אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מתיחות בצמרת: מטען שהונח במערכה הראשונה צילום: אוראל כהן

מתיחות בצמרת: מטען שהונח במערכה הראשונה

תפיסת מעמדו של תפקיד היועץ המשפטי לממשלה עומדת במרכז חילוקי הדעות בין השרה איילת שקד לדרג המקצועי במשרד המשפטים

27.07.2015, 09:35 | משה גורלי

החטיבה להתיישבות יהודית היא המטען שהונח במערכה הראשונה וברור היה שיתפוצץ עוד הרבה לפני האחרונה.

בפברואר, עוד לפני הבחירות, כתבה המשנה ליועץ המשפטי לממשלה דינה זילבר חוות דעת נוקבת התומכת בפירוק החטיבה. בינתיים היו בחירות ואחריהן נחתם הסכם קואליציוני בין הליכוד לבית היהודי, שהותיר את החטיבה חיה, בועטת, מתוקצבת כדבעי ועוקפת את חוות הדעת. וכאילו כדי להאיץ את הפיצוץ מונתה איילת שקד, שחתומה על ההסכם, לשרת המשפטים. כך החלה הספירה לאחור להתנגשות חזיתית עם היועץ והמשנה.

שרת המשפטים, איילת שקד , צילום: יאיר שגיא שרת המשפטים, איילת שקד | צילום: יאיר שגיא שרת המשפטים, איילת שקד , צילום: יאיר שגיא
יהודה וינשטיין, היועץ המשפט לממשלה יהודה וינשטיין, היועץ המשפט לממשלה יהודה וינשטיין, היועץ המשפט לממשלה

בינתיים הקימה הממשלה ועדת מנכ"לים כדי לבחון את הסוגיה ובמקביל מיהרה לאשר הצעה של ח"כ בצלאל סמוטריץ' להסדיר בחוק את מעמד החטיבה. חוק, כידוע, חזק יותר מהסכם קואליציוני ומוועדת מנכ"לים גם יחד. היועץ המשפטי הציג לוועדת השרים לחקיקה שדנה בהצעת סמוטריץ' את הקשיים המשפטיים העולים מעמדת זילבר. הח"כיות סתיו שפיר ומרב מיכאלי ביקשו את חוות הדעת לצורך דיון בישיבת הסיעה שלהן. זילבר נתנה וחטפה על הראש מהבוסית שקד.

ברקע הקטטה עומדת תפיסת מעמדו של היועץ המשפטי לממשלה. לגישת שקד, לפחות במקרה הנוכחי, מדובר בעורך הדין של הממשלה. ככזה הוא כבול בחובת חיסיון שאוסרת עליו למסור את עמדתו, במיוחד, רחמנא ליצלן ל"שמאלני הכנסת". הגישה האחרת מעדיפה את מחויבות היועץ לדיון ציבורי, לשקיפות, במיוחד בסוגיות מרכזיות של חוקתיות השלטון. ואכן בסוגיות אלה נשמעה לא פעם מורת רוחו הפומבית של היועץ על המדיניות המתגבשת.

כך עמד וינשטיין על הקשיים המשפטיים בסוגיות כמו השוויון בנטל ו־0% מע"מ. כך פורסמה עמדת המשנה הכלכלי אבי ליכט, המנוגדת לעמדת הממשלה, שלפיה יצוא הגז צריך להיות מוכרע בכנסת ולא רק בממשלה, וכך "הרג" וינשטיין לאחרונה את עונש המוות למחבלים בעמדה פומבית נחרצת. הפעם זו מהומה על מאומה. חוות הדעת של זילבר כבר פורסמה לפני הבחירות ולא השתנתה מאז. ההבדל הוא שאז הבוסית שלה ציפי לבני תמכה והיום שקד מתנגדת. הבעיה ששקד רוצה שהממשלה תדבר בקול אחד, כולל היועץ המשפטי, כדי שדעתו לא תחלחל חלילה לעמדות המתנגדים ולעתירות שיוגשו.

חשוב לזכור: וינשטיין וזילבר מצביעים על קשיים משפטיים, לא על היעדר חוקיות. לממשלה ולכנסת מותר להחליט אחרת, ואפילו לזכות בבג"ץ, כמו במקרה הגז. לעומת זאת, הבג"ץ שביטל את הפרטת בתי הסוהר עלול לרמז שכשמדובר בהפרטה של סמכויות שלטון מהותיות הקשיים הם אמיתיים.

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
תפקיד היועמ"ש הוא סמל " שיטתינו "
במדינת היהודים כל בעל תפקיד , מנסה לנכס לעצמו מקסימום סמכות ומינימום אחריות , היועמ"ש הצליח בעזרת נבחרים חדלי אישים שנתנו לגולם לקום על יוצרו . נסיון דומה היה במאבק בין ויצמן הראשון לבן גוריון , אלא שאז באיבחה אחת חיסל בן גוריון את הנסיון ליצור כפל סמכויות . צריך ליצור סוף לקרקס שפקיד שאינו נבחר אינו כפוף לדרג נבחר - ולא יספרו שזה לא דמוקרטי . אין תקדים כזה בשום מדינה שהממשלה ממנה פקיד שאינו כפוף לה . יאמרו בנושא חוק הוא עצמאי - הבל הבלים החוק כתוב בלשון בני אדם , גם הנבחרים הם בני אדם ופרשנות חוק אינה מקצוע אלא הבנת הנקרא . לכן עמדת היועץ צריכה להיות המצלה בלבד , סגורה לעיון רק למי שממנה אותו
דמוקרט  |  28.07.15
1.
פרט שהכתב שכח
כאחת שקצת מתענינית ועבדה בנגב אל מול החטיבה להתיישבות ומוקירה את פעלה גם בג"ץ שדן לאחרונה בעתירת מר"ץ ופורום קהלת קבע שאין לפרק את החטיבה להתיישבות ואין לראות בה קבלן ביצוע אלה להחיל את הכללים המצוים במשרדי הממשלה. המשנה ליועמ"ש שכחה את הפרטים הללו בתגובתה דבר השאיננו תקין ומצביע על ונדטה אישית אל מול אחד מהדופים היותר יעילים במדינת ישראלץ
דרומית , נגב  |  27.07.15