אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המטרה לא מושגת: בנק ישראל רכש 4.6 מיליארד דולר בינואר-יוני, אך השקל התחזק ב-7% צילום: בלומברג

המטרה לא מושגת: בנק ישראל רכש 4.6 מיליארד דולר בינואר-יוני, אך השקל התחזק ב-7%

בתקופה זו רשם הבנק הפסד "על הנייר" אסטרונומי של כ- 16.8 מיליארד שקל. הסיבה היא השילוב של יתרות המט"ח העצומות שמחזיק בנק ישראל והתחזקות השקל מול המטבעות החשובים בעולם

03.08.2015, 11:49 | אמנון אטד

בנק ישראל מפרסם היום (ב') את דו"ח המדיניות המוניטרית (דו"ח האינפלציה לשעבר) למחצית הראשונה של 2015, תקופה שבמהלכה הפחית כזכור הבנק את הריבית ב- 0.15% והביא אותה לרמתה הנמוכה ביותר אי פעם, 0.1%. מהדו"ח ניתן להבין עד כמה מדיניות בנק ישראל בתחום שער החליפין אינה משיגה את מטרתה.

קראו עוד בכלכליסט

בתקופה הנסקרת רכש בנק ישראל מטבע חוץ בכמות גדולה יחסית של 4.6 מיליארד דולר. המטרה של רכישות גדולות אלה היא להחליש את שער השקל במטרה לעזור ליצואנים, ודרכם לכלל הפעילות הכלכלית במשק. רוב הסכום (כ- 3 מיליארד דולר) נרכש במסגרת מה שנק ישראל מתאר בשפה מכובסת כ"תוכנית למיתון תנודות חריגות בשער החליפין", והיתרה נרכשה במסגרת התוכנית שנועדה לקזז את השפעתה של הפקת הגז הטבעי על שער החליפין ("המחלה ההולנדית").

 , צילום:  צביקה טישלר צילום: צביקה טישלר  , צילום:  צביקה טישלר

אולם למרות רכישות הדולרים המוגברות של בנק ישראל, השקל לא רק שלא נחלש במחצית הראשונה של השנה, אלא אף נרשמה בו התחזקות ניכרת. ביחס לדולר התחזק השקל ב- 2.2%, ואילו מול היורו התחזק כבר המטבע המקומי בשיעור גדול במיוחד של 11.3%. כתוצאה מכך התחזק השקל בתקופה נסקרת מול סל המטבעות (שער החליפין האפקטיבי") בכ-7% (ממוצע יוני 2015 מול ממוצע דצמבר 2014).

לדברי בנק ישראל, הלחצים הבסיסיים לייסוף השקל נובעים משני גורמים עיקריים: השקעות ישירות (שלא דרך הבורסה) של תושבי חוץ ממשיכות להיכנס למשק הישראלי, ובחשבון השוטף של מאזן התשלומים יש עודף בסיסי משמעותי ומתמשך, חלקו כתוצאה מהפקת הגז הטבעי. עוד מציין בנק ישראל בדו"ח, כי על פי מספר אומדנים של חטיבת המחקר שלו, שער החליפין הנוכחי של השקל מול סל המטבעות מיוסף יתר על המידה ביחס לשער החליפין של שיווי משקל.

מה שבנק ישראל אינו מציין בדו"ח המדיניות המוניטרית הוא ההפסדים העצומים שנגרמו לו במחצית הראשונה של השנה כתוצאה מהתחזקות השקל. בתקופה זו רשם הבנק הפסד "על הנייר" אסטרונומי של כ- 16.8 מיליארד שקל. הסיבה להפסד אדיר זה היא השילוב של יתרות מטבע החוץ העצומות שמחזיק בנק ישראל, וכאמור התחזקות השקל מול המטבעות החשובים בעולם.

בבנק ישראל לא מתרגשים מהפסד עצום זה ומציינים כי לא מדובר למעשה בהפסד אמיתי, אלא רק בהקטנת יתרות השערוך שגדלו מאוד בשנה שעברה, בעקבות הפיחות שנרשם אז בשער השקל. אולם הצמצום של אותן יתרות שערוך מהשנה שעברה מקרב מאוד את היום שבו ההפסד "על הנייר" כתוצאה מהתחזקות השקל יהפוך להפסד אמיתי ויצורף להפסד הכולל העצום של בנק ישראל, שמסתכם כיום בכ- 51.2 מיליארד שקל.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
נכללו המון הצעות בטיוטת חוק ההסדרים אבל הוסרו ע"י כחלון ברגע האחרון ....מעניין למה ?
נכללו המון הצעות בטיוטת חוק ההסדרים אבל הוסרו ממנו ברגע האחרון ....מעניין למה ? זה מה שיכול ללמד לא מעט על סדר העדיפויות של שר האוצר כחלון. בחוק ההסדרים אין למשל הגברת אכיפה נגד חברות הארנק - חברות של עובדים שכירים ברמות השכר הגבוהות שמקבלים דמי ניהול ישירות לחברה ובמקום לשלם מס הכנסה משלמים מס חברות, שהוא נמוך משמעותית עם דברי הסבר לרפורמה שתוכננה בהקשר הזה, ללא פרטים, עם הסבר מנומק מדוע מדובר בתופעה פסולה שיש לפעול נגדה. אבל הצעדים לא התגלגלו בסוף לחוק המלא, כיוון ש"לא הבשילו" מבחינה משפטית לדברי שר האוצר. והמנהלים הבכירים במשק? הם ימשיכו לתכנן את תכנוני המס שלהם. עוד אוכלוסיה חזקה יחסית – חברות גדולות שמקבלות הטבות מס. גם כאן נמנע כחלון מהתנגשות חזיתית בקבוצות הלחץ והעדיף להסיר מטיוטת החוק רפורמה שגובשה במשרדו על ידי מנכ"לית המשרד היוצאת מתקופת קודמו - יעל אנדורן הסעיף השנוי במחלוקת ביותר ברפורמה הזו היה אמור לגדר את הטבות המס שניתנות לחברות מסוימת שנהנות מהטבות במסגרת החוק לעידוד השקעות הון (אנחנו מדברים על חברות חברות ענק כמו טבע, כן?); כלומר להגביל אותן בסכום, כאשר מעל לסכום זה יידרשו אותן חברות להגיש תוכנית עסקית שכוללת, למשל, התחייבות להעסקה מינימלית של עובדים על מנת לזכות בהטבת המס. גם הסעיף הזה מצא את מקומו מחוץ לחוק והותיר התמודדות עם חברת ענק אחת בלבד וההטבות שלה – כיל של עידן עופר; המלצות שגם הן גובשו בכלל בתקופת קודמו בתפקיד יאיר לפיד. אבל אולי ההתמודדות הכי בולטת שמשה כחלון בחר שלא לקחת על עצמו היא בנושא הגבלת הבכירים והוועדים החזקים בחברות הממשלתיות. טיוטת חוק ההסדרים הכילה את התשתית החוקית שתאפשר לאנשי משרד האוצר להפריט חברות ממשלתיות באמצעים שונים. למשל באמצעות הנפקה של חברות כמו התעשייה האווירית ונמל אשדוד – מהלכים שאליהם מתנגדים ועדי העובדים בחברות האלו. אז על מהפכות מצהירים כאן ???. העיוותים שבמתן הטבות למגזרים עסקיים בישראל זועק לשמיים שנים כאן !!! אליך כבוד שר האוצר.
אזרחים חושפים שרלטנות כחלון  |  03.08.15
לכל התגובות