אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משבר לוגיסטי באתונה: באיזה מלון למקם את שיחות החילוץ צילום: רויטרס

משבר לוגיסטי באתונה: באיזה מלון למקם את שיחות החילוץ

לקראת הדדליין הבא - פירעון חוב של 3.2 מיליארד יורו לבנק האירופי ב־20 באוגוסט - ממשלת יוון ונושיה יתכנסו באתונה כדי לדון בתנאי החילוץ השלישי. המוקש: היוונים חוששים לשכן את נציגי הנושים קרוב מדי לפקידי האוצר ולמסמכים רשמיים

25.07.2015, 20:59 | שירות כלכליסט

צעד אחד קדימה ושני צעדים אחורה — כך התנהלו בסוף השבוע המגעים בין יוון לנושיה לקראת פתיחת הדיונים על חבילת החילוץ השלישית. בעוד שר האוצר היווני שלח מכתב ליו"ר קרן המטבע הבינלאומית כריסטין לגארד, שבו ביקש רשמית את חבילת החילוץ, פתיחת השיחות התעכבה בשל מחלוקות סביב מיקומן.

קראו עוד בכלכליסט

ממשלת יוון, המבקשת חילוץ כדי להימנע מיציאה מגוש היורו, תכננה להסתדר ללא סיוע נוסף מקרן המטבע, שהתעקשה על צעדי צנע מחמירים. עם זאת, במכתב ללגארד מ־23 ביולי, ביקש שר האוצר אוקלידס צקאלוטוס "הלוואה חדשה". במכתב, שתוכנו פורסם ב־24 ביולי, ציין צקאלוטוס כי הפרלמנט היווני כבר העביר שני חוקים במסגרת הרפורמות שדרשו הנושים, כולל העלאת מסים וארגון מחדש של מערכת הפנסיה. "רשויות יוון התחייבו ליישום צעדים שיגבירו את היציבות הפיסקאלית, יאפשרו צמיחה ארוכת טווח ומעל לכל יבזרו את עלות הרפורמה הכלכלית באופן הוגן", כתב. "יידרשו, להערכתנו, כמה רבעונים לפני שכלכלת יוון תשוב לצמיחה יציבה, תוך שמירה על הגינות חברתית", ציין. בהינתן כי תוכנית הסיוע הקיימת של קרן המטבע תקפה עד תחילת 2016, ההערכות הן כי המכתב הוא מהלך שכוונתו להפגין נימוס ורצינות כוונות, משום שטכנית יוון לא מחויבת להגיש לקרן בקשה חדשה.

מפגינים באתונה, צילום: איי פי מפגינים באתונה | צילום: איי פי מפגינים באתונה, צילום: איי פי

אך בעוד המכתב עושה דרכו ללגארד, באתונה צצו קשיים לגבי מיקומן של השיחות עם נציגי הטרויקה (נציגי קרן המטבע, הבנק האירופי והנציבות האירופית), שלא דרכו על אדמת יוון מאז גורשו על ידי שר האוצר הקודם יאניס ורופקיס לפני כחצי שנה. אף כי ביום חמישי דיווחה ממשלת יוון כי הנציגים יגיעו ביום שישי, ההודעה הזו הפכה עד מהרה ל"בימים הקרובים" — כך לפי דוברת מטעם הנציבות האירופית. ההערכות הן כעת כי השיחות ייפתחו מחר. "אנחנו עדיין מקיימים דיונים למציאת מקום מתאים, שיהיה קרוב למשרדי הממשלה", מסר גורם המקורב לשיחות. הלחץ המופעל על הצדדים הוא עצום, שכן יש לגבש את ההסכם השלישי לקראת 20 באוגוסט, אז אמורה יוון לפרוע חוב של 3.2 מיליארד יורו לבנק המרכזי האירופי.

"עלינו לפתור כמה נושאים לוגיסטיים, ברובם ביטחוניים", מסר גורם בנציבות האירופית. "כמה אופציות הונחו על השולחן". לפי דיווחים, ממשלת יוון אינה מרוצה מדרישות הנושים לזכות בגישה חופשית למשרדי הממשלה ולמסמכים רשמיים, ומשום כך דרשה כי חברי המשלחת ילונו במלון הילטון, שנמצא מחוץ לאתונה, ולא במלון במרכז העיר. "הרבה מאוד אמון אבד והשאלה הגדולה היא עם מי ייפגשו, לאלו משרדי ממשלה יורשו להיכנס ואילו מסמכים ייחשפו בפניהם", מסרה אנה אסימאקופולו, שרת צללים באופוזיציה.

באופן סמלי, שובם של המפקחים הוא בגדר אירוע משפיל לראש הממשלה אלכסיס ציפרס, שניצח בבחירות בינואר תוך הבטחה לנטרל את ההשפעה של הטרויקה על יוון. לאחר עליית מפלגת סיריזה לשלטון, נציגי קרן המטבע הורשו להיפגש רק עם שרים, אך אחד מתנאי ההסכם שהושג ב־12 ביולי הוא חזרה לשיטת העבודה הקודמת שלפיה היתה לנציגי הקרן גישה חופשית גם לפקידים במשרד האוצר. 

תגיות