אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אושר חוק המוחק את חוב ההוצאה לפועל של חייבים מוגבלים באמצעים צילום: יאיר שגיא

אושר חוק המוחק את חוב ההוצאה לפועל של חייבים מוגבלים באמצעים

שרת המשפטים איילת שקד שקידמה את החוק: "כ-22 אלף איש, החיים תחת צל כבד של חובות מרובים וריביות עתק יוכלו לנשום לרווחה"

28.07.2015, 19:41 | אורי תובל
הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את "חוק השמיטה" המוחק את חוב ההוצאה לפועל של חייבים מוגבלים באמצעים – בעלי חוב שאין סיכוי שיחזירו את חובותיהם לנושים. החוק יחול על יותר מ-20 אלף חייבים.

גלגול החוק החל בממשלה הקודמת, ומאז השבעת הממשלה החדשה קידמה אותו שרת המשפטים איילת שקד. להצעה הצטרפה הצעת חוק פרטית של ח"כ מרב מיכאלי שעליה חתמו 31 חברי כנסת. החוק הסופי מבוסס בעיקרו על ההצעה הממשלתית שהציבה יותר תנאים למימוש מחיקת החובות ("ההפטר").

אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה | צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק

לפי החוק, ההפטר יחול בשלוש השנים הקרובות על מי שמוגדר כחייב מוגבל באמצעים בארבע השנים האחרונות, שחובו הכולל נמוך מ-800 אלף שקל, אינו חייב לנושה יחיד יותר מ-400 אלף שקל, ובשלוש השנים האחרונות עמד בצו התשלומים שנקבע לו.

תוצאת ההפטר זהה לזו של פשיטת רגל, אלא שבעלי חוב רבים, ובעיקר החלשים שבהם, נמנעים מההליך מסיבות שונות. במקום זאת, נערכת להם בדיקת יכולות ונקבע להם צו תשלומים חודשי נמוך, שעשוי שלא להחזיר אפילו את הריבית החודשית – מה שהופך אותם לחדלי פירעון בפועל. בנוסף, הם גם מוגבלים בפעולות שונות כמו הקמת עסק, הפעלת חשבון בנק ויציאה מהארץ. לפי הערכות שסיפק משרד המשפטים בעבר, החוב הממוצע של מי שזכאי להפטר הוא 250 אלף שקל.

עבור ההוצאה לפועל מדובר במבצע שיימשך שלוש שנים ולצורכו הוקצה תקציב לגיוס כוח אדם. כמו כן נקבע שרשות האכיפה ורשות המסים יצליבו מידע כדי לאתר ניסיונות להונות את ההוצאה לפועל ולמחוק חובות למרות שהחייב מחזיק בנכסים. על פי החוק, מי שייתפס ברמאות גם באיחור – חובו לא יימחק.

החוק ייכנס לתוקף ימים ספורים לפני סופה של השנה העברית הנוכחית שהיא שנת שמיטה. "כ-22 אלף איש, החיים תחת צל כבד של חובות מרובים וריביות עתק יוכלו לנשום לרווחה", מסרה שקד. "זהו שינוי מבורך בחברה ובכלכלה הישראלית".

מיכאלי אמרה כי "זהו תיקון של עוול גדול. ההפטר ייתן חיים חדשים לעשרות אלפי נשים וגברים שכלואים במערכת שמלכתחילה לא היו צריכים להיות בה. זהו עוד צעד בדרך לצאת ממעגל העוני, זכות שאמורה להיות זכות יסוד. הצעד הבא הוא לטפל בריביות המטורפות בהוצאה לפועל״.

תגיות

25 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

25.
מזונות
מה לגבי חוב מזונות שהילד היה בפנימיה מגיל 13 ומחייבים אותי לשלם מזונות והיום זה רק חוב כי הוא כבר בן 19.5 והגרושה עובדת ויש לה רכב על שמה והיא התחתנה שוב והתגרשה אחריי שנתיים ואני הייתי עוזר לילד הייתי נותן לו כסף כל פעם שהוא היה הולך לפנימיה שיהיה לו דמי כיס והיית שולחת אותו לעבוד שלא יבקש ממנה כסף ואף פעם לא נתנה לו כסף היית קונה לא פעם בשנה בגדים וזהו אז למה נותנים גיבוי לנשים לדמי מזונות כי זה לא באמת לילדים זה לאישה לציפורניים לרכב לדלק לצאת הקיצור כמו שרווקה עושה חיים
חיים  |  14.02.18
24.
חוב להוצאה לפועל
מבקשת הסבר בסוגייה. הוצאה לפועל |:בעבר הוטל עלי בהוצאה לפועל לפרוס חוב של 10.000 שח' אותו שילמתי חודש בחדשו כמה שנים ללא פיגורים. עד היום שילמתי 15.000 שח'. נדהמתי כשהתקשרו אלי ממשרד עורך דין לדרוש ממני לכסות יתרת חוב של 11.000 שח' למרות ששילמתי מעל החוב שנגזר עלי ואני נמצא באותה נקודת התחלה שהייתי מקודם. אודה לך אם תוכל לייעץ לי מה לעשות בנדון, איך ולמי אוכל לפנות. האם הדרישה הגיוני ת?מיותר לאומר שמצבי הכלכלי אינו מאפשר לכסות את הסכום הנדרש.מה הם הכללים בגין גובה הריביות בהוצאה לפועל.
בן יהודה , באר שבע  |  15.03.16
לכל התגובות