אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מבחינת היזמים המתווה סגור: בכירי שותפות תמר יקדמו הסכמי יצוא גז למצרים צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

מבחינת היזמים המתווה סגור: בכירי שותפות תמר יקדמו הסכמי יצוא גז למצרים

משלחת בכירי השותפות הישראליות בתמר תצא בימים הקרובים לקדם הסכמי יצוא גז למדינה. זהו מנוף לחץ אחרון לפני ההצבעה על המתווה בכנסת השבוע, שנועד לאותת לממשלה לאשר אותו בהקדם

27.07.2015, 07:12 | ליאור גוטמן

בעוד ראש הממשלה בנימין נתניהו עסוק בהעברת מתווה הגז הממשלתי בכנסת, חברות הגז כבר עובדות במרץ ומתכוננות ליום שאחרי האישור. ל"כלכליסט" נודע שמשלחת בכירים מטעם שותפות הגז תמר תצא כבר בימים הקרובים למצרים כדי לקדם את הסכמי יצוא הגז למדינה, זאת במסגרת החוזה שנחתם בינה לבין קבוצת היזמים דולפינוס הולדינגס (Dolphinus Holdings), הממוקמת במצרים.

קראו עוד בכלכליסט

החוזה כולל מכירה של עד 5 מיליארד מ"ק גז טבעי בשלוש השנים הראשונות להסכם, שתוקפו עד שבע שנים והיקפו כ־1.2 מיליארד דולר. הרוכשת דולפינוס — על פי דיווח שפרסמו בחודש מרץ דלק, אבנר, ישראמקו ודור גז, החברות הישראליות שמחזיקות יחד כ־64% במאגר תמר — "מייצגת קונסורציום של צרכני גז מצריים גדולים לא ממשלתיים, תעשייתיים ומסחריים, מפיצי גז ויזמים".

 , צילום: אלבטרוס צילום: אלבטרוס  , צילום: אלבטרוס

 

בלי הסכמת המצרים שום דבר לא יזוז

 

הפעלת ההסכם תלויה באישורים שונים - בהם של ממשלת מצרים - לשימוש בצנרת הגז המצרית ששירתה בעבר את הספקית המקומית EMG וכיום מושבתת. מגעים ראשונים התנהלו בנושא בין דולפינוס ל־EMG בחודש מאי, אך ההוצאה לפועל של החוזה תלויה לחלוטין בהסכמת ממשלת מצרים.

שתי מטרות לביקור בכירי תמר במצרים - הראשונה היא סבב פגישות עם בכירי הממשל לקידום השימוש בצנרת הגז המושבתת, והשנייה היא קידום חוזי הגז הענקיים מול יוניון פנוסה (UFG) הספרדית ובריטיש גזBG) ) הבריטית, שתיהן חברות שפועלות במצרים ומתכוננות לרכוש גז ממאגרי תמר ולווייתן. מול שתי החברות נחתמו מזכרי הבנות לקראת חוזים בהיקף של עשרות מיליארדי דולרים (ראו טבלה), אך חתימת החוזים תלויה באישור מתווה הגז הממשלתי.

הנסיעה למצרים אינה היחידה שעומדת על הפרק. בסוף השבוע האחרון חזרה משלחת של שותפות תמר מביקור בזק בספרד, שבו עסקה בקידום החוזה מול יוניון פנוסה. על פי הערכות, חודש עד חודשיים לאחר אישור מתווה הגז יוכלו השותפות לחתום על ההסכם מולה, שנאמד ב־15–20 מיליארד דולר ל־15 שנה, באופן סופי. נוסף על כך, מוערך שעלות הקמת הצנרת למצרים תתחלק בין שותפות תמר לבין יוניון פנוסה ולא תינתן הטבת מס ישראלית לצורך כך. הזרמת הגז מתוכננת להתחיל במחצית 2017 או לכל המאוחר בתחילת 2018.

קידוח במאגר תמר, צילום: יח"צ קידוח במאגר תמר | צילום: יח"צ קידוח במאגר תמר, צילום: יח"צ

 

התחרות חשובה, אבל היא לא הכל

 

תזמון סבב הנסיעות למצרים ולספרד אינו מקרי. הממשלה צפויה לקיים ישיבה מיוחדת על טיוטת מתווה הגז הממשלתי ביום רביעי בבוקר, וגם ההצבעה בכנסת צפויה להיערך באותו יום.

לכן ניתן לראות את הפרסומים השונים על ביקורי השותפות אצל החברות הזרות כמעין מנוף לחץ על משרדי הממשלה לסגור את העניין כבר השבוע.

לפי הערכות, ראש הממשלה נתניהו ושר האנרגיה יובל שטייניץ יציגו בישיבת הממשלה את המתווה שגובש באופן כללי בלבד וללא שינויים או תיקונים שפקידי האוצר והאנרגיה שואפים להכניס אליו בעקבות השימוע הציבורי שהסתיים ביום חמישי.

הסיכוי של השינויים הללו להיכנס למתווה נמוך, ולו משום שכל שינוי יצריך מו"מ קטן מול חברות הגז, וזה ידרוש זמן רב יותר משיש לממשלה להשקיע.

לאחר ישיבת הממשלה יעבור מתווה הגז להצבעה בכנסת. אם ההצבעה תעבור, שר הכלכלה אריה דרעי יקבל את ההוכחה שחיפש לתמיכה הרחבה של הכנסת בעקרונות מתווה הגז.

זה יאפשר לו לחתום על הפעלת סעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים שקובע שבסמכותו לעקוף את פסיקת הממונה על הגבלים בטענה שהנושא שעל הפרק הוא בעל חשיבות מדינית. המשמעות של פעולה כזאת היא שהממשלה מכריזה שהתחרות במשק אולי חשובה, אבל לא הכי חשובה.

מפלגת האופוזיציה ישראל ביתנו כבר הודיעה על תמיכתה בעקרונות המתווה, כך שסביר להניח שהמתווה יזכה ברוב הקולות של חברי המפלגה - מה שעשוי לעזור לו לקבל את אישור הכנסת. עם זאת, חברות הכנסת אורלי לוי־אבקסיס וסופה לנדבר מהמפלגה השמיעו ביקורת על המתווה בשבועות האחרונים ולא ברור כיצד יצביעו.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

לכל התגובות