אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בזק נכנסה לבית החכם דרך החלון

בזק נכנסה לבית החכם דרך החלון

שירות Bhome החדש של בזק הוא יותר מערכת אבטחה ממערכת בית חכם אמיתית. אבל המגבלות הרגולטוריות והורדות המחירים בשוק האינטרנט אילצו את בזק לנסות להיכנס ראשונה לתחום המתפתח, גם אם בדרך עקלקלה

12.07.2015, 08:47 | אופיר דור ועומר כביר

מערכת הבית החכם שהציגה בזק בשבוע שעבר היא העתיד — אם העתיד הוא העשור הקודם. הבית החכם של בזק, הממותג כ־Bhome, הוא לכל היותר מערכת אבטחה ביתית חצי מתוחכמת, שדומות לה נמכרות כבר עשור ושזולות ממנה ניתן לרכוש באיביי או בעלי אקספרס. זו לא מהפכת הבית החכם שמנסות לקדם ענקיות טכנולוגיה כמו גוגל, אפל, סמסונג ו־LG.

עם זאת, כניסתה של בזק לתחום המתפתח אך הסבוך של הבית החכם אינה מפתיעה, גם אם היא נעשית בצורה מעט בסיסית. למעשה מדובר במהלך כמעט מתבקש עבור בזק, שהולכת בדרכן של ענקיות התקשורת העולמית כ־AT&T וורייזון האמריקאיות, אורנג' הצרפתית, סוויסקום השוויצרית וטלסטרה האוסטרלית. ענקיות אלה כבר סימנו בשנים האחרונות את תחום הבית החכם כמנוע צמיחה על רקע השחיקה המתמשכת בהכנסות מטלפוניה קווית. לאחר שכבר השיקו חבילות טריפל (אינטרנט, טלפון קווי וטלוויזיה) וחבילות קוואד (בתוספת סלולרי), מוצרי הבית החכם מספקים לחברות התקשורת הזדמנות להציע מרכיב חמישי ללקוחותיהן.

החשש העיקרי של חברות התקשורת הגדולות הוא מהשתלטות על התחום מצד היריבות מעמק הסיליקון — ענקיות הטכנולוגיה כמו גוגל, אפל ואמזון — ולכן הן מבקשות לבסס את מעמדן בתחום המתפתח מהר ככל האפשר. ענקיות הטכנולוגיה העולמיות ביצעו ב־2014 מהלכים דרמטיים בתחום הבית החכם, דוגמת המותג העצמאי של אפל לאוטומציה של הבית בשם HomeKit המתבסס על העוזרת הקולית סירי, ורכישתה של גוגל את יצרנית התרמוסטטים וגלאי העשן החכמים לבית Nest.

השקעה זניחה במוצר פשוט ובסיכון נמוך

 

אלא שבבזק, כך נראה, מודאגים יותר מסלקום ופרטנר ופחות מאפל וגוגל, שעדיין לא משווקות את מוצרי הבית החכם שלהן בישראל. בחודשים האחרונים גברה התחרות בשוק האינטרנט בעקבות הרפורמה שמאפשרת לספקי האינטרנט למכור חבילות משולבות של ספק ותשתית במחיר מוזל. בזק, כמונופול בתחום, מוגבלת רגולטורית ביכולתה להוזיל מחירים ועל כן נדרשת לייצר ערך מוסף שיגרום ללקוחותיה להישאר, חרף התעריפים הגבוהים יותר. כך ניסתה בזק לעשות עם שירותי הענן החינמי והרשת האלחוטית החברתית, וכך קורה גם עם הבית החכם.

כאמור, כניסתה של בזק לתחום הבית החכם סולידית ומצומצמת, ומעט מיושנת. החברה החלה לשווק מוצר מדף קיים אחד: מערכת פיקוח ביתית הנשלטת מרחוק של חברת iControl האמריקאית שהותאמה לעברית. לכן, ההשקעה הראשונית שעליה דיווחה בזק — כ־10 מיליון שקל כולל קמפיין פרסומי — נמוכה יחסית. מדובר בסכום כמעט זניח עבור בזק, שמייצרת רווח נקי של מעל 300 מיליון שקל ברבעון, כך שהסיכון מבחינתה אינו גדול.

מדובר במערכת All in one להתקנה עצמית, הכוללת מצלמה משולבת מיקרופון, רמקול, סירנה וגלאי תנועה, קול, טמפרטורה, אור ולחות בצירוף חיישן נפרד המוצמד לדלת או חלון ומזהה פתיחה או סגירה שלהם. המערכת נשלטת על ידי אפליקציה לסמארטפון המאפשרת לצפות מרחוק בצילומים חיים או מוקלטים, ולקבל התראות על שינויים שמזהים הסנסורים השונים. חברות תקשורת אחרות בעולם מציעות חבילות מוצרים רחבות ועשירות יותר, אך הן גובות עבורן תשלום גבוה בהרבה (ראו מסגרת).

הסיכוי של בזק להרוויח מהמוצר נמוך, אך זאת כנראה לא המטרה בשלב הזה. בזק מציעה את המוצר אך ורק ללקוחותיה שחייבים להישאר מנויים כדי להמשיך להשתמש בו לאורך זמן. בנוסף עבור בזק מדובר בדריסת רגל לתחום שלהערכת רבים יש לו עתיד מבטיח.

לא המערכת המגוונת שהלקוחות חיכו לה

 

בניגוד למערכת שמשווקת בזק, מערכות הבית החכם שפיתחו גוגל ואפל מיועדות לשמש כהאב שמקשר בין מכשירי מובייל לשלל מכשירים חכמים לבית. מערכות אלו לא מדברות רק עם מצלמה שמשדרת לסמארטפון ולחיישן תנועה, אלא מאפשרות למכשירים מכל סוג ומכל יצרן להתחבר ולתקשר עם מכשירים אחרים. אחד היישומים הפופולריים ביותר הוא תרמוסטט חכם, דוגמת Nest של גוגל, שמתקשר עם הסמארטפון, מתחבר למערכת מיזוג האוויר ומסוגל לשלוט אוטמטית בטמפרטורה ולקבל הוראות מרחוק כדי לחסוך בצריכת האנרגיה.

שימושים אחרים כוללים גלאי עשן חכם, נורות חכמות שמתאימות עצמתן לתנאי התאורה ומכשירים ביתיים חכמים כמו מקררים שמייצרות סמסונג ו־LG, שמתקשרים עם הסמארטפון ומספקים התראות על מוצרים שעומדים לאזול. כל אחד ממוצרים אלה לבדו אינו הופך בית לחכם, אך יחד ובאמצעות תוכנת שליטה מרכזית, הם יוצרים מערכת גמישה ורבת יכולות, שניתנת להתאמה אישית לפי צרכי ויכולת ההשקעה של הצרכן, ושיכולותיה מוגבלות רק על ידי הדימיון של מפתחי החלקים השונים בה. בעולם זה, המצלמה והחיישן של בזק נראים יותר כמו בדיחה רעה מאשר בית חכם.

הבית החכם של בזק הבית החכם של בזק הבית החכם של בזק

 

תחום הבית החכם נחשב עדיין בתולי ולצד תחזיות עתידיות מרשימות בנוגע לפוטנציאל ההתפתחות העתידי שלו, ישנם מחקרים מחמיאים פחות על העניין שמגלים בו צרכני המיינסטרים. במקביל, גם מחקרים האומדים את גודלו של השוק סובלים מהיעדר אחידות.

דו"ח של חברת המחקר BI Intelligence ממרץ האחרון חזה עליה שנתית ממוצעת של 67% במכירות של מוצרי בית חכם בחמש השנים הקרובות, שיביאו את שוק הבית החכם העולמי מ־61 מיליארד דולר השנה ל־490 מיליארד דולר ב־2019.

עם זאת, מחקר עדכני שביצעה חברת Argus Insights מצא שהדרישה למוצרי בית חכם בארה"ב ירדה ב־15% במאי 2015 בהשוואה לביקוש במאי אשתקד. לדעת החוקרים, חובבי הגאדג'טים הנלהבים כבר הצטיידו במוצרים החדשים, בעוד המיינסטרים נותר אדיש ועדיין תופס את המוצרים הקיימים כמורכבים להתקנה ושימוש ולא מספיק אמינים. זאת כמובן אינה בשורה חיובית לבזק, שמציעה מוצר אמצע הדרך שמכוון ישירות לאותו המיינסטרים.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
ביזבוז כסף וכרגיל, מוצר ארכאי ויקר
לא מספיק שמדובר על מוצר ישן וארכאי אלא גם שהוא מתומחר במחיר גבוה. פשוט לא ייאמן שיושבים בבזק אנשי "מקצוע" ועם כל המשכורת השמנה שלהם, זה מה שיכול לצאת. אני לא מבין איפה חיים האנשים האלו ובמיוחד חטיבת הישווק הכושלת שלהם. מצד אחד, בזק יכולה לתת שירות טכנולוגי מדהים לצד העסקי ומצד שני, כאשר מדובר על מוצרים לצרכנים ביתיים, בזק חושבים שכאן זה עדיין שנות ה-80. לא יאומן!!
ששון הקולה  |  12.07.15
6.
יאחמרים, חכו לסטנדרטיזציה
תנו לגדולים להתגלח על הפראיירים שיישארו עם קופסאות יקרות שלא מדברות עם כולם. בדברים כגון זה, לצערי כנראה תנצח אפל. אף אחד לא רוצה דוד אפוף להבות באמצע הלילה שטס דרך חדר הילדים אל הדירה של השכנה - כי איזה סיני ואיזה ישראלי עשו ת'עבודה. אפל מובילה גם בתחרות על הארנק האלקטרוני, עוד תחום בו הבטחון סופר-חשוב, כאשר היא לוקחת מחדש את האחריות על כל פרטי המוצר, החל מן הג'וקים והפרוטוקולים ועד לאפליקציה. קטע האלחוט שבמוצר כעת מועד לפורענות כי קימצו בו באבטחה ולכן מחייב גם סטנדרטיזציה חדשה וגם אבטחה כבדה ע"י כל שכבות המוצר האחרות, כגון מה לעשות אם לא מתקבל דיווח מן הטרמוסטט: לכן נדרש משהו לא קל מ-ל"א (לוחמה אלקטרונית) בכל בית. ואם אתם זוכרים את הסרכזות שהסתובבו מהר מדי איפהשהו או את הפלפונים שהתפוצצו היכנשהו אז תפסתם את הענין
איפכה  |  12.07.15
5.
1- צר לי אבל לא
מה שאתה מבקש הוא תשתית מקיפה של בית חכם והדבר עלול להיות מאוד יקר ודורש שלכל המוצרים (מזגן, דוד, תאורה וכו') יהיה אפשרות לגשת לאותה מערכת חכמה/אפליקציה. במקרה של דוד חשמלי שלא בעיה (רק להפעיל או לכבות חשמלי) עם מזגן זה יותר מסובך (חום, קור, מטפרטורה והעובדה שלהדליק מזגן זה לא תמיד נעשה ע"י כתפור חשמלי ראשי אלא ע"י השלט) שהייתי ג'ובניק אז לפני שיצאתי מהמשרד כוונתי את המזגן שידלק בשעה שאני אמור להיות בו. וזה היה רגע משנה חיים לתחיל את היום עם משרד קר. מה שבזק קוראת לו בית חכם זה זלזול במה שזה אומר.
עומר , רחובות  |  12.07.15
לכל התגובות