אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קבינט הדיור אישר: 40 אלף דירות יוקמו במסלול מואץ צילום: אלעד גרשגורן

קבינט הדיור אישר: 40 אלף דירות יוקמו במסלול מואץ

בישיבה אחת החליטה הממשלה להעביר לתכנון מזורז יותר ממחצית מכמות קרקעות בהן מטפל מנהל התכנון בשנה שלמה; על פי החוק 30% מהדירות במתחמים יהיו דירות להשכרה, אך בפועל בכל המתחמים מלבד אחד אושרו ליזמים חריגות מכלל זה

14.07.2015, 10:31 | אמיתי גזית
קבינט הדיור קיבל אתמול את הצעתו של שר האוצר להכריז על 13 מתחמים מועדפים לדיור ובהם קרקע לבניית קרוב ל-40 אלף יחידות דיור. הכרזת הקבינט תאפשר להעביר אותם למסלול תכנון מואץ בותמ"ל (ועדה למתחמים מועדפים לדיור). לשם השוואה, מוסדות התכנון הרגילים מאשרים בממוצע בשנה אחת תוכניות לבניית 80-60 אלף יחידות דיור. ובמילים אחרות, בישיבה אחת החליטה הממשלה להעביר לתכנון מואץ יותר ממחצית מכמות קרקעות בהן מטפל מנהל התכנון בשנה שלמה.

קראו עוד בכלכליסט

משהוכרז מתחם כמועדף לדיור, הגופים המתכננים (במקרה הזה רשות מקרקעי ישראל ומשרד הבינוי) עוקפים את מסלול התכנון הרגיל של הועדות המחוזיות לתכנון ובנייה.

החוק לקידום בנייה במתחמים מועדפים, אושר כהוראת שעה באוגוסט 2014 בשלהי כהונת הכנסת הקודמת. על פי החוק, במטרה לאפשר גידול מהיר בהיצע הדירות בישראל הוקם ותמ"ל שלה סמכויות כמעט כשל מוסד התכנון העליון- המועצה הארצית לתכנון ובניה. משום כך החלטותיה מבטלות החלטות של ועדות מחוזיות. החלטת הותמ"ל סופית ולא ניתן לערער עליה, וזאת בניגוד להליכים הרגילים בועדות המחוזיות. בנוסף, נטען על ידי המתנגדים להליך כי הרכב החברים בותמ"ל מוטה שכן מרבית חבריו הם נציגים של משרדי הממשלה. זאת לעומת הועדות המחוזיות בהן יש לרשויות המקומית, וארגונים אזרחיים שונים יכולת גדולה יותר להשפיע.

שר האוצר, משה כחלון, צילום: אלעד גרשגורן שר האוצר, משה כחלון | צילום: אלעד גרשגורן שר האוצר, משה כחלון, צילום: אלעד גרשגורן

על פי החוק, הגופים המתכננים בנייה על אדמות מדינה- רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), משרד הבינוי, ורשויות מקומיות יכולים לבקש כי תוכנית מסוימת תידון בוותמ"ל אם זו עומדת בקריטריונים מינימאליים - בניית לפחות 750 יחידות דיור או 500 בישובי מיעוטים, ובמנהל התכנון מתרשמים כי היא ברת ביצוע, תעבור התוכנית להצבעת קבינט הדיור.

עוד נציין כי, יותר ממחצית המתחמים שהועברו לוותמ"ל הם ביישובי מיעוטים, ובהם אום אל פחם שבה מתחם ענק המיועד לבניית 4,000 יחידות דיור וכפר כנא שבו קרקע לבניית 5,000 יחידות דיור. בסך הכל הועברו לוותמ"ל קרקעות המאפשרות בניה של כ-18 אלף יחידות דיור בישובי מיעוטים.

החוק קובע הקצאת שליש להשכרה, אך ברוב המתחמים אישרו חריגות

על פי חוק הוותמ"ל יש להקצות כ-30% מהדירות במתחמים המועדפים להשכרה, אלא אם נמצאים נימוקים שאינם מאפשרים זאת. הפעם, רק ב-4 מתוך 13 המתחמים הוקצו יחידות דיור להשכרה ורק באחד המתחמים הגיעו למלא הפוטנציאל שמאפשר החוק - 30% (במועצה המקומית אכסאל שבצפון). באשקלון הועברה לוותמ"ל תוכנית שבה 20% מהדירות להשכרה, בקצרין ובאופקים 5%, וכאמור ביתר המתחמים אין דיור להשכרה.

לרוב, הנימוקים השוללים הקצאת דירות להשכרה הם כלכליים. כך לדוגמא במתחם בבאר יעקוב בשטח בו שוכן מחנה צריפין מתוכננות יותר מ-7,000 דירות. בהצעת ההחלטה שהוגשה לקבינט הוסבר כי ההכנסות משיווק הקרקע מיועדות למימון פינוי המחנה ולפיכך יש קושי לממן פרויקט של דיור להשכרה. במתחם בקרית אתא המיועד לבניית 5,000 יחידות דיור הוסבר כי התקבולים משיווק הקרקעות מיועדים למימון הסכם לפיצוי קיבוצים שהקרקע שימשה אותם לחקלאות.

כמות דירות להשכרה

באר יעקב 7,200

ביא אל מכסור 1,200

עילוט 570

איכסאל 560

קריית אתא 5,500

איכסאל 1,600 - 30% להשכרה

אום אל פאחם 4,500

אשקלון 5,000 - 20% להשכרה

קצרין 1,800 - 5% להשכרה

אופקים 1,200 - 5% להשכרה

מזרעה 600

טמרה 4,000

כפר כנה 5,000

 

סה"כ 38,730

תגיות

26 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

24.
@@@צעירים מפוקחים ורציונליים חושפים פופוליזים כחלון @@@
נדמה כי תכניתו הסדורה של שר האוצר מתנפצת על תחושות הכאן ועכשיו. לא עוד אסטרטגיה שתביא לתיקונים בטווחים ריאליים המאפיינים את שוק הנדל"ן, אלא פתרונות מיידים, פתרונות קסם, שלאחריהם השר יוכל לגזור את הקרדיט הפוליטי בעודו בתפקידו. באופן תמוה, היה מצופה ממשרד האוצר להפיק לקחים מתוצאות מימוש התכנית להעלאת מס הרכישה, שכאמור, הביאו לשיא ביקושים של כל הזמנים ולפגיעה אנושה במלאי הדירות שנותר בשוק לאחר חודשיים סוערים במיוחד. קשה לשכוח את קריאתו הכמעט נואשת של כחלון למי שהוא מכנה "משקיעים" לא לזלול את כל היצע הדירות ולהשאירם לזוגות צעירים. זוהי קריאה של מי שלא מאמין בכוחו שלו לשנות את נתיב מחירי הדיור לכיוון מטה או אפילו לשמור על יציבות מחירים. בניתוח שלל ההצעות וההכרזות האחרונות, ברור כי משרד האוצר חזר לטקטיקה של תקופת מעבר במקום טיפול שורש במצוקת הדיור ההולכת ומחריפה - וכאן טמונה הסכנה האמתית.בדיוק כמו שהעלאת מס הרכישה תדלקה את שוק הדיור הרותח גם כך, והביאה לכך שכל היזמים מעדכנים כלפי מעלה את מלאי הדירות המצומצם שנותר בידם. בעבר הלא רחוק, חלק מהאסטרטגיה של שרים שונים הייתה לייצר הצהרות ותכניות על מנת לגרום לרוכשי הדירות להאמין. לעצור מיידית את הביקושים על סמך תפישה כי אוטוטו המחירים יורדים ובכך לייצר לחץ ולשנות את מאזן הכוחות בשוק החופשי. טוב יעשה כחלון באם יעצור, ייקח נשימה עמוקה, יתייצב מול הציבור ויודיע לו שהוא כאן כדי לטפל במחירים בטווח הארוך, ועד אז הוא משאיר לכוחות השוק לעשות את שלהם. שהרי מזמן לא ניסו את השיטה הזו. אין ספק שהרבה מזה תלוי מה יחשבו יועציו הפוליטיים שתהיה תגובת הציבור למהלך מציאותי שכזה. אנחנו היום -אנחנו הציבור הפסיק להאמין ולקוות !!!! אלו שגמלה בליבם ההחלטה לרכוש דירת מגורים, כבר לא מחכים ואינם סומכים על הצהרות הממשלה והצהרות כחלון הם עטים לרכוש את חלומם. !!!!!!!!!!!!! אלו צעירים שכבר הבינו את הכלל העגום בשוק הדיור הישראלי , מי שממתין, יקנה בהמשך במחיר גבוה יותר!!!!!!!!!!!!!!!!!! מסקנה : כל עוד ימשיכו כחלון וצוות יעוצים שלו והיחצנ"ים שלו ברשת בכל פוסט כאן לפזר סרטוני שקרים עם תחשיבים הזויים על ירידת מחירי הדיור וימשיכו לחשוב שהציבור מטומם .... אזי ...זה רק מוביל את כחלון והאוצר לשבור שיאים בחסות הפופוליזים ותהילת הפופוליזים ב"הטלת תכניות חילוץ למרחקים קצרים"... והמשך הפרחת בלוני הצהרות והבטחות חסרות כל סיכוי אמיתי לביצוע במציאות שאליו נקלע שוק הדיור בישראל!!
צעירים למען צעירים  |  15.07.15
22.
מה קורה עם תוספת 20% לשטחי הבניה בתמ"א 38 הריסה ובינוי :
תמ"א 38 סעיף 2 נותן זכויות בניה ממוצעות של פי 2.2 בין שטחי הבנייה המאושרים לבין שטחי הבניה של הבניין העומד , לכן ניתן לבצע אותו רק בתל אביב . מה שקורה היום הוא שאנשים נגררים להוספת 3 קומות על בניינים רעועים רק בגלל שחסרות זכויות בניה של 20-30 אחוזים , ממש חבל , פער של קומה אחת בזכויות הבניה יכול להביא הרבה בניינים לבצע תמ"א 2 הריסה ובינוי , במקום להלביש 3 קומות על בנינים רעועים ללא פתרון חניה וכו' . הלוואי ששר האוצר כחלון יקרא את זה ויקדם את תוספת 20% שדיבר עליה .
אבי  |  16.07.15
לכל התגובות