אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ממשלת יפן מתנגדת להקמת אצטדיון אולימפי ב-2 מיליארד דולר צילום: אי פי איי

ממשלת יפן מתנגדת להקמת אצטדיון אולימפי ב-2 מיליארד דולר

יפן תקיים תחרות חדשה לבחירת העיצוב של האצטדיון האולימפי המרכזי עבור אולימפיאדת טוקיו ב-2020, זאת לאחר שהוחלט לנטוש את היצירה העתידנית שעיצבה האדריכלית זאהה חדיד בשל עלייה בהערכות העלויות

19.07.2015, 17:07 | שירות כלכליסט

יפן תקיים מכרז חדש לבחירת העיצוב של האצטדיון האולימפי המרכזי עבור אולימפיאדת טוקיו ב-2020, זאת לאחר שהוחלט לנטוש את היצירה העתידנית שעיצבה האדריכלית זאהה חדיד בשל עלייה בהערכות העלויות.

קראו עוד בכלכליסט

האצטדיון של חדיד. האדריכל זוכה פרס פריצקר, טדאו אנדו, שעמד בראש הוועדה שבחרה את העיצוב ב-2012, אמרה בתגובה כי יפן תאבד מהמהימנות שלה אם תחליף כעת את העיצוב. עם זאת, העיצוב המתוכנן ספג לעג ברשתות החברתיות, והושווה לקסדת אופניים, אסלה וחפצים אחרים. "זה נראה כמו צדפה", צילום: אי פי איי האצטדיון של חדיד. האדריכל זוכה פרס פריצקר, טדאו אנדו, שעמד בראש הוועדה שבחרה את העיצוב ב-2012, אמרה בתגובה כי יפן תאבד מהמהימנות שלה אם תחליף כעת את העיצוב. עם זאת, העיצוב המתוכנן ספג לעג ברשתות החברתיות, והושווה לקסדת אופניים, אסלה וחפצים אחרים. "זה נראה כמו צדפה" | צילום: אי פי איי האצטדיון של חדיד. האדריכל זוכה פרס פריצקר, טדאו אנדו, שעמד בראש הוועדה שבחרה את העיצוב ב-2012, אמרה בתגובה כי יפן תאבד מהמהימנות שלה אם תחליף כעת את העיצוב. עם זאת, העיצוב המתוכנן ספג לעג ברשתות החברתיות, והושווה לקסדת אופניים, אסלה וחפצים אחרים. "זה נראה כמו צדפה", צילום: אי פי איי

"נחזור ללוח השרטוט", הכריז ראש הממשלה שינזו אבה ביום שישי. "העלות התנפחה הרבה מעבר לתוכנית הראשונית, והעם והספורטאים היפניים העבירו ביקורת רבה נגדו".

אבה אמר את הדברים בתום פגישה עם ראש הממשלה לשעבר יושירו מורי, שעומד כיום בראש הוועד האולימפי של יפן, והאקובון שימומורה, שר הספורט. הצלחתו של אבה בהשגת זכויות האירוח התגמדה לעומת המחלוקת הנוכחית סביב העלויות של התכנון, שטיפסו ל-252 מיליארד ין (2 מיליארד דולר) - מהערכה ראשונית של 163 מיליארד ין (1.3 מיליארד דולר).

ההכרזה מיום שישי, שמהווה שינוי בגישתו של אבה, שרק שבוע קודם לכן טען כי מאוחר מדי לשנות את העיצוב, עשויה בכל זאת לעזור להרגיע את זעם משלמי המסים סביב תג המחיר הגבוה. היא עשויה גם להסב את תשומת הלב מהחקיקה הלא פופולארית בנוגע לשימוש בצבא, שעברה ביום חמישי בבית התחתון של הפרלמנט.

"ההכרזה הזו עלולה להיות קשורה לחוג השנוי במחלוקת, אך לדעתי היא קשורה בעיקרה לזעם סביב העלות של האצטדיון", הגיב רוברט דוג'אריק, מנהל המכון ללימודי אסיה באוניברסיטת טמפל. "המספרים כל כך גבוהים, שאבה חייב לעשות משהו, או לפחות להיראות כאילו הוא עושה משהו".

אבה הודיע עוד כי יפן תנטוש את התוכניות להשתמש באצטדיון לאירוח גביע העולם ברוגבי ב-2019, מכיוון שהוא לא יהיה מוכן בזמן. במקום, המארגנים שוקלים להשתמש באצטדיון ניסאן ביוקוהמה, שאירח את גמר המונדיאל ב-2002, כך לפי דיווח בעיתון אסאהי.

סקר שנערך ביפן מצא ש-71% מהנשאלים התנגדו לבניית האצטדיון בעיצוב של זאהה, בעוד ש-18% היו בעד. הממשלה מעוניינת להפחית את העלויות ל-180 מיליארד ין, נכתב בעיתון קיודו, שהתבסס על מקורב לראש הממשלה שביקש להישאר בעילום שם.

האדריכל זוכה פרס פריצקר, טדאו אנדו, שעמד בראש הוועדה שבחרה את העיצוב ב-2012, אמרה בתגובה כי יפן תאבד מהמהימנות שלה אם תחליף כעת את העיצוב. עם זאת, העיצוב המתוכנן ספג לעג ברשתות החברתיות, והושווה לקסדת אופניים, אסלה וחפצים אחרים. "זה נראה כמו צדפה", אמר מורי בטלוויזיה. "תמיד שנאתי אותו".

כלכלני ספורט העריכו כי האצטדיון הלאומי שנבנה בטוקיו עבור אולימפיאדת 2020 יעלה בסביבות 2 מיליארד דולר, שיהפכו אותו לאצטדיון היקר ביותר שנבנה.

עבודות הבנייה של האצטדיון היו מתוכננות להתחיל באוקטובר בעלות מוערכת של 252 מיליארד ין, עלייה של יותר מ-50% מהתחזיות הקודמות. הבנייה צפויה להסתיים ב-2019. לשם השוואה, אצטדיון "קן הציפור" (Bird's Nest) שנבנה עבור אולימפיאדת בייג'ינג ב-2008, עלה 455 מיליון דולר, ואילו האצטדיון שנבנה עבור אולימפיאדת לונדון שהתקיימה ב-2012, עלה 680 מיליון דולר.

אצטדיון הספורט הנוכחי שנחשב ליקר ביותר – אצטדיון מטלייף באיסט ראת'רפורד בניו ג'רזי,  אצטדיון הבית של קבוצות הפוטבול ניו יורק ג'איינטס והניו יורק ג'טס - נבנה בעלות של 1.6 מיליארד דולר. אצטדיון היאנקיז, שהושלם ב-2009, עלה 1.3 מיליארד דולר. אצטדיון וומבלי החדש בלונדון עלה 1.2 מיליארד דולר, ואילו אצטדיון ליוויס בסנטה קלרה, קליפורניה, שבו משחקת קבוצת הסן פרנסיסקו פורטיניינרס ואירח את משחק הסופרבול האחרון, עלה 1.2 מיליארד דולר.

העלות הגדלה של אצטדיונים אולימפיים עלולה להתגלות כבעיה לערים המעוניינות לארח את אולימפיאדת 2024. עד כה, בוסטון, המבורג, פריס, רומא ובודפשט הכריזו כי בכוונתן להגיש מועמדות.

תגיות