אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל ביובלאסט: "מדע טוב תמיד יצליח לגייס כסף" צילום: אוראל כהן

תחקיר כלכליסט

מנכ"ל ביובלאסט: "מדע טוב תמיד יצליח לגייס כסף"

קולין פוסטר, מנכ"ל מפתחת התרופות הישראלית, לא מאמין שקצב ההנפקות הישראליות בארה"ב יימשך, ויש לו גם הסבר לדשדוש המניה: "מחזיקים בה משקיעים שאוהבים אותנו, והם לא רוצים למכור כי הם רואים את הפוטנציאל"

05.08.2015, 07:05 | ניר צליק

שנת 2014 היתה טובה לחברות הביומד הישראליות בוול סטריט. החלון שנפתח הוביל להנפקה של 11 חברות מהתעשייה, שגייסו כמעט מיליארד דולר, ואחת מהן היתה ביובלאסט, המפתחת תרופות יתום למספר מחלות. 

קראו עוד בכלכליסט

ביובלאסט, שבראשה עמדה ב־2014 ד"ר דליה מגידו, גייסה אז 35 מיליון דולר לפי שווי של כ־160 מיליון דולר אחרי הכסף. בפברואר האחרון החליטה מגידו להתמקד בפיתוחים הרפואיים, ובמקומה מונה למנכ"ל קולין פוסטר, שכיהן במספר תפקידים ובהם מנכ"ל Optherion ונשיא ומנכ"ל Bayer ארה"ב.

אתמול פרסמה החברה, שנסחרת כיום בשווי שוק של 92 מיליון דולר, תשקיף מדף להנפקה משנית של כ־100 מיליון דולר, וכשבוע לפני פרסומו ביקר פוסטר בישראל והעניק ראיון בלעדי ל"כלכליסט".

"התחלתי את הקריירה שלי בתחום הפארמה בחברת באייר בקנדה, ומשם עברתי לעבוד בארצות הברית ובאירופה. אחר כך חזרתי לנהל את הפעילות של באייר בארצות הברית ובצפון אמריקה כולה. הייתי רק כמה ימים לפני התחלת הדוקטורט שלי, אך החלטתי במקום זה להפוך לאיש מכירות של תרופות. עשיתי את זה במשך כשנה, ואז חזרתי לעשות תואר שני במינהל עסקים בקנדה", מספר פוסטר.

שלוש פלטפורמות שיכולות להגיע לאינדיקציות רבות

"בעקבות מפגש מקרי עם אודי גלבוע ודליה מגידו (מייסדי החברה — נ"צ) התרשמתי מאוד מביובלאסט. חשבתי שיש בה פוטנציאל רב, ואהבתי במיוחד את העובדה שהיא ממוקדת במחלות יתום — תחום שחברות קטנות יחסית יכולות להצליח בו. אהבתי גם את העובדה שיש לחברה שלוש פלטפורמות, כך שהיא לא פוני עם טריק אחד. כל אחת מהפלטפורמות יכולה להגיע לאינדיקציות רבות, דבר שעשוי להוביל לצינור מוצרים גדול בעתיד. שתיים מהפלטפורמות האלה מבוססות על מולקולות שכבר נבדקו והועברו לאינדיקציה אחרת ולדרך שימוש אחרת. הרי בסופו של דבר מחפשים בתרופה שני דברים — בטיחות ויעילות, ומאחר שאלה מולקולות ידועות, החלק של הבטיחות כבר מכוסה. זה מקלעל התהליכים ומוריד סיכון מהחברה".

"בפלטפורמה השלישית של החברה, הקשורה להכנסת חלבונים לתוך התאים בגוף החולים, יש מדע פורץ דרך — אולי אפילו מעבר למה שאנחנו כחברה יכולים לנצל לבד. יש פה הרבה תרופות פוטנציאליות, ואנחנו מתכוונים להתמקד במספר אינדיקציות".

ברשימת בעלי המניות הגדולים של החברה נמצאים מגידו וגלבוע, המכהן כסמנכ"ל הכספים, המחזיקים כל אחד ב־23.3% מהמניות, ששוויין מסתכם בכ־21 מיליון דולר. קרן פונטיפקס מחזיקה ב־17.9% מהמניות, ששוויין כיום 16 מיליון דולר.

גלבוע ומגידו אחראים גם להנפקת חברה נוספת בנאסד"ק, אלקוברה, המפתחת תרופה להפרעות קשב. המודל הייחודי של החברות מבית היוצר שלהם מתבסס על פיתוח קליני שנעשה בתוך החברות, בעוד הניסויים קליניים עצמם וחלק נכבד מהפעילות נעשים במיקור חוץ. לכן עלויות הפיתוח נמוכות יותר והחברות מעסיקות פחות עובדים.

"המוצר המוביל שלנו הוא קבלטה — מוצר שנועד לייצוב חלבונים וכבר הוכר כבטוח לשימוש על ידי ה־FDA ונמצא בשימוש בתעשיית המזון והקוסמטיקה. מה שאנחנו חשבנו לעשות עם מייצב החלבונים הזה הוא לתת אותו בעירוי לאנשים שסובלים ממוטציות של חלבונים בשרירים, ובכך למנוע את ההידרדרות במצבם. המוצר הזה נמצא כרגע בניסוי בשלב 2, ואנחנו צפויים להתחיל את שלב 3 בתקופה הקרובה. אם הכל יילך כשורה, אני מצפה שהתרופה הזו תוכל להגיע לשוק ב־2017–2018".

התרופה אמורה לטפל בשתי מחלות: OPMD, מחלה נדירה שמובילה לצניחת עפעפים ולבעיות בליעה, שבישראל סובלים ממנה בעיקר יהודים ממוצא בוכרי; ו־SCA3, מחלה ניוונית שפוגעת במוח הקטן ומובילה לבעיות תנועה, שיווי משקל וראייה. "כיום אין תרופות למחלות האלה", אומר פוסטר.

פתוח לעסקה בתנאי שהיא נכונה גם לחולים ולרופאים

שוק ההנפקות האמריקאי האיר, כאמור, פניו לחברות הביומד מישראל, אך פוסטר סבור שהמצב הזה לא יימשך עוד לאורך זמן. "המצב בוול סטריט היה טוב בשנים האחרונות, וזה הוביל להנפקת חברות ביומד רבות, בהן ישראליות", הוא אומר, "אבל לדעתי, המחר בוול סטריט לא יהיה טוב כמו האתמול. השוק יהיה שמרני יותר, וכבר אפשר לראות שיש פחות הנפקות ביומד. בסופו של יום, מה שמוביל להצלחה זה לא הנוכחות בוול סטריט, אלא שהמדע שלך יהיה טוב — ומדע טוב תמיד יצליח לגייס כסף".

תמשיכו להיות חברה ציבורית, או שעם ההצלחה הקלינית מישהו ינסה לקנות אתכם?

"העבודה של הצוות ושלי היא לייצר תוצאות טובות לרופאים, לחולים ולמשקיעים. אם נצליח לעשות טוב לכולם, השאר יקרה מעצמו. אנחנו רוצים שמחיר המניה שלנו יעלה, ואם זה יקרה, יקרו גם כל הדברים הטובים שהשוק הציבורי יכול להציע. אך האם זה אומר שמישהו יציע לקנות אותנו? ייתכן שכן, ואנחנו גם נבחן הצעה אם היא תגיע. אני תמיד פתוח לעסקה טובה, אבל בתנאי שהיא נכונה גם לחברה ולמשקיעים, וגם לחולים ולרופאים".

מה דעתך על הדינמיקה של המניה?

"מאז שהצטרפתי לחברה היו לנו הרבה הודעות חיוביות, וכולן עסקו בכך שעמדנו בהבטחות שלנו. אבל לא היתה קורלציה בין ההודעות הטובות למחיר המניה, ויש לכך כמה סיבות. זו מניה שמוחזקת בידי משקיעים שאוהבים אותנו, והם לא רוצים למכור אותה כי הם רואים את הפוטנציאל. מספר המניות הצפות בשוק נמוך, וזה אתגר למשקיעים שרוצים להשקיע בנו. אלה דברים טכניים, והם בעייתיים רק בטווח הקצר. זה ייפתר כשנגייס עוד כסף. לאורך זמן הדברים ייפתחו, אבל בתקופה הנוכחית — כשמספר המניות בשוק קטן — יש תנודה רבה במניות. בנוסף, ככל שיהיו לנו יותר תוצאות חיוביות בניסויים, אני מניח שזה גם יעזור". 

קולין פוסטר מנכ"ל ביובלאסט, צילום: אוראל כהן קולין פוסטר מנכ"ל ביובלאסט | צילום: אוראל כהן קולין פוסטר מנכ"ל ביובלאסט, צילום: אוראל כהן

תגיות