אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

הסכם גוש היורו-ויוון: אלה הרפורמות שיוון תצטרך לבצע

ציפרס ומרקל כבר התכוונו לעזוב לאחר 14 שעות דיונים, אך נשיא המועצה האירופית התערב ואמר: "אין מצב שאתם עוזבים את החדר"; ההסכם כולל הקמת קרן הפרטות של נכסים בשווי 50 מיליארד יורו, רפורמה מקיפה במערכת הפנסיה, בבורסה והפרטת חברת החשמל

13.07.2015, 16:30 | ליטל סמט

מנהיגי גוש היורו הצליחו להגיע להסכם עם יוון, לאחר שיחות מרתוניות שנמשכו כל הלילה. 

ההסכם הושג לאחר שראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס קיבל את מרבית הדרישות של האירופים, שנוסחו ברובן על ידי הגרמנים.

ההסכם מפרט את הקמתה של קרן הפרטות של נכסים בשווי 50 מיליארד יורו. בעקבות ההתעקשות של ציפרס, הקרן תנוהל על ידי היוונים. ההכנסות ישמשו ראשית למימון מחדש של הבנקים בגובה 25 מיליארד יורו, ולאחר מכן ההכנסות ישמשו להורדת החובות.

בפייננשל טיימס מפרסמים פרטים על שהתרחש אמש בדיונים הקדחתניים. על פי הדיווח, ציפרס ומרקל כבר התכוונו לעזוב לאחר 14 שעות של דיונים שלא נשאו פרי ולאפשר יציאה של יוון את גוש היורו. בעוד השניים פסעו לעבר הדלת, דונלנד טאסק, נשיא המועצה האירופית, התערב ואילץ אותם לשוב למקומם. "סליחה, אך אין שום סיכוי שאתם עוזבים את החדר", הורה ראש ממשלת פולין לשעבר.

מוקד המחלוקת העיקרי היה התכנית להעביר נכסים יווניים לקרן הפרטות חיצונית. מרקל דרשה כי כל הכנסות הקרן יוקדשו לתשלום החובות, ואילו ציפרס רצה קרן קטנה יותר שתממן השקעות. בסופו של דבר נקבע כי מחצית מההכנסות יעזרו לממן את הבנקים והמחצית השנייה תוקדש לתשלום חובות ולהשקעות. בתום הדיונים, ההערכה היא כי מרקל בכל זאת יצאה כשידה על העליונה. "הם צלבו אותו שם", אמר בכיר בגוש היורו שהשתתף בפסגה.

מרקל וציפרס. עמדו לנטוש את הדיונים, עד שנשיא המועצה האירופית התערב: "אין מצב שאתם עוזבים עד שאין הסכם" מרקל וציפרס. עמדו לנטוש את הדיונים, עד שנשיא המועצה האירופית התערב: "אין מצב שאתם עוזבים עד שאין הסכם" מרקל וציפרס. עמדו לנטוש את הדיונים, עד שנשיא המועצה האירופית התערב: "אין מצב שאתם עוזבים עד שאין הסכם"

ציפרס ייאלץ כעת להעביר את הדרישות לחקיקה מזורזת בפרלמנט היווני, וזאת על מנת ש-18 המדינות החברות בגוש היורו יאשרו העברת הלוואת גישור למדינה ויחלו במשא ומתן על תוכנית חילוץ שלישית.

6 דרישות, ביניהן קיצוצים בהוצאות, העלאות מסים – כולל העלאת המע"מ - ורפורמות במערכת הפנסיה, חייבות להיות מאושרות בפרלמנט עד מחרתיים (ד') כדי שהשיחות ייפתחו. אם יוון תעמוד בתנאים, הפרלמנט הגרמני יתכנס כבר ביום חמישי כדי לאשר למרקל ולשר האוצר שלה, וולפגנג שוויבלה, להתחיל בשיחות על תוכנית חילוץ חדשה.

פנסיונרים מודאגים באתונה, צילום: אי פי איי פנסיונרים מודאגים באתונה | צילום: אי פי איי פנסיונרים מודאגים באתונה, צילום: אי פי איי

גרמניה מצידה הסכימה לוותר על הדרישה שיוון תצא ל"פסק זמן" מגוש היורו אם לא יושג הסכם.

"לחמנו קרב קשה. אנחנו עומדים בפני החלטות קשות", סיכם ציפרס, שצריך כעת להתכונן לקרב קשה בבית לאישור הרפורמות, שרובן נדחו במשאל העם, וכוללות:

  • רפורמה מקיפה במערכת הפנסיה, כולל קיצוץ הפנסיות 
  • העלאת מע"מ

  • הבטחת העצמאות של לשכת הסטטיסטיקה הלאומית
  • קיצוץ אוטומטי בהוצאות אם יוון לא תעמד ביעד לעודף תקציבי
  • רפורמות בשווקים כולל מסחר ביום ראשון
  • הפרטת חברת החשמל
  • בחינה מחודשת של הסכמים קיבוציים
  • חיזוק הסקטור הפיננסי וביטול ההתערבות הפוליטית
  • הסדרת מכירת התרופות ללא מרשם

עד ל-22 ביולי צריכים היוונים להספיק לבצע רפורמה במערכת המשפט האזרחי, ולחוקק חוקים הנוגעים למערכת הבנקאית ותואמים לנהוג בשאר האיחוד האירופי.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
נשמע כמו שמרקל כופפה את ציפרס
יוון צריכה לצאת מגוש היורו! אמנם זה צעד חריף עם המון משמעות לגבי יוון ואירופה אבל, לפחות היא תחזור להיות עצמאית כלכלית. כל הכספים שהאיחוד האירופי ישפכו לתוך הבור העמוק אשר נקרא יוןן, יחזרו לאירופה בצורת החזרת חובות. הפרטה היא לא תמיד צעד נכון. ושבעתיים כאשר היא נעשית תחת איומי אקדח כלכלי.
ישראלי  |  14.07.15
3.
בלי שום קשר ליוון,אצלנו צריך לפרק מונופולים,להיות יותר סוציאליסטים ופחות קפיטליסטים
חלק גדול מהציבור הוא עול על כתפיהם של אותם אלו שנקראים מעמד הביינים. חייבת להיות נוסחה מאזנת,שתיתן בצד אחד ביטחון לכולם(כלכלי,מדיני,בטחוני),ומצד שני תצפר את אלו העושים במלאכה,ומישבים אזורים כמו הנגב והגליל
13.07.15
2.
העלאת המסים זה צעד שגוי.
על ממשלת יוון להמנע להגביה את מסיה אחרת יתפתח ענפי שוק שחור רחבים. אני סבור שניתן להחזיר חלק ניכר מהחוב באמצעות ההפרטה, קיצוץ בתקציה המדינה (במקום העלאת מסים) וכשהחוב יהיה נמוך יותר אז להקים מסגרת פרעון חובות (בדומה למה שקורה בישראל). אינני חושב שהזרמת הכספים לממשלה תעזור, במילא אין הנהגה אחראית בממשלה של יוון.
מנפץ הבועות  |  13.07.15
1.
הלוואי ועלינו היו כופים כאלו רפורמות.
בטווח הארוך עושים ליוונים טובה. עוזרים להם לעלות על דרך הישר. אם רק פה היה מישהו מספיק חזק לשנות סדרי עולם של דת, צבא וארגוני עובדים... אם באמת רוצים שזו תהיה מדינת היהודים כמקלט לאלו צריך להפריד את הדת מהמדינה. צריך לתת לאזרח הפשוט לבחור איך ומה מידת ההתערבות בחיי של הדת. הפכו את היהדות, דבר כה יפה ורב מעלות, לדבר נאלח ומוקצה על ידי כלכך הרבה מהדור הצעיר בארץ. אותו הדבר לגבי הצבא. כולנו היינו שם וכולנו יודעים אילו הקרבות עשינו כדי לתמוך בו. אבל כולנו גם יודעים כמה ביזבוז וכמה ריקבון יש.
יוני  |  13.07.15