אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"לבזבז כסף זה לא בעיה. העסקה תימדד בהטמעה שלה" צילום: אוראל כהן

"לבזבז כסף זה לא בעיה. העסקה תימדד בהטמעה שלה"

בנו של מייסד טבע, שכיהן עד לפני כחצי שנה בדירקטוריון החברה, סבור שעוד מוקדם לחגוג. בשיחה עם כלכליסט הוא מעיר ש"בטווח הארוך הצמיחה הגלובלית של שוק הפארמה היא לא בארה"ב. אלרגן חזקה באסיה, במזרח אירופה ובדרום אמריקה"

28.07.2015, 07:00 | ניר צליק

"אני חושב שזו עסקה מאוד טובה עבור טבע. הסיפור עם מיילן היה מוגזם מבחינת העוינות, והם לא מתחשבים בבעלי המניות שלהם. אני לא מבין איך דבר כזה קורה בארצות הברית של 2015, אבל שיהיה להם לבריאות" - כך אמר בשיחה עם "כלכליסט" חיים הורביץ, בנו של מייסד טבע אלי הורביץ, שכיהן עד לפני כחצי שנה בדירקטוריון טבע ומנהל היום את קרן CHealth.

קראו עוד בכלכליסט

לדברי הורביץ, "זה מוריד את העסקה של מיילן מהפרק. אלרגן דומה מבחינה פיננסית למיילן, אבל באופן אישי אני יותר אוהב את הרכישה הזו. בטווח הארוך צריך לזכור שהצמיחה הגלובלית של שוק הפארמה היא לא בארצות הברית - היא נמצאת במזרח אירופה ובאסיה ושם אלרגן חזקה. לכן ראיתי פה יתרון מבחינה גיאוגרפית. לאלרגן יש גם מגוון מוצרים יותר טוב ולי מה שנראה אטרקטיבי זה שיש להם חוזקה באסיה, במזרח אירופה ובדרום אמריקה".

הורביץ: זה מוריד את העסקה של מיילן מהפרק. אלרגן דומה פיננסית למיילן אבל אישית אני יותר אוהב את הרכישה הזו", צילום: אוראל כהן הורביץ: זה מוריד את העסקה של מיילן מהפרק. אלרגן דומה פיננסית למיילן אבל אישית אני יותר אוהב את הרכישה הזו" | צילום: אוראל כהן הורביץ: זה מוריד את העסקה של מיילן מהפרק. אלרגן דומה פיננסית למיילן אבל אישית אני יותר אוהב את הרכישה הזו", צילום: אוראל כהן

עוד אמר הורביץ כי "אין שאלה בכלל שזה שמדובר בעסקה ידידותית מקל על העסקה. לבזבז כסף על חשבון בעלי המניות זה לא בעיה, השאלה היא מה מביאים הביתה אחר כך. בסוף העסקה הזו תימדד לפי ההטמעה שלה ולפי היכולת לקחת את האנשים הטובים והפרקטיקות הטובות ולפתח אותן הלאה. על זה יקום וייפול דבר.

"לטבע יש רקורד טוב של מיזוגים. על זה ארז (ויגודמן, מנכ"ל טבע - נ"צ) ישים את כל הדגש, אני חושב שהוא מספיק מוכשר בשביל לעשות את זה ויש לו אישית הרבה ניסיון במיזוגים.

"המיזוג של עלית ושטראוס שהוא הוביל הוא כמו למזג את אפל עם סמסונג, וארז עשה את זה בצורה מדהימה. אם יש מישהו שיכול לעשות את זה בצורה טובה - זה ארז".

הורביץ כיהן במספר תפקידים בכירים בטבע, כאשר ביוני 2013 הוא החליט להתמקד בפיתוח פעילויות קרן CHealth שבראשה הוא עומד. הקרן עצמה מושקעת בשתי חברות הנמצאות במגעים לקראת הנפקה, פוליפיד וטראקואט.

עם עזיבתו את התפקיד בטבע אמר הורביץ ל"כלכליסט" כי "יש לנו כרגע דירקטוריון שמתחלף אחת לשלוש שנים. החלטתי שאני רוצה לרכז את המאמץ בשנה הנוכחית בחברות האחרות שאני מעורב בהן, ביניהן גלמד שהובלתי להנפקה בנאסד"ק, כאשר יש לי עוד חברות שמתקדמות בדרך להנפקה.

"כולם מכירים אותי, טבע היא בדמי ואני לא צריך להיות חבר דירקטוריון בשביל להיות מעורב ומעורה בטבע. אני עשוי לשוב לטבע בתור חבר דירקטוריון בעתיד, במועד שיהיה נוח".

במקומו של הורביץ, שעזב יחד עם דן זיסקינד, מונה לדירקטוריון טבע ז'אן מישל חלפון שכיהן במספר תפקידים בכירים בפייזר. מאוחר יותר הצטרף לדירקטוריון גם מייסד סלג'ן סול ברר ויו"ר הדירקטוריון פיליפ פרוסט הוחלף אף הוא ביצחק פטרבורג.

בני לנדא: "זו חיה חדשה של פארמה"

אחד הקולות הרועמים ביותר בשנתיים האחרונות בהקשר של טבע היה בני לנדא, היזם מאחורי אינדיגו. בשיחה עם "כלכליסט" בנוגע לעסקת אלרגן אמר אתמול לנדא: "הדעה שלי היתה מאוד נגד העסקה עם מיילן, אבל האמת היא ששיניתי את דעתי כי יצא לי להיפגש עם ארז וגם עם מייקל היידן ועם הצוות שלו ולחקור לעומק את האסטרטגיה לגבי מיילן ובכלל את האסטרטגיה של להרחיב את הגנריקה, מבחינתה של טבע ואני יכול להגיד שהומרתי".

לנדא: החיבור מגדיר מחדש את טבע. חברה שיודעת לעשות חדשנות גם בגנריקה. קופקסון 40 מיליגרם זו דוגמה מצוינת", צילום: אוראל כהן לנדא: החיבור מגדיר מחדש את טבע. חברה שיודעת לעשות חדשנות גם בגנריקה. קופקסון 40 מיליגרם זו דוגמה מצוינת" | צילום: אוראל כהן לנדא: החיבור מגדיר מחדש את טבע. חברה שיודעת לעשות חדשנות גם בגנריקה. קופקסון 40 מיליגרם זו דוגמה מצוינת", צילום: אוראל כהן

לנדא הוסיף עוד "ראיתי את זה כיתרון לטווח הקצר מבחינת מחיר המניה ועל חשבון העתיד, אבל הבנתי שיש פה יתרונות גם לטווח הארוך. האסטרטגיה היא למנף את המטבע החדש שנוצר, של מניה יקרה, כדי לחדש בשני מסלולים, של רכישות קטנות של חברות חדשניות עם צינור של תרופות מקור, וגם חדשנות בתוך הבית. מה שמיוחד בטבע הוא שבדרך כלל חושבים על חברות תרופות שהן או גנריות או חברות מקור, ואולי בגלל שארז בא מעולם אחר וכולם חששו מזה שמנכ"ל שלא בא מפארמה זו תהיה מגבלה. אולי בגלל זה דווקא היה לו מבט ייחודי מבחוץ, שאמר שהגבול בין גנריקה למקור מטושטש, בוודאי עבור חברה כמו טבע שלוקחת מוצר פשוט ומחברת אותו למדע ברמה גבוהה וזה מה שיוצר משהו אחר לגמרי".

לנדא מתרשם כי "החיבור בין הארסנל הגדול של התרופות של טבע והמחקר המקורי יוצר משהו חדש. זה גם מגדיר מחדש את טבע, שזו לא חברה קלאסית אלא חברה שיודעת לעשות חדשנות גם בגנריקה. קופקסון 40 מיליגרם זו דוגמה מצוינת. והיכולת הזו יוצרת חיה חדשה של פארמה. למרות שמאוד לא אהבתי את המיזוג עם מיילן, הבנתי את הלוגיקה".

ביחס לבחירה לרכוש את אלרגן ולהעדיף אותה על פני עסקה עם מיילן, אמר לנדא כי "טבע זו חברה שמקרינה כבוד וצניעות, וזה כל כך רחוק ממיילן ומההתנשאות שהם הפגינו, עד שחשבתי שאי אפשר למזג בין שתיהן. אלרגן זה סיפור אחר לחלוטין. אם כבר הבנתי וקיבלתי את היתרונות של רכישת מיילן, על אחת כמה וכמה זה נכון באלרגן. זה פשוט צעד מבריק. המפתח אבל הוא שארז יידע בתבונה להשקיע את המטבע שלו ואת הרווחיות המוגברת בחדשנות עתידית, ושהוא ישים לב פחות למחיר המניה ויותר לצינור המוצרים לטווח הרחוק. זה כיוון חשיבה קשה למנכ"ל בחברה ציבורית, אבל אני מאמין שיש לארז את האומץ והאופי לעשות את זה. זה המפתח".

לדעתו של לנדא, "חברה שממוקדת מדי ברווחיות לטווח קצר – אין לה עתיד ארוך. זה אתגר של חברות ציבוריות. צריך להשקיע במחקר פנימי וגם ברכישות בחדשנות. זה הצד שטבע צריכה לחזק, גם בגנריקה וגם במקור. לכן אני חושב שרכישת אלרגן היא ממש צעד פנטסטי ומבריק בשביל טבע".

תגיות