אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההאטה ביצוא דורשת מצ'ילה עוד נס צילום: אי פי איי

השורה התחתונה

ההאטה ביצוא דורשת מצ'ילה עוד נס

היציבות שגיבשה צ'ילה הפכה אותה לכוכבת של אמריקה הלטינית בכל הנוגע לחופש כלכלי ותחרותיות גלובלית, והעניקה לה דירוג של AA-. אלא שהשינוי בביקושים ובמחירים בשנים האחרונות פגע בכלכלתה ובשוק המניות

22.07.2015, 07:24 | ארז ברית ויוליה ויימן

אבן היסוד להצלחותיה של צ'ילה היא יציבות שקשה למצוא דומה לה בקרב שכנותיה. יציבות זו נבנתה בשנות השמונים על ידי קבוצת כלכלנים צ'יליאנים יוצאי אוניברסיטת שיקגו תחת חסותו של הרודן אוגוסטו פינושה, ובבסיסה עקרונות השוק החופשי והכלכלה הפתוחה. התמורות בכלכלת המדינה בעקבות המהלך היו כה נרחבות עד שזוכה פרס נובל מילטון פרידמן כינה אותו "הנס של צ'ילה".

לאחר שהפכה לדמוקרטיה ב־1990, המשיכו הממשלות במדיניות כלכלית יציבה, הורידו מחסומים בפני השקעה זרה אך גם צמצמו את שיעורי העוני והעלו את רמת החיים. כיום צ'ילה מובילה באמריקה הלטינית מבחינת חופש כלכלי, יציבות מדינית וחברתית והכנסה לנפש. היא מותירה את שכנותיה הרחק מאחור, כשהיא תופסת את המקום השביעי במדד החופש הכלכלי העולמי ואת המקום ה־33 בסולם התחרותיות הגלובלי. צ'ילה התקבלה לארגון ה־OECD בו־זמנית עם ישראל, ועד היום היא חברת הארגון היחידה באמריקה הלטינית.

עם זאת, לפחות חלק מהצלחתה הושתת על יצוא הסחורות, ענף שנפגע בשנים האחרונות עקב שינוי בביקושים ובמחירים. בנוסף המדינה הקטנה חווה כעת גם משבר פוליטי שלא ידעה כמותו מזה עשורים.

שחיתות ציבורית במדינה "נקייה"

 

צ'ילה עוברת כעת תקופה טראומטית מאוד, אולי הקשה ביותר מאז ימי פינושה. פרשת השחיתות הגדולה שהתגלתה בה לפני כמה חודשים כללה אנשי ציבור ונושאי משרות רבים, כולל חברי מפלגת הנשיאה מישל באצ'לט ובנה (ללא האשמות נגד באצ'לט עצמה). הפרשה הוציאה רבבות לרחובות בהפגנות ענק, התמיכה בנשיאה צנחה לשפל והיא נאלצה להחליף את כל ממשלתה בצעד שבלם את תוכניותיה לרפורמות. מידת הזעזוע מהפרשה בקרב הציבור בצ'ילה, הממוקמת במקום ה־21 מתוך 174 במדד תפיסת השחיתות הגלובלי, רק מדגישה את רמת "הניקיון הכללי" שהשיגה המדינה.

התקווה היא שהעסקים והמשקיעים יתאוששו במהרה וישובו לאיתנם, נוכח התקופה הלא קלה שעוברת הכלכלה. בשנה שחלפה רשמה צ'ילה צמיחה של 1.9% בלבד, הנמוכה ביותר מאז המיתון ב־2009. המדינה מורגלת בצמיחה ממוצעת של 5%.

כמרבית מדינות האזור, גם צ'ילה נתמכת ביצוא סחורות. היא מייצרת 30% מהנחושת העולמית, המהווה כמעט מחצית מסך היצוא הצ'יליאני וכ־20% מההכנסות התקציביות. העלייה במחירי הסחורות מילאה את קופתה של צ'ילה בשנות האלפיים. כשתמה הגאות בסחורות, מחירי הנחושת איבדו יותר משליש מאז השיא ב־2012. לאור ההאטה בכלכלת סין - שוק היעד הגדול בעולם לסחורות תעשייתיות - המחירים לא צפויים לחזור לראלי.

ההבדל בין צ'ילה ליצואניות האחרות הוא אותה מדיניות כלכלית יציבה, שהובילה אותה לדירוג החוב של -AA, הגבוה ביותר באמריקה הלטינית. לשם ההשוואה, ישראל מדורגת דרגה אחת מתחת, +A. הרשויות בצ'ילה השכילו להבין שהפריחה בסחורות לא תימשך לנצח והקימו קרנות לעתודות פיסקאליות ופנסיוניות, שלהן הממשלה מחויבת להפריש נתח מההכנסות. החסכנות הזו הוכיחה את עצמה במשבר הגלובלי, וכעת הממשלה יכולה להסתמך על העתודות.

הצמיחה מתאוששת אך השקעות ההון צנחו

 

בינתיים הצמיחה בצ'ילה מתאוששת, אם כי לא במהירות שקיוו לה. ברבעון הראשון של 2015 צמחה צ'ילה ב־2.4% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, בסיוע ביקושים פנימיים והוצאות ממשלה.

הצפי הוא להתאוששות ולצמיחה של 2.7% השנה ושל 3.5% בשנת 2016. צפי זה נתמך במטבע חלש, שאיבד כ־18% מול הדולר בשנה האחרונה ושהאיץ את היצוא, וכן בירידה באינפלציה, שתומכת בצריכה הפרטית ומאפשרת לבנק המרכזי להותיר את הריביות נמוכות.

פועלים בענף הנחושת, צילום: בלומברג פועלים בענף הנחושת | צילום: בלומברג פועלים בענף הנחושת, צילום: בלומברג

עם זאת, הנפילה בהשקעות הון הנמשכת זה שבעה רבעונים רצופים, יחד עם החולשה בסנטימנט צרכני - עושות את שלהן. ייתכן שהממשלה תצטרך להגביר את התמיכה בכלכלה, שכן החוב הנמוך מאוד של המדינה (15% תמ"ג) מאפשר לה להגדיל את הגירעון ל־3% מהתמ"ג ללא פגיעה בביטחון המשקיעים או בדירוג על אג"ח ממשלתיות.

שנתיים של דשדוש בבורסה המקומית

 

מדד המניות הכללי בצ'ילה, המכונה IGPA, כולל 99 חברות (מתוך 227) שמהוות כ־90% משווי שוק המניות בבורסת סנטיאגו. המדד הצ'יליאני, שהוקם בשנת 1954, מעניק את המשקל הגבוה ביותר לחברות ממגזרי השירותים הציבוריים, הסחורות והבנקאות.

בורסת צ'ילה רושמת ביצועים לא מזהירים זה כשנתיים עקב חולשת מחירי הסחורות, והמניות הפכו זולות מאוד. באופן היסטורי, המניות בצ'ילה נסחרו בפרמיה של 33% לעומת שאר שוקי אמריקה הלטינית.

כעת, לראשונה מאז 2009, מכפיל הרווח העתידי בצ'ילה ירד מתחת לממוצע האזורי. הפרמיה של צ'ילה מעל המדד של ברזיל ירדה ל־11% לעומת ממוצע היסטורי של כ־50%. נתונים אלה גרמו לאנליסטים מסיטיגרופ להעיד כי המניות הצ'יליאניות הן קנייה חזקה.

צ'ילה יכולה לצלוח את משבר הסחורות ואף לצאת ממנו מורווחת, עם תלות קטנה יותר ביצוא שלהן. עד שמחירי הנחושת יתייצבו צפויה כלכלת המדינה להשתפר, בסיוע מדיניות מוניטרית ופיסקאלית מרחיבה, והסנטימנט כלפי שוק המניות עתיד לשוב ולהתחזק.

צ'ילה מהווה השקעה כדאית לטווח בינוני עד ארוך, תוך הכרה בסיכון לירידות בטווח קצר בהשפעת הסחורות או זעזועים חיצוניים.

השורה התחתונה: החולשה בסחורות יכולה לקדם את צ'ילה להפחתת התלות בהן. כשמחירי הנחושת יתייצבו, גם כלכלת צ'ילה תתיישר ושוק המניות צפוי להתרומם

ארז ברית הוא מנכ"ל בית ההשקעות טנדם קפיטל, ויוליה ויימן היא אנליסטית מאקרו לשווקים גלובליים

תגיות