אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מי ירוויח מהארכת תקופת ההתמחות? צילום: אוראל כהן

מי ירוויח מהארכת תקופת ההתמחות?

לשכת עורכי הדין הופכת לאיגוד מקצועי. היוזמה של ראש הלשכה הנבחר אפי נוה להארכת ההתמחות לשנתיים תשרת רק את האינטרס של עורכי הדין הצעירים. ואם לא יהיו מספיק מקומות להתמחות, עוד יותר טוב

14.07.2015, 08:16 | ענת רואה

שבועות בודדים חלפו מאז נבחר עו"ד אפי נוה לראש לשכת עורכי הדין, ואחת המשימות הראשונות שהוא כבר שוקד עליהן היא ניסיון לשכנע את מקבלי ההחלטות בנחיצות של הארכת תקופת ההתמחות לבוגרי משפטים משנה אחת לשנתיים. לאחרונה נפגש נוה עם שרת המשפטים איילת שקד כדי לשכנעה לתמוך בהצעה. שקד השיבה שהיא בוחנת את העניין ושבשיחותיה עם שופטים ועם היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין שמעה מהם תמיכה גורפת ביוזמה הזאת.

קראו עוד בכלכליסט

נוה נבחר כשהמצע שלו התמקד בהיות הלשכה איגוד מקצועי שאמור לדאוג לרווחתם של חבריו. לכן אין ספק שלא העלאת הרמה המקצועית של עורכי הדין היא שעומדת לנגד עיניו במהלך הזה, אלא ניסיון להשיג בדרך עקיפה את מה שלא הושג עד כה: צמצום מהיר במספרם המתעצם של עורכי הדין ועצירה של הצפת המקצוע המתמשכת.

נוה אמר לא פעם שהוא מחויב לסייע לעורכי דין צעירים למצוא עבודה ולא למתמחים - אמירות שמעודדות למעשה את המשרדים הזקוקים לכוח עבודה זול יחסית להעדיף עורכי דין צעירים. בפועל הארכת תקופת ההתמחות לשנתיים עשויה להשפיע בדרמטיות על היקף עורכי הדין שיוסמכו בכל שנה מהסיבה הפשוטה שכחצי ממסיימי התואר לא יצליחו למצוא מקום להתמחות בו.

איילת שקד. נוטה לתמוך?, צילום: אביגיל עוזי איילת שקד. נוטה לתמוך? | צילום: אביגיל עוזי איילת שקד. נוטה לתמוך?, צילום: אביגיל עוזי

כבר כיום המועמדים מתקשים מאוד לאתר מקום להתמחות בו, שכן רק 3,000 משרות התמחות מתפנות בכל שנה. אם אכן תוארך ההתמחות לשנתיים, יידרשו לפחות 6,000 משרות בכל שנה, מפני שבמקום שמי שהשלימו שנת התמחות ייגשו לבחינות, יוסמכו ויפנו מקום למתמחים חדשים, הרי שהם יידרשו להמשיך לשנה נוספת.

התוצאה אכן תעלה את הרמה המקצועית של עורכי הדין, אבל לא בהכרח בשל הידע המקצועי שיספגו בשנה הנוספת, אלא בעיקר על רקע התחרות שתיווצר על כל מקום התמחות פנוי וכוחות השוק שיסננו את כל המועמדים שהישגיהם ממוצעים ומטה. אגב, חוקי העבודה אוסרים להעסיק מתמחה ללא תשלום, כך שגם האפשרות של מתמחים "להתנדב" למשרה לא תתאפשר.

משרדים דווקא נוטים לשכור עורכי דין צעירים על פני מתמחים מכמה סיבות: השכר אינו שונה משמעותית, אך היכולת המקצועית של עורך דין צעיר גבוהה בהרבה; על עורך דין צעיר ניתן להטיל משימות פשוטות שמתמחה אינו יכול לבצע, למשל הופעה לדיונים טכניים או החתמת לקוחות על מסמכים. נוסף על כך, משרד השוכר מתמחה מחויב, ולו מוסרית, לא להעזיב אותו באמצע התקופה, ואילו העסקת עורך דין צעיר אינה כוללת מגבלה כזו.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
מספר 2 - אתה טועה ומטעה
אם כיום ישנן 3000 משרות בשנה וההתמחות נמשכת שנה, אזי ברגע שההתמחות תמשך שנתיים ידרשו 6,000 משרות בכל שנה, בוודאי שלא רק בשנה הראשונה ליוזמה. הרי בכל שנה נתונה יהיה צורך ב3000 מקומות התמחות לשנת ההתמחות הראשונה ו3000 מקומות למתמחים שנמצאים בשנת ההתמחות השנייה שלהם.
עו"ד  |  14.07.15
2.
ניתוח שגוי, ומסקנה שגויה עוד יותר - החלת התמחות של שנתיים,
לא תדרוש 6000 משרות כל שנה, אלא רק בשנה הראשונה. כלומר - מתקבלת דחייה של שנה אחת ב"מחזור החיים" של עורכי הדין. ואסביר - אם יש דרישה של שנתיים התמחות - אזי אלו שסיימו התמחות של שנתיים, מפנים את מקומם לאלו שסיימו התמחות של שנה, ואלו שסיימו התמחות של שנה, מפנים את מקומם לאלו שסיימו את הלימודים. כלומר - בסה"כ אין שינוי משמעותי בהתנהגות השוק, אלא בשנה הראשונה ליישום הכללים החדשים.
14.07.15
לכל התגובות