אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מגה עשתה רק צעד ראשון בדרך להיחלצות מהבור צילום: אוראל כהן

ניתוח כלכליסט

מגה עשתה רק צעד ראשון בדרך להיחלצות מהבור

ההסדר של מגה עוסק רק בחובות העבר והרשת צריכה עוד לנהל משא ומתן על התנאים לאספקת סחורה ולשכנע את הלקוחות לחזור לסניפים. במקביל צריך גם להיפטר במהירות מסניפים מפסידים ולקצץ בהוצאות

16.07.2015, 06:53 | נורית קדוש

כדי להבין עד כמה השמחה מהעברת הסדר החוב של מגה היתה מוקדמת, מספיק לשמוע את דבריו של מנכ"ל הרשת רביב ברוקמאייר, שנאמרו ל"כלכליסט" כשסיים שופט בית המשפט המחוזי אילן שילה להקריא את החלטתו לאשר את הסדר החוב של מגה מול נושיה: "זה רק צעד ראשון בדרך הארוכה להיחלצות מהבור שאנחנו נמצאים בו. ראשית צריך לעצור את הדימומים הכבדים במהירות בכדי לצמצם את ההפסדים התפעוליים, אחר כך צריך לחשוב איך מגיעים להבנות עם הספקים שיחזרו לשלוח לנו סחורות ואיך מתכוננים לראש השנה. הדבר השלישי הוא לנסות להחזיר את הצרכנים לחנויות מול התחרות והאופציות שעמדו בפניהם בשבועות האחרונים. הדבר הרביעי הוא לבנות תוכנית אסטרטגית ולנסות לשקם את האמון מול השוק".

קראו עוד בכלכליסט

מדובר בארבעה אתגרים שכל אחד מהם מורכב מהשני ותלוי במשתנים רבים שספק גדול ביחס לקיומם.

הדימום יימשך

 

מזה חודשים סובלת מגה מהפסדים כבדים. סירובם של בעלי השליטה לערוב לאספקות הסחורה בתקופת הביניים הובילו למדפים ריקים ולבריחת לקוחות, שבאה לידי ביטוי בירידה של 20% במכירות הרשת ואובדן של 100 מיליון שקל בחודש. בנוסף, כיוון שבעלי השליטה ברשת הגבילו את הסכום שהקציבו לרכישת סחורה, הנהלת מגה מזמינה רק מוצרים חיוניים.

מנגד, הצמצום בהוצאות החברה עדיין לא בא לידי ביטוי. תהליך סגירת או מכירת החנויות ההפסדיות מורכב וארוך, ולכן מתעכבים פיטוריהם של כאלף עובדי הרשת הפועלים באותם סניפים. הוצאות התפעול הכבדות גרמו למגה להחליט על סגירת 32 חנויות הפסדיות, בעוד לרשת יש כ־70 חנויות הפסדיות.

בנוסף, על פי ההערכות, מגה הפסידה מכירות בהיקף של כ־200 מיליון שקל של תווי שי לקראת ראש השנה, נוכח חשש ועדי העובדים מהרשת הקורסת. בתקופת החגים התווים האלה מייצרים מכירות של כ־300 מיליון שקל ברשת המזון.

שיתוק הסניפים בשבועות האחרונים, גרר ירידה חדה במכירות, אלא שלא מדובר בבעיה חולפת. על פי ההערכות, שיקום סניף שנפגע עולה לרשת כפול מעלויות ההפעלה השוטפות שלו. זאת הצורך ליצור הצעת ערך ולשווק אותה. עד שמהלך שכזה לא ינקט הירידה במכירות לא תעצר.

ההסדר עסק רק בטיפול בחובות העבר ולא נגע כלל לעתיד הרשת, לכן תידרש מגה לקיים בשבועיים הקרובים מו"מ עם הספקים על התנאים שבהם יסכימו לספק לה סחורה החל מאוגוסט. הספקים צפויים להגיע טעונים לשולחן המו"מ, מכיוון שהם היו הראשונים להצביע על ההסדר, שאותו קיבלו כמעט ללא עוררין, בשל החשש שיגלגלו לפתחם את האחריות לקריסת הרשת ופיטורי העובדים. הנושים שהצביעו אחריהם – משכירי הנכסים והבנקים – נקנו במחיר גבוה יותר. משכירי הנכסים סירבו להפחתת 5% משכר הדירה והבנקים דרשו וקיבלו הזרמת הון מאלון רבוע כחול.

מדפים ריקים בסניף של מגה, צילום אוראל כהן מדפים ריקים בסניף של מגה | צילום אוראל כהן מדפים ריקים בסניף של מגה, צילום אוראל כהן

כמו כן, גילו הספקים שהפסדיה של מגה ב־2014 עמדו על 435 מיליון שקל ולא על 30 מיליון שקל כפי שדווח עד כה. אילו היו יודעים את הנתון הזה בזמן אמת, יכול להיות שהיו נערכים ומצמצמים את חשיפתם לרשת הקורסת.

כעת אומרים ספקים בכירים כי לא יספקו לרשת סחורה ללא תשלום במזומן, מתן ערבויות או הגדלת הבטחונות לחברות ביטוחי האשראי. אלא שמגה תידרש לא רק להעמיד בטוחות לספקים לטובת אספקות עתידיות, שכן היא צפויה לספוג מהם הרעת תנאים נוכח הקיטון במכירות. תנאי הסחר של הרשתות השונות נגזרים בין היתר מהיקף פעילותה של כל רשת.

הלקוחות כבר נטשו

 

האתגר הגדול ביותר שניצב היום בפני מגה הוא החזרת הלקוחות לחנויות. לקוח נאמן שנאלץ לנטוש חנות מגה לטובת מתחרה בשל מחסור במוצרים חיוניים, עשוי לשוב למגה אם יחודשו האספקות, אבל לא מדובר במשהו שניתן לסמוך עליו. אם ההתנסות ברשת מתחרה חשפה את הלקוח לשירות טוב ילמענה טוב יותר לצרכיו, ספק אם ימצא סיבה לחזור למגה. למרות שהצהירה כי תסגור רק 32 מ־52 חנויות הדיסקאנט, כבר ברור לכל שבמגרש זה מגה כבר לא תשוב לשחק. לקוחותיה השבויים ברשתות השכונתית מגה בעיר, ובהם קשישים וצעירים שאין להם יכולת וצורך להגיע לחנויות הענק בפאתי הערים, לא תוכל מגה להתקיים לאורך זמן, ולכן השוק מצפה ממגה להציג יכולת ניהולית ואסטרטגית בנוסף על יכולת פיננסית.

ההסדר מעניק למגה עוד זמן מעל פני המים כדי לבצע את המהלכים הדרושים על מנת להימנע משקיעה במצולות. אם הנושים ישתפו פעולה עם ההנהלה, והיא מצידה תצליח להרים את הרשת, יתכן וההיסטוריה תזכור את ההסדר לחיוב. אך אם ההנהלה מתכוונת להישען אך ורק על דחיית ופריסת החובות, ללא ביצוע של שינויים מעמיקים, הרשת עלולה למצוא את עצמה קורסת בכל מקרה.

תגיות