אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אומת הרשת תולה צייד בכיכר האינטרנט צילום: הטלגרף

דו"ח טכנולוגי

אומת הרשת תולה צייד בכיכר האינטרנט

אמריקאי הרג אריה מפורסם באפריקה והתפאר בכך - ועתה ניצוד בעצמו בידי גולשים מכל העולם, איך פוגעות חברות כגוגל ואובר בשלטון העם, מערכת אוטומטית עוזרת לפעילים חברתיים להתמודד עם טרולים ברשת ובריטניה רוצה להעלים חטאי ילדים מתוצאות חיפוש

29.07.2015, 14:40 | יוסי גורביץ
אל המטרה, אש!

במינסוטה חי לו רופא שיניים בשם וולטר פאלמר, ואני מניח שהוא ממש לא מרוצה מכך שאתם מודעים כעת לקיומו. פאלמר הוא צייד נלהב, שמתמחה בציד באמצעות חצים, כדי להוכיח גבריות או איזו שטות דומה - ועשה את הטעות הפטאלית של התהדרות בכך שהוא צד אריה. ולא סתם אריה, אלא את האריה ססיל מזימבאבווה. ססיל, בן 13 במותו (לא דווח אם השאיר אחריו לביאה וגורים) היה סוג של גיבור לאומי שם, בין השאר בשל צבע הרעמה השחור שלו והיותו חביב התיירים בספארי המקומי. פאלמר, על פי הדיווחים, גרם לססיל לצאת מהאזור הקבוע שלו באמצעות פיתיון. כשהחיה המסכנה נגסה בו, פאלמר ירה בה כמה וכמה חיצים ואחר כך ערף את ראשה.

זה הולך קישוט הקיר היקר ביותר של פאלמר. אריה הוא סוג של חתול, וחתול הוא החיה הקדושה של האינטרנט. תוך זמן קצר הופצה תמונתו של פאלמר ברחבי הרשת, זימבאבווה הודיעה שהוא מבוקש, ועשרות אלפי גולשים זועמים התחילו לצוד אותו.

ססיל, האריה שחור הרעמה, צילום: הטלגרף ססיל, האריה שחור הרעמה | צילום: הטלגרף ססיל, האריה שחור הרעמה, צילום: הטלגרף

העמוד של פאלמר לא זמין, כנראה משום שהוא תחת התקפה בלתי פוסקת. בעמוד הפייסבוק שלו יש עדרים נוהמים של משתמשים זועמים. אלפי משתמשי yelp פושטים על העסק שלו ברגעים אלה ומעניקים לו דירוג אפסי, תוך שהם קוראים ללקוחות של פאלמר למצוא לעצמם רופא שיניים שהוא לא פסיכופת תאב-מוות. בטוויטר, הוא מושווה ברגעים אלה למנגלה. לפי דיווחים ברשת, הוא אף סגר את הקליניקה שלו ונמלט מביתו.

רצח בתור ספורט הוא אחד הדברים המחליאים ביותר שעושה האנושות. שיהיה בהצלחה, וולטר; נקווה שהראש של ססיל יביא לך רק בריאות.

שלטון העם? קטן עלינו

בארה"ב היתה נהוגה פעם, בחוגים שמרניים-גזעניים, דוקטרינה של Nullification - ביטול, כביכול רשאיות מדינות לבטל חקיקה ראשית של הממשלה אם היא לא מוצאת חן בעיניהן. מלחמת האזרחים האמריקאית הרגה הרבה מהטענות הללו, אבל היא שבה בימי המאבק לזכויות האזרח: מושל ארקנסו, למשל, החליט שפסיקת העליון האמריקאי שאסר על הפרדה גזעית בבתי הספר לא תמומש במדינה שלו. הוא הוציא לרחובות את המשמר הלאומי. הנשיא אייזנהאואר שם לזה קץ מהיר, כשהורה לדיוויזיה המוטסת ה-101 לכבוש את ליטל רוק ולאכוף את החוק הפדרלי - במידת הצורך, בכוח.

מהמקום שבו נכשלו הגזענים, ממשיכות בשנים האחרונות גוגל, אובר וחברות ענק אחרות. הן פועלות במודע בניגוד לחוק וכשהממשלה מנסה לאכוף את החוק, הן מפעילות את הכוח שלהן כדי למנוע אכיפה. גוגל החלה לפני כעשור את פרויקט סטריט וויו, וכיום קשה להסביר עד כמה הוא היה חתרני, מבחינת הזכויות שלנו: גוגל הודיעה שהיא מתכוונת לצלם הכל, ואם למישהו זה לא מתאים, הוא מתבקש להגיש בקשה פרטנית להסרה. כלומר, המשקל עבר מהחברה (שצריכה להוכיח שיש לה זכות למשהו) אל האדם הקטן, שפתאום צריך להילחם על זכותו.

מתרגשת מהחוק רק כשאין ברירה. גוגל מתרגשת מהחוק רק כשאין ברירה. גוגל מתרגשת מהחוק רק כשאין ברירה. גוגל

אובר פועלת בסגנון דומה. יש כמה וכמה חוקים שהיא לא מרוצה מהם, אז היא פשוט מתעלמת מהם. שכר מינימום? זכויות סוציאליות? אובר פשוט לא משלמת אותם. שילכו הנהגים שלה לבתי המשפט וישרפו שם שנים. החובה שלה להסיע נכים, חובה שקיימת לכל חברת מוניות? ובכן, קודם כל היא טוענת שהיא בכלל לא חברת מוניות, היא "חברת הייטק"; ואחר כך היא יוצאת למלחמה ראש בראש עם ראש עיריית ניו יורק בנושא, כשהיא קוראת למשתמשים שלה להצטרף למאבק.

כלומר, יש חוק ויש גוגל, יש חוק ויש אובר - חוקים זה לחלשים. בכל פעם שממשלה נסוגה בפני התאגידים הדורסניים האלה, היא מכרסמת עוד קצת בעיקרון שלטון העם. 

הבוט שיקנה לך קצת אוויר

פעילים פוליטיים וחברתיים מכירים את התחושה של יאוש מוחלט מהטרשת החברתית. פעם אחר פעם, הם נדרשים צריך להסביר לערימה של בורים וטרולים עובדות בסיסיות על תחום הפעילות שלהם.

זה מגיע לרמה בה הפעילים כבר מסוגלים לדקלם את טיעוני הבסיס מתוך שינה: לכל חשוד, לא משנה במה ומי מאשים אותו, יש זכות לעורך דין; כל בני האדם זכאים ליחס שווה מצד רשויות החוק; לא יעלה על הדעת שגם נקבל אחוזים זעומים מאוצר טבע וגם נממן את ההגנה עליו במיליארדים; לא, נחמה, לרשות תכנון מקומית אין את הסמכות לבטל פסק דין של בית המשפט העליון; וכן הלאה.

הטרולים מעייפים אתכם? יש פיתרון הטרולים מעייפים אתכם? יש פיתרון הטרולים מעייפים אתכם? יש פיתרון

לארגון Black Lives Matter, שעוסק במנהג המגונה של כוחות משטרה להרוג בני מיעוטים ללא צורך ולחמוק מדין, נמאס מהמצב שבו חלק ניכר מהזמן של הפעילים מוקדש לוויכוחים עם בורים בטוויטר. אז הם בנו בוט - מערכת שעושה את זה אוטומטית.

הבוט יזהה את טענות הבסיס של הסקרן (או, ברוב המקרים, הטרול) ויענה עליהן מיד בתגובה המתבקשת והמדויקת. אם הדבר הזה יצליח, כמה עשרות שעות של מתכנת יחסכו כמה עשרות אלפי שעות של פעילים, שיוכלו להקדיש אותן למשהו מועיל יותר. גביית עדויות, למשל. לכלי הזה, שנמצא עדיין בחיתוליו, יש פוטנציאל מהפכני. נעדכן.

קצרצרים

1. הברונית שילדס, השרה הבריטית לענייני בטיחות רשת, מקדמת במרץ קמפיין בממלכה המנוטרת, שהמטרה שלו היא להביא בהכרה של זכותם של ילדים להימחק מתוצאות חיפוש. הזכות להישכח מוכרת כעת באירופה כזכות של בגירים, והמידע שהגיע לאחרונה מאשש את הטענה שרוב מוחלט של המשתמשים בה בסך הכל רוצים פרטיות. הטענה של הקמפיין של שילדס היא שצריך לתת לקטינים מרווח טעות, כדי שלא יצטרכו לחיות את חייהם כשהם חוששים שכל שטות תתועד לנצח על ידי גוגל. זה כנראה לא יעשה טוב לשורה התחתונה של גוגל, אבל, מצד שני, יהיה ממש מוצלח לעשרות מיליוני צעירים בבריטניה. אני יודע לטובת מי אני במקרה הזה.

הנה תמונה שהוא לא ירצה שיראו כשהוא יגדל הנה תמונה שהוא לא ירצה שיראו כשהוא יגדל הנה תמונה שהוא לא ירצה שיראו כשהוא יגדל

2. חוקרים מצאו דרך לזהות את הצורה הייחודית שבה כל אחד מאיתנו מקליד. הם בנו כלי מקוון שבוחן את ההקלדה שלכם במשך פחות מעשר דקות, ואחר כך מסוגל לזהות אותך בוודאות קרובה. מסתבר שלכל אחד מאיתנו יש דרך משלו להגיב למקלדת נתונה. המידע הזה אומר שגם אם אתה משתמש בכלי אנונימיזציה כמו טור, ארגון רשע שמשתמש בטכנולוגיה הזו יכול לזהות אותך. מסקנה: לא להקליד בכלי מקוון במשך יותר משבע דקות. 

3. דיווחנו לפני מספר ימים על כך שטוויטר החלה להסיר ציוצים שמכילים בדיחות של מישהו אחר, שתובע עליהן זכויות יוצרים. מי שמגלה שכל הנושא הזה לא מצחיק הוא הקומיקאי קונאן אובריאן: צייצן ובעל בלוג, רוברט קייסברג, הגיש לאחרונה תביעה אזרחית נגד אובריאן, בטענה שזה גנב ארבע בדיחות מהטוויטר שלו. התובע, שנראה שחסרה לו הבנה בסיסית על מהותו של הומור, הודיע שהוא הגיש בקשה לזכויות יוצרים על כל אחת מהבדיחות הללו, שאובריין הפר את הזכויות שלו, ושהם ייפגשו בבית המשפט. קייסברג רוצה 600,000 דולר כפיצוי.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
הבוט המגיב הוא חדשות רעות מאוד
הוא אולי מתחיל כבוט המשמש למטרה טובה, אבל יכול באותה מידה לשמש למטרות הפוכות בדיוק. אם הוא יוכיח את עצמו, קבוצות רבות יתחילו להשתמש בבוטים דומים המפריחים ססמאות נוגדות לכל מי שיטען נגדן. כבר כיום התגובות של חסידי קבוצות שונות מרגישים כאילו נכתבו ע"י רובוטים - ללא שום הקשבה והתייחסות אמיתית לטענות שלך. אהת באמת חושב שזה טוב שרובוטים כאלו ימלאו את הרשת בתגובות אוהדות לרעיונות שונים? זה יכול להיות במגוון נושאים, החל מבוטים בשם תאגידים ובעלי הון (חברות הגז?) , דרך מחזירים בתשובה וממירי דת, ועד לחסידי דיאטות מוזרות, רפואה אלטרנטיבית מסוגים שונים, ואנשי האנטי חיסונים המסוכנים. אם כבר כיום כמעט בלתי אפשרי לברור את המוץ מהתבן ברשת ולזהות אילו טיעונים ראויים להקשבה ואילו מופרכים מיסודם, בעולם בו הבוטים ימלאו את הרשת בסיסמאות זה יהיה כמעט בלתי אפשרי.
אני  |  30.07.15
2.
תארו לעצמכם שמישהו היה משמיד יצירת אמנות נדירה ויקרת ערך...
...ואחר כך טוען שזה חוקי, כי הוא שילם עבורה. האם זה היה מצדיק את מעשיו? ֿכמובן שלא, משום שלא כל מה שחוקי הוא מוסרי (גם לא כל מה שלא חוקי הוא לא מוסרי, אבל זה כבר נושא לדיון אחר). זהו אחד המקרים היחידים שבהם אני מצדיק את הלינץ' האינטרנטי. רופא השיניים הזה הוא שמוק מדופלם, ומגיע לו שאיש לא יעזר בשירותיו מעתה ועד עולם.
אורן  |  29.07.15
1.
בעניין ססיל. אתה לא עושה שיעורי בית
1. נמסר שקיים חשש ל6 הגורים שלו מזכרים אחרים שינסו להשטלת על להקת הלביאות שלו. 2. קיימים במיניסוטה מספיק אנשים שלא עושים עניין מצייד. הוא יסתדר מבחינת פרנסה. 3. מאחר והאינטרנט כבר שפט אותו משפט צדק הוא כבר לא יקבל. על פי הודעתו הוא שילם למדריך מקומי על רישיון לציד של אריה-הוא טוען שלא ידע שיש משהו לא חוקי במעשיו, ויתכן שבאמת לא עבר במודע על אף חוק (חוק אמיתי, שעבר בבית המחוקקים, לא חוק אינטרנט של המון זועם).
אבי  |  29.07.15