אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מלך האינטרנט של רוסיה יחפש חיים מחוץ לכדור הארץ צילום: אי פי איי

מלך האינטרנט של רוסיה יחפש חיים מחוץ לכדור הארץ

אחרי שהשקיע בפייסבוק, עליבאבא ושיאומי, המיליארדר הרוסי יורי מילנר יזרים 100 מיליון דולר למיזם שיחפש יצורים תבוניים בחלל. המוח מאחורי הפרויקט: הפיזיקאי סטיבן הוקינג. מילנר: "הוא הנביא הגדול של התחום"

27.07.2015, 08:17 | מיכאל פרל

המיליארדר הרוסי יורי מילנר, שמיצב את עצמו כגורו טכנולוגי לאחר שהשקיע במרבית הפרויקטים הטכנולוגיים בעמק הסיליקון ובסין והקים את רוב האתרים החשובים ברוסיה, הגדיר לעצמו אתגר חדש - מציאת יצורים תבוניים על כוכבי לכת אחרים.

מילנר (53), ששווי הונו האישי מוערך ב־3.2 מיליארד דולר, מכונה "מלך האינטרנט הרוסי" וידוע בחיבתו ליוזמות הרפתקניות בתחום הטכנולוגיה. לאחרונה הוא הקים את פרויקט ברייקת'רו אינישיאטיבס - מיזם בינלאומי שאפתני למציאת חיים מחוץ לכדור הארץ שבו הוא ישקיע 100 מיליון דולר.

משיכתו של מילנר לתחום הקוסמולוגיה (מדעי החלל) אינה חדשה, ולמעשה מדובר עבורו בהגשמת חלום. על הדרך, הוא ינסה גם לעשות היסטוריה. "זה הפרויקט הגדול ביותר בתולדות האנושות לחיפוש ציביליזציות בחלל", סיפר מילנר בראיון לעיתון הפיננסי הרוסי "RBC" ולא הסתיר את התלהבותו. "חתמנו על חוזים לשימוש בטלסקופים המתקדמים ביותר בעולם, ביניהם עם גרין בנק בארה"ב ופארקס באוסטרליה. זו הטכנולוגיה המתקדמת ביותר שיש לאנושות להציע כיום".

חיזוק מגלקסיה אחרת

מילנר הוא כאמור אחד היזמים והמממן של הפרויקט שבו ייקחו חלק מיטב המוחות בתחום החיפוש אחר סימני חיים בגלקסיות אחרות. אחד מהם הוא לא אחר מאשר הפיזיקאי הבריטי סטיבן הוקינג - מי שנחשב לאחד הקוסמולוגים הגדולים בעולם.

"סטיבן הוקינג הוא המנהיג האידיאולוגי שלנו", סיפר מילנר. "לצערנו, הוא לא יוכל לקחת חלק פעיל בתהליך, אך הוא נחשב לנביא הגדול של חיפוש אחר חיים מחוץ לכוכב שלנו, וזה נותן השראה לכולנו".

המיזם אמור להשתמש במידע שנאסף במסגרת פרויקט SETI - תוכנית בינלאומית לחיפוש חיים מחוץ לכדור הארץ - אשר השנה מלאו לו 55. בשנים האחרונות, הפרויקט, שהפעיל טלסקופים ומרכזי מחקר ברחבי העולם, היה בסכנת סגירה עקב מחסור במימון.

בסוף השבוע האחרון תוכניתו השאפתנית של מילנר קיבלה חיזוק משמעותי, כשנאס"א הכריזה על איתור כוכב לכת הדומה ביותר עד כה לכדור הארץ. הכוכב שזכה לשם קפלר 452, והמכונה בציבור "כדור הארץ 2.0", הצית את הדמיון של מדענים רבים וחובבי חלל. כעת, כולם מקווים למצוא רמזים לחיים על הכוכב החדש. 

לפני שיצא להרפתקת החלל, מילנר עשה את עיקר הונו מהשקעות שונות של חברת האחזקות שלו - דיג'יטל סקיי טכנולוג'יס (DST) - בענף ההייטק ברוסיה וברחבי העולם בהיקף של כ־5 מיליארד דולר. בחמש השנים האחרונות הפכה DST, שאחד מבעלי המניות שלה הוא האיש השלישי העשיר ביותר ברוסיה, איל המתכות אלישר אוסמנוב, לאחת המשקיעות הגדולות בעולם במיזמי טכנולוגיה.

גיחתו הראשונה של מילנר לעמק הסיליקון היתה ב־2009, אז רכש מניות של פייסבוק בסכום של 200 מיליון דולר כאשר, שווייה של החברה עמד על 10 מיליארד דולר (לעומת 250 מיליארד דולר היום). המהלך, שבשעתו משך הרבה הרמות גבה מצדם של אנליסטים שטענו שמדובר בטרנד חולף, התברר כהצלחה מסחררת והניב למילנר רווחים בגובה 4 מיליארד דולר. עם הכסף הזה יצא מילנר ב־2011 למסע השקעות חובק עולם בשווי כולל של 1.5 מיליארד דולר בחברות טכנולוגיה כמו המתחרה של פייסבוק - טוויטר, בענקית המשחקים המקוונים זינגה, בשירות השכרת דירות הנופש Airbnb ושירות הסטרימינג ספוטיפיי.

לצד חיבתו לעמק הסיליקון, מילנר הימר גם על חברות טכנולוגיה סיניות. "סין היא באמת הדבר הגדול הבא מחוץ לגבולות ארה"ב", אמר מילנר בראיון לבלומברג. "אין לי ספק שלא רחוק היום שבו תעשיית הטכנולוגיה הסינית תהווה תחרות אמיתית לעמק הסיליקון". ב־2013 החברות הסיניות כבר הרכיבו כמחצית מכלל תיק ההשקעות של DST.

למעשה, הרבה לפני הנפקתה ב־2014, מילנר השקיע בענקית הקמעונאות המקוונת הסינית עליבאבא, שהמנכ"ל ובעל השליטה שלה ג'ק מא הוא אחד מחבריו. באותה שנה הוא גם השקיע במתחרה שלה, JD.com. עוד בזירה הסינית השקיע מילנר ביצרנית הסמארטפונים שיאומי, כשהיתה עוד בתחילת דרכה, והגדיר אותה "התשובה הסינית לאפל".

חיקויים של אמזון ו־ebay

 

מילנר הביע אמון גם בטכנולוגיות הודיות' וב־2014 הוא השקיע בענקית המסחר המקוון פליפקארט. השנה הוא הימר גם על אפליקציית המוניות הפופולרית ביותר בהודו שמתחרה בהצלחה באובר - אולה קבס - וכן בסוויגי, אפליקציית משלוחי המזון המהיר ההודית שתופסת תאוצה בחודשים האחרונים.

על הדרך היו לו גם כמה מהלכים עסקיים פחות מוצלחים, בהם ההשקעה בחברת המסחר המקוון הבינלאומית גרופון, שאמנם צמחה בקצב שיא, אך לא הגיעה לשווי שחזו לה האנליסטים.

יורי מילנר. יתפוס טרמפ על כוכבי הלכת החדשים, צילום: אי פי איי יורי מילנר. יתפוס טרמפ על כוכבי הלכת החדשים | צילום: אי פי איי יורי מילנר. יתפוס טרמפ על כוכבי הלכת החדשים, צילום: אי פי איי

עוד לפני שהפך לשחקן מרכזי בתחום הטכנולוגיה העולמי, מילנר הקים, באופן כמעט בלעדי, את רוב המיזמים ששולטים

עד היום בענף האינטרנט הרוסי. בשנת 2000, כשהיזם הצעיר עשה את צעדיו הראשונים בתחום הטכנולוגיה, מילנר הוקסם מההצלחה של יאהו, אמזון ו־ebay. "אמרתי לעצמי 'אתם יודעים מה, למה לא? בואו נשיק את שלושתן גם יחד!", הוא סיפר בראיון לעיתון "הוול סטריט ג'ורנל".

הוא השיק שלושה אתרים נפרדים: אתר הסחר המקוון 24־7, שחיקה את אמזון; אתר המכרזים המקוונים מולוטוק, שחיקה את ebay; ואתר Boom.ru, התשובה הרוסית ליאהו וגאוסיטיס. שלושת המיזמים, ביחד עם עוד כמה שנרכשו בהמשך על ידי מילנר, אוחדו ב־2001 תחת חברת mail.ru — אשר כעשור לאחר מכן הונפקה בבורסה של לונדון בשווי של 6 מיליארד דולר.

כיום החברה ממשיכה להיות אימפריית האינטרנט הגדולה ביותר ברוסיה, כאשר לכ־75% מהרוסים יש תיבת דואר אלקטרוני עם הדומיין mail.ru. נוסף על כך, mail.ru היא גם הבעלים של שלוש הרשתות החברתיות הפופולריות ביותר ברוסיה: וקונטקטה, אודנוקלסניקי ומוי מיר.

תגיות