אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חקר ביצועים: השבוע של טבע, יעקב ליצמן וברגר קינג צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חקר ביצועים: השבוע של טבע, יעקב ליצמן וברגר קינג

טבע השלימה את העסקה הגדולה ביותר של חברה ישראלית אי פעם, סגן שר הבריאות הפגין מנהיגות כשהסכים כי חלק מקצבאות הילדים יעברו לתוכניות חיסכון ובברגר קינג הבינו שככל שהאוכל שומני יותר הרווחים גדולים יותר

30.07.2015, 09:33 | כתבי כלכליסט

טבע קונה בעסקת ענק

ויגודמן. הפך את הגלגל

 

רק לפני שנה וחצי כל אזכור של טבע לווה ב"בלגן בהנהלה", "קריסת מחיר המניה", "אובדן אמון בשוק ההון", ו"פחד מהיום שאחרי הקופקסון". השבוע נראה אחרת לגמרי: טבע השלימה את העסקה הגדולה ביותר של חברה ישראלית אי פעם, והתחייבה לשלם 40.5 מיליארד דולר עבור החטיבה הגנרית של אלרגן הבינלאומית. בתוך תעשייה שמיזוגים ורכישות הם המנוע העיקרי שלה, מעל טבע ריחף בשנה וחצי האחרונות איום מתמיד להיבלע בידי ענקית פארמה אחרת. תחתיו, טבע נלחמה בשיניים לתחזק את היחסים עם שוק ההון ולשמור על מניה חזקה, שתוכל לשמש מטבע בעסקה עתידית. השבוע המאמץ הזה הוכיח את עצמו, כשהמנכ"ל ארז ויגודמן הפך את כיוון הגלגל וטבע נהפכה מחברה על המדף לזאת שקונה. עכשיו טבע רק צריכה להיזהר מנפילת מתח. חלק גדול מהמאמצים הכבירים רק מתחילים.

גולן פרידנפלד

הצביון הישראלי בצל העסקה

ויגודמן. לשמור על רוח הורביץ

 

ארז ויגודמן רוצה להיות אלי הורביץ. עסקת אלרגן היא צעד חשוב בכיוון, אבל היא לא מספיקה. אחת מאבני היסוד בחזון של הורביץ היתה הישראליות של טבע, והוא דאג להכניס לתקנון החברה כמה סעיפים שנועדו לשמור על הצביון המקומי של החברה בעולם של מיזוגים ורכישות. זה לא מובן מאליו; בניסיון ההשתלטות האגרסיבי על מיילן טען יו"ר מיילן שהפעילות של טבע בישראל איננה רווחית. יש אמת בטענה הזאת, לנוכח עלויות העבודה בישראל שכנראה לא מצדיקות אופרציה מקומית כל כך גדולה, למרות הטבות המס. עכשיו ויגודמן יקבל חברה אירית כבעלת המניות הגדולה ביותר בטבע, ובמקביל להתמודדות עם סוגיות מימון העסקה והסינרגיה בין החברות, יצטרך לעמוד על הרגליים האחוריות כדי לשכנע את השותפים החדשים שלו לדבוק במסורת הורביץ גם אם בעיניים כלכליות נטו היא לא תמיד משתלמת.

נעמה סיקולר

ארז ויגודמן, מנכ"ל טבע, צילום: ראובן קפוצ ארז ויגודמן, מנכ"ל טבע | צילום: ראובן קפוצ'ינסקי ארז ויגודמן, מנכ"ל טבע, צילום: ראובן קפוצ

קצבאות ילדים לחיסכון

ליצמן. מהפכה שקטה

 

מנהיג יהדות התורה יעקב ליצמן הפגין השבוע מנהיגות ובגרות ראויות להערכה. ההסכמה שלו לכך שחלק מהעלאת קצבאות הילדים תיעשה לא כקצבה היום אלא כחלק מתוכנית חיסכון לגיל 18 מסמנת הפנמה משמעותית מאוד של העובדה שהעולם החרדי השתנה. שגם ברחוב החרדי רוצים להתקדם, מקווים לצאת מחיי עוני מבוססי קצבאות. זה שינוי אדיר, וההחלטה של ליצמן השבוע מבהירה שהוא חלחל גם לפוליטיקאים החרדים, אלה שכל השנים חשבו שהנצחת העוני תשמר את כוחם. בסוף הם עוד יסכימו ללימודי חול, רק שלא יקראו לזה לימודי ליבה.

שאול אמסטרדמסקי

יעקב ליצמן, צילום: אוהד צויגנברג יעקב ליצמן | צילום: אוהד צויגנברג יעקב ליצמן, צילום: אוהד צויגנברג

הגנת קשישים בעירבון מוגבל

ועדת הרווחה. בלי להסתבך

 

חברי ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת בראשות אלי אלאלוף אמונים על הדאגה לחלש ולזקן. ככאלה, הם ביטלו השבוע במחי יד את דרישת משרד הבריאות להרחיב את ביטוח הבריאות של המטפלים הסיעודיים הזרים על חשבון הקשישים הסיעודיים. זה אולי "רק" 19 שקל תוספת בחודש, אבל העיקרון חשוב. חבל שהוא לא עקבי. אלה אותם חברי ועדה שרק לפני חודשיים לא ריחמו על הקשישים, והעלו את הקצבאות בעקבות העלאת שכר המינימום לכולם, חוץ מלקשישים. כך קורה שהקשישים נאלצים לשלם בכל חודש עוד 350 שקל למטפל הזר ששכרו עלה, ובעתיד ישלמו יותר. להרגיז קצת את משרד הבריאות בסוגיה השולית של הביטוחים של המטפלים אין בעיה, אבל מתברר שחברי הוועדה למען המך והזקן לא מעזים להסתבך עם ההסתדרות בסוגיה מהותית.

מיקי פלד

חברה סינית קונה את שח"ל

צרות במעצמה

 

עוד שבוע, עוד חברה סינית משקיעה בישראל, והפעם בקניית שח"ל. מזון, הייטק, ביטוח, שירותי בריאות - הסינים קונים הכל. לכאורה, מחמאה אדירה לידע הישראלי. אבל כדאי בכל זאת להזכיר לעצמנו שלא הכל קשור אלינו. הסינים רוצים לבנות תיק השקעות מבוזר, ומאחורי הרציונל הזה עומדת שאלה מעניינת, שהציגה לי בשבוע שעבר אן סטיבנסון יאנג, אנליסטית ותיקה העובדת בבייג'ינג: אם כלכלת סין צומחת ב־7% בשנה, כמו שטוענים השלטונות שם, למה לחברות סיניות להשקיע בכלכלות שצומחות רק בכ־3%, כמו ישראל? ההסבר שלה מטריד, ולפיו שטף ההון האדיר שזורם בחודשים האחרונים מסין לכל רחבי העולם נובע מכך שעסקים ובעלי הון מקומיים רוצים להוציא את הכסף שלהם מהרפובליקה העממית, ומהר, רגע לפני קריסת המערכת הפיננסית הסינית והמטבע המקומי. לפי הפרשנות הזאת, הכסף שזורם לישראל הוא בעיקר עדות לצרות גדולות מתחת לשטיח הסיני.

אורי פסובסקי

מכשיר חדש מתעבה

OnePlus 2. סוף עידן הרזון?

 

זה נדוש להפליא: אפל או סמסונג מוציאות טלפון חדש, ומתגאות בכך שהוא לא רק חזק יותר מהדגם הקודם אלא גם דק יותר. האובססיה לרזון הסמארטפוני רק גדלה, ועמה גדלות הבעיות. טלפונים דקים נוטים להיות פחות עמידים ויותר חשופים לנזקים בגלל שימוש לא זהיר (כמו הכיפוף המפורסם של האייפון 6 ודומיו). כעת ייתכן שהמגמה הזאת מתחילה להתהפך: OnePlus 2 שנחשף השבוע עבה ב־10% מקודמו הפופולרי, ולא נראה שזה מפריע למאות האלפים שכבר הזמינו אותו. לפי השמועות העיקשות, גם האייפון הבא יהיה עבה יותר מהנוכחי. בקצב הזה 2015 עשויה להפוך לתור הזהב של הסמארטפונים השמנמנים.

דור צח

מכשיר OnePlus 2, צילום: twitter מכשיר OnePlus 2 | צילום: twitter מכשיר OnePlus 2, צילום: twitter

 

רכבי לואו קוסט משודרגים

ג'נרל מוטורס. חזקים לחלשים

 

ענקית כלי הרכב האמריקאית ג'נרל מוטורס הודיעה השבוע כי תשקיע 5 מיליארד דולר בפיתוח דגמי שברולט קומפקטיים לשווקים מתפתחים כגון הודו, ברזיל, מקסיקו וסין, עם שותפתה הסינית SAIC. דגמי הלואו קוסט, שישווקו מ־2019, יהיו זולים יותר אבל מושקעים מאוד, כולל מערכות מתקדמות של בטיחות, צמצום זיהום וחיבור לאינטרנט. נשיא החברה דן אמאן הסביר זאת במסיבת עיתונאים, והדגיש שוב ושוב ש"לא מדובר במכוניות פשוטות". זו לא הודעה טריוויאלית. חברות הרכב מקדישות מעט מאוד תשומת לב לשווקים המתפתחים, ומוכרות שם מוצרים נחותים ודגמים ישנים. הרי ממילא התשתיות רעועות, זיהום האוויר קיצוני ותרבות הנהיגה פרועה לעתים. GM לא רק הכריזו השבוע על השקעת ענק; דווקא מתוך ענף הרכב המזהם, הם הראו איך בכפר הגלובלי אפשר לקחת אחריות חברתית לא רק על השכונה שלך.

תמר טוניק

נוקאאוט ברשתות המזון

ברגר קינג. שומן מוכר

 

ברגר קינג הציגה השבוע צמיחה פנומנלית של 6.7% ברבעון השני (בנטרול סניפים חדשים), נוקאאוט מוחלט למקדונלדס, שהתכווצה ב־0.7% באותה תקופה. ברגר קינג הסבירה שהצמיחה מגיעה מכמה מוצרים חדשים, ובראשם Chicken Fries - אצבעות שניצל שמנוניות ולא מקוריות במיוחד. מקדונלדס, מצדה, מנסה כבר לא מעט זמן ללכת דווקא לכיוון הבריאותי, להפוך את המזון למזין יותר, לעבור לעופות ללא אנטיביוטיקה, להוציא רכיבים מלאכותיים מהתפריט. נתוני המכירות של הרבעון השני צריכים להטריד את מקדונלדס ואת שוחרי הפאסט פוד הבריא: יכול להיות שכאשר רשת ג'אנק פוד מנסה להיפטר מהג'אנק היא נפטרת גם מהלקוחות?

גיל קליאן

ברגר קינג, צילום: בלומברג ברגר קינג | צילום: בלומברג ברגר קינג, צילום: בלומברג

תגיות