אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לקראת שש שנים של סיוט - כך תצמצמו הפסדים בתקופת הקמת הרכבת הקלה צילום: שאול גולן

לקראת שש שנים של סיוט - כך תצמצמו הפסדים בתקופת הקמת הרכבת הקלה

שכר הדירה באזורים מסויימים צפוי לרדת - נהלו על כך משא ומתן; עסקים קטנים, בדקו אילו שירותים ניתן להעביר אל הלקוח ונסו להקטין ככל הניתן את ההוצאות השוטפות

02.08.2015, 13:02 | הדס שרים

תל אביב, כידוע, היא עיר ללא הפסקה. אבל כבר מהיום, עבודות הנחת התשתית לרכבת הקלה עלולות להפסיק את פעילותה באזורים מסוימים בטווח הקצר, וללא ספק להוריד את נפח הפעילויות בעיר, בטווח הארוך. מדובר אומנם בצעד שיעשה טוב לכולנו בעתיד הרחוק, אבל בטווח הלא כל כך קצר (כ-6 שנים לערך), עלול ליצור מצב שבעלי העסקים הקטנים והבינוניים בעיר חייבים להיות ערוכים לו.

קראו עוד בכלכליסט

גם כך, ובכל ימות השנה, בעלי עסקים קטנים מתקשים לבלוט ולהגיע לרווחים לצד הרשתות והתאגידים הגדולים, אז ברגע שמדובר בעסקים קטנים שנמצאים על מסלול תוואי הרכבת העתידית לבוא, המצב עלול להיות אפילו קשה יותר. כבעלי עסקים על התוואי, נכונה לכם תקופה מאתגרת, אבל אין צורך להיבהל.

אם תכינו את עצמכם מראש, תוכלו לעבור גם אתם תקופה שכזאת. להלן מספר טיפים שעמידה בהם תצמצם את הנזק לעסק שלכם:

1. דעו מה מגיע לכם

שימו לב כי בעקבות הקושי הפיזי והטכני להגיע לאזורים מסוימים, שכ"ד של המשרדים והחנויות באזורים אלה צפוי לרדת בעשרות אחוזים. גם במגדלי המשרדים היוקרתיים יותר צפויה ירידה, של עד 35%, כשברחובות דרך בגין, החשמונאים, קרליבך, לינקולן, יצחק שדה והמסגר תורגש הפגיעה המשמעותית ביותר. בשש השנים הקרובות, כשתיגשו לחדש את חוזה השכירות, דעו לכם שאתם בהחלט יכולים לנהל משא ומתן על שכר הדירה ולשלם פחות, על אותו נכס. עצה זו תקפה גם לשוכרי דירות, שצפויים לסבול בשנים הקרובות מרעש, פקקים וגישה מוגבלת ויכולים לנהל משא ומתן על השכירות.

2. קיימו שגרת עבודה ככל שניתן ונסה להתאים שירותים לתקופה המאתגרת

צריך גם לקחת דברים בפרופורציה. אומנם, צפויה פגיעה מסוימת מבחינה עסקית, אבל עם תכנון נכון ניתן לצמצם אותה משמעותית. חשוב שהעסק ימשיך לפעול, גם תחת המגבלות התחבורתיות הצפויות. כשהעסק ממשיך להתנהל כראוי הסיכוי לייצר הכנסה גבוה יותר מאשר אם תשביתו את העסק. אבל, נסו להתאים שירותים מסוימים לנוחיות הלקוח - אספקת מוצרים במשלוח לבית הלקוח או מתן שירות טלפוני או בבית הלקוח.

3. הכינו דפי תזרים מזומנים צפוי לתקופת עבודות התשתית, אבל אל תחמירו מידי

נכון, צפוי להיות קיטון. בזמנים מסוימים אפילו קיטון משמעותי בהכנסות. אבל לא מדובר באובדן הכנסות מוחלט. היו מסודר ומאורגנים לכמות התקבולים הצפויים ברמת ודאות גבוהה, בינונית ונמוכה. הסתמכו בעיקר על ההכנסות ברמות הוודאית והבינונית, כגון גביית כסף על עבודה שנעשתה בעבר. רצוי וכדאי ליצור יתרונות יחסיים בתקופה זו ולנצל אותם אל מול המתחרים. למשל, בית דפוס יכול לאסוף מהלקוח את החומרים ולשלוח אותם בחזרה אליו, מבלי שהלקוח יצטרך להגיע. בית קפה יכול להציע מבצעים אטרקטיביים למי שיבצע משלוח, אפשר לפנות לגופים גדולים ולהציע "חבילות" שירותים משתלמות, להציע שירותים באמצעות האינטרנט ללקוחות מרוחקים וכיוצ"ב.

4. תכננו הוצאות מחדש

הקטינו את ההוצאות השוטפות ככל שניתן. אז אומנם, כאמור, שכ"ד צפוי לרדת, אבל תזמון הירידה תלוי בחוזה שחתמתם. לעומת זאת, בדברים אחרים אתם יכולים לקצץ באופן מיידי - צמצום שעות נוספות של עובדים, שימוש מופחת בקבלני משנה, מיתון קצב הזמנת מלאים אליו הורגלתם ודחיית הוצאות שאינן הכרחיות באופן המידי.

העבודות על הרכבת הקלה מול תחנת ארלוזורוב בתל אביב, צילום: יריב כץ העבודות על הרכבת הקלה מול תחנת ארלוזורוב בתל אביב | צילום: יריב כץ העבודות על הרכבת הקלה מול תחנת ארלוזורוב בתל אביב, צילום: יריב כץ

5. פרסו תשלומים מחדש לספקים, בנקים ורשויות

שימו לב שעלול להיות גירעון תזרימי מסוים, שיקשה עליכם לעמוד בתשלומים והתחייבויות. אם תוכלו, מומלץ לפנות מראש בבקשה לפריסת תשלומים נוחה יותר עבורכם. פניה מראש יעילה יותר מאשר פניה בדיעבד, לאחר אי עמידה בתשלומים, משום שהיא מצמצמת עלויות נלוות, כגון ריביות וקנסות ובמרבית המקרים תזכו לשיתוף פעולה גבוה יותר.

6. היערכו להיעדרויות ולאיחורים של העובדים

גם אתם, וגם העובדים שלכם, עלולים להיתקע בפקקים בדרך לעבודה. קבעו מראש חלוקת עבודה במצב בו לא כל העובדים יגיעו לעבודה, או יאחרו. בהתאם לזאת, ניידו משימות בין עובדים וחלקו את העבודה מחדש על בסיס יומי. במידת האפשר, אל תפסלו גם עבודה מהבית.

הכותבת היא שותפה וראש מחלקת ה-SMB (עסקים קטנים ובינוניים) בפירמת בייקר טילי ישראל, יועצת ומלווה עסקים קטנים ובינוניים.

תגיות