אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסחורות מבשרות צילום: אוראל כהן

הסחורות מבשרות

האיתות המדאיג לשוק הסיני מגיע משוק הסחורות

28.07.2015, 08:38 | אלי שמעוני

בעוד העולם מתבונן על הקזינו הסיני המפוקח המונע על ידי ספקולציות, האיתות המדאיג ביותר מגיע דווקא מהעולם הריאלי: הסחורות.

קראו עוד בכלכליסט

במהלך העשור האחרון הצמיחה בסין הניעה את גלגלי הצמיחה בעולם, והמדינה שאבה ללא הבחנה אנרגיה ומתכות. סין היתה לבית החרושת הגדול בעולם, וגם השתמשה בחומרי גלם כדי לבנות תשתיות, להקים מפעלים ולהעלות את רמת החיים של יותר מ־1.3 מיליארד סינים.

עם הפנים למיתון

כעת האיתותים מעולם הסחורות לא מבשרים טובות: הנפט, הסחורה הפופולרית ביותר, צנח ביותר מ־55% מחודש יוני אשתקד. בתחילה תלו את הירידות בסיבות גיאו־פוליטיות, כשהסיפור התורן היה מלחמת הישרדות בין ארגון מפיקי הנפט העולמי (OPEC) ותעשיית פצלי השמן האמריקאית. אך לא רק הנפט יורד: גם סחורות אחרות ובעיקר מתכות, כגון עפרת הברזל או נחושת — שעלו בשיעור חד ב-2008 — רשמו בשנה האחרונה ירידה חדה. מניות חברות הכרייה הבינלאומיות רשמו בשנה האחרונה ירידה חדה, וכבר עולים נתונים על חששות למיתון באוסטרליה ובקנדה (מדינות בעלות מחצבים).

מכרה עפרת ברזל באוסטרליה, צילום: בלומברג מכרה עפרת ברזל באוסטרליה | צילום: בלומברג מכרה עפרת ברזל באוסטרליה, צילום: בלומברג

בוול סטריט קיימים בשנה האחרונה שני שווקים ביקום מקביל. מניות חברות הטכנולוגיה ששוברות שיאים, ומנגד מניות חברות הכרייה והאנרגיה שכבר נכנסו להגדרה של שוק דובי. ענקית האנרגיה האמריקאית אקסון־מוביל, שהיתה בעבר החברה בעלת שווי השוק הגדול בעולם, רשמה ירידה מצטברת של 24% בשנה האחרונה. שברון צנחה ב־33% בתוך 12 חודשים, מניית חברת הכרייה הגדולה בעולם BHP Billiton צנחה ביותר מ־50%, מניית ריו טינטו איבדה כ־40% השנה ומניית פריפורט מקמורןׂ — אחת מכורות הנחושת והזהב המובילות בעולם — איבדה יותר מ־60% השנה.

הכלכלה לפי קטרפילר

דרך נוספות להסתכל על נתוני הכלכלה הריאלית בעולם היא בחינת ההזמנות של חברות הציוד המכני הכבד. בדומה לסחורות, במשך שנות הצמיחה האדירה של סין בעשור הקודם היה ניתן לראות את הביקושים לא רק למתכות, כימיקלים ואנרגיה, אלא גם לכלים הנדסיים.

ציוד הנדסי מהווה, בין השאר, סמן להשקעות במשק. נתוני קטרפילר, החברה הגדולה בעולם בתחום, למחצית הראשונה של 2015 שהתפרסמו בשבוע שעבר, מצביעים על ירידה גלובלית של 14% בביקושים. הירידות החדות היו באסיה־פסיפיק (ירידה של 19%) ובמדינות אמריקה הלטינית (50%), אך גם צפון אמריקה מראה ירידה (5%). למי שלא מסתפק בקטרפילר, נתונים בעלי אופי דומה ניתן למצוא בתוצאות של חברת קומטסו (Komatsu), הנחשבת לשנייה בעולם בייצור ציוד מכני הנדסי, וכן בדיווחים של וולוו והיטאצ'י (יצרניות צמ"ה).

הצניחה בסחורות ובציוד הם אינדיקטורים נקודתיים שעלולים לסמן את התקררות הכלכלה הסינית, ויכולים לבשר על בעיה כלכלית גדולה יותר. הם צריכים להדאיג יותר מאשר הבורסה הסינית ששקיפותה מעורפלת, והיא נתונה לספקולציות.

תגיות