אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כשסלוגן בחירות חשוב לדרעי יותר מהעניים צילום: דוברות הכנסת

ניתוח כלכליסט

כשסלוגן בחירות חשוב לדרעי יותר מהעניים

הדרישה ל־0% מע”מ לא יעילה וגם לא כל כך מהר תעזור לעניים. אבל על הבטחת בחירות קשה לוותר, גם כשכל הפקידות המקצועית טוענת שמדובר בטעות

06.08.2015, 08:28 | עמרי מילמן

המערכת הפוליטית רחשה וגעשה סביב דרישתו של שר הכלכלה אריה דרעי להחיל 0% מע"מ על חשמל ומים לארבעת העשירונים התחתונים ועל תחבורה ציבורית לכלל האוכלוסייה. לפי הסיכום אמש (ד') שהושג בין דרעי לשר האוצר משה כחלון, הכספים הקואליציוניים שהובטחו לש"ס, בגובה 800 מיליון שקל בשנה, יממנו את התוכנית. צוות מיוחד ימליץ על מתווה מוסכם ליישום ההחלטה בתוך 30 יום.

מאז שהצליח לעגן את ההטבה לגבי מוצרי מזון בפיקוח בהסכמים הקואליציוניים ירד הנושא מסדר היום, וחזר כעת ברעש גדול לאחר שדרעי הבין, כפי הנראה, שהנושא הזה יהיה המבחן המשמעותי שלו. המהלך צפוי לחסוך, לפי הערכות, כ־90 שקל בחודש לחמישון התחתון (בעלי הכנסות של עד כ־5,000 שקל) וכ־100 שקל בחודש לחמישון השני (הכנסות של עד כ־9,000 שקל).

קראו עוד בכלכליסט

בדיוק כפי שבאוצר וברשות המסים התנגדו נחרצות לתוכנית 0% מע"מ של שר האוצר הקודם יאיר לפיד, הם מתנגדים גם עכשיו. כל הסיבות שנשמעו אז מפי כלכלנים ופוליטיקאים תופסות גם היום. רק אתמול הודה סגן שר האוצר מש"ס איציק כהן שמדובר במהלך בעייתי ואמר כי "מע"מ דיפרנציאלי הוא בעייתי". לפחות לגביו המציאות חזקה יותר מההבטחות.

הטבות מס כאלה אפשר לתת אבל אי אפשר לקחת. זו בדיוק הסיבה שבאוצר ניסו לעשות הכל כדי לא לתת כאלה, וזו בדיוק הסיבה שדרעי התעקש עליהן — זו הצלחה שהוא יוכל לזקוף לזכותו לזמן רב. גם אם בעוד שנה, שנתיים או חמש יימצא שזו היתה טעות והמהלך לא באמת עזר לשכבות החלשות, כבר לא יהיה מה לעשות.

גם היום ברור לאוצר, לבנק ישראל, למשרד ראש הממשלה ולכל פוליטיקאי שהפטור ממע"מ על פירות וירקות לא משרת אף אחד מלבד רשתות השיווק והסוחרים — לא את הצרכנים ולא את החקלאים. ועדיין, בכל שנה מחדש מנסים באוצר לבטל אותו ונכשלים. השנה למשל, שר האוצר משה כחלון אפילו לא טרח לנסות להיאבק בו. באוצר חוששים גם מאפקט כדור השלג — אי אפשר לדעת איפה הוא ייעצר. אם יש פטור ממע"מ על תחבורה ציבורית — זה כולל גם מוניות שירות? ומוניות? ומה לגבי משתמשי אובר שמסיעים אנשים דרך האפליקציה? בסופו של דבר, פטור ממע"מ לאחד מתבטא בתוספת לאחר, בין אם במע"מ או במס הכנסה.

אי אפשר להתעלם גם מחשיבות המוצרים. אין ספק שמים הם מוצר צריכה בסיסי, אבל האם חשמל חשוב יותר מתרופות מצילות חיים? האם תחבורה ציבורית חשובה יותר מכיסאות בטיחות לתינוקות?

בישראל, מלבד כמה פטורים ממע"מ שתקועים לרשות המסים ולאוצר כמו עצם בגרון, ובין היתר גם שומרים על שיעור מע"מ גבוה לכולנו, שיעור המס נחשב די אחיד. באיחוד האירופי ישנם הרבה יותר פטורים מבישראל, אלא שהם בכל הזדמנות או סקירה של ה־OECD מציינים כמה הם מצטערים על כך, וכמה מצבה של ישראל טוב באופן יחסי.

איך מזהים עניים באוטובוס

 

אחד המכשולים המרכזיים של מהלך כזה הוא הקושי ליישם אותו. לא ברור איך יאותרו כל הזכאים לפטור ממע"מ — האם הם יצטרכו להעביר לחברת חשמל ולתאגידי המים את תלושי השכר שלהם? האם הכל יעבור דרך רשות המסים? שכר לצורכי מס הרי מחושב באופן שנתי, אז האם בסוף שנה יצטרכו המשפחות מעוטות היכולת להגיע למשרדי מס הכנסה לקבל החזרים? איך ידאגו לאלו שלא בקיאים בבירוקרטיה? בעוד פרסום שיעלה עשרות מיליוני שקלים?

לפחות בתחבורה הציבורית מבקש דרעי להחיל את הפטור על כל האוכלוסייה ולא רק על ארבעת העשירונים התחתונים. גם הוא ודאי מבין שיהיה מסובך לברר לאיזה עשירון שייך כל אדם שעולה לאוטובוס.

פוטנציאל לחגיגת הון שחור

 

אם יש דבר שמדיר שינה מעיני אנשי רשות המסים, זו ההשפעה של מהלך כזה על ההון השחור. אם הפטור יינתן למשפחות שמשתכרות עד 8,000 שקל, למשל, מה ימנע מעובדים לסכם עם המעסיק שישלם להם 8,000 שקל בתלוש ואת היתרה במזומן? המעסיק יחסוך הפרשות לפנסיה והעובד יזכה לפטור ממע"מ על חשמל ומים. כל השאר יפסידו.

דרעי יכול לסייע לשכבות החלשות בדרכים פשוטות ויעילות בהרבה. החל בהגדלת מס ההכנסה השלילי, דרך תוספת שירותים שיסייעו ליציאה לעבודה כמו גני ילדים מוזלים, תוספת שעות לגנים, הכשרות מקצועיות, שיפור והוזלת שירותי הבריאות ושיפור התחבורה הציבורית. בנוסף, מע"מ הוא מס רגרסיבי שפוגע בעיקר בשכבות החלשות, שעיקר הכנסתן מוקדשת לצריכה. במקום לשמור אותו כל כך גבוה ולתת הנחות לסקטורים ואוכלוסיות מסוימות, אפשר פשוט להפחית אותו מעט, וכבר לעזור הרבה יותר.

תגיות

תגובה אחת לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
אסור לתת פטורים חלקיים ממע"מ, וחייבים לבטל את מס ההכנסה השלילי.
הפתרון האמיתי הוא להוזיל שירותים. משפחות צעירות בתחילת דרכן לרוב נמצאות במצב בו ההכנסות שלהן יחסית נמוכות וההוצאות שלהן יחסית גבוהות (לזוג צעיר + ילדים בגילאים 1,3,5) יש יותר הוצאות / הכנסה נמוכה מזוג מבוגר עם ילדים גדולים וותק בעבודה. לכן יש להכווין את ההכנסות ממסים לכיוונים הנכונים. למשל הורדת העלויות במעונות/גנים/בתי ספר/קייטנות וכו... הורדת עלות שירותי הבריאות, וכו... כך ייוצר מצב הפוך מהפנסיה שבו המבוגרים ממנים במיסים את הוצאות המחייה של הצעירים, והצעירים ממנים למבוגרים את הפנסיה. כמובן שיש להגביר את האכיפה נגד ההון השחור, במקום לתת מס הכנסה שלילי יש להוריד קצת את המע"מ ולהעלות את מס ההכנסה, כך ייקחו יותר ממי שמרוויח הרבה (שלא מפנה את כל ההכנסות שלו לצריכה שמכניסה מע"מ), יתקזז פחות או יותר עם מי שמרוויח שכר ממוצע, וייקל על מי שמרוויח שכר נמוך (שכל ההכנסות שלו מופנות לצריכה). ןעוד ועוד. אבל עד שהאנשים שם למעלה לא יפסיקו לדאוג רק לתחת של עצמם זה לא יקרה, כולם צועקים אסור לעשות למראית עין, אבל כשצריכים גם לבוא להצביע הם נעלמים.
שגיא , קריות  |  06.08.15