אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סלינגר מבטלת את הקיצוץ בריבית שקובעת את גובה קצבת הפנסיה צילום: עמית שאבי

סלינגר מבטלת את הקיצוץ בריבית שקובעת את גובה קצבת הפנסיה

הממונה על שוק ההון הפכה את החלטת קודמה בתפקיד וקבעה כי הריבית שלפיה מחשבים גופי הפנסיה את גובה הקצבה החודשית תישאר 4%, למרות ירידת הריביות בעולם. אם גופי הפנסיה ישיגו בפועל ריבית נמוכה יותר, הם יוכלו לקצץ את הקצבה

28.07.2015, 21:05 | שאול אמסטרדמסקי

שנתיים אחרי שהיה אמור לעשות זאת, אגף שוק ההון במשרד האוצר מטפל סוף סוף באחת הסוגיות המסובכות ביותר בעולם הפנסיה הישראלי. הסוגיה הזו נוגעת לריבית שמשמשת את גופי הפנסיה לחשב מה יהיה גובה הפנסיה החודשית שלנו ברגע שנפסיק לעבוד.

קראו עוד בכלכליסט

על פי הודעת משרד האוצר מהיום (ג'), הריבית הזו תמשיך להיות 4%, כמו היום, אבל גופי הפנסיה יוכלו לקצץ את הפנסיה של הפנסיונרים אם לאורך זמן הם לא יצליחו להשיג עבורם תשואה של 4% בבורסה.

לפיד נבהל מהכותרות

לכאורה, מדובר בעניין טכני ומשמים. בפועל, מאחורי ההחלטה הזו מסתתר קרב שבשיאו הפך לפוליטי. זה קרה בסוף 2013, רגע לפני שהממונה על שוק ההון הקודם עודד שריג פרש מתפקידו. שריג פרסם אז הוראה לפיה הריבית הזו תרד, בגלל שהריביות בשוק נמוכות מאוד. המשמעות היתה קיצוץ של כ־10% מהפנסיה של מי שנמצאים ממש רגע לפני הפרישה. שר האוצר דאז יאיר לפיד ראה את כותרות העיתונים ועצר את הצעד. הממונה שהחליפה את שריג, דורית סלינגר, יצאה מאז לחיפוש אחר פתרון חלופי. וזה הפתרון שפורסם היום.

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

מה בכלל הבעיה? הבעיה היא שבזמן שהריבית שמשמשת את גופי הפנסיה לחשב את הפנסיה החודשית שלנו היא 4%, בפועל הריבית בשוק נמוכה בהרבה. זה קורה בגלל שמאז 2008, בשל המשבר הכלכלי, הריביות בכל העולם צנחו קרוב לאפס, ולא מראות סימני התאוששות מאז.

המצב הזה מקשה על האנשים שמנהלים לנו את הפנסיה להשיג עליו תשואה גבוהה. כספי הפנסיה מושקעים ברובם המוחלט בשוק ההון, ושם קשה מאוד להשיג תשואות גבוהות לאורך זמן כשהריבית כל כך נמוכה. המשמעות היתה שבגלל הפער הזה בין הריבית בנוסחת החישוב לבין הריבית בפועל גופי הפנסיה צריכים לקחת כסף מהחשבונות של החוסכים הצעירים ולהעביר לחשבונות של החוסכים המבוגרים שיוצאים לפנסיה, בשביל לגשר על הפער. זה המצב שפרופ׳ שריג ניסה לפתור, אולם הפתרון שלו פגע בפנסיונרים.

הריבית תיבחן אחרי 3 שנים

הפתרון החדש של סלינגר עובד כך: הריבית שמשמשת את גופי הפנסיה בנוסחת החישוב תישאר 4%. כדי להימנע ממצב שבו גופי הפנסיה לוקחים כסף מהצעירים ומעבירים למבוגרים, הפתרון החדש מציע שאם לאורך שלוש שנים גופי הפנסיה לא מצליחים להשיג לפנסיונרים תשואה שנתית של 4% על הכסף שלהם (כי גם בתקופת הפנסיה הכסף ממשיך להיות מושקע בשוק ההון), אזי הפנסיה החודשית שלהם תקוצץ בהתאם לפער שייווצר. כיום התקנות מחייבות כי בכל שנה יש לבדוק אם נוצר פער בין מה שקרנות הפנסיה צריכות לשלם לבין הכסף שהן הצליחו לעשות בשוק ההון, ואם יש פער של יותר מ־1% מוכרחים לקצץ את הפנסיה של הפנסיונרים. כעת, אגף שוק ההון מקל מעט על העניין הזה ונותן לגופי הפנסיה שלוש שנים להשיג תשואות בשוק ההון בטרם יצטרכו לקצץ את הפנסיה.

 , צילום: shutterstock צילום: shutterstock  , צילום: shutterstock

הרציונל שהנחה את אגף שוק ההון בפתרון הזה הוא שסביר להניח שלאורך שלוש שנים האנשים שמנהלים את כספי הפנסיה יצליחו להשיג תשואה של 4%. אבל זו רק הנחה. ככל שהריביות יישארו נמוכות, מנהלי הפנסיה יתקשו להשיג תשואות כאלה, והפנסיות יקוצצו.

בחודש הקרוב קרנות הפנסיה ישמיעו את דעתן בפני אגף שוק ההון בתהליך של שימוע, ורק לאחר מכן יוחלט כיצד ייראה בדיוק המודל הסופי. המודל החדש אמור להיכנס לתוקף מינואר הקרוב.

האוצר יאפשר ניוד ביטוחי מנהלים בין חברות ביטוח

אגף שוק ההון הודיע היום על האפשרות לנייד ביטוחי מנהלים בין חברות ביטוח, תוך ניסיון להוזיל את דמי הניהול. הצעד עדיין לא נכנס לתוקף וצריך לעבור שימוע. באגף מקווים שהצעד יעורר תחרות בשוק ביטוחי המנהלים, שמגלגל יותר מ־200 מיליארד שקל ונמצא בקיפאון כמעט מוחלט מאז 2013.

על הנייר, מי שחוסך בביטוח מנהלים מקבל מחברת הביטוח מקדם מובטח שאמור להגן עליו מפני עלייה לא צפויה בתוחלת החיים, אבל בפועל דמי הניהול שחברות הביטוח גובות עבור המקדם (שאינו מובטח למרות ההצהרות) כה גבוהים, שהחיסכון בביטוח מנהלים לא בהכרח משתלם. מאז 2013 חברות הביטוח לא יכולות להציע יותר מקדמים מובטחים בדיוק מסיבה זו, וכך יצא שכל מי שקנו ביטוח מנהלים קודם לכן נתקעו איתו, ואינם יכולים לעבור חברה ולהוזיל את דמי הניהול.

כעת אגף שוק ההון מאפשר את ניוד הכסף, ומקווה שסוכני הביטוח והמעסיקים יעודדו את התחרות ויאפשרו לחוסכים לעבור מחברה לחברה, לשמור על המקדם שהובטח להם, ולהוזיל את דמי הניהול בעשרות אחוזים.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

לכל התגובות