אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דיווח: כדורגלנים קטינים מאפריקה נשלחים לאסיה ונאלצים לחתום על חוזים צילום: איי פי

דיווח: כדורגלנים קטינים מאפריקה נשלחים לאסיה ונאלצים לחתום על חוזים

עפ"י הדיווח ב-BBC, שישה קטינים עדיין משחקים בקבוצת צ'מפסאק יונייטד בלאוס, לאחר שייבאה בפברואר 23 שחקנים קטינים ממערב אפריקה לאקדמיית כדורגל במדינה

05.08.2015, 13:16 | שירות כלכליסט

שחקני כדורגל אפריקאים צעירים מתחת לגיל 14 נשלחים לאסיה ונאלצים לחתום על חוזים, כך לפי דיווח ב-BBC. 

קראו עוד בכלכליסט

ילדים משחקים כדורגל באפריקה. קבוצות לא רשומות מנצלות אותם, צילום: איי פי ילדים משחקים כדורגל באפריקה. קבוצות לא רשומות מנצלות אותם | צילום: איי פי ילדים משחקים כדורגל באפריקה. קבוצות לא רשומות מנצלות אותם, צילום: איי פי

התחקיר מצא ששישה קטינים עדיין משחקים בקבוצת צ'מפסאק יונייטד בלאוס, זאת לאחר שייבאה בפברואר 23 שחקנים קטינים ממערב אפריקה לאקדמיית כדורגל לא רשומה.

החוקים של פיפ"א אוסרים על העברת שחקנים למועדונים או אקדמיות במדינות זרות לפני שמלאו להם 18.

המועדון מהעיר הדרומית פאקסי מכחיש שפעל שלא כשורה. "פיפ"א מנהלת מגעים עם כמה התאחדויות חברות בניסיון לאסוף את כל המידע כדי להעריך את המצב ולהגן על האינטרסים של הקטינים", מסר דובר של פיפ"א.

הטענה היא כי המועדון שנוסד לאחרונה ומשחק בליגה הבכירה בלאוס מתכוון להרוויח ממכירת השחקנים בעתיד. תוך הפרה ברורה של החוקים, המועדון שיתף העונה שחקנים בגילאי 14 ו-15 במשחקי הליגה.

אחד השחקנים בני ה-14, קסלי קאמארה מליבריה, שהבקיע במשחק ליגה, סיפר כי אולץ לחתום על חוזה לשש שנים לפני שעלה לשחק עם הקבוצה הבוגרת. החוזה מבטיח לו משכורת ומקום לינה, אך לדבריו מעולם לא קיבל כסף והוא נאלץ לישון על רצפת האצטדיון של הקבוצה – כפי שעשתה שאר המשלחת.

"זה היה ממש גרוע, כי אי אפשר ש-30 אנשים ישנו בחדר אחד", אמר קאמארה, שמשחק היום בקבוצה בליגה הבכירה של ליבריה. כל השחקנים שנסעו כדי להצטרף לאקדמיית הכדורגל IDSEA צ'מפסאק אסיה אפריקה, עשו זאת בעקבות הזמנה מצד שחקנה לשעבר של נבחרת ליבריה אלכס קרמו, שהיה קפטן הקבוצה באותו הזמן.

השחקנים הצעירים נענו להזמנה, בעיקר מכיוון שבליבריה עצמה אין אקדמיות כדורגל, על אף שהיא המדינה היחידה באפריקה שיצא ממנה שחקן שזכה בתואר שחקן השנה של פיפ"א – ג'ורג' ואה ב-1995.

"זו אקדמיה בדיונית שלא הוקמה בצורה חוקית", אומר העיתונאי וולה בדל, שעמד בראש המשלחת שטסה בפברואר ללאוס, אך מאז שב לליבריה.

"זו 'אקדמיה' שאין לה מאמן או רופא. קרמו היה המאמן, המנהל העסקי, הכל. זה היה אבסורד לגמרי".

בעקבות הלחץ הראשוני שהפעילו בפיפ"א ואיגוד השחקנים העולמי FIFPro, הקבוצה שחררה לפני שלושה חודשים 17 בני נוער מהמשלחת המקורית, ביניהם קאמארה. אולם שישה מהצעירים בחרו להישאר.

מ- FIFPro נמסר כי הם חתמו על חוזים שהציג בפניהם קרמו, שתיאר עצמו כ"מנג'ר בצ'מפסאק של השחקנים מאפריקה" ונשיא המועדון פונסוואן קיאולבונג (Phonesavanh Khieulavong). לטענתו של קרמו, השחקנים מקבלים שלוש ארוחות ביום ומקבלים שכר כל חודש. "איננו נותנים לקטינים חוזים מקצועיים, רק חוזה שמבטיח להם בונוסים", אמר הנשיא ל-BBC.

השניים הכחישו את הנוכחות של קטינים באקדמיות, אף שקרמו טען שיש רק שחקן קטין אחד בן 16 מגינאה. אולם ב-BBC מדווחים כי מדובר בעצם בחמישה קטינים נוספים מליבריה שנמצאים במועדון. ביחד עם שמונה שחקנים בוגרים (שישה מליבריה, אחד מגאנה ואחד מסיירה ליאון), הם כולם מתגוררים בתנאים שהוגדרו על ידי בדל כ"מצערים ומטרידים". במשך חמישה חודשים הם ישנו על מזרנים בחלק גדול עם חלונות שבורים ובלי מנעול על הדלת. "קשה לחיות במקום בלי חלונות. זה הקשה על השינה, כי פוחדים על החיים", מספר קאמארה.

"השחקנים נמצאים במקום הפרוע הזה שמזכיר את המשבר האזרחי בליבריה, אז אנשים עזבו את הבתים שלהם ונאלצו לתפוס מחסה במבנים זמניים", אומר בדל, שחווה את מלחמות האזרחים במדינה בשנים 1989-96 וכן 1999-2003.

חופש התנועה של הקטינים מוגבל בשל העובדה שהפכו למהגרים לא חוקיים במרץ כשהוויזה שלהם פגה. הם מקווים לקבל אשרות עבודה, אך הסיכוי לכך נמוך מכיוון שמדובר בקטינים.  קרמו שמתעקש כי שילם לקאמארה, מודה כי ל-9 מבין 14 האפריקאים אין אישורי עבודה אך מדגיש שיש להם את המסמכים המתאימים שיבטיחו את הישארותם בלאוס. "הם אינם לא חוקיים. כולם חוקיים", אמר ל-BBC.

המועדון מחזיק בדרכונים שלהם מאז הגעתם, כך שהנערים כמעט ולא עוזבים את האצטדיון, שבו הם גם גרים וגם מתאמנים פעמיים ביום. על אף המצב, לא כולם מעוניינים בעזיבתם את לאוס. "איני רוצה שהוא ישוב לליבריה לפני שיגשים את חלומו", אומרת בלה טאפה, אימו של אחד מהנערים בני ה-14 שנותרו בלאוס.

כמה מהשחקנים ששבו ללאוס סיפרו שסבלו מתזונה לקויה, כמעט ולא קיבלו שכר ולא זכו לטיפול רפואי מהמועדון, זאת על אף שנדבקו במלריה ובטיפוס בשל התנאים בהם חיו. אחד מהם תיאר את התנאים בקבוצה ל"עבדות". "זהו מצב חמור ביותר", אומר סטיבן ברוקהלטר מ- FIFPro.

"זה מפתיע את FIFPro שקבוצה מלאוס, שעם כל הכבוד היא מדינת כדורגל קטנה, מצליחה לפתות שחקנים צעירים מליבריה מתחת לאף של פיפ"א", נכתב בהצהרה שפרסם איגוד השחקנים. באיגוד הוסיפו כי הם חוששים שזהו רק "קצה הקרחון". על פי הערכות של הארגון Culture Foot Solidaire, בכל שנה מוצאים ממערב אפריקה 15 אלף שחקני נוער – רובם באופן לא חוקי.

לפיכך ב-FIFPro קראו לפיפ"א לנקוט בפעולה נגד פדרציית הכדורגל של לאוס, שעד כה לא הענישה את הקבוצה בשל הפרות החוקים. קשה למצוא ראיות לקבוצות שמפרות את החוקים ומחתימות שחקנים בינלאומיים מתחת לגיל 18, אך עדיין פיפ"א הענישה את אלופת אירופה ברצלונה, שאינה מורשית להשתתף בשני חלונות העברה.

בינתיים, ההורים של 12 נערים נקלעו למצוקה פיננסית לאחר שלקחו הלוואות כדי לשלם 550 דולר למימון הנסיעה ללאוס. אחד המקרים אף הועבר לידי המשטרה בלאוס.  

תגיות