אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מגה: כל אנשי ההסדר צילום: נורית קדוש

מגה: כל אנשי ההסדר

פליטת הפה, השותף שנחשף וארוחת הצהריים של מי שהודח

16.07.2015, 06:53 | נורית קדוש

אביגדור קפלן

 

חיפוש אחר הגיבור הטראגי בסיפור מגה מוביל דווקא לאביגדור קפלן, מנכ"ל אלון רבוע כחול, שקינח את אישור ההסדר של מגה בבית המשפט בפליטת הפה "הבנקים הזבלים האלה, אנחנו עוד נהרוג אותם". קפלן הפך בחודשים האחרונים למה שהגדיר בעצמו כ"פגוש" של שרגא בירן ובמסגרת זאת עשה עבורו את העבודה השחורה. אמנם נראה כי קפלן בנה תוכנית מרשימה ומפתיעה, באמצעותה הצליח לתמרן בין כל בעלי העניין במגה, אבל ספק אם קיווה להיות במצב שאליו הגיע.

ההבנה של קפלן כי המפתח להשגת מראית עין של הירתמות להצלת מגה מצוי בעובדים, היתה הקריטית ביותר בדרך לשאר ההישגים שרשם. הצעה חסרת תקדים שהגיש קפלן לעובדים הזועמים על הקיצוצים שדרש מהם, להיכנס כשתופים (33%) בחברה, ניטרלה כל התנגדות מצידם. עם זאת התקשה קפלן בחודשים האחרונים להשתלב בעולם מסחר המזון. כשרצה לאותת למוסדיים שכדאי שיתיישרו עם הסדר החוב של אלון, לא חשב פעמים על ההשלכות ואמר באוניברסיטת חיפה כי "מגה מתנדנדת, יש לנו בעיות קשות מאוד עם מגה. נראה אם נצליח למנוע את קריסתה. אני מקווה שכן, שנצליח".

אביגדור קפלן, צילום: עמית שעל אביגדור קפלן | צילום: עמית שעל אביגדור קפלן, צילום: עמית שעל

בזירת הספקים בה נחל לכאורה הצלחה עם העברת הסדר החוב, לקפלן עוד דרך ארוכה עד שישובו לספק לרשת. את המפלה הכואבת ספג קפלן בהתנהלות מול הבנקים, בה נכנע לדרישות רבות מהן קיווה להימנע. זימונו של בירן לבית המשפט, כמו גם פליטת הפה האחרונה, עלולים להפוך גם את היחסים שלו עם בירן לקצת פחות חמים.

שרגא בירן

 

עד לימים האחרונים נראה היה ששרגא בירן, מבעלי השליטה בקבוצת אלון, שבע רצון מהעבודה של קפלן. הסדר החוב שאליו הגיע בחברת אלון עבר בהצלחה וכמוהו גם חיסולי חשבונות עם מקורבי שותפו דודי ויסמן עימו הסתכסך. אלא שהתפנית שנרשמה ביומיים האחרונים הפכה את כל שביעות הרצון של בירן על פניה. הזימון לבית המשפט בעקבות בקשתו של ציון קינן, הובילה את בירן לפגוש בפעם הראשונה את עובדי מגה. אלו קיבלו אותו בגידופים, עד שנכנס לאולם כשההלם על ניכר על פניו. ההחלטה שחייבה את אלון רבוע כחול להזרים עוד 80 מיליון שקל למגה, להגדיל את הנפקת הזכויות ולקחת על עצמה 200 מיליון שקל מחובות מגה לבנקים, כאבה לבירן באגו לא פחות מאשר בכיס.

שרגא בירן, צילום: עמית שעל שרגא בירן | צילום: עמית שעל שרגא בירן, צילום: עמית שעל

ציון קינן

 

למרות שהסימנים הראשונים לקריסתה הצפויה נרשמו כבר לפני כמה חודשים, אם רוצים לשים את האצבע על הדמות הניצית ביותר שלא הסתירה את התנגדותה להסדר שנועד להאריך את חיי מגה, חייבים להביט על הימים האחרונים. היחיד שיצא בגלוי נגד בעלי השליטה ברשת ובראשם המיליארדר שרגא בירן והוביל לשינוי מהותי בהסדר הנושים, היה ציון קינן מנכ"ל בנק הפועלים. במגה העריכו כי ההתקפות האישיות עימן מתמודד קינן לאחרונה מצד עו"ד ברק כהן ממובילי מחאת באים לבנקאים, כמו גם החשש מגלגול האחריות לפיטורי עובדי מגה לפיתחו, יאלצו את בנק הפועלים לאשר את ההסדר במתכונתו המקורית. קינן, שעל פי הערכות מצא כי ערבויות העבר שיש לבנקים מאלון רבוע כחול לא שוות את הנייר שעליהן הן כתובות, הבין שזאת ההזדמנות שלו לשפר עמדות מול החברה. מכתב חסר תקדים בחריפותו ששיגר הבנק לחברה הטיל ספק בתדמית הסוציאליסטית שמנסה בשנים האחרונות הקפיטליסט בירן לבנות לעצמו. בכך עירער קינן, לפחות בפן התקשורתי בו התנהל קרב הענקים, את הניסיון להציגו כאיש הרע בסיפור.

ציון קינן, מנכ"ל בנק הפועלים, צילום: עמית שעל ציון קינן, מנכ"ל בנק הפועלים | צילום: עמית שעל ציון קינן, מנכ"ל בנק הפועלים, צילום: עמית שעל

אילן שילה

חששם של כל בעלי העניין להיות חתומים על תעודת הפטירה של מגה, הוביל את שופט בית המשפט המחוזי אילן שילה לכפות על נושיה הסדר חוב, למרות היעדר רוב לכל דרישות הרשת. למרות שרק הספקים אישרו את דרישות מגה מהם, אישר השופט את ההסדר ונתן את האות לקרב הבא של ראשי החברה הנוגע לעתיד מגה. כך, אמנם נותן ההסדר "אוויר" לרשת הקורסת שתוכל להשתחרר מסניפים מכבידים ולדחות תשלומים לבנקים ולספקים, אולם נוכח מצבה אין בכך די.

השופט אילן שילה, צילום: אתר בתי המשפט השופט אילן שילה | צילום: אתר בתי המשפט השופט אילן שילה, צילום: אתר בתי המשפט

 

דודי ויסמן

 

על חוסר המחויבות של דודי ויסמן, לשעבר מנכ"ל קבוצת אלון לנושיה של מגה בראשה עמד כיו"ר פעיל לאורך השנים האחרונות, ניתן היה ללמוד מהחלטתו שלא להתייצב מרצונו בבית המשפט ביום מכריע להמשך קיומה. בעוד שרגא בירן ועמית בן יצחק, נציג הקיבוצים (47%) באלון רבוע כחול, הסתגרו באולם הדיונים וקיבלו מעוזריהם כריך ובקבוק שתיה מהקפיטריה של בית המשפט, ירד ויסמן לאכול צהרים מתחת למשרדו בהרצליה פיתוח.

דודי ויסמן, לשעבר מנכ"ל קבוצת אלון , צילום: עמית שעל דודי ויסמן, לשעבר מנכ"ל קבוצת אלון | צילום: עמית שעל דודי ויסמן, לשעבר מנכ"ל קבוצת אלון , צילום: עמית שעל

 

עמית בן יצחק

 

עד השבוע, הצליח עמית בן יצחק לחמוק מאור הזרקורים. השבוע הוא נאלץ להתייצב לצידו של שרגא בירן בבית המשפט.

בן יצחק, מונה לפני כחצי שנה לתפקיד נציג הקיבוצים. האחזקות השונות של ארגוני הקניות של הקיבוצים, יצרו כבר לפני שנים מצב בלתי רצוי בו בעלי מניות בחברת המזון הגדולה בישראל תנובה, מחזיקים במניות גם ברשת המזון השניה בגודלה. בן יצחק השיב לשאלת כלכליסט אודות כפל הכובעים כי "עם מינויי לסגן יו"ר דירקטוריון תנובה התפטרתי מחברותי כדירקטור ברשת מגה והודעתי לדירקטוריון ריבוע כחול על מינויי ועל כך שאמנע מדיונים שיעסקו בנושאים הקשורים לתנובה".

עמית בן יצחק, צילום: אוראל כהן עמית בן יצחק | צילום: אוראל כהן עמית בן יצחק, צילום: אוראל כהן

תגיות