אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רגע לפני שיוצאים לפנסיה: ההחלטות החשובות שישפיעו על גובה הקצבה

השורה התחתונה

רגע לפני שיוצאים לפנסיה: ההחלטות החשובות שישפיעו על גובה הקצבה

אני בן 65 ועומד לפני פרישה. אילו החלטות אני צריך לקבל לקראת היציאה לגמלאות ומה יקרה לכסף שלי אחרי שאני אצא לפנסיה? צביקה, כרמיאל

29.07.2015, 07:21 | סהר אביב ואורי גרינפלד
החיסכון הפנסיוני הוא אחד החסכונות המשמעותיים ביותר של אדם במהלך חייו. להחלטות החוסך במהלך תקופת העבודה יש משמעות רבה על החיסכון המצטבר, אולם גם לקראת הפרישה ישנן החלטות שמשפיעות על גובה הפנסיה ועל רמת החיים שבה יחיה החוסך. למרבית החוסכים יש כמה מכשירים פנסיוניים שבהם צברו כספים לטובת הפרישה, מכשירים מסוימים מעניקים סכום הוני (חד־פעמי) וחלק משלמים לחוסך קצבה חודשית. הדבר הראשון שעל החוסך לעשות זה מיפוי של כלל ההכנסות הצפויות, בדגש על חלוקה בין כספים הוניים לכספי קצבה. כספים שהופקדו לקופות גמל או לביטוח מנהלים הוני לפני ינואר 2008 ניתנים למשיכה כסכום חד־פעמי, ואילו כספים שנצברו בקרנות הפנסיה, בביטוחי מנהלים קצבתיים או בקופות גמל אחרי 2008, משולמים לרוב כקצבה חודשית. לאחר שלב זה על החוסך להחליט אם היחס בין הסכום ההוני והקצבתי מתאים לצרכיו, ואם לא ניתן לבצע מספר שינויים שעליהם נרחיב בהמשך.

דורית סלינגר, צילום: נמרוד גליקמן דורית סלינגר | צילום: נמרוד גליקמן דורית סלינגר, צילום: נמרוד גליקמן

משיכת מענק חד־פעמי בתמורה להקטנת קצבה

אם לחוסך שמחזיק בחיסכון הוני יש צורך מיידי בכספים, הוא יוכל למשוך את כל הכסף או חלק ממנו ולהשתמש בו כרצונו. לעומת זאת, חוסך שאין לו צורך מיידי בכספים, יכול להשאירם בקופה, ולהמשיך ליהנות מניהול השקעות שוטף ומפטור ממס רווח הון. אופציה נוספת נקראת אנונה ומוכרת יותר בשם "הוראת קבע הפוכה". הכוונה היא לבקש מקופת הגמל לקבל מדי חודש זרם תשלומים קבוע מהסכום ההוני, וזאת ללא צורך לחדש את בקשת המשיכה בכל חודש.

גם מתוך הפנסיה החודשית, שמשולמת לחוסך במשך כל ימי חייו, ניתן לקבל חלק מהכספים כסכום חד־פעמי. החוסך יכול לבקש להקטין את הסכום החודשי שהוא מקבל תמורת קבלת היתרה כסכום הוני. כך, למשל, חוסך שזכאי לפנסיה של 12 אלף שקל, יכול לבחור להקטין סכום זה ל־10,000 שקל, ואת הסכום הנותר לבקש מקרן הפנסיה לקבל היום כסכום חד־פעמי. על מנת לבצע פעולה זו, הנקראת "היוון קצבה", פנסיית המינימום של הגמלאי, נכון ל־2015, צריכה לעמוד על 4,500 שקל לפחות. אחרת, היוון הקצבה יהיה כרוך בתשלום מס בגובה 35%, שכן מדובר במשיכה שלא כדין. פעולת היוון הקצבה מביאה להקטנה תמידית של הפנסיה, ולכן אופציה נוספת שעומדת לרשות החוסך היא היוון קצבה זמני - הקטנת הפנסיה באופן זמני כנגד קבלת סכום חד־פעמי. ניתן להוון באופן זמני עד 25% מהקצבה החודשית, ולתקופה שלא תעלה על חמש שנים.

חוסך יכול להחליט על משיכת סכום חד־פעמי רק לפני תחילת קבלת תשלומי הפנסיה, שכן עם קבלתם החוסך לא יוכל לבקש מקרן הפנסיה או מחברת הביטוח לשנות את התנאים. זאת מאחר שכשהחוסך מתחיל לקבל את הקצבה, הוא מוגדר כגמלאי והזכויות שלו למעשה מקובעות ואינן ניתנות לשינוי.

ניצול הכספים שנצברו בקרן על ידי הבטחת קצבה

החלטה משמעותית נוספת היא בחירת מסלול הפרישה. על החוסך לקבוע בין היתר באיזה גיל הוא מעוניין לפרוש, כמה כסף הוא רוצה שבת הזוג תקבל אחרי מותו והאם הוא מעוניין במינימום הבטחת קצבאות. תמהיל החלטות האלה משפיע על גובה הקצבה שיקבלו הגמלאי ושאריו. באשר לגיל הפרישה, הרי ככל שהחוסך יבחר להתחיל לקבל את הפנסיה מאוחר יותר, כך הקצבה החודשית תעלה. בנוסף, עליו להחליט מהו השיעור מתוך הקצבה החודשית שהוא מעוניין להותיר לבת הזוג לאחר מותו, שיעור שנע בין 30% ל־100%. ככל שהאחוז גבוה יותר, כך הפנסיה שלו תהיה נמוכה יותר.

החלטה נוספת היא האם לבקש מינימום קצבאות. קרן הפנסיה משלמת לגמלאי קצבה עד ליום מותו, ולאחר מכן ממשיכה לשלם לבת הזוג את קצבת השארים לכל ימי חייה. אם במועד הפטירה אין לגמלאי שארים, תפסיק קרן הפנסיה לחלוטין את תשלומי הקצבה לאחר מותו. הפתרון הוא לבחור במסלול פרישה הכולל מינימום הבטחת קצבאות. בדרך כלל, ניתן להבטיח תשלום קצבה למשך 60, 120, 180 או 240 חודשים. לדוגמה, אם החוסך בחר בהבטחה של 240 קצבאות, קיבל קצבה במשך 40 חודשים ולאחר מכן נפטר, תמשיך בת הזוג לקבל עוד 200 קצבאות בסכום שהובטח ולאחר מכן תחזור לקבל את הסכום המקורי שנקבע על ידי החוסך. אם בת הזוג נפטרה אף היא בטרם עת, המוטבים או היורשים יקבלו את שווי התשלומים שנותרו כסכום חד־פעמי. להבטחת מינימום הקצבה יש מחיר בדמות הקטנת הקצבה החודשית, כך שככל שהחוסך מעוניין ביותר תשלומים מובטחים, כך תקטן הקצבה שיקבלו הוא ושאריו.

לסיום, יש לבחון מי החברה המנהלת, שממנה יקבל הגמלאי את כספי הפנסיה באופן קבוע. להחלטה זו חשיבות רבה, שכן לאחר התחלת קבלת הפנסיה לא ניתן לבצע ניוד בין חברה אחת לאחרת. כיוון שמדובר ב"מערכת יחסים" לטווח הארוך, כדאי לבדוק מראש מהם התנאים שמבטיחים הגופים הפנסיוניים, אשר מפוקחים על ידי אגף שוק ההון במשרד האוצר בראשות דורית סלינגר, ואת טיב השירות שלהם.

השורה התחתונה

לפני היציאה לפנסיה צריך להחליט על גיל פרישה, שיעור קצבה לבן הזוג ואם יש צורך בסכום הוני ובמינימום הבטחת קצבאות

הכותבים הם אנליסטית ואחראית על חינוך פיננסי בפסגות, וכלכלן ואסטרטג ראשי בפסגות

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
אני משכתי הכל לפני 10 שנים
היה לי 700,000 ומשרתי הכל, קניתי 7 דירות בבאר שבע, כל אחת ב 200,000 שקל עם משכנתא של 50%, היום אני מחזיר 3200 שקל משכנתא והשירות מוכשרות ב 2500 , סה"כ 17,500 הכנסה ברוטו ו 15,000 נטו!!!! והשכר שלי היה שעבדתי 10,000 והפנסיה שהציעו לי 6,500 , לא מאמין לגנבים האלו ובסוף עוד משאיר לילדים 7 דירות. אז נכון שהיום דירות בבאר שבע לא עולות 200,000 אבל אפשר עדיין להשקיע את הכסף במקומות שלא לוקחים לכם ניהול של 3% בשנה מהחיסכון ועוד מהמרים לכם על הפנסיה!!!!
יוני  |  29.07.15
לכל התגובות