אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נתניהו מתנגד ליוזמת איילת שקד לבחון פיצול תפקיד היועמ"ש צילום: נמרוד גליקמן

נתניהו מתנגד ליוזמת איילת שקד לבחון פיצול תפקיד היועמ"ש

ממשרד רה"מ נמסר כי "ראש הממשלה מתנגד ליוזמה, מכיוון שיש בה סיכונים רבים. פיצול תפקיד היועץ המשפטי עלול לפגוע ביכולתו של היועץ למלא את תפקידו באופן מלא"

06.08.2015, 19:01 | אורי תובל

ראש הממשלה בנימין נתניהו מתנגד ליוזמה של שרת המשפטים איילת שקד, לבחון את פיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה לשני תפקידים - הממונה על התביעה והיועץ המשפטי לממשלה.

ממשרד ראש הממשלה נמסר כי "ראש הממשלה מתנגד ליוזמה, מכיוון שיש בה סיכונים רבים. פיצול תפקיד היועץ המשפטי עלול לפגוע ביכולתו של היועץ למלא את תפקידו באופן מלא. למוסד היועץ המשפטי תפקיד קריטי במערכת הבלמים והאיזונים, שהיא מיסודות הדמוקרטיה הישראלית והסכנה היא, כי פיצול התפקיד יצמצם את הראייה המערכתית הרחבה, שעומדת כיום בפני היועץ ונדרשת לביצוע תפקידו באופן המיטבי ביותר".

אשר גרוניס. עומד בראש הוועדה לבחירת היועמ"ש, צילום: אלכס קולומויסקי אשר גרוניס. עומד בראש הוועדה לבחירת היועמ"ש | צילום: אלכס קולומויסקי אשר גרוניס. עומד בראש הוועדה לבחירת היועמ"ש, צילום: אלכס קולומויסקי

התגובה של ראש הממשלה, שפורסמה לראשונה בחדשות ערוץ 2, באה בעקבות מכתב ששלחה שקד השבוע לחברי הוועדה לאיתור היועץ המשפטי הבא, שיחליף את היועץ הנוכחי יהודה וינשטיין. בראש הוועדה עומד נשיא בית המשפט העליון הקודם, אשר גרוניס. שקד הודיעה לחברי הוועדה כי היא בוחנת את הרעיון לפצל את תפקיד היועץ המשפטי, כשהמשמעות היא שהיועץ הבא יאבד חלק גדול מסמכויותיו. עם זאת, כעת הוועדה התבקשה לאתר מועמד לתפקיד במתכונתו הנוכחית.

בעבר ציינו מומחים משפטיים שונים, ובהם שרי המשפטים לשעבר דניאל פרידמן ויעקב נאמן וסגן נשיא המכון לדמוקרטיה פרופ' מרדכי קרמניצר כי יש לפצל את תפקיד היועץ. לטענתם, העובדה שאותו אדם שאמור לסייע לשרי הממשלה ולפקידי

הרשות המבצעת למלא את תפקידם מבחינה משפטית, הוא גם האחראי על העמדת אותם גורמים לדין בעת הצורך, מרכזת בידיו כוח רב ואף מעמידה אותו בניגוד עניינים שבסופו של דבר פוגע בחופש הפעולה של השרים. לטענתם, הדרג הביצועי חושש מכוחו של היועץ ולכן מעביר לו את הסמכות בפועל לקבל החלטות, כשבנוסף היועץ חושב כתובע ולא כמסייע ולכן מראש עמדותיו מקשות על השרים. כמובן שיש בעיה כאשר היועץ עשוי להתמודד עם השלכות של יעוץ משלו.

אולם המערכת המשפטית ככללה מתנגדת לפיצול התפקיד ורבים סבורים כי הדבר יגרום להחלשה רבה במעמד הייעוץ המשפטי - מה שעלול לגרום לירידה בשמירה על טוהר המידות ולהתגברות מקרי שחיתות. הנוקטים בעמדה זו סבורים שהפיצול יגרום לכך שגם התובע הכללי יהיה חלש יותר, כשלא תהיה לו עמדה מול שרי הממשלה.

בהתאם לעמדת הבית היהודי ויו"ר המפלגה נפתלי בנט, שקד סבורה שהממשלה סובלת מ"שלטון יועצים" שמונע ממנה לקבל החלטות מהותיות וגדולות. לשכת השרה העדיפה לא להגיב לעמדת ראש הממשלה.

תגיות