אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מרחב ציבורי: יוון של האיים הקריביים

קפיטליזם 3.0

מרחב ציבורי: יוון של האיים הקריביים

פורטו ריקו הודיעה על אי יכולתה להחזיר חובות

22.07.2015, 08:29 | איתי להט
בסוף החודש שעבר, כמו משום מקום, גם פורטו ריקו נפנפה במגילת חובות שאי אפשר להחזיר אותם. המדינה הקטנטנה, שהיא יותר שטח חסות של ארצות הברית, פשוט לא מסוגלת להחזיר את החובות שהיא צברה בהיקף של 72 מיליארד דולר. מושל פורטו ריקו, אלחנדרו גרסיה פדייה, אמר כי עליו לחלץ את האי מ”מלכודת מוות”, זאת לאחר שהודה כי הממשלה לא יכולה לשלם את חובותיה. כמובן שלא מדובר בסדר גודל של הטרגדיה היוונית, אבל לחדלות הפירעון של האי תהיה השלכה דרמטית לא רק על חיי 3.6 מיליון תושביו, אלא גם על שוק הפיננסים האמריקאי, שהוא המלווה העיקרי למדינה. כלכלת האי, שנמצאת בצרות עמוקות, עלולה להפוך ליוון של האמריקאים, אפילו שבעיתונות הכלכלית מרגיעים שאין זה המקרה. אבל מה ששוכחים לספר שם הוא את התהליך הכלכלי האטי והכואב שהביא לחדלות הפירעון הזו.

1. וושינגטון סגרה את הברז

נגמרו הטבות המס לחברות אמריקאיות

 

על פי הכלכלנית אנה קרוגר מקרן המטבע הבינלאומית, פורטו ריקו הגיעה למצבה העגום בשל שתי סיבות עיקריות: 40% בלבד מאוכלוסיית הבוגרים יוצאים לעבוד (לעומת 63% בארה”ב), ושכר המינימום שצמוד לשכר המינימום האמריקאי (7.25 דולר לשעה) אינו משקף את כישורי המקומיים.

אלא שהניתוח לא מביא בחשבון את אירועים כלכליים היסטוריים, בעיקר של העשור האחרון: ב־2005 הפסיקה וושינגטון את הטבות המס לחברות פארמה אמריקאיות בפורטו ריקו.

2. הכלכלה התכווצה ב־10%

בריחת התאגידים הזיקה לפורטו ריקו

 

לאחר שהטבות המס נשללו מחברות הפארמה ב־2005, הן העבירו את פעילותן למדינות שבהן הן יוכלו להמשיך ולשלם פחות מס.

בעקבות זאת הכלכלה הפורטו־ריקנית התכווצה ב־10%. גם האוכלוסייה התכווצה מ־3.8 מיליון לרמתה הנוכחית אחרי גל הגירה ליבשת.

ההכנסה לנפש באי נמוכה ב־50% מההכנסה לנפש במדינה הענייה ביותר בארצות הברית, מיסיסיפי, ומדיניות הרווחה המונהגת באי הידרדרה משמעותית בעשור האחרון.

אלחנדרו גרסייה פדייה. מושל פורטו ריקו אלחנדרו גרסייה פדייה. מושל פורטו ריקו אלחנדרו גרסייה פדייה. מושל פורטו ריקו

3. החיילים האמריקאים עזבו

ארה”ב סוגרת בסיסים צבאיים

 

אבל עוד לפני שוושינגטון החליטה לשים קץ להטבות מס, היא דאגה לסגור בשנת 2000 מספר בסיסי צבא אמריקאיים שאכלסו עשרות אלפי חיילים, שנוכחותם באי תרמה מאות מיליונים מדי שנה לכלכלה המקומית.

מלבד זאת החוק הפדרלי מ־1920, שמחייב כל מוצר שנשלח לפורטו ריקו להגיע בספינה שנושאת דגל אמריקאי, מייקר את עלויות התובלה, ופוגע בשוק החופשי. כלכלנים רבים רואים במהלכים הללו תרומה מרכזית לחדלות הפרעון המרחפת מעל האי.

4. צמיחה פראית של אג”ח

האי הגדיל את חובותיו בעידוד ארה”ב

 

המחוקק האמריקאי אפשר לשוק האג”ח של פורטו ריקו לצמוח באופן פראי. פורטו ריקו היא מנפיקת האג”ח השלישית בגודלה בארצות הברית, אחרי ניו יורק וקליפורניה. בשונה מיוון, שם הממשל הוא שהנפיק את רוב החוב, בפורטו ריקו יותר מ־17 סוכנויות שונות הנפיקו אג”ח בתנאים וביטחונות משתנים. החקיקה הפדרלית איפשרה לאי להנפיק חוב בלי לשלם עליו מס, ובעצם עודדה אותו להנפיק עוד ועוד חוב.

ועכשיו מי ישלם? סביר להניח שוושינגטון תישא במחיר.

תגיות