפך. אנחנו לא מבקשים שיזרים עוד כסף, אלא שיתן בטוחות שלא אמור להיעשות בהן שימוש אם הכל יהיה בסדר כמו שהוא מבטיח – והוא מסרב לכך בתוקף. הוא אמר לנו 'אני לא אתן שום דבר מעל אלון רבוע כחול – שום בטוחה ושום חיזוק'. השתמע מהדברים שלו שמבחינתו שמגה תיסגר".

הספקים תלויים במבטחים

"העולם השתגע. יושב אחד מעשירי הארץ שרגא בירן וארגוני הקניות של הקיבוצים שהונם עצום, והם נערכים יחד לזרוק 6,000 עובדים הביתה ולהטיל את האחריות על כך על אחרים. לא ניתן יד להסדר בשום דרך, אלא אם יואילו בירן והקיבוצים להכניס את היד לכיס ולקחת אחריות על המחדלים שביצעו לאורך שנים במחשכים", כך טוען ספק גדול.

קפלן פיצל את הספקים לשתי קבוצות, שאף יזומנו היום לאסיפות נושים נפרדות. ניתן להעריך כי במגה צופים שהספקים שחובם נמוך מ־800 אלף שקל ואין להם ביטוח אשראי יהיו נכונים יותר להצביע בעד ההסדר. בדיון שקיימו בימים האחרונים הצוות המצומצם של הספקים הקטנים והבינוניים, נקבעה עמדתם לצורך תמיכה בהסדר ולפיה דורשים הספקים הזרמת הון של לפחות 220 מיליון שקל עד סוף 2015. מבחינת ספקים אלו מדובר בנדבך מהותי, שכן הוא מבטיח את הסדרת התשלומים של חובם שלא אמור להידחות.

לעומת הספקים הקטנים שלא נדרשים לדחיית חובות ופריסתם ל־3 שנים, הספקים הגדולים המבוטחים, התלויים במבטחי האשראי, צפויים לסרב להסדר במתכונתו הנוכחית. "אנחנו ממתינים להנחיות של ביטוח האשראי שיתקבלו בסמוך לכינוס האסיפה", טוען ספק מבוטח. לדבריו, ללא אישור חברות ביטוח האשראי לא ימשיכו הספקים המבוטחים לספק סחורות לרשת: "מבטחי האשראי דורשים שינתנו ביטחונות מחברת אלון כדי שהם יפתחו קווי אשראי נוספים. עד כה הם נענו בשלילה ולכן כרגע לא נוכל להצביע בעד ההסדר".

לטענת בכיר בתחום הפיננסים, חברות ביטוחי האשראי אמנם לא מצביעות באסיפות נושים, אבל הספקים יצביעו בהתאם להנחייתן וזו תהיה שלילית: "מגה פונה למבטחי האשראי שימשיכו לתת ביטוח אשראי לספקים כשהם יודעים שהרשת קורסת. זה כמו לבטח חולה סרטן. מבטחי האשראי כבר היו צריכים להכפיל את הפרמיה לספקים והן נמנעות מלעשות זאת. הדרך היחידה שיתנו קווי אשראי היא אם יקבלו ערבויות מאלון".

בונים על רבוע כחול נדל"ן

בעוד את מירב מרצם השקיעו קפלן ואנשיו בימים האחרונים בנושים הפיננסיים וספקיה של מגה, הרי שבחזית משכירי הנכסים התחושה שלהם היתה טובה יותר שכן רבוע כחול נדל"ן שבשליטת אלון רבוע כחול הינה נושה מהותי שיכול להטות את הכף באסיפת הנושים לטובתם. אלא שחברת אמות השקעות המשכירה לרשת 22 סניפים הגישה בקשה לבית משפט כדי שרבוע כחול נדל"ן לא תהיה זכאית להשתתף באסיפת משכירי הנכסים של מגה. אמות טוענת לניגוד עניינים מובהק של החברה בשל הבעלות הצולבת, שהופך את ההצבעה על ההסדר לעסקה חריגה עם בעל עניין. רבוע כחול נדל"ן משכירה למגה כ־80 מתוך 182 הסניפים שהרשת מפעילה.

אמות מציעה כי באסיפת הנושים לא יספרו קולות רבוע כחול נדל"ן, או שבמקום תכונס אסיפת משכירי נכסים שאינם נמנים על בעלי השליטה בחברה. בכל הקשור למשכירי הנכסים ביקשה מגה כי אלו יבצעו הפחתה של 5% בדמי השכירות המוסכמים בחוזים עליהם היא חתומה, ושתינתן לה האפשרות לסגור סניפים לפני המועד המוסכם ולפי שיקול דעתה, וכן הזכות להסב את הזכויות בנכסים השכורים לצד שלישי. בנוסף, תחל מגה לשלם את דמי השכירות אחת לחודש ולא אחת לרבעון.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
שתי פנים לקריסת מגה: גם הבעלים, גם המנהלים - אבל גם העובדים.
הייתי היום בסניף של מגה. האמת? - עצוב. מדפים ריקים, המון סחורה שחסרה, עובדים עגומים. אז מצד אחד, אין ספק שהקריסה מגיעה מניהול לא נכון, מכך שבזזו את קופת המזומנים של מגה. בעלי שליטה חזירים שמשכו עוד ועוד דיווידנדים, ועשו את עבודתם - העברת המזומנים מהקופה הציבורית לכיסיהם הפרטיים - באופן מושלם... אבל יש עוד צד לעניין: העובדים של מגה. אותם עובדים, שהיו בטוחים שדבר לא יפגע בהם. אותם עובדים מנומנמים, אדישים, עצלים. אותן קופאיות שעבדו ב"הילוך איטי". אותן עובדות שהסתובבו ו"היו בהפסקה" כשיש רק שתי קופות מאוישות, ותורים ארוכים. אותם עובדים שמסרבים לבקשות של לקוחות (נגיד, אופן פריסת גבינות במעדניה) כי הם יודעים אחרת. עובדי מגה לא הצליחו להפנים, שהמשכורת שלהם מגיעה מהכיס שלי ושל לקוחות כמוני. שהלקוח אכן צודק, ושצריך למשוך אותו לסניף לא רק במחירים ובמבצעים (והמחירים במגה היו הכי גבוהים...) - אלא גם בשירות טוב. מהבחינה הזו, בהחלט מגיע לעובדים ללכת הביתה, בתקווה ששאר העובדים (בשופרסל, אצל רמי לוי, וכו') ילמדו מזה משהו.
ישראל , ארץ אוכלת יושביה.  |  12.07.15
לכל התגובות