אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בריטיש גז רוצה להעלות את השווי שלה באמצעות הכפלת הרכישה מלווייתן צילום: אלבטרוס צילומי אוויר

בלעדי לכלכליסט

בריטיש גז רוצה להעלות את השווי שלה באמצעות הכפלת הרכישה מלווייתן

משלחת מטעם החברה ערכה סבב שיחות בישראל - ביקשה להגדיל את היקף הרכישה מלווייתן לכ-200 מיליארד מ"ק

26.07.2015, 06:54 | ליאור גוטמן
משלחת מטעם בריטיש גז ערכה סבב שיחות בישראל במטרה לקדם את הסכם רכישת הגז של ענקית האנרגיה הבריטית ממאגר לווייתן. כך נודע ל"כלכליסט". הביקור בישראל כלל פגישות עם פקידי מדינה כמו גם עם בכירים בשותפות לווייתן, ובמהלכו עלו כמה דרישות לגבי היקף הרכישה של גז מלווייתן ופיתוח מאגר גזה מארין, ששוכן מול חופי עזה.

קראו עוד בכלכליסט

בסוף יוני 2014 נחתם מזכר הבנות בין שותפות לווייתן (אבנר, דלק קידוחים, נובל אנרג'י ורציו) לבין חברת בריטיש גז (BG), שכוללים מכירה של 7 מיליארד מ"ק (BCM) לשנה למשך 15 שנה ובסך הכל 105 מיליארד מ"ק. היקפו הכספי של החוזה עשוי לנוע בין 25 ל־30 מיליארד דולר לאורך התקופה. המטרה היא לספק גז למתקן הנזלת הגז במצרים שבבעלות החברה הבריטית, שמאז המהומות במצרים פועל בתפוקה חלקית (33%) תוך מחסור אקוטי בגז טבעי כחומר גלם.

להפתעת חלק ממשרדי הממשלה, בריטיש גז ביקשה להגדיל את היקף הרכישה לכ־200 מיליארד מ"ק ממאגר לווייתן, גבוה כמעט פי שניים מכמות הגז שהבריטים התחייבו לרכוש במקור. בלווייתן יש גז בנפח 620 מיליארד מ"ק, כשמחצית מהמאגר משוריינת לשוק המקומי והמחצית השנייה ליצוא. אם בקשת בריטיש גז תאושר, היא תרכוש כשני שלישים מהכמות המיועדת ליצוא.

עוד ביקשו הבריטים אישור מישראל לפתח במהירות את מאגר גזה מארין ששוכן מול חופי עזה, אף שהוא מכיל כמות נמוכה יחסית של גז (כ־30 מיליארד מ"ק) עם סף כדאיות כלכלית נמוך לפיתוח.

נשיא מצרים עבד אל־פתח א־סיסי  , צילום: בלומברג נשיא מצרים עבד אל־פתח א־סיסי | צילום: בלומברג נשיא מצרים עבד אל־פתח א־סיסי  , צילום: בלומברג
הבריטים רוצים להשביח נכסים לפני המכירה

 

במשרדי הממשלה למדו לאחרונה כי לא מדובר בנדיבות של הבריטים, אלא בניסיונות של בריטיש גז להשביח את הנכסים שיש בבעלותה שנייה לפני המכירה הגדולה לחברת רויאל דאץ' של (Royal Dutch Shell).

באפריל האחרון דווח כי רויאל דאץ' של רוכשת את בריטיש גז תמורת 69.6 מיליארד דולר (47 מיליארד ליש"ט) — עסקה שנחשבה אז לאחת הגדולות במשק האנרגיה ב־20 השנים האחרונות. על פי דיווחי החברות, מיזוג שתי חברות הענק צפוי לצמצם משמעותית את עלויות התפעול, ולסייע להן להתמודד עם המצב התנודתי במחירי הנפט. עוד הוערך שעם השלמת העסקה יגדלו עתודות הנפט של רויאל דאץ' של בכ־20% וייפתחו בפניה שווקים חדשים (בברזיל, באפריקה ובאוסטרליה).

ומה הקשר למאגר לווייתן? במשרדי הממשלה למדו שהמועד הקובע להשלמת העסקה וחתימתה בין בריטיש גז לרויאל דאץ' של הוא ינואר 2016, בעוד כחצי שנה. לפיכך, כל רכישת גז שתיעשה עד אז כדי להשמיש מחדש את המתקן הבריטי החצי מושבת בצפון מצרים תשביח משמעותית את נכסי החברה הבריטית באגן הים התיכון, תעלה את מחיר הרכישה ותגדיל את חלוקת הדיבידנד שתוכננה ל־2016, שתישען בכלל על נכסי החברה שיסוכמו במועד החתימה הרשמית.

בישראל מזהים הזדמנות להתקרב למצרים

 

במשרדי הממשלה השונים לא מתייחסים לעסקה כאל מקסום רווחים של חברה זרה, אלא כאל אפשרות לקשור קשרים כלכליים עם ממשלת מצרים. זאת כיוון שכל מכירת גז למתקן שם ויצוא שלו ללקוחות שונים באירופה ישלשלו מס כבד לקופת האוצר המצרי.

במקביל, לאחר חיבור לווייתן אל המתקן, אותה כמות גז מצרית שמופנית כיום לתפעולו החלקי של המתקן הבריטי תעבור לטובת צורכי הפנים של המשק המצרי שמשווע לגז, מה שיקל על הממשלה המקומית שם לספק לתושבים גז זול יחסית. 

תגיות