אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסיכוי לקבל קצבת נכות מביטוח לאומי גבוה יותר ללא תיווך עו"ד צילום: טל שחר

בלעדי לכלכליסט

הסיכוי לקבל קצבת נכות מביטוח לאומי גבוה יותר ללא תיווך עו"ד

נתונים חדשים של ביטוח לאומי מגלים כי שיעור התביעות העצמאיות לקצבת נכות שהמוסד אישר גבוה יותר מאלו שהוגשו על ידי עורכי דין. ועדת העבודה והרווחה תדון מחר בהצעת חוק להגבלת העמלות של החברות למימוש זכויות רפואיות ועורכי הדין

14.07.2015, 06:56 | מיקי פלד

75% מהפונים בצורה עצמאית לוועדות הרפואיות של המוסד לביטוח לאומי זכו לקבל את קצבת הנכות המקסימלית לעומת 57% מאלו שפנו דרך עורך דין, נכון ל־2013. כך עולה מנתונים חדשים של המוסד לביטוח לאומי שהגיעו לידי "כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט

בנוסף, 35% מהפונים לוועדות הרפואיות ללא ייצוג לקבלת קצבת נכות כללית קיבלו את מבוקשם לעומת 32% מהפונים באמצעות עורך דין. בסך הכל פנו לביטוח לאומי כ־106 אלף מבקשי קצבת נכות כללית בצורה עצמאית ב־2013. עוד 11,700 מבקשים פנו באמצעות עורך דין.

הפרש גדול נרשם גם בקרב מקבלי קצבה המבקשים להגדיל או לחדש אותה: 66% מהבקשות שהתקבלו ללא ייצוג אושרו לעומת 44% בלבד מהפניות שהגיעו דרך עורך דין.

הסבר אפשרי אחד לפערים הוא שההשוואה מראש בעייתית. זאת, בהנחה שסיכויי ההצלחה של הפונים דרך עורכי הדין היו מראש נמוכים יותר, ולכן פנו לעורך דין. אך מצב זה מעלה את השאלה - מדוע עורכי הדין לקחו מפונים אלו את שכר הטרחה מלכתחילה?

ועדת העבודה והרווחה תדון מחר בהצעת "חוק לבנת פורן" להגבלת העמלות שלוקחות חברות פרטיות ועורכי דין מהפונים באמצעותם לוועדות רפואיות של ביטוח לאומי. הועדה אמורה להכין את הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית.

ועדת השרים לחקיקה אמנם אישרה לפני שבועיים את החלת דין הרציפות על הצעת החוק אבל בהתאם לדרישת שרת המשפטים איילת שקד, הועדה תדון מחר בשינויים במעמד עורכי הדין, ובהם ההגבלה על שכר טרחה.

32% מהפונים באמצעות עורך דין נענו, לעומת 35% שפנו ללא עורך דין, צילום: שאטרסטוק 32% מהפונים באמצעות עורך דין נענו, לעומת 35% שפנו ללא עורך דין | צילום: שאטרסטוק 32% מהפונים באמצעות עורך דין נענו, לעומת 35% שפנו ללא עורך דין, צילום: שאטרסטוק

לשכת עורכי הדין פועלת למניעת או צמצום ההגבלה, בטענה כי בתקרת עמלות נמוכה לא ישתלם להם לעבוד, ומי שייפגע הוא ציבור הנכים.

בנוסף לדרישה של שקד, ההצעה יוצרת שתי תקרות נוספות. האחת, לגבי החברות הלא משפטיות למימוש זכויות רפואיות, כמו לבנת פורן או זכותי, הקובעת את תקרת שכר הטרחה ל־10.75% מהקצבה למשך חמש שנים, לעומת כ־20% למשך שלוש שנים.

תקרה דומה נקבעה במקרה של עורכי הדין, שתעלה אם יפנו לערעור או לבית הדין לעבודה.

תגיות

24 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

22.
לתגובה 18: יש דרכים יותר מקובלות. ערעור וערכאות.
תמוה בעיני שביטלו לך 93 אחוזי נכות צמיתה. לא הפחיתו, אלא מחקו. אם את מרגישה נפגעת, יש לך אפשרות לפנות לוועדת ערר. ואם גם שם תרגישי שלא קיבלת את זכויותיך, יש בית דין לעבודה. יש גם ארגונים שעוזרים משפטית ללא תשלום. אבל שתדעי שגם אם ועדת הערעור תידחה את השגותייך, הסיכוי שבית משפט יחשוב אחרת- קלוש. בית המשפט לא מתערב בהחלטות רפואיות, אלא בודק אם התהליך היה תקין, ואם פרוטוקול הבדיקה מתייחס לכל תלונותייך והבדיקות שסיפקת. אם התהליך ותייחסות לתלונות נמצאים תקינים, בית המשפט לא מתערב באחוזי הנכות.
ערן  |  11.10.17
21.
מדוייק. אני פניתי לבד ובהמשך עירבתי את לבנת פורן
לא רק שעלה לי עשרות אלפי שקלים על כלום, לא רק שלא עזרו לי בעלום, אלא שהרופא שלהם המליץ על אחוזי נכות נמוכים יותר מאלה שנתן לי כבר קודם לכן הביטוח הלאומי. יש למי שחושש ארגון חינמי שנקרא יד מכוונת עם סניפים לץבכל הארץ. הביטוח הלאומי הרבה יותר הוגן ושירותי משהיה בעבר. פשוט כואב הלב לשלם עשרות אלפי שקלים על כלום. הם עשו פשוט כלום. פנו ליד מכוונת, זה חינם וזה לרץא קשור לביטוח לאומי. תמיד תוכלו לערב את לבנת פורן או עורכי דין, אבל באמת שאין צורך, אלא אם זה מקרה מורכב ומסובך לאחר שנדחתם למרות שאתם נכים
עומר  |  11.10.17
20.
בביטוח לאומי מחכים שתמות נפשית ותקרע לחלקיקים
אני נכה עם פריצות דיסק. כל חודשיים זריקות אפידורל. ויש לי גם נכות נפשית דיכאון והפרעות קשב הם מנסים הכל כולל הכל לא לעזור, ולנפנף.... נתנו קיצבה זמנית אחרי שמגיע לי ממזמן כבר ואני על כדורים ואין לי שום עזרה ויש לי כאבים ומוציאים תקישקע רק לא לעזור ועד שנתנו לי זמנית גם זה על אלונקה הגעתי לשם מבחינה מנטלית ונפשית
איריס האבודה.....  |  17.01.17
לכל התגובות